Connect with us

Επικαιρότητα

Το καυτό τρίμηνο των αποκρατικοποιήσεων

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Θα προκηρυχθούν 13 μεγάλοι διαγωνισμοι

Το πιο καυτό τρίμηνο για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να είναι η περίοδος Ιανουάριος – Μάρτιος 2013, εντός της οποίας προκηρύσσονται συνολικά 13 μεγάλοι διαγωνισμοί και ολοκληρώνονται άλλοι δύο, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, η οποία και θεωρείται ναυαρχίδα των αποκρατικοποιήσεων για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το τίμημα που έχει δοθεί για τον όμιλο της ΔΕΠΑ από έναν εκ των διεκδικητών της διαμορφώνεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει τη σημασία που έχει η στρατηγική θέση της Ελλάδας για τους διαδρόμους του φυσικού αερίου.

Στην ουσία, τους επόμενους 16 μήνες εκτιμάται ότι θα γίνεται από μία αποκρατικοποίηση τον μήνα, αφού μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται να έχει ανακηρυχθεί πλειοδότης σε 17 από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος, τότε μέχρι και τον Μάρτιο 2014 θα έχει ολοκληρωθεί το 50% του συνόλου του προγράμματος. Οσο για τα έσοδα, ο στόχος είναι 2,6 δισ. ευρώ το 2013 και 10,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

Στον απόηχο του Eurogroup και της επιτάχυνσης που επιδιώκεται, εντός του μηνός θα έχουμε πλειοδότες σε δύο διαγωνισμούς: το ακίνητο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, για το οποίο το Ταμείο βρίσκεται στην τελική φάση διαπραγμάτευσης του τιμήματος με τον μοναδικό επενδυτή που ενδιαφέρθηκε, και τα Κρατικά Λαχεία όπου ο νικητής θα αναλάβει και τη διαχείριση του στιγμιαίου λαχείου (Ξυστό) που η κυκλοφορία του έχει διακοπεί από το 2003.

Το τίμημα και στους διαγωνισμούς είναι κρίσιμο, όχι τόσο λόγω του μεγέθους των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων όσο γιατί πρόκειται για τις δύο πρώτες που ολοκληρώνονται, έπειτα από εκείνη του IBC. Ωστόσο για το Ταμείο πιο κρίσιμη αποκρατικοποίηση από όλες στη συγκεκριμένη χρονική φάση είναι αυτή της ΔΕΠΑ, της οποίας η ολοκλήρωση αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του έτους και θα προηγηθεί εκείνης του ΟΠΑΠ.

Συμμαχίες. Σε περίπτωση κατά την οποία πωληθεί 33% του ΟΠΑΠ, κάποιοι από τους επτά παίκτες που πέρασαν στην τελική φάση συζητούν συμμαχίες με funds ή εταιρείες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Οι όροι του διαγωνισμού αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συμμετοχών στα σχήματα που διεκδικούν την εταιρεία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει ο επικεφαλής του κάθε σχήματος.

Από την πώληση του ΟΠΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά τίμημα αρκετά υψηλότερο από 500 – 550 εκατ. ευρώ, που είναι η χρηματιστηριακή αξία που αντιστοιχεί στις πωλούμενες μετοχές. Και αυτό καθώς μαζί με το πλειοψηφικό πακέτο ο πλειοδότης αποκτά και το μάνατζμεντ της εταιρείας. Αν υπάρξει μεγαλύτερο τίμημα από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του, αυτό θα έχει αντίκτυπο στο σύνολο του Χρηματιστηρίου καθώς θα δείξει ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις περισσότερο από όσο τις αποτιμά σήμερα η αγορά στο ταμπλό.

Λιμάνια, αεροδρόμια. Εκτός από το α’ τρίμηνο του 2013, οπότε προκηρύσσονται μεταξύ των άλλων οι κρίσιμοι διαγωνισμοί για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, καθοριστικό για την πορεία του προγράμματος θεωρούν στο ΤΑΙΠΕΔ και το β’ τρίμηνο του έτους.

Τότε προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ, ενώ ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για το Ελληνικό. Το τίμημα που θα εισπράξουν τα ΕΛΠΕ από την πώληση του μεριδίου 35,5% που έχουν στη ΔΕΠΑ, θα προσδιορίσει και τη δική τους αξία. Για το Ελληνικό, οι τέσσερις επενδυτές  θα έρθουν τους αμέσως επόμενους μήνες σε επαφή με την Ελληνικό ΑΕ προκειμένου να διαμορφώσουν τις τελικές προτάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, το πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι οι αποκρατικοποιήσεις αποτυπώνεται στη φράση στελέχους του Ταμείου: «Ενημερώσαμε και την τρόικα που εμφανίζεται αμετακίνητη στο θέμα της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων ότι για την επιτυχία του προγράμματος πρέπει να έχουμε διαδοχικές επιτυχίες. Η μία να ακολουθεί την άλλη. Αν σου τύχει μια αποτυχία σε κάποιον διαγωνισμό, μπορεί να επηρεαστεί όλο το πρόγραμμα».

Πηγή:tanea.gr

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα