Connect with us

Επικαιρότητα

Ο Kατάλογος με τα υπό κατασκευή μεγάλα έργα στην Ελλάδα 2010-2015 (Σεπτέμβριος 2010)

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κατάλογος με τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Ελλάδα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ιστοσελίδα σήμερα. Κάθε έξι μήνες, αρχές Μαρτίου και αρχές Σεπτεμβρίου, θα παρατηρούμε τόσο την εξέλιξη των έργων όσο και τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνονται κάθε φορά. Είναι απαραίτητο να πούμε ότι οι χρονολογίες που παρουσιάζονται στα έργα υπό κατασκευή είναι αυτές που έχουν ανακοινωθεί και δεν περιέχουν τυχόν άγνωστες καθυστερήσεις.

Φυσικά αυτά δεν είναι ΟΛΑ τα έργα που αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται. Είναι τα πιο σημαντικά. Είναι αυτά που επηρεάζουν μεγάλο μέρος των Ελλήνων, άρα παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο κατάλογος είναι «ευέλικτος»! Με κάθε επίσημη ανακοίνωση ο πίνακας τροποποιείται ανάλογα. Π.χ το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης που είχε αρχική χρονολογία παράδοσης το 2012, μέσα από επίσημα χείλη μετατέθηκε για το 2014. Επομένως μεταφέρθηκε και στον κατάλογο στην αντίστοιχη χρονιά. Με την ίδια λογική είναι -αν και πιο σπάνιο- και τα έργα που παρουσιάζουν παραδόσεις νωρίτερα από τη συμβατική. Η λέξη ΑΜΦΙΒΟΛΟ με πορτοκαλί σήμανση δηλώνει την εκτίμηση πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως δεν ολοκληρωθεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη οι παραδόσεις παρουσιάζονται ξεχωριστά ανά χρονιά και με δύο διαφορετικούς τρόπους: α)μέσα σε κείμενο και β)σε λίστα για να είναι όσο το δυνατόν πιο κατανοητά.

 

Κατάλογος με τα υπό κατασκευή μεγάλα έργα στην Ελλάδα 2010-2015 (Σεπτέμβριος 2010)


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2010

Ολοκληρώθηκαν: Τον Μάρτιο παραδόθηκε το πρώτο τμήμα της Ανατολικής Οδού Αθήναιο- Λεύκτρο και τον Ιούνιο οι σήραγγες Στέρνας και Νεοχωρίου. Στις 23 Ιουλίου παραδόθηκε ο σταθμός του Μετρό Γ3 Χολαργός. Στις 8 Αυγούστου παραδόθηκαν οι σταθμοί του Προαστιακού ¶γιοι Ανάργυροι και Μεταμόρφωση.

Αναμένονται: Τον Οκτώβριο η παράδοση της παράκαμψης ¶ρτας της Ιόνιας Οδού. Στα τέλη του έτους τα υπόλοιπα: οι σταθμοί του προαστιακού Αχαρνές, Ταύρος, Πύργος Βασιλίσσης και η νέα γραμμή του Προαστιακού προς Χαλκίδα, η επέκταση του Μετρό από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι, τα τμήματα της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου Τρίπολη-Αθήναιο και Λεύκτρο -Παραδείσια και ο Σταθμός Μετρό της Γραμμής 3 Αγία Παρασκευή. Στα τέλη του έτους έτοιμο θα είναι και το γήπεδο της Λάρισας ενώ το ίδιο διάστημα αναμένεται και η ηλεκτροκίνηση του τμήματος του ΟΣΕ Αθήνα- Κιάτο.

 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 3 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΣ- ΙΟΥΛΙΟΣ 2010
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΑΙΟ-ΛΕΥΚΤΡΟ- ΜΑΡΤΙΟΣ 2010
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 3 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 1,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ 1.ΧΑΙΔΑΡΙ- ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑ
 • ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ- ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΑΡΤΑΣ
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 3 ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ-ΤΜΗΜΑΤΑ: ΤΡΙΠΟΛΗ- ΑΘΗΝΑΙΟ και ΛΕΥΚΤΡΟ-ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ
 • ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ- ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΧΑΡΝΕΣ, ΤΑΥΡΟΣ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ
 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ- ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑ- ΚΙΑΤΟ- ΑΜΦΙΒΟΛΟ


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2011

Τη χρονιά του 2011 παραδίδονται έργα που είναι αρκετά καθυστερημένα χρονικά. Μέχρι τον Μάρτιο θα εγκαινιαστεί η επέκταση από τον ¶γιο Αντώνιο στην Ανθούπολη με 2 σταθμούς και τη μεγάλη επέκταση από τον ¶γιο Δημήτριο έως το Ελληνικό με 4 Σταθμούς. Τους πρώτους μήνες θα παραδοθούν τμήματα της Ολυμπίας Οδού: Α/Κ Αρχ. Κορίνθου- Α/Κ Κιάτου, Α/Κ Αραχωβίτικων- Α/Κ1 Περιφ. Πατρών, Α/Κ7 Περιφ. Πατρών- Α/Κ Κάτω Αχαΐας, Α/Κ Κιάτου-Δυτικός Α/Κ Αιγίου και ο αριστερός ημιδιάδρομος στο τμήμα ΣΚΑ-Αθήνα.

Μέχρι το καλοκαίρι ολοκληρώνονται το τμήμα της Ανατολικής Οδού Παραδείσια- Τσακώνα- Καλαμάτα. Στα τέλη του έτους θα εγκαινιαστεί το τμήμα της Ιόνιας Οδού Αντίρριο – Παράκαμψη Αγρινίου (δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα Αντίρριο-διέλευση Παλιοβούνας). Παραδίδεται το τμήμα του ΟΣΕ Κιάτο-Ξυλόκαστρο. Εντός του έτους θα παραδοθεί το οδικό τμήμα Στυλίδα- Ράχες και η παράκαμψη Λαμίας. Θα παραδοθεί στο σύνολο του ο Κάθετος ¶ξονας της Εγνατίας Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Προμαχώνας και ο κάθετος Κομοτηνή- Σύνορα.

 • OΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ -ΤΜΗΜΑΤΑ: 1.Α.Κ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-Α/Κ ΚΙΑΤΟΥ, 2.Α/Κ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΩΝ-Α/Κ1 ΠΕΡΙΦ. ΠΑΤΡΩΝ, 3.Α/Κ7- ΠΕΡΙΦ.ΠΑΤΡΩΝ-Α/Κ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ, 4.Α/Κ ΚΙΑΤΟΥ-ΔΥΤΙΚΟΣ Α.Κ ΑΙΓΙΟΥ
 • ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΣΤΥΛΙΔΑ – ΡΑΧΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΛΑΜΙΑΣ- ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΕΣ- ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ-ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ- ΣΥΝΟΡΑ
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ-ΤΣΑΚΩΝΑ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 • ΔΕΞΙΟΣ ΗΜΙΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΟΣΕ 3 ΓΕΦΥΡΕΣ-ΣΚΑ
 • ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟ-ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ- ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ – ΓΡΑΜΜΗ 2 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 1,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 1.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,2. ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ
 • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 2 ΕΠΕΚΤΑΣΗ 5,5 ΧΛΜ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 1.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, 2.ΑΛΙΜΟ, 3.ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, 4.ΕΛΛΗΝΙΚΟ
 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΙΑΤΟ- ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

 

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2012

Το 2012 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά καθώς θα ολοκληρώνονται μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων. Τους πρώτους μήνες θα παραδοθούν τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού Δυτικός Α/Κ Αιγίου- Α/Κ Αραχωβίτικων και Α/Κ Κάτω Αχαΐας- Α/Κ Πύργου. Εντός του 2012 αναμένεται το Τμήμα της Κεντρικής Οδού Εγνατία-Τρίκαλα. Μέχρι το καλοκαίρι ολοκληρώνεται η Ανατολική Οδός με το τμήμα Λεύκτρο- Σπάρτη.

Το φθινόπωρο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα ολοκληρωθούν τα έργα στα Τέμπη με διπλές σήραγγες και γέφυρες και θα παραδοθεί η μεγαλύτερη σήραγγα στην Ελλάδα με μήκος 11χλμ. Ο σταθμός ΟΣΕ Αθήνας θα είναι έτοιμος στα τέλη του έτους. Τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί και η επέκταση του διαδρόμου 10-28 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Το αναβαθμισμένο Αεροδρόμιο στα Γιάννενα θα λειτουργήσει τον Μάιο.

 • ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ -ΤΜΗΜΑΤΑ: ΔΥΤΙΚΟΣ Α/Κ ΑΙΓΙΟΥ- Α/Κ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΩΝ, Α/Κ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ- ΠΥΡΓΟΣ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΔΟΣ- ΤΜΗΜΑ ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΓΝΑΤΙΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΟΣΕ- ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
 • ΕΡΓΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ 10-28 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2013

Μια χρονιά που ανήκει στην περιφέρεια. Τον Οκτώβριο μήνα παραδίδεται η Κεντρική Οδός (Λαμία -Εγνατία). Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμος και ο άξονας ¶κτιο- Αμβρακία μήκους 48,5χλμ. Εντός του έτους αναμένεται και η ολοκλήρωση της εργολαβίας Καρτέρι-Πάργα.

 • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ (ΛΑΜΙΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΕΓΝΑΤΙΑ) ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΡΤΕΡΙ-ΠΑΡΓΑ


ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2014

Συνεχίζονται οι παραδόσεις τμημάτων των Αυτοκινητοδρόμων. Μέσα στο Καλοκαίρι αναμένεται και η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού. Εντός του έτους αναμένεται η πλήρης κυκλοφορία της Ολυμπίας Οδού.

Ολοκληρώνεται και η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Κιάτο -Ροδοδάφνη. Τον Δεκέμβριο θα παραδοθεί το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη : το Μετρό με 13 Σταθμούς.

 • ΟΣΕ Ν.Δ.Σ.Γ ΚΙΑΤΟ- ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ
 • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕ 13 ΣΤΑΘΜΟΥΣ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΙΝΙΟ-ΑΡΤΑ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΑΜΦΙΒΟΛΟ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ. ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟ

 

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2015 

Η Ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου (Λυρική, Εθνική Πινακοθήκη, Αγορά, Πάρκο) είναι έτοιμη καθώς και η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός με πλήθος από σήραγγες και γέφυρες.

 • ΟΣΕ- ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΙΘΟΡΕΑ-ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ-ΔΟΜΟΚΟΣ
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ (ΛΥΡΙΚΗ, ΕΘΝ. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΠΑΡΚΟ)

Επόμενη δημοσίευση του καταλόγου με τα έργα υπό κατασκευή: Μάρτιος 2011

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

ΤΑΙΠΕΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την κήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου» ως άγονου, καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του εύρους αποτίμησης του ακινήτου.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε δεχθεί μία δεσμευτική οικονομική προσφορά από το επενδυτικό σχήμα «AMALIA DEVELOP & INVEST UG» για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου» για 99 έτη.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, το Ταμείο ζήτησε την υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, ωστόσο ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν ανταποκρίθηκε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Εγκαινιάστηκαν τα ναυπηγεία Σύρου – Η αναγέννηση με την επένδυση της Onex

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Άδωνις Γεωργιάδης στα εγκαίνια των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου

Και επίσημα πλέον, το ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου σηματοδοτεί την «νέα εποχή» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας αλλά και την αρχή μιας καλπάζουσας -όπως φαίνεται- ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον κλάδο που θα επεκταθεί και σε άλλα ναυπηγεία με πρώτο εκείνο της Ελευσίνας.

Χθες το μεσημέρι με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων σε έντονα εορταστικό κλίμα, με την παρουσία υψηλών πολιτικών προσωπικοτήτων, εγκαινιάστηκε η επίσημη ανάληψη της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου από την ONEX A.E. του Ελληνο-αμερικανού επιχειρηματία κ. Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την ολοκλήρωση «μιας δύσκολης μεταβίβασης που χρειάστηκε χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες».

Το ναυπηγείο πριν από 20 περίπου μήνες βρισκόταν σε πλήρη παρακμή αφού είχαν παγώσει τα πάντα, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι ήταν σε απελπιστική κατάσταση και κανείς δεν περίμενε ότι η μεταμόρφωση του θα έφερνε νέα δεδομένα. Όπως τόνισε στην εκδήλωση ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης το παράδειγμα του Νεωρίου δείχνει ότι υπήρξε «βιομηχανική συνέχεια» αφού το αναπτυξιακό εγχείρημα της ONEX ξεκίνησε την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης και ολοκληρώθηκε με την σημερινή» με αποτέλεσμα να ζητούν -όπως είπε χαρακτηριστικά- κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές «ρουσφέτια» για να πάρουν καλύτερη σειρά στην επισκευή των πλοίων στην Σύρο καθώς οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι είναι άριστοι στη δουλειά τους.

Σήμερα όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες, οι Έλληνες εφοπλιστές εμπιστεύονται το Νεώριο και δεν ήταν τυχαίο ότι παρών στην τελετή ήταν ο ίδιος ο «καπετάν Τσάκος» ο οποίος και έκοψε και αυτός μαζί με την πολιτική ηγεσία την κορδέλα των εγκαινίων. Έξι πλοία ανακοινώθηκε είναι προς επισκευή αυτή την στιγμή στο Νεώριο της Σύρου.

Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ενώ την ιστορική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου, οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Αθλητισμού, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος.

Τον τόνο ωστόσο της νέας εποχής επισφράγισε με την παρουσία του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος και υπογράμμισε τα οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και το μέλλον της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας.

Ο κ. Πάιατ στην ομιλία του αποκάλυψε το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών και για το λιμάνι του Βόλου μετά από εκείνα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ενώ συγκεκριμένα για το ναυπηγείο της Σύρου τόνισε:

«Τα οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα. Έχουν δοθεί ήδη 18 εκατομμύρια για οφειλές και χρέη σε εργαζομένους και πιστωτές ενώ θα δοθούν μέχρι το 2020-2021 άλλα 12 εκατ. για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Επίσης έχουν δημιουργηθεί 600 νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία τα τελευταία 3 χρόνια έχει ραγδαία ανάπτυξη και το 90% της ανάπτυξης αυτής οφείλεται στο Νεώριο. Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν πρέπει να πηγαίνουν στα ναυπηγεία της Τουρκίας, της Μάλτας και της Ρουμανίας γιατί πλέον έχουν επιλογή στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί σημαντική την επένδυση των ΗΠΑ στη Σύρο τόσο για στρατηγικούς λόγους όσο και για οικονομικούς και συμβολικούς. «Προτρέπω τους Αμερικάνους, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πάϊατ να επενδύσουν στην Ελλάδα και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον εκτός από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και για τον Βόλο».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Στις διασκέψεις COP25 και COP21 του ΟΗΕ ο Κωνσταντίνος Αραβώσης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κωνσταντίνος Αραβώσης ΥΠΕΝ

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, συνόδευσε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην διάσκεψη COP25 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Μαδρίτη. Στη συνέχεια, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στην διεθνή διάσκεψη COP21 του ΟΗΕ, που διεξάγεται στην Νάπολη για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών της Μεσογείου (Mediterranean Action Plan-MAP). Η COP21 διεξάγεται παράλληλα με την διάσκεψη για την Κλιματική αλλαγή COP25.

Στην COP21 λαμβάνονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Το γραφείο συντονισμού του ΟΗΕ (UNEP/MAP) για το Mediterranean Action Plan είναι το μόνο γραφείο του Οργανισμού που στεγάζεται στην Ελλάδα (Αθήνα), αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σπουδαιότητα της Σύμβασης της Βαρκελώνης και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε διεθνές επίπεδο για τη βελτιστοποίηση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία που προσδίδει η χώρα μας στην εν λόγω σύμβαση εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Ο κ. Αραβώσης υπογράμμισε την υψηλή προτεραιότητα που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην περιβαλλοντική και κλιματική ατζέντα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προγραμματιζόμενη πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, στην κατάργηση όλων των λιγνιτικών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και στην αύξηση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας γνωστοποίησε στο ακροατήριο την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας σχετικά με τη διοργάνωση από τη χώρα μας της διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα