Connect with us

Αφιερώματα

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Μάρτιος 2013)

Δημοσιεύθηκε

στις

Δείτε τα μελλοντικά έργα της χώρας

Μπορεί ο κατάλογος με τα μεγάλα έργα να αφορά τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει όμως και ένας άλλος κατάλογος. Σίγουρα είναι ο αγαπημένος κατάλογος των πολιτικών μας καθώς παρουσιάζει όλα τα έργα που έχουν εξαγγελθεί αλλά αφορούν “το μέλλον”. Κοινώς είναι οι εξαγγελίες που έχουμε ακούσει για έργα που ίσως δεν δούμε ποτέ, ίσως όμως να μας απασχολήσουν πολύ σοβαρά στο μέλλον.

Σήμερα λοιπόν σας παρουσιάζουμε τον δεύτερο κατάλογο, είναι ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ και όπως είπαμε αφορά τα έργα τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν μελλοντικά να κατασκευάζονται: σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν έργα τα οποία έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει, είναι σε διαγωνιστική διαδικασία χωρίς να έχουν ανάδοχο, έργα που έχουν είναι μελλοντικά. Είναι projects που όλοι έχουμε ακούσει αλλά ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί οι τελικές εξελίξεις για να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Σε όλα τα έργα μιλάμε υποθετικά καθώς σε πολλά από αυτά έγιναν εξαγγελίες και από τότε τα ψάχνουμε (π.χ οι εξαγγελθέντες νέοι ενδιάμεσοι σταθμοί της Γραμμή 1 του Μετρό Ιλισός και Ψαλίδι). Όταν ένα έργο από αυτόν τον κατάλογο αρχίσει να κατασκευάζεται τότε περνά στον κατάλογο με τα υπό κατασκευή έργα(π.χ τα έργα της Γ` φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας).

Άλλη μία κατηγορία έργων που βλέπουμε στον κατάλογο αυτό είναι τα έργα που έχουν εξαγγελθεί και είναι υπό μελέτη περιμένοντας την σειρά τους για δημοπράτηση όπως π.χ το Τραμ της Πάτρας που εδώ και χρόνια έχει ολοκληρωμένη μελέτη και αναμένεται η δημοπράτηση και η υποθαλάσσια αρτηρία της Λευκάδας που πρόκειται να δημοπρατηθεί μελλοντικά.

ΕΡΓΑ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
Κάποια από τα έργα του καταλόγου είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και ακόμα δεν έχουν αποκτήσει προσωρινό ανάδοχο όπως  το monorail στον Πειραιά που είναι σε δημοπράτηση που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνολικά έχουμε 8 έργα που είναι στο «ενδιάμεσο στάδιο» καθώς από μελλοντικά θα μετακινηθούν στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ. Σε φάση δημοπράτησης είναι τα έργα:
Ανισοπεδοποίηση τμήματος Περιφερειακής Θεσσαλονίκης Εύοσμος-Α/Κ 16 (σε δημοπράτηση)
Ανάπτυξη monorail στο Λιμάνι του Πειραιά (αναμένουμε την κύρια φάση της δημοπράτησης)
Μαρίνα Θεσσαλονίκης (αναμένουμε τον ανάδοχο)
Ζεύξη Σαλαμίνας (παραχώρηση) (αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες)
Ζεύξη Λευκάδας (παραχώρηση) (αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες)
Οδικός Άξονας Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη (παραχώρηση) (αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες)
Φωτοβολταϊκό Πάρκο Κοζάνης
Φωτοβολταϊκό Πάρκο Μεγαλόπολης

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Άλλη μία μικρότερη κατηγορία είναι τα έργα με δικαστικές διαμάχες που μπορεί να υπάρχει ανάδοχος ωστόσο υπάρχουν προσφυγές που το δεσμεύουν και δεν μπορεί να ξεκινήσει η περίοδος κατασκευής
Σιδηρόδρομος, Β` φάση έργων στο Θριάσιο Πεδίο
Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηράκλειο- άγονος διαγωνισμός
Επέκταση 6ου προβλήτα Λιμάνι Θεσσαλονίκης (άγνωστη εξέλιξη)

Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη οι πιθανές παραδόσεις παρουσιάζονται ξεχωριστά ανά χρονιά και με δύο διαφορετικούς τρόπους: μέσα σε κείμενο και σε λίστα για να είναι όσο το δυνατόν πιο κατανοητά.


Ο ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ για την περίοδο 2015-2020

ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2015

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ-ΕΥΟΣΜΟΣ –Κ16. -ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-.  Αν τα έργα ξεκινήσουν αρχές του 2013 θα έχουμε  πιθανή παράδοση το 2015. Είναι το νέα έργα αναβάθμισης μετά τον κόμβο Κ16 στη Λαχαναγορά.
 • MONORAIL ΠΑΛΑΤΑΚΙ-ΗΕΤΙΩΝΙΑ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ– ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-. Διαγωνισμός από τον ΟΛΠ σε εξέλιξη. Αν έχουμε ανάδοχο στα μέσα του 2012 τότε το καλοκαίρι του 2015 οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες θα το βλέπουν να πηγαίνει το λιμάνι από άκρη σε άκρη. Ένα όμορφο έργο.
 • ΤΡΑΜ ΑΘΗΝΑΣ- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ. Είχε εξαγγελθεί από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενδιαφέρουσα και εύκολα εφαρμόσιμη επέκταση δίνοντας τη δυνατότητα μετεπιβίβασης στο Μετρό. Αν αρχίσει μέσα στο 2014 τότε το 2015 θα αρχίσει τις πρώτες του διαδρομές.
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ. Τριπλός  διαγωνισμός αναμένεται να «τρέξει» το επόμενο διάστημα. Αφορά έργα μετακίνησης του δρόμου κατά 80 μέτρα, το έργο ανάπλασης και το λιμενικό έργο διαμόρφωσης της νέας φάτσας της Αθήνας. Η  ολοκλήρωση τοποθετείται κάπου εντός του 2015.
 • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ. Ένα ιδιωτικό Αθλητικό project το οποίο είναι τεράστιο και θα φέρει μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό Νόμο και ίσως να είναι έτοιμο το 2015.
 • ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. -ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-.  Είμαστε σε αναμονή της διαγωνιστικής διαδικασίας. Πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε ανάδοχο και μέχρι το 2015 να είναι έτοιμη η Μαρίνα, μόλις 300 μέτρα από την Πλατεία Αριστοτέλους.
 • ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ένα έργο στο οποίο έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, περιμένουμε την τελική απόφαση για την προώθηση του. Θεωρείται εύκολο έργο αλλά επενδυτές θα βρεθούν;
 • ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ. -ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-Αυτό είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια του ΟΑΣΑ για να βγάλει από την αφάνεια την χρήση λεωφορείων στην Αθήνα. 1.000 στάσεις θα αποκτήσουν τηλεματική με τον σχετικό διαγωνισμό να είναι σε φάση ολοκλήρωσης μετά από σχεδόν 2 χρόνια. Ανάδοχος τον Ιούνιο.
 • ΕΞΥΠΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ-ΜΠΑΡΕΣ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΡΟ. -ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ- Απαραίτητο έργο εκσυγχρονισμού για την χρήση εισιτηρίων στην Ελληνική πρωτεύουσα που έχει μείνει στα ..χάρτινα και τις μηνιαίες κάρτες της δεκαετίας του 1960. Ο διαγωνισμός σε εξέλιξη, το καλοκαίρι με το καλό, ο ανάδοχος.


ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016

 • ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ. Αν εκδοθεί σύντομα η οικοδομική άδεια και ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες υπάρχουν πιθανότητες το 2016 να λειτουργήσει.
 • ΤΡΑΜ ΠΑΤΡΑΣ. Οριακά βιώσιμο το Τραμ της Πάτρας σύμφωνα με την μελέτη. Μάλλον θα επιλεγεί η μέθοδος ΣΔΙΤ. Ακόμα και το 2014 να ξεκινήσει άνετα σε 2 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί. Προς το παρόν δεν έχει δημοσιευτεί η πρόθεση του Υπουργείου.
 • ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΜΙΝΙΑ. Περιμένουμε το διαγωνισμό εδώ και χρόνια. Με το έργο αυτό θα αλλάξει όλη η εικόνα της εισόδου στο κέντρο του Πειραιά. Αν βγει ο διαγωνισμός μέσα στο 2013 τότε το 2016 θα μπορεί να δοθεί στην κυκλοφορία μαζί με τον νέο σταθμό ΚΑΜΙΝΙΑ.
 • ΤΡΑΜ ΑΘΗΝΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ- ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ. Είναι ένα έργο που έχει εξαγγελθεί στα πλαίσια της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου. Αν ξεκινήσει το 2014 θα μπορεί να επεκταθεί μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου μέχρι το 2016.
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ. Το έργο αυτό είναι σε φάση μελετών και θα είναι το πιο εντυπωσιακό τεχνικά. Θα δημοπρατηθεί φέτος. Μέχρι το 2016 αναμένουμε την ολοκλήρωση του.
 • ΤΡΑΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Η μελέτη είναι και πάλι στον αέρα. Αν υποθέσουμε ότι ολοκληρώνεται μέσα στο 2013 και ο διαγωνισμός γίνει το 2014 τότε μέχρι το 2016 θα μπορούσε η πόλη να αποκτήσει το πρώτο μέσο σταθερής τροχιάς στην ιστορία της.
 • ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ. Σημαντικό συγκοινωνιακό έργο για νέο τερματικό σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα που θα μαζέψει τα κατά τόπους ΚΤΕΛ. Το έργο είναι από τα «αιώνια» με ιστορία 12 ετών. Αν δημοπρατηθεί το 2013 τότε θα ολοκληρωθεί το 2016.
 • ΟΣΕ – ΕΡΓΟ ΣΚΟΥΠΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΑΤΟ-ΔΙΑΚΟΠΤΟ. Είναι έργο που θα ολοκληρώσει όλες τις εργασίες στο τμήμα από το Κιάτο μέχρι το Διακοπτό. Λόγω αυτού του απαιτητικού έργου υποθετικά η ολοκλήρωση θα πάει για το 2016.
 • ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα στην Αττική. Προβλέπονται 3 ανισόπεδοι κόμβοι που θα εξυπηρετούν την μετακίνηση μεταξύ της Λ.Σχιστού, της Ε.Ο Αθηνών-Κορίνθου, του Σκαραμαγκά και της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω. Αν τα έργα ξεκινήσουν το 2013 τότε το 2016 θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν.
 • ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ– ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-. Μετά το άδοξο τέλος του πρώτου διαγωνισμού ήρθε ένας δεύτερος διπλός διαγωνισμός ισχύος 30MW. Αν δεν έχουμε νέα προβλήματα το 2016 το πάρκο θα είναι έτοιμο.
 • ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ– ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-. Μετά το άδοξο τέλος του πρώτου διαγωνισμού ήρθε ένας δεύτερος τριπλός διαγωνισμός ισχύος 30MW. Αν δεν έχουμε νέα προβλήματα το 2016 το πάρκο θα είναι έτοιμο.
 • ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ- ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-. Αυτό το έργο έχει δημοπρατηθεί από πέρυσι αλλά έχει δικαστική εμπλοκή. Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ καθώς σε άλλη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης του διαγωνισμού και απένταξης από το ΕΣΠΑ.
 • ΕΠΕΚΤΑΣΗ 6ΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. – ΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-. Σε αυτό το έργο «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Ο διαγωνισμός έγινε το 2010, άλλαξε ανάδοχο και σήμερα βρίσκεται σε άγνωστο σημείο. Στον ΟΛΘ δεν αναφέρονται επ ουδενί στον διαγωνισμό και αποτελεί «μυστικό». Αυτό ξεπερνώντας το γεγονός πως το έργο είναι ΔΗΜΟΣΙΟ, δηλαδή θα κατασκευαστεί με τα χρήματα των φορολογουμένων.

ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017

 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ. Το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο για την Αθήνα για όλη τη δεκαετία. Αν τα σχέδια περιλαμβάνουν όλα αυτά που δημοσιεύτηκαν τότε μιλάμε για μια νέα πόλη μέσα στην πόλη + ένα πάρκο. Το κόστος είναι 5-7 δις ευρώ. Πολύ υποθετικά θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 αν το project ξεκινήσει μέχρι τις αρχές του 2014.
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΞΑΝΘΗ-ΕΧΙΝΟΣ-ΣΥΝΟΡΑ. Το έργο έχει εξαγγελθεί αλλά άγνωστο το πότε θα γίνει η δημοπράτηση του. Ακόμα και το 2014 να ξεκινήσει η ολοκλήρωση του θα γίνει μάλλον μέσα στο 2017.
 • ΟΣΕ – ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ-ΡΙΟ- ΠΑΤΡΑ. Το τμήμα μέχρι το Ρίο θα δημοπρατηθεί μέχρι το 2013. Για το τμήμα Ρίο-Πάτρα υπάρχουν προβλήματα. Αν δεν έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις τότε η Πάτρα θα αναβαθμιστεί σιδηροδρομικά μέσα στο 2017.
 • ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-. Ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το έργο αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία στη Δυτική Ελλάδα που θα αποκτήσει τη δεύτερη Υποθαλάσσια κάνοντας τη Λευκάδα οριστικά τμήμα της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
 • ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ. Συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες θέλει περίπου 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Θα μοιάζει λέει με το Hyde Park. Περιμένουμε..
 • ΤΡΑΜ ΑΘΗΝΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ. Οι επεκτάσεις προς την Καλλίπολη και την Φρεατίδα του Πειραιά ίσως και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2017 αν τα έργα ξεκινήσουν μέχρι το 2015.
 • ΟΣΕ-ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΒΟΛΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ. Με πολλές υποσχέσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Αν ολοκληρωθούν οι μελέτες και ξεκινήσει το 2014 τότε μέχρι το 2017 ίσως ολοκληρωθεί.


ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018

 • ΤΡΑΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Με την αρχή της δημαρχίας Μπουτάρη «ξεθάφτηκε» και η ανάπτυξη τραμ από το ΙΚΕΑ μέχρι το Ν.Σ. Σταθμό μέσω Β. Όλγας και Τσιμισκή. Το έργο βρίσκεται υπό μελέτη. Αν το έργο ξεκινήσει το 2015 τότε ίσως ακούσουμε το καμπανάκι του Τραμ και πάλι στην πόλη.
 • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ. Το έργο έχει προχωρήσει μελετητικά με έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Θα το δούμε να κατασκευάζεται με το ΝΕΟ ΕΣΠΑ. Υποθετικά θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί το 2018.
 • ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Περιμένουμε τον νέο διαγωνισμό. Θα περιλαμβάνει κατασκευή και παραχώρηση του Αεροδρομίου και θα είναι ένα έργο στολίδι για την Κρήτη. Αν οι εργασίες αρχίσουν το 2014 το καλοκαίρι του 2017 οι πρώτοι πιλότοι θα προσγειώσουν τα αεροπλάνα τους στη μεγαλύτερη επένδυση στο νησί εδώ και δεκαετίες.
 • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΟΡΩΠΙ ΕΩΣ ΛΑΥΡΙΟ ΜΕ 8 ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Αναμένεται ο διαγωνισμός με μεγάλη αγωνία αφού θα βάλει τη Λαυρεωτική και το Λιμάνι του Λαυρίου και πάλι στο χάρτη με τις ράγες. Πολύ σημαντική επένδυση. Θα γίνει με ΣΔΙΤ. Αν ξεκινήσουν τα έργα το 2014 τότε στα τέλη του 2018 το τρένο θα ηχήσει και πάλι στο Λιμάνι του Λαυρίου.
 • ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Ο διαγωνισμός είναι άγνωστο αν θα γίνει το 2013. Η ολοκλήρωση του μάλλον πάει για το 2018.
 • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ 2 ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ-ΙΛΙΟΝ. Με 3 σταθμούς αν ο διαγωνισμός γίνει το 2014 τότε μπορεί το 2018 να είναι έτοιμο.
 • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΡΙΟ-ΠΑΤΡΑ. Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται κεντρικός άξονας της χώρας από Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. Η δημοπράτηση του αναμένεται με το νέο ΕΣΠΑ και δεν περιμένουμε να γίνει πριν το 2015.
 • ΝΕΟΣ ΛΙΜΑΝΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ (ΦΑΛΗΡΟ;). Αυτό το έργο εντάσσεται στην προσπάθεια αλλαγής φιλοσοφίας της ναυτιλιακής και τουριστικής στρατηγικής της χώρας. Η επιλογή του χώρου θα είναι στον «ευρύτερο Πειραιά» οπότε υποψήφιοι είναι το Φάληρο, το Ελληνικό και η Δραπετσώνα. Το νέο λιμάνι πρόκειται να μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα.


ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019

 • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ. Εντός του 2013 οι μελέτες και 2014 ο διαγωνισμός. Μία αισιόδοξη πρόβλεψη είναι το 2019.
 • ΤΡΑΜ ΑΘΗΝΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ- ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ. Αυτό το έργο μάλλον θα το δούμε στο νέο ΕΣΠΑ και η δημοπράτηση του μας πάει μετά το 2016. Πάει για το τέλος της δεκαετίας.
 • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΗΣΑΠ ΑΠΟ ΚΑΤ-ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΗΦΙΣΙΑ, ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ. Στο νέο ρυθμιστικό αναφέρεται αυτή η επέκταση «κουτσουρεύοντας» την προηγούμενη που ήθελε το μέσο να φτάνει μέχρι τον Άγιο Στέφανο. Αυτή η επέκταση είναι άγνωστο πότε θα γίνει αλλά με τα σημερινά δεδομένα πάμε για το τέλος της δεκαετίας.
 • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ- ΚΑΚΑΒΙΑ. Σε κατάσταση μελέτης αυτό το σημαντικό οδικό τμήμα. Αν ξεκινήσει στα μέσα αυτής της δεκαετίας ίσως να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019.
 •  

ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020

 • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΜΕ 9 ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Ο διαγωνισμός το 2013. Με τόσους σταθμούς μάλλον πάμε για το 2020.
 • ΖΕΥΞΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ. – ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ- Ξεκίνησε η δημοπράτηση του με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Το σημαντικότερο έργο για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Αν ξεκινήσει το 2016 θα ολοκληρωθεί στο τέλος της δεκαετίας.
 • ΑΞΟΝΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΘΗΒΑ-ΥΛΙΚΗ. – ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ-  Ένας σημαντικός άξονας που θα παρακάμπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας συντομεύοντας το ταξίδι από την Πελοπόννησο στη Βοιωτία, τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα κατά 60 χιλιόμετρα. Αν το έργο ξεκινήσει το 2016 τότε ο παραχωρησιούχος μετά από 4 χρόνια θα το παραδώσει προς χρήση.
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΚΟΖΑΝΗ- ΤΜΗΜΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ-ΦΛΩΡΙΝΑ. Με το έργο ολοκληρώνεται όλος ο άξονας. Ωστόσο είναι άγνωστο πότε και αν δημοπρατηθεί. Υποθετικά πάει για το τέλος της δεκαετίας.

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, 2021-2025

 • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΦΑΡΟΣ ΨΥΧΙΚΟΥ- ΜΑΡΟΥΣΙ. Το δεύτερο τμήμα της γραμμής πάει για το 2022 τουλάχιστον.
 • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ 4Α ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ. Άγνωστα ακόμα τα χλμ και οι σταθμοί. Υποθετικά το 2022-2024
 • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΑΡΟΥΣΙ- ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ- ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ. Πολύ μελλοντικό πλάνο, άγνωστο αν γίνει ποτέ. Σίγουρα μιλάμε για την επόμενη δεκαετία και βλέπουμε.
 • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ- ΠΕΡΙΣΣΟΣ. Μια πολύ εύκολη σύνδεση μεταξύ των 2 γραμμών αλλά χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα κάτι που να μας δείχνει ότι θα προχωρήσει. Μετά το 2020 και αυτό εκτός και αν η εγγύτητα μεταξύ των 2 σταθμών αλλάξει τα δεδομένα.
 • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΣΣ- ΕΥΟΣΜΟΣ-ΣΧΟΛΕΣ. Μια πολύ καλή σκέψη για την επέκταση του μέσου στις δυτικές (και αδικημένες) συνοικίες. Με πολύ κόσμο και σίγουρη εμπορική επιτυχία. Θα δημοπρατηθεί μετά το 2015 και ίσως στις αρχές της επόμενης δεκαετίας να το δούμε να λειτουργεί.
 • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΥΚΑΡΠΙΑ- ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Πολλά χιλιόμετρα για αμφίβολη εμπορική επιτυχία. Το μόνο θετικό η σύνδεση με το νοσοκομείο. Ίσως το τελευταίο έργο που θα έπρεπε να γίνει στη Θεσσαλονίκη.
 • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Σκέψη να γίνει με monorail. Μάλλον αποτυχημένη σκέψη καθώς από ένα υπόγειο μέσο θα χρειάζεται η μετεπιβίβαση σε ένα υπέργειο με τις βαλίτσες στο χέρι!! Όλα αυτά για μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων. Μήπως να γινόταν μια σκέψη για κανονικό υπέργειο Μετρό όπως στην Κοπεγχάγη; Το παράδειγμα είναι ζωντανό και λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο…
 • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΕΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΜΠΑ/ΠΥΛΑΙΑ. Εξαιρετική σκέψη αλλά πόσες γραμμές να χωρέσει η βασική γραμμή της πόλης; Ίσως να ήταν πιο φρόνιμο να μιλάμε για μια νέα γραμμή που θα εξυπηρετεί καθώς μελλοντικά θα μπορούσε η γραμμή αυτή να πάει κέντρο και δυτικά.
 • ΖΕΥΞΗ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακούγεται αλλά στο Υπουργείο Υποδομών είπαν ότι θα γίνει. Η χρησιμότητα του παίζεται και η εμπορική του απήχηση ακόμα περισσότερο.
 • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΡΩΗΝ ΔΕΘ. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα γίνει ακόμα πιο όμορφο. Αν πάρουμε το παράδειγμα του Ελληνικού τότε θα περάσουν πολλά χρόνια για να το δούμε να γίνεται ένα όμορφο πολυθεματικό πάρκο για την μελλοντικά Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη.
 • ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΥΔΡΑ ΝΗΣΙΑ. Ακούγεται εύκολο. Θα γίνει συγκεντρωτικά με παραχώρηση ή το κάθε νησί θα αναλάβει την μελέτη κατασκευή και λειτουργία; Μάλλον το πρώτο και μάλιστα με κανονικό διεθνή διαγωνισμό. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ. Αν το αναλάβουν οι Υποδομές Κρήτης ΑΕ από ανέκδοτο που είναι σήμερα ο ΒΟΑΚ επιτέλους θα πάρει το δρόμο του και θα γίνει αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό! Κανονικός κλειστός αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το Καστέλι με τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο. Ειδάλλως πάμε μετά το 2020 καθώς το κόστος φτάνει το 1,5 δις ευρώ.
 • ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗ-ΛΑΡΙΣΑ. Το έργο εξαγγέλθηκε το 2010. Αυτό σημαίνει πως μέχρι να δούμε να ολοκληρώνεται από άκρη σε άκρη θα περάσουν πολλά χρόνια. Το πρώτο τμήμα Νίκη- Φλώρινα κατασκευάζεται. Όσον αφορά το νότιο τμήμα Κοζάνη-Λάρισα απαιτούνται χρόνια και χρήματα. Έχετε υπομονή;


Η παρουσίαση του επόμενου ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ  ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πηγή: ypodomes.com

Διαβάστε τον κατάλογο Σεπτεμβρίου 2012 πατώντας ΕΔΩ.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα