Connect with us

Επικαιρότητα

Ο κατάλογος με τα έργα στην Ελλάδα που θα ξεκινήσουν 2011-2016

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο δεύτερος κατάλογος αφορά τα έργα τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται: σε αυτή την κατηγορία θα μπουν έργα τα οποία έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν γνωρίζουμε την οριστική τους τύχη. Είναι projects που όλοι έχουμε ακούσει αλλά ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί οι τελικές εξελίξεις για να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Αθλητικά έργα όπως το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που ακόμα καλά κρατούν οι διαπραγματεύσεις ή η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά που είναι σε δημοπράτηση που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε όλα τα έργα μιλάμε υποθετικά καθώς σε πολλά από αυτά έγιναν εξαγγελίες και από τότε τα ψάχνουμε. Όταν ένα έργο από αυτόν τον κατάλογο αρχίσει να κατασκευάζεται τότε περνά στον κατάλογο με τα υπό κατασκευή έργα.

Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη οι παραδόσεις παρουσιάζονται ξεχωριστά ανά χρονιά και με δύο διαφορετικούς τρόπους: μέσα σε κείμενο και σε λίστα για να είναι όσο το δυνατόν πιο κατανοητά.


ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012

* ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ. Αν εκδοθεί σύντομα η οικοδομική άδεια και ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες υπάρχουν πιθανότητες το 2012 να λειτουργήσει.
* ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Η έκταση παραχωρείται στο Μικρολίμανο στη θέση που βρίσκεται το Δελφινάριο. Είναι στις δυνατότητες του Ολυμπιακού να το δούμε να λειτουργεί σε 2 χρόνια.
* ΑΤΤΙΚΟ ΤΡΑΜ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ ΕΩΣ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ. Το έργο έχει ανάδοχο και περιμένουμε την υπογραφή της σύμβασης. Αν υπογραφεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 τότε μέχρι τα τέλη του 2012 το Τραμ θα κάνει τις πρώτες του βόλτες στον Πειραιά.

 

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013

* ΑΤΤΙΚΟ ΤΡΑΜ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ¶ΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ. Είχε εξαγγελθεί από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενδιαφέρουσα και εύκολα εφαρμόσιμη επέκταση δίνοντας τη δυνατότητα μετεπιβίβασης στο Μετρό. Αν αρχίσει μέσα στο 2011 τότε το 2013 θα αρχίσει τις πρώτες του διαδρομές.
* ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑ-ΚΡΥΣΤΑΛΟΠΗΓΗ ΤΜΗΜΑ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟ- ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ. Περιμένουμε τον διαγωνισμό μέχρι τα τέλη του έτους. Αν τα έργα ξεκινήσουν αρχές του 2011 τότε ενδέχεται μέχρι το τέλος του 2013 να παραδοθεί και το τελευταίο τμήμα αυτού του δρόμου.
* ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΜΙΝΙΑ. Περιμένουμε το διαγωνισμό εδώ και χρόνια. Με το έργο αυτό θα αλλάξει όλη η εικόνα της εισόδου στο κέντρο του Πειραιά. Αν ξεκινήσει το 2011 μέσα στο 2013 θα μπορεί να δοθεί στην κυκλοφορία μαζί με τον νέο σταθμό ΚΑΜΙΝΙΑ.
* MONORAIL ΠΑΛΑΤΑΚΙ-ΗΕΤΙΩΝΙΑ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Διαγωνισμός από τον ΟΛΠ σε εξέλιξη. Αν έχουμε ανάδοχο μέχρι τις αρχές του 2011 τότε το καλοκαίρι του 2013 οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες θα το βλέπουν να πηγαίνει το λιμάνι από άκρη σε άκρη. Ένα όμορφο έργο.
* ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ. Υπέγραψαν Δήμος και Νομαρχία. Περιμένουμε το επόμενο καλοκαίρι να αρχίσουν οι εργασίες. Με αυτή την παραδοχή αρχές του 2013 ο Πανιώνιος θα μπει στο νέο του σπίτι.
* ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ. Περιμένουμε τις εξελίξεις για να δούμε αν προχωρήσει η νέα λύση για γήπεδο στην ιστορική έδρα της Νέας Φιλαδέλφειας. Αν ξεκινήσουν τα έργα το 2011 τότε εντός του 2013 θα μπορούν να γίνουν οι πρώτοι αγώνες.
* ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Αν όλα πάνε καλά εντός του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί έχοντας συνολική ισχύ 50MW (ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου).


ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014

* ΤΡΑΜ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΦΡΕΑΤΥΔΑ. Έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα γίνει εντέλει αφού δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικά. Αν ξεκινήσει το 2012 θα μπορεί να επεκταθεί στα άκρα του Πειραιά μέχρι το 2104.
* ΤΡΑΜ ΠΑΤΡΑΣ. Οριακά βιώσιμο το Τραμ της Πάτρας σύμφωνα με την μελέτη. Μάλλον θα επιλεγεί η μέθοδος ΣΔΙΤ. Ακόμα και το 2012 να ξεκινήσει άνετα σε 2 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί. Προς το παρόν δεν έχει δημοσιευτεί η πρόθεση του Υπουργείου.
* ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ. Ένα νέο έργο που μας προέκυψε τις προηγούμενες μέρες με κόστος ίσως και 800.000.000 ευρώ. Θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου! Με ισχύ 300MW θα έχει πενταπλάσια απόδοση από το αμέσως επόμενο. Αν όλα πάνε καλά και οι εργασίες αποκατάστασης και τοποθέτησης αρχίσουν το 2011 τότε 3 χρόνια αργότερα θα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί.
* ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΕΚΑ ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014.Ένα ακόμα νέο project με στόχο την ολοκλήρωση του το 2014 με αναπλάσεις και μεταμορφώσεις χώρων. θα γίνει; κανείς δεν ξέρει..

 

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015

* ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Αν υπαναχωρήσουν οι Βούλγαροι ανοίγει ο δρόμος της κατασκευής. Με αυτή την παραδοχή το έργο θα ολοκληρωθεί το 2015. Αν όχι..
* ΟΣΕ – ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ – ΠΑΤΡΑ. ¶γνωστη η τύχη αυτού του τμήματος αλλά μάλλον εντός του 2011 θα δημοπρατηθούν και τα τελευταία τμήματα του ΠΑΘΕΠ. Αν δεν έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις τότε η Πάτρα θα αναβαθμιστεί σιδηροδρομικά μέσα στο 2015.
* ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο τις προσφορές για την κατασκευή και παραχώρηση του Αεροδρομίου στολίδι για την Κρήτη. Αν οι εργασίες αρχίσουν το 2011 το καλοκαίρι του 2015 οι πρώτοι πιλότοι θα προσγειώσουν τα αεροπλάνα τους στη μεγαλύτερη επένδυση στο νησί εδώ και δεκαετίες.
* ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΟΡΩΠΙ ΕΩΣ ΛΑΥΡΙΟ ΜΕ 8 ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Αναμένεται ο διαγωνισμός με μεγάλη αγωνία αφού θα βάλει τη Λαυρεωτική και το Λιμάνι του Λαυρίου και πάλι στο χάρτη με τις ράγες. Πολύ σημαντική επένδυση. Θα γίνει με ΣΔΙΤ. Αν ξεκινήσουν τα έργα το 2012 τότε στα τέλη του 2015 το τρένο θα ηχήσει και πάλι στο Λιμάνι του Λαυρίου.
* ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΞΑΝΘΗ- ΣΥΝΟΡΑ. Περιμένουμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ όλου του κάθετου. Αν γίνει ο διαγωνισμός μέσα στο 2011 και ολοκληρωθεί τότε το 2015 θα μπορεί να ολοκληρωθεί.
* ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ. Ένα νέο έργο που αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία στη Δυτική Ελλάδα που θα αποκτήσει τη δεύτερη Υποθαλάσσια κάνοντας τη Λευκάδα οριστικά τμήμα της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
* ΤΡΑΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Η μελέτη είναι και πάλι στον αέρα. Αν υποθέσουμε ότι ολοκληρώνεται στα τέλη του 2011 και ο διαγωνισμός γίνει το 2012 τότε μέχρι το 2015 θα μπορούσε η πόλη να αποκτήσει το πρώτο μέσο σταθερής τροχιάς στην ιστορία της.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016

* ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΗΣΑΠ ΑΠΟ ΚΑΤ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΗΦΙΣΙΑ, ΑΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ, ΕΚΑΛΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ. ¶γνωστο αν θα γίνει εντέλει αυτή η επέκταση καθώς η νέα ηγεσία μάλλον την βάζει στο συρτάρι. Αν όμως γίνει ο διαγωνισμός τότε ενδέχεται-πολύ δύσκολο- να ολοκληρωθεί εντός του 2016.
* ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 3 ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΧΑΙΔΑΡΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. 1.ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, 2.ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, 3. ΝΙΚΑΙΑ, 4.ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, 5.ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 6.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Διαγωνισμός φάντασμα από το 2006. Περιμένουμε τον ανάδοχο. Χρειάζονται 5,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Πριν το 2016 δύσκολα θα ολοκληρωθεί.
* ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Περιμένουμε τον πρώτο διαγωνισμό. Αν έχουμε ανάδοχο μέχρι το καλοκαίρι του 2011 τότε το αρχές του 2016 ένας ολοκαίνουριος δρόμος θα υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.
* ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ. Μειωμένοι χιλιομετρικά αλλά πιο οικολογικοί επανέρχονται με σκοπό να βοηθήσουν την Αθήνα και όχι μόνο. Αν υπάρξει ανάδοχος μέχρι τα τέλη του 2011 τότε ενδέχεται μέσα στο 2016 να ολοκληρωθούν. Ένα έργο SOS για την Αττική.
* ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Περιμένουμε τον ανάδοχο. Αν ξεκινήσουν τα έργα στις αρχές του 2011 τότε σε 5 χρόνια, δηλαδή εντός του 2016 θα παραδοθεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης.
* ΑΞΟΝΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΘΗΒΑ-ΥΛΙΚΗ. Ένας σημαντικός άξονας που θα παρακάμπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας συντομεύοντας το ταξίδι από την Πελοπόννησο στη Βοιωτία, τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα κατά 60 χιλιόμετρα. Αν το έργο ξεκινήσει το 2012 τότε ο παραχωρησιούχος μετά από 4 χρόνια θα το παραδώσει προς χρήση.
* ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ. ¶γνωστη η τύχη του. Από το 2001 μέχρι σήμερα υπάρχει μια βραβευμένη μελέτη. Χρήματα για να γίνει δεν υπάρχουν.. Αν όμως αποφασιστεί και ξεκινήσει η διαμόρφωση μέχρι το 2012 τότε το 2016 η Αθήνα θα αποκτήσει το μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη..

Εννοείται πως αυτά είναι μερικά από τα μελλοντικά έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα. Σε αυτό τον κατάλογο έχουν μπει τα έργα που έχουν αξιολογηθεί από την ομάδα του ypodomes.com ως τα πιο σημαντικά σήμερα και με την υπόθεση ότι μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι το 2016.

Πρώτη Δημοσίευση: Σεπτέμβριος 2010
Επόμενη δημοσίευση του καταλόγου με τα έργα που δεν έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται: Μάρτιος 2011

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα