Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα στην μετά κορονοϊό εποχή, η οποία θα φέρει τεκτονικές αλλαγές και εξελίξεις σε πλήθος τομέων της οικονομίας. Παράλληλα, θα φέρει νέα δεδομένα στον τρόπο μετρήσεων και επιθεώρηση, αλλάζοντας άρδην τον τρόπο που πραγματοποιείται η πιστοποίηση.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Πιστοποίησης στην μετά COVID-19 εποχή» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της TÜV HELLAS (TÜV NORD) και μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.facebook.com/tuvhellas/videos/2619094158410832/
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι διεθνούς κύρους Καθηγητές από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας κ.κ. Ιωάννη Αντωνιάδης, Βασίλειος Δεδούσης, Ευάγγελος Παπαδόπουλος και Ιωάννης Ψαρράς καθώς και ο κ. Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS (TÜV NORD).
Στα πλαίσια της συζήτησης, οι ομιλητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην τεχνολογική έρευνα αλλά και υπογράμμισαν τις αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημική κρίση στον κλάδο της πιστοποίησης.
Αναλυτικά, η τεχνολογική επιτάχυνση σε όλους τους βασικούς τομείς που δραστηριοποιούμαστε θα είναι σίγουρα το πρώτο σύμπτωμα της «μέτα covid εποχής» σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, Καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντή του Εργαστηρίου Δυναμικής και Κατασκευών.
«Οι αισθητήρες θα υπάρχουν παντού, το internet of things θα επιταχυνθεί το ίδιο και η δυνατότητα επεξεργασίας όλων αυτών των δεδομένων προς όφελος των επιχειρήσεων και την κοινωνίας. Την ίδια στιγμή βέβαια το παραπάνω θα κάνει ακόμα πιο αναγκαίο τo 5G, αφού επιτρέπει την διασύνδεση και μετάδοση δεδομένων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και καλύτερη ποιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πιστοποίηση σε διαφορους κλάδους, όπως η ναυτιλία.
Στην μεγάλη συνεισφορά της τριδιάστατης εκτύπωσης στη διάρκεια της κρίσης αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Βασίλειος Δεδούσης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Σύγχρονων Τεχνολογιών Παραγωγής & Ελέγχου.
Όπως είπε η τρισδιάστατη εκτύπωση που χρησιμοποιούνταν μέχρι χθες για την κατασκευή πρωτοτύπων έχει πλέον επεκταθεί στην κατασκευή προϊόντων, κάτι που αποδείχτηκε ευεργετικό εν μέσω πανδημίας αν σκεφτεί κανείς τις μάσκες για το νοσηλευτικό προσωπικό που κατασκευάστηκαν.
Η τεχνολογία αυτή μάλιστα, η οποία ωριμάζει ανάλογα με την εξέλιξη των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις μηχανές προσθετικής κατασκευής, θα εγκαινιάσει στο μέλλον ακόμα περισσότερες δυνατότητες.
O λόγος, όπως εξήγησε ο κ. Δεδούσης, είναι πως έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει προϊόντα καταπληκτικής πολυπλοκότητας με απλές διαδικασίες ακόμα και προϊόντα με εξατομικευμένες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα ακουστικά βαρηκοΐας.
«Τα αμέσως επόμενα χρόνια το 3D printing θα μπει τόσο πολύ στην ζωή μας που αντί για οικιακό εκτυπωτή κειμένων θα διαθέτουμε οικιακό εκτυπωτή αντικειμένων» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει και στην πιστοποίηση, κάνοντας την διαδικασία οικονομικότερη και εξίσου αποτελεσματική.
Στον «θαυμαστό κόσμο» της ρομποτικής αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ και Διευθυντής Τομέα Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου.
Όπως εξήγησε ήδη στο ελληνικό εργαστήριο κατασκευάζονται ρομπότ, τηλεχειριζόμενα ή αυτόνομα, που μπορούν να περπατούν, να κολυμπούν, να τρέχουν και να πετούν. «Αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα σε μια αντίστοιχη κρίση στο μέλλον αφού μπορούν να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες εξασφαλίζοντας την απουσία επαφής και τον κίνδυνο που απορρέει από αυτή, όπως να απολυμάνουν ένα σχολείο, να παραδώσουν αντικείμενα πρώτης ανάγκης σε αρρώστους και άλλα» σημείωσε.
Ιδιαιτέρως χρήσιμα μπορούν να φανούν και γενικότερα βέβαια, αφού μπορούν να αναλάβουν αντί του ανθρώπου εργασίες άκρως επικίνδυνες και κοστοβόρες. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να διευκολύνουν και τις διαδικασίες πιστοποίησης προσφέροντας με ασφάλεια λεπτομερή δεδομένα. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, η υιοθέτηση των ρομπότ και εξάπλωσή τους εξαρτάται από την αντιμετώπιση της κοινωνίας».
Στη μεγάλη επίδραση που θα έχει η πανδημία και στα συστήματα λήψης αποφάσεων αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης.
«Οι αλλαγές της πανδημίας είναι πολλές. Στο γνωστικό μας αντικείμενο μπορώ να επισημάνω μια αλλαγή συμπεριφοράς η οποία θα επιδράσει σημαντικά στις διαδικασίες διοίκησης και τη λήψη αποφάσεων. Φυσικά και οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα προκαλέσουν αβεβαιότητα στον οποιοδήποτε σχεδιασμό στο μέλλον, γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας».
Ωστόσο όπως υπογράμμισε, η αλλαγή των συνθηκών δεν θα πρέπει να μας βάλει σε διλήμματα όσον αφορά την ενεργειακή μας αποδοτικότητα.
Ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο μετρήσεων κι επιθεώρησης προέβλεψε ότι θα προκύψουν στην μετά κορονοϊού εποχή και ο κ Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS (TÜV NORD) και Executive Vice President Process Technology TÜV NORD Industrial Services.
Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να αποφευχθεί η μόλυνση από τον κορονοϊό, δεν υπάρχει φάρμακο που να εξασφαλίζει την ίαση και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή του. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τις λύσεις για τα ανωτέρω.
Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους πιστοποίηση η οποία μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Η ατομική και συλλογική ευθύνη σε συνδυασμό με τις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων και των αρμόδιων αρχών, θα μας προστατέψουν από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας.
Παρόλα αυτά, η πανδημία και η κρίση που πρόκυψε μας προσφέρει την ευκαιρία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προς διευκόλυνση της ζωής μας μέσω αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησής της με τελικό στόχο την ασφάλεια των δικτύων, των διεργασιών και τελικά ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών. H ψηφιοποίηση, είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων και τελικά προς όφελος του καταναλωτή.
«Η πανδημία ανοίγει το κεφάλαιο των πρακτικών εφαρμογών και δίνει το έναυσμα ακόμη και στους φορείς διαπίστευσης να αναθεωρήσουν την διαδικασία επιθεώρησης από απόσταση (remote audit), δεδομένου ότι και οι τεχνολογικές εξελίξεις σήμερα το επιτρέπουν. Τέλος, επεσήμανε ότι είναι πλέον σαφές πως οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στο cyber security.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας