Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Οδικό έργο Αγ. Βαρβάρα-Απομαρμά: παράταση για ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο αλλά και νέα μεγάλη κατάρευση

Δημοσιεύθηκε

στις

Παράταση για την ολοκλήρωση του οδικού έργου «κατασκευή οδού Αγία ΒαρβάραΑπομαρμά» στην Κρήτη έδωσε το Υπουργείο Υποδομών στην ανάδοχο εταιρεία J&P ΑΒΑΞ ΑΕ ύστερα από αίτημα της τεχνικής εταιρείας.

Το έργο ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου 2008 και η εταιρεία το ανέλαβε με έκπτωση 22,30% και με συνολικό τίμημα 42.346.376,89 ευρώ. Στις 2 Οκτωβρίου 2009 εγκρίθηκε συμπληρωματικά ένα κονδύλι ύψους 19.000.000 ενώ το έργο πήρε παράταση μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2011. Η παράταση που δόθηκε είναι με καταληκτική ημερομηνία τις 16 Δεκεμβρίου 2012.

Οι κυριότεροι λόγοι που επέβαλαν αυτή την παράταση ήταν :
1. Κατά την πορεία εκτέλεσης του έργου του θέματος, προέκυψε η ανάγκη εκπόνησης συμπληρωματικών μελετών για την ευστάθεια και προστασία των πρανών, καθώς και η ανάγκη μελέτης και κατασκευής παράκαμψης, για τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στην περιοχή Πανασσού.
2. Μεγάλος αριθμός των υπόψη μελετών βρίσκεται σε στάδιο ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εφαρμογή τους.
3. Η εφαρμογή των παραπάνω μελετών, απαιτεί την κήρυξη και συντέλεση συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων, σε διάφορες περιοχές του εύρους κατάληψης του έργου.
4. Έχουν μεν συνταχθεί τα υπόψη κτηματολόγια και έχουν αποσταλεί στην αρμόδια Υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία συντέλεσης των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
5. Για την ολοκλήρωση κατασκευής του έργου, απαιτούνται αποκαταστάσεις κατολισθήσεων πρανών και άλλες πρόσθετες εργασίες παρόμοιας φύσεως, ώστε αυτό να κατασταθεί λειτουργικό και ασφαλές.

ΝΕΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!
Νέα κατάρευση όμως είχαμε στον υπό κατασκευή δρόμο και πλέον γίνεται λόγος για τεράστιο κόστος και καθυστέρηση χρόνου. Με επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η βουλευτής κα Κεγκέρογλου επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει στο έργο του δρόμου Αγ. Βαρβάρα-Απομαρμά μετά από τη νέα κατάρρευση τμήματος του.

Χαρακτηριστικά το περιεχόμενο της επιστολής Κεγκέρογλου είναι το παρακάτω:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί στον δρόμο Αγία Βαρβάρα ? Απομαρμά, καθώς, ενώ ο δρόμος από Αγία ΒαρβάραΑπομαρμά είχε προχωρήσει, με βάση τα όσα προέβλεπαν οι μελέτες, κατέρρευσαν τα πρανή με πιο σοβαρή την κατολίσθηση -δεύτερη μέσα σε λίγο διάστημα– στο όρυγμα Β-14, που έχει μέτωπο πάνω από 100 μέτρα.

Οι κατολισθήσεις των πρανών είναι πλέον τόσο σοβαρές, που όχι μόνο προκάλεσαν τη διακοπή των εργασιών, αλλά θέτουν και σε κίνδυνο το έργο.

Κ. Υπουργέ

Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο θα παραδιδόταν σε κυκλοφορία τέλος του 2012, τώρα θα χρειαστεί και τεράστιο κόστος και χρόνο για να λυθεί. Επειδή πρόκειται για ένα σημαντικό οδικό έργο με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε κατολίσθηση στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει στο παρελθόν και οι μελέτες, σας ζητώ να ενσκήψετε δίνοντας άμεσα λύση, στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο είναι μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα χιλιάδων κατοίκων και την ανάπτυξη της Μεσαράς, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τις ενέργειες που προτίθεστε να προβείτε».

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα