Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ και το «μπαράζ» των «πράσινων» επενδύσεων

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ

Στο κατώφλι μιας νέας εποχής βρίσκεται η ΔΕΗ, καθότι έχει ξεκινήσει την υλοποίηση μίας ανανεωμένης εταιρικής στρατηγικής, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να επιτύχει το πολυπόθητο turnaround, ανακτώντας την ευρωστία της.

Ο δρόμος για την «αναγέννηση» της Επιχείρησης περνά από σημαντικές προκλήσεις, αρχής γενομένης από την δρομολογούμενη απολιγνιτοποίηση, την οποία θα κληθεί να φέρει σε πέρας, με ορίζοντα το 2028, οπότε θα πρέπει να έχει βρεθεί μία οριστική λύση και στον «γρίφο» της Πτολεμαΐδας V, η οποία θα είναι η τελευταία που θα «βγει» από το σύστημα.

Πέραν της διασφάλισης της σταθερότητας του εγχώριου ενεργειακού συστήματος με νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ και φυσικού αερίου, οι οποίες εν τω μεταξύ θα εισέρχονται στο σύστημα καλύπτοντας το κενό ισχύος που προκύπτει (σ.σ. το οποίο μέχρι το 2023 προσδιορίζεται σε 3,4 GW), ζητούμενο για τη ΔΕΗ είναι η μεγάλη «πράσινη» στροφή που θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον κομβικό της ρόλο στην παραγωγή, μειώνοντας δραστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα με ένα «βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα, που θα έχει ως προτεραιότητα τις λιγνιτικές περιοχές.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει επενδύσεις ευρείας κλίμακας τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο στη Μεγαλόπολη -αθροιστικής ισχύος 3 GW- με περίπου το μισό αυτής (1,5 GW) να  βαίνει προς δημοπράτηση -καλώς εχόντων των πραγμάτων- εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Ο στόχος άλλωστε που έχει τεθεί για υπέρβαση του φράγματος του 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2024 και επιπλέον 6 GW υπό ανάπτυξη ή αδειοδότηση, απαιτεί γρήγορες κινήσεις και σύναψη στρατηγικών συνεργειών με ιδιώτες παίκτες, όπως με την πορτογαλική EDP Renováveis, με την οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνήθηκε η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ άνω των 400 MW.

Πέραν των έργων «πράσινης» ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί άλλη μία σημαντική παράμετρο εκσυγχρονισμού της Επιχείρησης. Την Παρασκευή που μας πέρασε υπογράφηκε το 2ο σκέλος σημαντικής δανειακής σύμβασης  με την ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή νέων γραμμών χαμηλής και μέσης τάσης, μήκους περίπου 7.300 χλμ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, η ιδιωτικοποίηση του οποίου θα «τρέξει» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για το μειοψηφικό πακέτο (49%), ως θυγατρική του Ομίλου ΔΕΗ και μοναδικός διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διαδραματίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό όχι μόνο της μητρικής Επιχείρησης αλλά και του ενεργειακού συστήματος συνολικά, εφόσον θα κληθεί να υλοποιήσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα έργων υποδομών που θα καταστήσουν εφικτή την ενεργειακή μετάβαση, με αιχμή του δόρατος την καθολική εφαρμογή της τηλεμέτρησης με την εγκατάσταση περίπου 7,5 εκατ. νέων «έξυπνων» μετρητών.

Το business plan του ΔΕΔΔΗΕ που εκπονείται αυτή τη στιγμή και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει τα βήματα για το μεγάλο και πολύπαθο project της τηλεμέτρησης, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, στο πλαίσιο της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η δεκαετία ξεκινά με προκλήσεις και προσδοκίες για την Επιχείρηση, η οποία δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει να έχει κομβικό ρόλο, με αξιώσεις, στο ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας. Άλλωστε, η σχεδιαζόμενη μετακόμιση από τα κεντρικά της Χαλκοκονδύλη σε νέες, βιοκλιματικές εγκαταστάσεις στη Μεσογείων, επιβεβαιώνει τις βλέψεις της -σε πρακτικό και συμβολικό επίπεδο- για ένα «πράσινο» μέλλον, με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Aναβαθμισμένη εφαρμογή για online δήλωση βλάβης από τον ΔΕΔΔΗΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

Τη νέα αναβαθμισμένη εφαρμογή για την online δήλωση βλάβης ηλεκτροδότησης με δυνατότητα ενημέρωσης με sms ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών του.

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτές μπορούν  επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.deddie.gr/PowerCutReportWebapp/index.html, είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, είτε μέσω κινητής συσκευής (smartphone, tablet κλπ), να δηλώνουν  περιστατικά που αφορούν προβλήματα στην ηλεκτροδότησή τους (διακοπή ηλεκτροδότησης, ηλεκτροδότηση υπό μη κανονική τάση, κ.λπ.).

Για τη δήλωση απαιτείται η καταχώριση από τον επισκέπτη της εφαρμογής του Αριθμού Παροχής (αναγράφεται σε εμφανές σημείο των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των Προμηθευτών), καθώς και ορισμένων προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμο, αριθμός κινητού τηλεφώνου) και άλλων σχετικών πληροφοριών (αν ο επισκέπτης είναι ο συμβεβλημένος χρήστης της παροχής, ή εν γένει χρήστης της παροχής κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση της εισαγωγής των δεδομένων, ο χρήστης θα λάβει με sms ειδικό κωδικό για την πιστοποίηση του κινητού του (authentication pin) και ενημέρωση για την επιτυχημένη καταχώριση της αναγγελίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο ενημερωτικά sms, ένα για τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών και ένα για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης.

Η νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ για τη διάθεση νέων mobile εφαρμογών που θα ενισχύσουν την online εξυπηρέτηση των πελατών του, υποστηρίζοντας το μεγαλύτερο εύρος των αναγκών τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Υπογράφηκε η τριμερής σύμβαση για τη διασύνδεση της Σκιάθου στην Υψηλή Τάση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογραφή τριμερούς σύμβασης Σκιάθου

Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης περνά η διασύνδεση της Σκιάθου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης με την υπογραφή της σύμβασης για τον Υποσταθμό GIS που θα κατασκευαστεί στο νησί μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και της ανάδοχης εταιρείας ΑΒΒ.

Η τριμερής σύμβαση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ υπεγράφη στις 28 Μαΐου 2020 στα κεντρικά γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για το πρώτο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που ανατίθεται με τη διαδικασία της συνδιακήρυξης από τους δύο Διαχειριστές.

Η υποβρύχια διασύνδεση ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας, συνολικού προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021. Το καλωδιακό τμήμα, η σύμβαση του οποίου υπεγράφη τον Φεβρουάριο με την Ελληνικά Καλώδια, βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής. Με την ηλέκτριση της νέας γραμμής 150 kV, η ηλεκτροδότηση των νησιών Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος θα σταθεροποιηθεί και το νησιωτικό σύμπλεγμα θα θωρακιστεί ενεργειακά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά:

«Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πρόγραμμα με στόχο την ηλέκτριση όλων των νησιών της χώρας έως το 2029.

Η Σκιάθος περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση υλοποίησης του 10ετούς μας προγράμματος και αναμένεται να διασυνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. Ακόμη ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, οι Σποράδες, θα τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα με σταθερότητα και αξιοπιστία και τους καλοκαιρινούς μήνες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιος Μάνος, ανέφερε:

«Για τον ΔΕΔΔΗΕ, η αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα νησιά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά του. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας μέσα από την ενίσχυση των υποδομών, είναι όλα τα νησιά μας να αποτελέσουν πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία μεγάλων διασυνδεδεμένων ηλεκτρικών συστημάτων με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και ενσωμάτωση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ABB Power Grids, κ. Κώστας Παπαδόπουλος, επισήμανε:

«Η υλοποίηση του κλειστού Υ/Σ GIS στο νησί της Σκιάθου από την ABB Power Grids είναι μία επιπλέον διασφάλιση για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού η παροχή ενέργειας στην τοπική κοινωνία θα γίνεται με χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού υψηλής αξιοπιστίας, όπως αυτό έχει καταδειχθεί από αντίστοιχα έργα μας που λειτουργούν στο Ελληνικό Ηλεκτρικό Σύστημα τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για τη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λιγινιτικές Μονάδες της ΔΕΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης μετά από την υπογραφή από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας.

Η ΑΕΠΟ υπεγράφη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης και της λήψης των γνωμοδοτήσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Η νέα ΑΕΠΟ του ΑΗΣ Μελίτης θα έχει διάρκεια δέκα ετών, με την επιφύλαξη των δεσμεύσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και με δεδομένο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που προβλέπει την απόσυρση της εν λόγω μονάδας το 2023.

Στην Απόφαση αναφέρεται –μεταξύ άλλων- ότι μετά τις 30 Ιουνίου 2020 οπότε λήγει η ισχύς του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ), η μονάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα θεσμοθετημένα όρια της κοινοτικής οδηγίας 2010/75/ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων. Μετά την 1η Αυγούστου 2021, η μονάδα οφείλει να συμμορφωθεί επιπρόσθετα με τις νέες Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές Περιορισμού της ρύπανσης που προκαλείται από την λειτουργία της, όπως προβλέπονται σε σχετική Απόφαση της ΕΕ του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση νέας ΑΕΠΟ για τη μονάδα της Μελίτης κατέστη αναγκαία μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του έτους, με την οποία είχε ακυρωθεί η προηγούμενη ΑΕΠΟ που είχε εκδοθεί το 2018. Το σκεπτικό του ΣτΕ ήταν ότι με την ακυρωθείσα απόφαση επέρχονταν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη λειτουργία της μονάδας, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως προβλέπεται από το νόμο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα