Newsroom

Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλλι, υποθαλάσσιες σήραγγες σε Σαλαμίνα και Λευκάδα και οδικός άξονας Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη στο επίκεντρο

Στο νέο διαγωνισμό για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλλι Κρήτης επικεντρώνονται οι προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών καθώς αρκετές από τις υπόλοιπες προκηρύξεις έργων με συμβάσεις παράχωρησης θα μπουν «στο ψυγείο» μέχρι νεοτέρας.

Η τύχη πολλών από τους νέους διαγωνισμούς, που προκηρύχθηκαν βιαστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα μετατίθονται συνεχώς προς τα πίσω οι ημερομηνίες υποβολής προσφορών, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για τους οδικούς άξονες.

Με τις ξένες τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων να αποχωρούν και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, θεωρείται δύσκολη η υλοποίηση έργων όπως ο οδικός άξονας Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας – Αιτωλοακαρνανίας και η στοιχειωμένη υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας.

Οι προσφορές για τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς επρόκειτο, μάλιστα, να κατατεθούν εντός του Ιουλίου, αλλά με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη μετατέθηκαν για τις αρχές Νοεμβρίου.

Στις 30 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η υποβολή προσφορών για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας, στις 6 Νοεμβρίου για την Σαλαμίνα και στις 13 Νοεμβρίου για τον άξονα Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη. Θεωρείται σχεδόν σίγουρη η νέα αναβολή, με δεδομένη το πρώιμο στάδιο αρκετών μελετών για τα τρία έργα, αλλά κυρίως την αδυναμία των κατασκευαστών να βρουν χρηματοδότηση.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέφερε προ ημερών στην επικαιρότητα το θέμα του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης.

Είπε πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να προχωρήσει το έργο, το οποίο εξαγγέλεται εδώ και περίπου 20 χρόνια, αλλά η υλοποίησή του σκοντάφτει στα μεγαλεπήβολα σχέδια των πρώτων διαγωνισμών και στην οικονομική κρίση της τελευταίας τετραετίας.
 
Οπως είχαν υποστηρίξει στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εμφανίζονταν να χρηματοδοτούν έργα σε αεροδρόμια μικρότερων νησιών (για ψηφοθηρικούς λόγους) αφήνοντας στην τύχη τους τα αεροδρόμια της Κρήτης στα οποία επικρατεί το αδιαχώρητο κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου. Μόνιμο άλλοθι των κυβερνήσεων ήταν το περίφημο αεροδρόμιο στο Καστέλλι που παραμένει στα χαρτιά.

Ο τελευταίος διαγωνισμός για το Καστέλλι, τον περασμένο Χειμώνα, απέβη άκαρπος, αν και η τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών υποστήριζε πως είχε εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον.

Οι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι που πήραν τα τεύχη της προκήρυξης δεν κατέθεσαν προσφορές, ενώ ζήτησαν αλλαγές στο έργο το οποίο θεώρησαν «φαραωνικό» για τις απαιτήσεις της Κρήτης.

Μετά το διαγωνισμό ανακάλυψαν στο υπουργείο πως χρειάζεται «επαναπροσδιορισμός των τεχνικών χαρακτηριστικών και κατασκευή κατά φάσεις, ώστε να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του έργου».

Τότε κατάλαβαν πως προσπαθούσαν να φτιάξουν στο Ηράκλειο ένα αεροδρόμιο αντίστοιχο με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, εγχείρημα που δεν θεωρήθηκε σοβαρό από εργολήπτες και τράπεζες. Ακόμα και η σύμβαση παραχώρησης ήταν στα πρότυπα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφού προέβλεπε συμμετοχή του δημοσίου με 55% και της κοινοπραξίας κατασκευής με 45%, ενώ η περίοδος εκμετάλλευσης ορίζονταν στα 35 χρόνια.

Ο αρχικός προϋπολογισμός προσέγγιζε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά οι τεχνικές αλλαγές που προωθούνται (π.χ. περιορισμός του αεροδιαδρόμου) θα περιορίσουν σημαντικά το κόστος στη νέα προκήρυξη, αν βγει σύντομα στον αέρα.
 
Κρίσιμος παράγοντας για τους κατασκευαστές είναι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις (από το που θα πάνε τα μπάζα, μέχρι τη μεταφορά των αδρανών υλικών) του έργου, θέμα για το οποίο έχουν υπάρξει τοπικές αντιδράσεις.

 

Διαβάστε την επόμενη είδηση για τις καυτές εξελίξεις του Σεπτέμβρη πατώντας εδώ.

 

Πηγή:euro2day.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ