Connect with us

Επικαιρότητα

Ο κατάλογος με τα υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα 2011-2016

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κατάλογος με τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Ελλάδα κάνει την δεύτερη του εμφάνιση στην ιστοσελίδα. Κάθε έξι μήνες, αρχές Μαρτίου και αρχές Σεπτεμβρίου, θα παρατηρούμε τόσο την εξέλιξη των έργων όσο και τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνονται κάθε φορά. Είναι απαραίτητο να πούμε ότι οι χρονολογίες που παρουσιάζονται στα έργα υπό κατασκευή είναι αυτές που έχουν ανακοινωθεί και δεν περιέχουν τυχόν άγνωστες καθυστερήσεις.

Ο τωρινός κατάλογος δεν αλλάζει με το ρυθμό που θα έπρεπε. Καθώς απουσιάζει η παραγωγή πολλών έργων το αντικείμενο παραμένει σε έργα που έχουν ξεκινήσει αλλά παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην εξέλιξη τους και δεν προστίθενται άλλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτόν τον κατάλογο τα έργα που προστέθηκαν είναι το οδικό τμήμα Ποτίδαια- Κασσάνδρα στην Χαλκιδική, το Καρτέρι-Πάργα στην Ήπειρο, τα λιμενικά έργα σε Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα!

Ένα έργο μπαίνει στη λίστα όταν: έχει αποκτήσει προσωρινό ανάδοχο και δεν έχει δικαστικές διαμάχες και όταν φυσικά έχει υπογραφεί η σύμβαση. Τα έργα που είναι υπό κατασκευή αλλά έχουν «παγώσει» παραμένουν στη λίστα. Αντιθέτως τα έργα που έχουν προσωρινό ανάδοχο αλλά μπλέκονται σε δικαστικές διαμάχες διαγράφονται από τη λίστα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η συνεχής μεταφορά της παράδοσης των έργων με αποτέλεσμα τα έργα υπό  κατασκευή να μένουν για πάρα πολλά χρόνια στη λίστα όπως π.χ το Μετρό Θεσσαλονίκης που είναι υπό κατασκευή από το 2006 και δεν προβλέπεται να βγει από τη λίστα πριν το β` εξάμηνο του 2015.

Φυσικά αυτά δεν είναι ΟΛΑ τα έργα που αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται. Είναι τα πιο σημαντικά. Είναι αυτά που επηρεάζουν μεγάλο μέρος των Ελλήνων, άρα παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Από την λίστα διαγράφονται τα έργα που βρίσκονταν σε αυτή αλλά έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάζονται ξεχωριστά για την ενημέρωση σας.

Ο κατάλογος είναι «ευέλικτος»! Με κάθε επίσημη ανακοίνωση ο πίνακας τροποποιείται ανάλογα. Π.χ το έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του Αεροδρομίου “Μακεδονία” που είχε αρχική χρονολογία παράδοσης το 2011, μετατέθηκε για το 2012. Επομένως μεταφέρθηκε και στον κατάλογο στην αντίστοιχη χρονιά. Με την ίδια λογική είναι -αν και πιο σπάνιο- και τα έργα που παρουσιάζουν παραδόσεις νωρίτερα από τη συμβατική. Η λέξη ΑΜΦΙΒΟΛΟ με πορτοκαλί σήμανση δηλώνει την εκτίμηση πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως δεν ολοκληρωθεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη οι παραδόσεις παρουσιάζονται ξεχωριστά ανά χρονιά και με δύο διαφορετικούς τρόπους: α)μέσα σε κείμενο και β)σε λίστα για να είναι όσο το δυνατόν πιο κατανοητά.

Κατάλογος με τα υπό κατασκευή μεγάλα έργα στην Ελλάδα 2011-2016 (Μάρτιος 2011)


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2011

Ολοκληρώθηκαν: Η φετινή χρονιά ξεκίνησε από νωρίς με παραδόσεις καθώς στις 19 Γενάρη παραδόθηκε το τελευταίο τμήμα της παράκαμψης ¶ρτας.

Αναμένονται:Σε λειτουργία αναμένεται να μπει και ο αριστερός ημιδιάδρομος στο τμήμα ΣΚΑ-Αθήνα. Μέσα στο έτος περιμένουμε την λειτουργία των σταθμών του Προαστιακού: Αχαρνές, Ταύρος, Πύργος Βασιλίσσης. Μέχρι το Φθινόπωρο ολοκληρώνονται το τμήμα της Ανατολικής Οδού Παραδείσια- Τσακώνα- Καλαμάτα. Θα παραδοθεί στο σύνολο του ο Κάθετος ¶ξονας της Εγνατίας Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Προμαχώνας και ο κάθετος Κομοτηνή- Σύνορα.

 • ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΡΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ -ΣΕΛΛΑΔΕΣ
 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ- ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΧΑΡΝΕΣ, ΤΑΥΡΟΣ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΕΣ- ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ-ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ- ΣΥΝΟΡΑ (ΟΜΙΛΟΣ ΑΕΓΕΚ)
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ-ΤΣΑΚΩΝΑ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ (ΜΟΡΕΑΣ)
 • ΔΕΞΙΟΣ ΗΜΙΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΟΣΕ 3 ΓΕΦΥΡΕΣ-ΣΚΑ

 

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2012

Το 2012 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά καθώς θα ολοκληρώνονται σημαντικά έργα. Στις αρχές του έτους θα εγκαινιαστεί η επέκταση από τον ¶γιο Αντώνιο στην Ανθούπολη με 2 σταθμούς, η μεγάλη επέκταση από τον ¶γιο Δημήτριο έως το Ελληνικό με 4 Σταθμούς και η επέκταση του Μετρό από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι. Εντός του έτους πιθανό να παραδοθεί το οδικό τμήμα Στυλίδα- Ράχες και η παράκαμψη Λαμίας. Ο σταθμός ΟΣΕ Αθήνας θα είναι έτοιμος στα τέλη του έτους. Τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί και η επέκταση του διαδρόμου 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Το αναβαθμισμένο Αεροδρόμιο στα Γιάννενα θα λειτουργήσει τον Μάιο. 

ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΛΑΜΙΑΣ-   ΑΜΦΙΒΟΛΟ  – (ΑΤΤΙΚΑΤ)

 • ΕΡΓΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΜΦΙΒΟΛΟ(ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ)
 • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 10-28 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ)


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2013

Μια χρονιά που ανήκει στην περιφέρεια. Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμος και ο άξονας ¶κτιο- Αμβρακία μήκους 48,5χλμ εξαιρούμενης της 3ης εργολαβίας που παραμένει “ορφανή”. Στις αρχές του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του τμήματος της Ανατολικής Οδού Λεύκτρο- Σπάρτη. Εντός του έτους αναμένεται και η ολοκλήρωση της εργολαβίας Καρτέρι-Πάργα. Στα τέλη του έτους θα ολοκληρωθούν τα έργα στις σήραγγες  των Τεμπών συνολικού μήκους 11 χλμ και άλλα οδικά έργα μήκους άλλων 14χλμ. Ολοκλήρωση θα έχουμε και στον Α/Κ των Παραγλαύκιων Αρτηριών με το λιμάνι της Πάτρας. 

 • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ (ΟΜΙΛΟΣ ΑΕΓΕΚ)
 • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ- ΕΡΓΑ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ (ΑΥΤΟΚ/ΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ)
 • ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΡΤΕΡΙ-ΠΑΡΓΑ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* (ΤΕΡΝΑ)
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ (ΜΟΡΕΑΣ) 
 • Α/Κ ΠΑΡΑΓΛΑΥΚΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΤΡΑΣ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΤΕΡΝΑ)


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2014

 

Με επιφύλαξη να πούμε πως ίσως να ολοκληρωθούν τα έργα για τη Ν.Δ.Σ.Γ.Υ.Τ Κιάτο- Ροδοδάφνη. Ολοκληρώνεται το οδικό τμήμα Ποτίδαια- Κασσάνδρα. Έτοιμο το πρώτο τμήμα της Ολυμπίας Οδού Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος. Μέχρι το καλοκαίρι θα δοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Αρδάνιο- Ορμένιο (Αρδάνιο-Μάνδρα) και θα ολοκληρωθεί και η ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ. ΤΜΗΜΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ)

 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΣΙΔ.ΕΡΓΑ ΑΤΕ)
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΡΔΑΝΙΟ-ΟΡΜΕΝΙΟ -ΤΜΗΜΑ ΑΡΔΑΝΙΟ-ΜΑΝΔΡΑ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΙΟΝΙΟΣ ΑΤΕ)

 

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2015

Τον Ιούνιο θα παραδοθεί το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη : το Μετρό με 13 Σταθμούς. Η Ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου (Λυρική, Εθνική Πινακοθήκη, Αγορά, Πάρκο) είναι έτοιμη καθώς και η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός με πλήθος από σήραγγες και γέφυρες. Έτοιμοι στο σύνολο τους και οι Αυτοκινητόδρομοι :Κεντρική Οδός Ε-65, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός. Στο τέλος του καλοκαιριού ολοκληρώνονται και οι εργασίες επέκτασης του 6ου προβλήτα στο λιμένα Θεσσαλονίκης.

 • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕ 13 ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ΑΕΓΕΚ)
 • ΟΣΕ- ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΙΘΟΡΕΑ-ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ-ΔΟΜΟΚΟΣ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ (ΛΥΡΙΚΗ, ΕΘΝ. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΠΑΡΚΟ) (ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ)
 • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Ε-65 (ΛΑΜΙΑ- ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ) (ΝΕΑ ΟΔΟΣ)
 • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (ΠΥΡΓΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ) (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ)
 • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ (ΑΝΤΙΡΡΙΟ- ΑΓΡΙΝΙΟ-ΑΡΤΑ- ΙΩΑΝΝΙΝΑ) (ΝΕΑ ΟΔΟΣ)
 • ΕΠΕΚΤΑΣΗ 6ΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΜΟΧΛΟΣ)

 

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2016

Το 2016 είναι μία χρονιά που ακόμα δεν έχουν ενταχθεί έργα που θα ολοκληρωθούν εκτός από ένα: θα παραδοθούν τα έργα της Γ` 1 φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

 • ΕΡΓΑ Γ1 ΦΑΣΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ *ΝΕΟ ΕΡΓΟ* ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΙΟΝΙΟΣ)

Επόμενη δημοσίευση του καταλόγου με τα έργα υπό κατασκευή:Σεπτέμβριος 2011

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα