Connect with us

Επικαιρότητα

Ο Kατάλογος με τα υπό κατασκευή μεγάλα έργα στην Ελλάδα 2010-2015 (Σεπτέμβριος 2010)

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κατάλογος με τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Ελλάδα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ιστοσελίδα σήμερα. Κάθε έξι μήνες, αρχές Μαρτίου και αρχές Σεπτεμβρίου, θα παρατηρούμε τόσο την εξέλιξη των έργων όσο και τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνονται κάθε φορά. Είναι απαραίτητο να πούμε ότι οι χρονολογίες που παρουσιάζονται στα έργα υπό κατασκευή είναι αυτές που έχουν ανακοινωθεί και δεν περιέχουν τυχόν άγνωστες καθυστερήσεις.

Φυσικά αυτά δεν είναι ΟΛΑ τα έργα που αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται. Είναι τα πιο σημαντικά. Είναι αυτά που επηρεάζουν μεγάλο μέρος των Ελλήνων, άρα παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο κατάλογος είναι «ευέλικτος»! Με κάθε επίσημη ανακοίνωση ο πίνακας τροποποιείται ανάλογα. Π.χ το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης που είχε αρχική χρονολογία παράδοσης το 2012, μέσα από επίσημα χείλη μετατέθηκε για το 2014. Επομένως μεταφέρθηκε και στον κατάλογο στην αντίστοιχη χρονιά. Με την ίδια λογική είναι -αν και πιο σπάνιο- και τα έργα που παρουσιάζουν παραδόσεις νωρίτερα από τη συμβατική. Η λέξη ΑΜΦΙΒΟΛΟ με πορτοκαλί σήμανση δηλώνει την εκτίμηση πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως δεν ολοκληρωθεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη οι παραδόσεις παρουσιάζονται ξεχωριστά ανά χρονιά και με δύο διαφορετικούς τρόπους: α)μέσα σε κείμενο και β)σε λίστα για να είναι όσο το δυνατόν πιο κατανοητά.

 

Κατάλογος με τα υπό κατασκευή μεγάλα έργα στην Ελλάδα 2010-2015 (Σεπτέμβριος 2010)


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2010

Ολοκληρώθηκαν: Τον Μάρτιο παραδόθηκε το πρώτο τμήμα της Ανατολικής Οδού Αθήναιο- Λεύκτρο και τον Ιούνιο οι σήραγγες Στέρνας και Νεοχωρίου. Στις 23 Ιουλίου παραδόθηκε ο σταθμός του Μετρό Γ3 Χολαργός. Στις 8 Αυγούστου παραδόθηκαν οι σταθμοί του Προαστιακού ¶γιοι Ανάργυροι και Μεταμόρφωση.

Αναμένονται: Τον Οκτώβριο η παράδοση της παράκαμψης ¶ρτας της Ιόνιας Οδού. Στα τέλη του έτους τα υπόλοιπα: οι σταθμοί του προαστιακού Αχαρνές, Ταύρος, Πύργος Βασιλίσσης και η νέα γραμμή του Προαστιακού προς Χαλκίδα, η επέκταση του Μετρό από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι, τα τμήματα της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου Τρίπολη-Αθήναιο και Λεύκτρο -Παραδείσια και ο Σταθμός Μετρό της Γραμμής 3 Αγία Παρασκευή. Στα τέλη του έτους έτοιμο θα είναι και το γήπεδο της Λάρισας ενώ το ίδιο διάστημα αναμένεται και η ηλεκτροκίνηση του τμήματος του ΟΣΕ Αθήνα- Κιάτο.

 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 3 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΣ- ΙΟΥΛΙΟΣ 2010
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΑΙΟ-ΛΕΥΚΤΡΟ- ΜΑΡΤΙΟΣ 2010
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 3 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 1,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ 1.ΧΑΙΔΑΡΙ- ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑ
 • ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ- ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΑΡΤΑΣ
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 3 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ-ΤΜΗΜΑΤΑ: ΤΡΙΠΟΛΗ- ΑΘΗΝΑΙΟ και ΛΕΥΚΤΡΟ-ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ
 • ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ- ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΧΑΡΝΕΣ, ΤΑΥΡΟΣ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ
 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ- ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑ- ΚΙΑΤΟ- ΑΜΦΙΒΟΛΟ


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2011

Τη χρονιά του 2011 παραδίδονται έργα που είναι αρκετά καθυστερημένα χρονικά. Μέχρι τον Μάρτιο θα εγκαινιαστεί η επέκταση από τον ¶γιο Αντώνιο στην Ανθούπολη με 2 σταθμούς και τη μεγάλη επέκταση από τον ¶γιο Δημήτριο έως το Ελληνικό με 4 Σταθμούς. Τους πρώτους μήνες θα παραδοθούν τμήματα της Ολυμπίας Οδού: Α/Κ Αρχ. Κορίνθου- Α/Κ Κιάτου, Α/Κ Αραχωβίτικων- Α/Κ1 Περιφ. Πατρών, Α/Κ7 Περιφ. Πατρών- Α/Κ Κάτω Αχαΐας, Α/Κ Κιάτου-Δυτικός Α/Κ Αιγίου και ο αριστερός ημιδιάδρομος στο τμήμα ΣΚΑ-Αθήνα.

Μέχρι το καλοκαίρι ολοκληρώνονται το τμήμα της Ανατολικής Οδού Παραδείσια- Τσακώνα- Καλαμάτα. Στα τέλη του έτους θα εγκαινιαστεί το τμήμα της Ιόνιας Οδού Αντίρριο – Παράκαμψη Αγρινίου (δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα Αντίρριο-διέλευση Παλιοβούνας). Παραδίδεται το τμήμα του ΟΣΕ Κιάτο-Ξυλόκαστρο. Εντός του έτους θα παραδοθεί το οδικό τμήμα Στυλίδα- Ράχες και η παράκαμψη Λαμίας. Θα παραδοθεί στο σύνολο του ο Κάθετος ¶ξονας της Εγνατίας Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Προμαχώνας και ο κάθετος Κομοτηνή- Σύνορα.

 • OΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ -ΤΜΗΜΑΤΑ: 1.Α.Κ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-Α/Κ ΚΙΑΤΟΥ, 2.Α/Κ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΩΝ-Α/Κ1 ΠΕΡΙΦ. ΠΑΤΡΩΝ, 3.Α/Κ7- ΠΕΡΙΦ.ΠΑΤΡΩΝ-Α/Κ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ, 4.Α/Κ ΚΙΑΤΟΥ-ΔΥΤΙΚΟΣ Α.Κ ΑΙΓΙΟΥ
 • ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΣΤΥΛΙΔΑ – ΡΑΧΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΛΑΜΙΑΣ- ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΕΣ- ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ-ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ- ΣΥΝΟΡΑ
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ-ΤΣΑΚΩΝΑ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 • ΔΕΞΙΟΣ ΗΜΙΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΟΣΕ 3 ΓΕΦΥΡΕΣ-ΣΚΑ
 • ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟ-ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ- ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 2 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 1,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 1.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,2. ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 2 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 5,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 1.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, 2.ΑΛΙΜΟ, 3.ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, 4.ΕΛΛΗΝΙΚΟ
 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΙΑΤΟ- ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

 

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2012

Το 2012 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά καθώς θα ολοκληρώνονται μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων. Τους πρώτους μήνες θα παραδοθούν τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού Δυτικός Α/Κ Αιγίου- Α/Κ Αραχωβίτικων και Α/Κ Κάτω Αχαΐας- Α/Κ Πύργου. Εντός του 2012 αναμένεται το Τμήμα της Κεντρικής Οδού Εγνατία-Τρίκαλα. Μέχρι το καλοκαίρι ολοκληρώνεται η Ανατολική Οδός με το τμήμα Λεύκτρο- Σπάρτη.

Το φθινόπωρο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα ολοκληρωθούν τα έργα στα Τέμπη με διπλές σήραγγες και γέφυρες και θα παραδοθεί η μεγαλύτερη σήραγγα στην Ελλάδα με μήκος 11χλμ. Ο σταθμός ΟΣΕ Αθήνας θα είναι έτοιμος στα τέλη του έτους. Τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί και η επέκταση του διαδρόμου 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Το αναβαθμισμένο Αεροδρόμιο στα Γιάννενα θα λειτουργήσει τον Μάιο.

 • ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ -ΤΜΗΜΑΤΑ: ΔΥΤΙΚΟΣ Α/Κ ΑΙΓΙΟΥ- Α/Κ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΩΝ, Α/Κ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ- ΠΥΡΓΟΣ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ- ΤΜΗΜΑ ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΓΝΑΤΙΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΟΣΕ- ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
 • ΕΡΓΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 10-28 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2013

Μια χρονιά που ανήκει στην περιφέρεια. Τον Οκτώβριο μήνα παραδίδεται η Κεντρική Οδός (Λαμία -Εγνατία). Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμος και ο άξονας ¶κτιο- Αμβρακία μήκους 48,5χλμ. Εντός του έτους αναμένεται και η ολοκλήρωση της εργολαβίας Καρτέρι-Πάργα.

 • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ (ΛΑΜΙΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΕΓΝΑΤΙΑ) ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΡΤΕΡΙ-ΠΑΡΓΑ


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2014

Συνεχίζονται οι παραδόσεις τμημάτων των Αυτοκινητοδρόμων. Μέσα στο Καλοκαίρι αναμένεται και η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού. Εντός του έτους αναμένεται η πλήρης κυκλοφορία της Ολυμπίας Οδού.

Ολοκληρώνεται και η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτο -Ροδοδάφνη. Τον Δεκέμβριο θα παραδοθεί το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη : το Μετρό με 13 Σταθμούς.

 • ΟΣΕ Ν.Δ.Σ.Γ ΚΙΑΤΟ- ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ
 • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕ 13 ΣΤΑΘΜΟΥΣ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΙΝΙΟ-ΑΡΤΑ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ. ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟ

 

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2015 

Η Ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου (Λυρική, Εθνική Πινακοθήκη, Αγορά, Πάρκο) είναι έτοιμη καθώς και η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός με πλήθος από σήραγγες και γέφυρες.

 • ΟΣΕ- ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΙΘΟΡΕΑ-ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ-ΔΟΜΟΚΟΣ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ (ΛΥΡΙΚΗ, ΕΘΝ. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΠΑΡΚΟ)

Επόμενη δημοσίευση του καταλόγου με τα έργα υπό κατασκευή: Μάρτιος 2011

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Regional Growth Conference: Τις στρατηγικές στοχεύσεις της Στερεάς Ελλάδας ανέδειξε ο Φάνης Σπανός

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Στους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον τομέα των υποδομών και των δικτύων, αλλά και στην ανάγκη για ένα ολωσδιόλου νέο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, επικεντρώθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών της ΕΝΠΕ κ. Φάνης Σπανός μιλώντας στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα «Regional Growth Conference». Το τριήμερο Συνέδριο (2-4 Ιουλίου 2020) διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ολοκληρώνεται σήμερα στην Πάτρα.

Ο κ. Σπανός συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Περιφερειακή Πολιτική και Νέες Υποδομές», μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών-Κατασκευών κ. Σέργιο Λαμπρόπουλο, τον Επικεφαλής της Vinci και της «Ολυμπίας Οδού» κ. Παναγιώτη Παπανικόλα και τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Δυτικής Ελλάδας κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη.

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ανέλυσε το πλαίσιο των δημοσίων έργων και των αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχουν στη διάθεσή τους οι Περιφέρειες της χώρας και εξειδίκευσε τις θέσεις του όσον αφορά στις στρατηγικές υποδομές που έχουν δρομολογηθεί από κοινού με το ΥΠΟΜΕΔΙ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη διαπεριφερειακή ανάπτυξη τόνισε την ανάγκη προώθησης αξόνων, όπως ο Ε65, το Αντίρριο – Θερμοπύλες, το Λαμία – Καρπενήσι με τη μελλοντική προοπτική επέκτασης, ενώ ειδική αναφορά έκανε στους άξονες της Εύβοιας και ιδιαιτέρως στην παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών.

Περαιτέρω, μίλησε για τις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και συγκεκριμένα:

– Την αρχική πολιτική επιλογή, που πρέπει να γίνεται με ιεράρχηση, ολιστική αντίληψη και διασύνδεση με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους.

– Την ωρίμανση, που απαιτεί ταχύτερες και αρτιότερες μελέτες. Αυτό σημαίνει λιγότερες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και επιλογή μελετητών με συνδυασμό κριτηρίων που δεν εξαντλούνται σε αυτό της υψηλότερης έκπτωσης.

– Τη χρηματοδότηση, μέσα από τα βασικά εργαλεία, ΕΠΑ, ΕΣΠΑ, ΠΑΑ και ΣΔΙΤ. Κρίσιμο εδώ, είναι να συνδυάζεται η αυστηρότητα στις απαιτήσεις ωριμότητας των έργων, με την δυνατότητα υπερδέσμευσης, ώστε να μη λιμνάζουν κονδύλια, αλλά και να μη χάνεται χρόνος στην ανακύκλωση των προϊόντων έκπτωσης, καθώς και μια ελεύθερη δεξαμενή για τις εκτός πλαισίου ανάγκες που εμφανίζονται.

– Την κατασκευή έργων, όπου απαιτούνται καθαρές αρμοδιότητες φορέων, που θα συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια, απλοποίηση της διαδικασίας δημοπράτησης και των απαλλοτριώσεων με ταυτόχρονη θωράκιση της διαφάνειας, καθώς, όπως τόνισε, «γραφειοκρατία και αδιαφάνεια δεν είναι αντίπαλοι, αλλά σκοτεινοί συνεταίροι»

– Συντήρηση και λειτουργία των έργων που κατασκευάζονται, για τις οποίες πρέπει να υπάρχει εξ υπ’ αρχής μέριμνα.

«Οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα έργα αγροτικής ανάπτυξης, Πολιτισμού και αστικής λειτουργίας αποτελούν τον καταλύτη της αναπτυξιακής πορείας κάθε Περιφέρειας και πολύ περισσότερο της Στερεάς Ελλάδας. Αναδείξαμε τις δικές μας προτεραιότητες, για τις οποίες δουλεύουμε μεθοδικά με το Υπουργείο Υποδομών, αλλά και εσωτερικά στην Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, μιλήσαμε για την ανάγκη μιας συνολικής αλλαγής νομοθεσίας, αλλά και νοοτροπίας στα δημόσια έργα. Προχωράμε βήμα βήμα, με δουλειά, επιμονή και στοχοπροσήλωση σε αυτά που χρειαζόμαστε και πιστεύουμε.» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Επίσκεψη Πατούλη στη Σαλαμίνα – Τι είπε για τα οδικά και περιβαλλοντικά έργα στο νησί

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ειδικοί κάδοι εσωτερικής ανακύκλωσης στην Αττική

Για την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια Αττικής στη Σαλαμίνα ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο νησί το Σάββατο 4 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Περιφερειάρχης παρέδωσε στον Δήμαρχο Γ. Παναγόπουλο ένα απορριμματοφόρο, 115 καφέ κάδους για τη συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και κάδους εσωτερικού χώρου ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών.

Ο Γ. Πατούλης συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλη και το δήμαρχο Γ. Παναγόπουλο επισκέφθηκε κομβικά έργα τα οποία υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής ενώ έγινε συζήτηση και για υπό ένταξη έργα.

Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε το Ναυτικό και το Λαογραφικό Μουσείο. Ενημερώθηκε για την ανάπλαση και αξιοποίηση σημαντικών αρχαιολογικών και ιστορικών σημείων, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να προβεί στην χρηματοδότηση ειδικής δράσης μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ψηφιακό μουσείο για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα έργα οδοποιίας που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ καθώς και για το σημαντικό έργο ομβρίων το οποίο ξεμπλόκαρε με ενέργειες της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το λιμάνι καθώς και το σημείο από το οποίο ξεκινάει ο αγωγός ύδρευσης της Αίγινας.

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Σαλαμίνα ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Χαίρομαι που σήμερα βρίσκομαι στην ιστορική και όμορφη Σαλαμίνα. Ενημερώθηκα για την πορεία επίλυσης προβλημάτων που απασχολούσαν χρόνια το νησί. Η συνεργασία της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη με τον Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο αποδίδει καρπούς και συμβάλει στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δικτύων.

Όπως έχουμε πράξει μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον θα είμαστε στο πλευρό των τοπικών αρχών για να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παράδοση εξοπλισμού ανακύκλωσης, (απορριμματοφόρο, καφέ κάδοι και εσωτερικοί κάδοι). Οι νησιωτικοί Δήμοι αποτελούν ένα ισχυρό κρίκο στην ανάπτυξη της Αττικής και στην επίτευξη του στόχου μας για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και τη μετατροπή της Αττικής σε πράσινη Περιφέρεια».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος δήλωσε:

«Είναι μεγάλη χαρά για μας που ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης είναι σήμερα εδώ στο νησί μας. Τον υποδεχόμαστε και τον ευχαριστούμε που είναι ουσιαστικά δίπλα μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα. Από τις πρώτες ημέρες θητείας μας, τις δύσκολες ημέρες, όταν έπρεπε να καθαρίσουμε το νησί μας. Ο κ. Πατούλης και η Περιφέρεια ήταν στο πλευρό μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του νησιού, αλλά και για σημαντικά έργα υποδομής που αποτελούν όραμα για εμάς και για τα οποία συμβάλλει οικονομικά η Περιφέρεια. Ευχαριστούμε θερμά και για τον εξοπλισμό ανακύκλωσης ο οποίος μας παραδόθηκε. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια της Περιφέρειας για την ανακύκλωση και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που φτάνουν τελικά στο ΧΥΤΑ».

Η Αντιπεριφερειάρχης Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη τόνισε ότι το 2020 είναι έτος ανακύκλωσης για όλη την Αττική και αυτό η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης το αποδεικνύουν με πράξεις και στους νησιωτικούς δήμους. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη που δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τα νησιά μας και δεν βλέπει τους ανθρώπους σαν αριθμούς αλλά ως ισάξιους πολίτες και μάλιστα οφείλω να πω ότι δείχνει ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη στους νησιώτες μας».

Κατά την παράδοση του υλικού παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Α. Βακάλης, Ν. Κόγιας, Σ. Γαλέος, Κ. Λένης, Α. Δουμένης, Π. Διολέτης και Θ. Αλαΐσκας Προέδρος ΝΠΔΔ ΑΚΟΙΠΟΠ, Σ. Νάννος Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ ΑΚΟΙΠΟΠ, Ε. Μπίλλια Πρόεδρος ΝΠΔΔ, Δ. Ελευσινιώτης Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Σ. Ευσταθίου Αντιπρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Λ. Καπαραλιώτης Προέδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Κρήτης-ΥΠΠΟΑ για τη Μονή Αγ. Τριάδας Χανίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων

Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων, υπογράφηκε σήμερα το πρωί στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, θα υπογράψουν εκ μέρους του Υπουργείου η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια είκοσι έξι (26) μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο: «Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα