Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Ο κορωνοϊός φέρνει νέα τεχνολογική πραγματικότητα και αλλάζει την πιστοποίηση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

TÜV Hellas TÜV Nord Λογότυπο

Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα στην μετά κορονοϊό εποχή, η οποία θα φέρει τεκτονικές αλλαγές και εξελίξεις σε πλήθος τομέων της οικονομίας. Παράλληλα, θα φέρει νέα δεδομένα στον τρόπο μετρήσεων και επιθεώρηση, αλλάζοντας άρδην τον τρόπο που πραγματοποιείται η πιστοποίηση.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Πιστοποίησης στην μετά COVID-19 εποχή» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της TÜV HELLAS (TÜV NORD) και μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.facebook.com/tuvhellas/videos/2619094158410832/

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι διεθνούς κύρους Καθηγητές από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας κ.κ.  Ιωάννη Αντωνιάδης, Βασίλειος Δεδούσης, Ευάγγελος Παπαδόπουλος και Ιωάννης Ψαρράς καθώς και ο κ. Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Στα πλαίσια της συζήτησης, οι ομιλητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην τεχνολογική έρευνα αλλά και υπογράμμισαν τις αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημική κρίση στον κλάδο της πιστοποίησης.

Αναλυτικά, η τεχνολογική επιτάχυνση σε όλους τους βασικούς τομείς που δραστηριοποιούμαστε θα είναι σίγουρα το πρώτο σύμπτωμα της «μέτα covid εποχής» σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, Καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντή του Εργαστηρίου Δυναμικής και Κατασκευών.

«Οι αισθητήρες θα υπάρχουν παντού, το internet of things θα επιταχυνθεί το ίδιο και η δυνατότητα επεξεργασίας όλων αυτών των δεδομένων προς όφελος των επιχειρήσεων και την κοινωνίας. Την ίδια στιγμή βέβαια το παραπάνω θα κάνει ακόμα πιο αναγκαίο τo 5G, αφού επιτρέπει την διασύνδεση και μετάδοση δεδομένων σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και καλύτερη ποιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πιστοποίηση σε διαφορους κλάδους, όπως η ναυτιλία.

Στην μεγάλη συνεισφορά της τριδιάστατης εκτύπωσης στη διάρκεια της κρίσης αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Βασίλειος Δεδούσης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Σύγχρονων Τεχνολογιών Παραγωγής & Ελέγχου.

Όπως είπε η τρισδιάστατη εκτύπωση που χρησιμοποιούνταν μέχρι χθες για την κατασκευή πρωτοτύπων έχει πλέον επεκταθεί στην κατασκευή προϊόντων, κάτι που αποδείχτηκε ευεργετικό εν μέσω πανδημίας αν σκεφτεί κανείς τις μάσκες για το νοσηλευτικό προσωπικό που κατασκευάστηκαν.

Η τεχνολογία αυτή μάλιστα, η οποία ωριμάζει ανάλογα με την εξέλιξη των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις μηχανές προσθετικής κατασκευής, θα εγκαινιάσει στο μέλλον ακόμα περισσότερες δυνατότητες.

O λόγος, όπως εξήγησε ο κ. Δεδούσης, είναι πως έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει προϊόντα καταπληκτικής πολυπλοκότητας με απλές διαδικασίες ακόμα και προϊόντα με εξατομικευμένες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα ακουστικά βαρηκοΐας.

«Τα αμέσως επόμενα χρόνια το 3D printing θα μπει τόσο πολύ στην ζωή μας που αντί για οικιακό εκτυπωτή κειμένων θα διαθέτουμε οικιακό εκτυπωτή αντικειμένων» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε να βοηθήσει και στην πιστοποίηση, κάνοντας την διαδικασία οικονομικότερη και εξίσου αποτελεσματική.

Στον «θαυμαστό κόσμο» της ρομποτικής αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ και Διευθυντής Τομέα Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου.

Όπως εξήγησε ήδη στο ελληνικό εργαστήριο κατασκευάζονται ρομπότ, τηλεχειριζόμενα ή αυτόνομα, που μπορούν να περπατούν, να κολυμπούν, να τρέχουν και να πετούν. «Αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα σε μια αντίστοιχη κρίση στο μέλλον αφού μπορούν να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες εξασφαλίζοντας την απουσία επαφής και τον κίνδυνο που απορρέει από αυτή, όπως να απολυμάνουν ένα σχολείο, να παραδώσουν αντικείμενα πρώτης ανάγκης σε αρρώστους και άλλα» σημείωσε.

Ιδιαιτέρως χρήσιμα μπορούν να φανούν και γενικότερα βέβαια, αφού μπορούν να αναλάβουν αντί του ανθρώπου εργασίες άκρως επικίνδυνες και κοστοβόρες. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να διευκολύνουν και τις διαδικασίες πιστοποίησης προσφέροντας με ασφάλεια λεπτομερή δεδομένα. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, η υιοθέτηση των ρομπότ και εξάπλωσή τους εξαρτάται από την αντιμετώπιση της κοινωνίας».

Στη μεγάλη επίδραση που θα έχει η πανδημία και στα συστήματα λήψης αποφάσεων αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης.

«Οι αλλαγές της πανδημίας είναι πολλές. Στο γνωστικό μας αντικείμενο μπορώ να επισημάνω μια αλλαγή συμπεριφοράς η οποία θα επιδράσει σημαντικά στις διαδικασίες διοίκησης και τη λήψη αποφάσεων. Φυσικά και οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα προκαλέσουν αβεβαιότητα στον οποιοδήποτε σχεδιασμό στο μέλλον, γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας».

Ωστόσο όπως υπογράμμισε, η αλλαγή των συνθηκών δεν θα πρέπει να μας βάλει σε διλήμματα όσον αφορά την ενεργειακή μας αποδοτικότητα.

Ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο μετρήσεων κι επιθεώρησης προέβλεψε ότι θα προκύψουν στην μετά κορονοϊού εποχή και ο κ Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος TÜV HELLAS (TÜV NORD) και Executive Vice President Process Technology TÜV NORD Industrial Services.

Στην παρέμβασή του, τόνισε ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να αποφευχθεί η μόλυνση από τον κορονοϊό, δεν υπάρχει φάρμακο που να εξασφαλίζει την ίαση και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή του.  Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τις λύσεις για τα ανωτέρω.

Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους πιστοποίηση η οποία μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Η ατομική και συλλογική ευθύνη σε συνδυασμό με τις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων  και των αρμόδιων αρχών, θα μας προστατέψουν από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, η πανδημία και η κρίση που πρόκυψε μας προσφέρει την ευκαιρία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προς διευκόλυνση της ζωής μας μέσω αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησής της με τελικό στόχο την ασφάλεια των δικτύων, των διεργασιών και τελικά ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών. H ψηφιοποίηση, είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων και τελικά προς όφελος του καταναλωτή.

«Η πανδημία ανοίγει το κεφάλαιο των πρακτικών εφαρμογών και δίνει το έναυσμα ακόμη και στους φορείς διαπίστευσης να αναθεωρήσουν την διαδικασία επιθεώρησης από απόσταση (remote audit), δεδομένου ότι και οι τεχνολογικές εξελίξεις σήμερα το επιτρέπουν. Τέλος, επεσήμανε ότι είναι πλέον σαφές πως οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στο cyber security.

image_pdfimage_print

Videos

[VIDEO] Μόλις έκλεισε τα 20 χρόνια της η Γέφυρα που ενώνει τη Δανία και τη Σουηδία

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Enterprise Greece: Με επιτυχία τα webinars «Doing Business in the USA – COVID 19 Challenges and Opportunities»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Business solutions

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά διαδικτυακών εξαγωγικών συνεδρίων (webinars), που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) σε συνεργασία με τα αρμόδια Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Ουάσιγκτον, στην Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο και απευθυνόταν σε στελέχη ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών με ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην αγορά των ΗΠΑ.

Τα webinars απευθύνονταν σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις και στόχευαν στην ενημέρωσή τους για αγορές που διαθέτουν προοπτική. Ο κύκλος αυτός ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου 2020 με το webinar «Doing Business in the USA – COVID 19 Challenges and Opportunities», το οποίο παρείχε στους συμμετέχοντες συνολική ενημέρωση για δραστηριοποίησή τους στην συγκεκριμένη αγορά, ενώ στις 24/06 εστίασε στον κλάδο των Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων και στις 30/06 στον κλάδο της Τεχνολογίας.

Τα διαδικτυακά αυτά συνέδρια εστίασαν στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας κατά την επέκταση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στις ΗΠΑ, εν μέσω COVID19. Επισημαίνεται ότι τα webinars δεν είχαν κόστος συμμετοχής και είναι ανοιχτά για όλους τους επιχειρηματίες και τα στελέχη στο χώρο των εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, το webinar “Doing Business in the USA – COVID 19 Challenges and Opportunities – Focus on: Food & Agricultural products” διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Νέας Υόρκης και εστίασε σε τέσσερις θεματικές ενότητες, ήτοι την υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές εξαγωγής ελληνικών τροφίμων στην αγορά των ΗΠΑ, τις γενικότερες τάσεις και εξελίξεις στην premium αγορά τροφίμων στις ΗΠΑ στην μετά-πανδημίας εποχή, τις προοπτικές στον κλάδο λιανικού εμπορίου τροφίμων και τις αντίστοιχες στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Στο webinar αυτό εγγράφηκαν να παρακολουθήσουν 173 εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου και θεσμικών φορέων.

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ Νέας Υόρκης, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία, ως την εναρκτήρια σειράς συναφών δράσεων ενημέρωσης και δικτύωσης της ελληνικής εξαγωγικής κοινότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον η σύγχρονη τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά δε στις δυνατότητες και προοπτικές βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων ελληνικών τροφίμων στην αγορά των ΗΠΑ, τις χαρακτήρισε εξαιρετικές, υπό την προϋπόθεση ωστόσο υλοποίησης σοβαρών, άρτια οργανωμένων και μακρόπνοων εθνικών προγραμμάτων μάρκετινγκ, που θα καταστήσουν τα ποιοτικά ελληνικά τρόφιμα ευρύτερα γνωστά στον μέσο Αμερικάνο καταναλωτή. Υπογράμμισε επίσης τις ευκαιρίες που διανοίγονται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδίως δε για μικρές/μικρομεσαίες εταιρείες που δεν δύνανται να χρηματοδοτήσουν υψηλού κόστους εκστρατείες προβολής/προώθησης των προϊόντων τους.

Το webinar Doing Business in the USA – COVID 19 Challenges and Opportunities του Σαν Φρανσίσκο εστίασε στον κλάδο της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Προϊσταμένη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στον Άγιο Φραγκίσκο, κα Δάφνη Βιτσικουνάκη, Γραμ. ΟΕΥ Α’, και κάλυψε θέματα όπως:

– California’s economy, foreign trade, and the tech sector

– Silicon Valley, the world’s technology capital

– Entering the US market – Strategies for international startups

– Success in the US – An entrepreneur’s perspective

Το webinar είχε 197 εγγεγραμμένους εκπροσώπους εταιρειών του κλάδου και θεσμικούς φορείς, ενώ εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε η Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, πρώην Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελληνοαμερικανίδα, Eleni Kounalakis.

Η κα Δάφνη Βιτσικουνάκη αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξαγορές των ελληνικών εταιρειών Think Silicon και Softomotive, εν μέσω της πανδημίας, και τόνισε ότι «καταδεικνύουν το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον που προσελκύει το οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών της Ελλάδας από το εξωτερικό. Το webinar που πραγματοποιήθηκε εστίασε στις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τις τρέχουσες εξελίξεις στο παγκόσμιο επίκεντρο της καινοτομίας, την Silicon Valley. Οι ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς και τις συναφείς στρατηγικές επιτυχούς εισόδου. Η αξιοποίηση του ελληνικού στοιχείου που δραστηριοποιείται δυναμικά στον τομέα της τεχνολογίας/καινοτομίας στην περιοχή οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα, καθώς δύναται να προσφέρει καθοριστικής σημασίας στήριξη στις ελληνικές startups.”

Η κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Enterprise Greece, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και η περαιτέρω διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στην παρούσα χρονική συγκυρία, αφού συνιστά απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Για τον λόγο αυτό, το Enterprise Greece αξιοποιώντας τις νέες ψηφιακές δυνατότητες του Οργανισμού, ξεκίνησε μία σειρά webinars σε συνεργασία με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ στο εξωτερικό, που στοχεύουν στην ενημέρωση των εξαγωγεών μας για αγορές που διαθέτουν εξαγωγική προοπτική. Σκοπός των δράσεων και πρωτοβουλιών μας είναι πάντα η αρωγή στην επίτευξη εμπορικών συμφωνιών. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε στο επόμενο στάδιο, διοργανώνοντας ψηφιακά Β2Β για τους παραπάνω κλάδους στην αγορά των ΗΠΑ καθώς και την επέκταση των διαδικτυακών αυτών συνεδρίων σε επόμενες αγορές στόχους από Σεπτέμβριο.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

News in English

K. Karamanlis proposes extensive undergrounding of the train line reaching Patras

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Καραμανλής

A very interesting panel was held today in Patras, within the framework of the 8th Regional Growth Conference organized by “Peloponnisos” newspaper.

During the session entitled: “Regional Policy and New Infrastructure”, the Minister of Infrastructure and Transport, Mr. Kostas Karamanlis,referred to major infrastructure projects in the region and announced the government’s proposal for extensive undergrounding of the train route to Patras (between Kanellopoulou Street and Dymaion Coast, with a total length of more than 5 km) and its connection to the port of the city (section Aghios Dionysios-Aghios Andreas).

Mr. Karamanlis announced the new approach for the train, aiming to satisfy the local community, releasing at least 17 acres of public space on the surface within the dense urban sprawl, while ensuring, at the same time, the good operation of the Suburban Railway and mainting the connection to Pyrgos. As he said the relevant tender is due to start in the second half of 2021 for a project worth in total 514m euros. When completed, travel time between Athens and Patras will be reduced to just 1 hour and 40 minutes.

The proposal of the Minister of Infrastructure and Transport is of great interest in the region, since the issue of the construction of the train  line has been present for more than 15 years.

The Minister of Infrastructure and Transport also spoke about Patras-Pyrgos Motorway, for which he promised swift developments in order to upgrade the existing, obsolete axis that is extremely dangerous for its users.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα