Connect with us

Επικαιρότητα

Ο καυτός Σεπτέμβρης των υποδομών: τι θα γίνει με τα έργα στους Αυτοκινητόδρομους

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα μπάνια του λαού είναι προ των πυλών αλλά για το Υπουργείο Υποδομών τα φετινά μπάνια θα είναι μάλλον ..ιδρώτα καθώς οι ατελείωτες εκκρεμότητες και προβλήματα δεν αφήνουν σε εφησυχασμό τους αρμόδιους των τμημάτων των έργων

Σχεδόν κανένα έργο είτε υπό κατασκευή είτε σε σχεδιασμό ή δημοπράτηση δεν είναι ρυθμισμένο με αποτέλεσμα ένας τεράστιος όγκος δουλειάς για την επαναφορά της «τάξης» και της οργάνωσης της επόμενης μέρας του Υπουργείου που με την στάση του θα είναι υπεύθυνο για την ανάκαμψη ή την περαιτέρω πτώση της χώρας.

Αυτό που κυριαρχεί είναι φυσικά το θέμα των αυτοκινητόδρομων που είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Υπουργείου. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν τα έργα που είναι σε κατασκευή αλλά είναι «παγιδευμένα» στην υποχρηματοδότηση. Τα έργα του σιδηρόδρομου, οι αποκρατικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων και οι αναπλάσεις κυρίως στην Αθήνα, τα έργα Μετρό και Τραμ, τα νέα έργα με παραχώρηση και πολλά –πολλά ακόμα.

ΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
Ένας σύγχρονος γόρδιος δεσμός ο οποίος για να λυθεί απαιτείται υπομονή, στρατηγική, νομικές γνώσεις και κυρίως ..χρήματα. Το διακύβευμα αυτών των έργων είναι πράγματι μεγάλο. Αν τα έργα μείνουν στην τύχη τους οι σημερινοί ανάδοχοι θα στραφούν εναντίον του Δημοσίου απαιτώντας συνολικά 2 δις ευρω!

Από την άλλη το οικονομικό περιβάλλον είναι πια τέτοιο που η ιδιωτική συμμετοχή είναι απρόθυμη και τώρα αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα που θα λειτουργήσει και θα δώσει τα απαραίτητα κεφάλαια στη χώρα μας για αυτά τα μεγάλα έργα.

Διαπραγματευτής ορίστηκε, οι παραχωρησιούχοι έχουν πλέον καλή θέληση για να μην …ψάχνουν τα λεφτά που έχουν ρίξει στα έργα και περιμένουμε τον ..επενδυτή που θα δώσει το φιλί της ζωής στα μεγάλα αυτά έργα.

Με την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων αυτών η χώρα μας αυτόματα αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι όλων των γειτονικών της χωρών και μετατρέπεται στην πιο εξελιγμένη χώρα σε οδικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων. Το θετικό στην περίπτωση των Ελληνικών Αυτοκινητόδρομων είναι πως ουσιαστικά ο ένας δρόμος είναι τροφοδότης του άλλου και λόγω του μικρού μεγέθους που έχουν σε σχέση με άλλες γεωγραφικά μεγάλες χώρες το κάνει να μοιάζει λίγο με δίκτυο ..Μετρό.

Αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα του αλληλεξαρτώμενου οδικού κυκλώματος μπορεί να είναι και το   μεγάλο κλειδί για την επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης. Μία ταύτιση όλων των αξόνων χρηματοδοτικά με ίση απόδοση ανεξάρτητα τον καθημερινό τους φόρτο θα έδινε αξία σε όλο το εγχείρημα και θα απελευθέρωνε τα απαραίτητα κεφάλαια.

Γεγονός είναι πως από το Σεπτέμβριο θα έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και εξελίξεις γύρω από τη λύση του θέματος. Πρώτο στο λίστα είναι το τμήμα των σηράγγων Τεμπών και Πλαταμώνα ενώ ακολουθεί η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, της Ιόνιας Οδού και του Ε65.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους οδικούς άξονες οι οποίοι αποτελούν το οδικό κύκλωμα των αυτοκινητόδρομων με παραχώρηση που έχουν παγώσει λόγω της μη χρηματοδότησης:

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ: περιλαμβάνει το οδικό τμήμα που ξεκινά από το τέλος του Μαλιακού Κόλπου στις Ράχες Φθιώτιδας και μέσω Λάρισας και Κατερίνης καταλήγει στο Κλειδί Ημαθίας σε κόμβο με την Εγνατία Οδό. Ο δρόμος περιλαμβάνει τα σπουδαία έργα στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: περιλαμβάνει το οδικό τμήμα από την Ελευσίνα (στα διόδια) και διασχίζει τη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου περνώντας από Κόρινθο, Κιάτο, Αίγιο και φτάνει στην Πάτρα. Από εκεί συνεχίζει διασχίζοντας την δυτική ακτή περνώντας από Πύργο, Ζαχάρω και λίγο πριν την Κυπαρισία (στο ύψος του Καλού Νερού) παίρνει κατεύθυνση ανατολική και τερματίζει στην περιοχή της Τσακώνας σε κόμβο με τον Αυτοκινητόδρομο του Μορέα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: περιλαμβάνει το οδικό τμήμα που ξεκινά μετά τη μεγάλη γέφυρα του Ρίο-Αντίρριο, στο Αντίρριο, και διασχίζει τη Δυτική Στερεά και την Ήπειρο περνόντας από Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Άρτα για να τερματίσει στα Ιωάννινα σε κόμβο με την Εγνατία Οδό.

ΝΕΑ ΟΔΟΣ: ανήκει λειτουργικά στην Ιόνια Οδό και αφορά το οδικό τμήμα από την Μεταμόρφωση Αττικής μέχρι τα Σκάρφεια Φθιώτιδας (η λεγόμενη Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας). Περνά έξω από τις πόλεις: Θήβα, Λειβαδιά, Χαλκίδα. Στη σύμβαση παραχώρησης το τμήμα αυτό δόθηκε στην Κ/Ξ κατασκευής της Ιόνιας Οδού καθώς ο δρόμος της Ιόνιας δεν εμφανιζόταν κερδοφόρος.

Advertisement

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Ε65: περιλαμβάνει το οδικό τμήμα από τη Λαμία που διασχίζει τη Δυτική Θεσσαλία περνώντας από τις πόλεις Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και φτάνει μέχρι την Εγνατία Οδό στην περιοχή των Γρεβενών. Στην εταιρεία λειτουργίας έχει παραχωρηθεί και το οδικό τμήμα του Μαλιακού Κόλπου από τα Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες Φθιώτιδας.

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα