Newsroom

Το μοναδικό μεγάλο οδικό έργο σε εξέλιξη στην Ήπειρο, από τον κόμβο Καρτερίου μέχρι τον κόμβο Πάργας, επιθεώρησε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ενημερώθηκε από την ανάδοχο εταιρεία για την καλή πορεία υλοποίησης του

Παράλληλα συζήτησε με τους εκπροσώπους της αναδόχου και την αντιμετώπιση προβλημάτων για να εξυπηρετηθεί η κατασκευή και ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την έγκριση πίστωσης ύψους 1εκ. ευρώ προκειμένου να γίνει μετακίνηση των δικτύων ΔΕΗ και ΟΤΕ για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες.

Αν και ο κ. Καχριμάνης, δικαιολογημένα, εξέφρασε με δηλώσεις την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των εργασιών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό έργο που εκτελείται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, μετά τη διακοπή των εργασιών της Ιόνιας Οδού, υπάρχουν κι άλλα τμήματα της εθνικής οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας που πρέπει να προωθηθούν για να κατασκευαστούν με πιστώσεις του ΕΣΠΑ, όπως το τμήμα Πλαταριά-Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα-Πάργα, πλην της γέφυρας Δέσπως που είναι ενταγμένο στην υφιστάμενη εργολαβία, κατ΄εξαίρεση και προτεραιότητα.

Η τύχη αυτών των μελετών που είχαν εγκριθεί επί υπουργίας Γ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι άγνωστη και σίγουρα χωρίς ώριμα έργα δεν μπορεί να ζητηθεί η ένταξη. Πάντως ο κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε διεκδικητικός για αύξηση πιστώσεων στο ΠΕΠ Ηπείρου και από τομεακά προγράμματα που δεν έχουν απορρόφηση, αφού με την μείωση της εθνικής συμμετοχής ελλατώθηκαν κατά πολύ οι διαθέσιμοι πόροι του. Αυτό θα ζητήσει τη Δευτέρα κατά τη συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε, στην Αθήνα.

Δρόμος 15 χλμ και πλάτους 13,5 μέτρων
Το έργο Καρτέρι – Πάργα (μέσω Εγνατίας θα συνδέει ασφαλέστερα και ταχύτερα τα παράλια) είναι μήκους 15 χιλιομέτρων με πλάτος 13,5 μέτρων. Περιλαμβάνει 6 ισόπεδες διαβάσεις, 6 μεγάλα τεχνικά και 70 μικρά.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 39,2 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου. Αρχικά ήταν ενταγμένο στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών, αλλά στην πορεία…φορτώθηκε στο ΠΕΠ και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να ζητηθεί αύξηση πόρων.

«Μετά από πολύ καιρό παίρνουμε μια ευχάριστη είδηση. Γίνεται ένα από τα πιο ωραία έργα. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και θέλω να συγχαρώ την ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ, καθώς και την επίβλεψη που γίνεται από το Ειδικό Κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ.

Είναι ένα έργο που ενέταξε στο ΕΣΠΑ η πρώην Κρατική Περιφέρεια (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας) και το οποίο συνεχίζουμε εμείς. Θα είμαστε από κοντά για να λυθούν όλα τα θέματα.

Μετά από αυτό το τμήμα, , έχουμε και την εκκρεμότητα στην γέφυρα της Δέσπως», τόνισε ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι μετά το Καρτέρι, για τη διευκόλυνση των εργασιών, θα χρειαστεί για ένα χρονικό διάστημα να λειτουργήσει προσωρινή παράκαμψη, θέμα που θα εξετάσει η Περιφέρεια, ενώ έχει ζητήσει νέα χρηματοδότηση για το τρέχον έτος.

Θα ζητήσει ενίσχυση του ΠΕΠ με πόρους
Ο Περιφερειάρχης, έκανε γνωστό ότι το θέμα αυτό θα το θέσει, μαζί με άλλα που αφορούν το ΕΣΠΑ, την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση που θα έχει μαζί με την υπεύθυνη της Διαχειριστικής Αρχής με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.: «Το ΕΣΠΑ Ηπείρου – συνέχισε- δεν έχει κανένα πρόβλημα για τον κανόνα ν+3 και θα γίνει αγώνας για το τι πιστώσεις μπορούμε να πάρουμε, γιατί το ΠΕΠ Ηπείρου, «πληρώνει» ιδιαίτερα την αλλαγή της Κοινοτικής/ Εθνικής συμμετοχής σε 95 – 5%.

Εμείς είχαμε μέση κοινοτική συμμετοχή 71% περίπου, τώρα που θα γίνει 95% καταλαβαίνετε ότι η διαφορά των 24 μονάδων σημαίνει πάρα πολύ μεγάλη μείωση του προγράμματος.
Ευτυχώς για μας άλλες περιοχές και άλλα τομεακά προγράμματα έχουν προβλήματα και πιστεύω όταν ένα πρόγραμμα πηγαίνει καλά, κανένας δεν το αφήνει αβοήθητο. ¶λλωστε ο τόπος της Ηπείρου, έχει ανάγκη αρκετά έργα υποδομών και για μας έργα σημαίες είναι τα έργα Περιβάλλοντος και οι Δομές στις μεταφορές»

Έργα πρώτης προτεραιότητας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά έργα που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας για τη βελτίωση των υποδομών στα παράλια της Ηπείρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Τα παράλια του Ιόνιου, χρειάζονται αυτόν τον δρόμο, την ανακατασκευή του τμήματος της γέφυρας Δέσπως και κάποιους κόμβους ακόμη. Μας ενδιαφέρει η είσοδος της Ηγουμενίτσας, για την οποία εγκρίναμε τις απαλλοτριώσεις, μας ενδιαφέρει η σύνδεση με την Αλβανία. Αυτές τις ημέρες δημοπρατείται το έργο ύδρευσης για τα Σύβοτα και όλο το παράλιο κομμάτι αυτό.

Επίσης έχουμε εγκρίνει την ένταξη της αποχέτευσης οικισμών του Δήμου Πάργας, Προωθούμε τάχιστα τη μελέτη και ευελπιστούμε να την έχουμε τελειωμένη Πέρδικα – Σύβοτα – Πλαταριά, ώστε όλα αυτά να συνδεθούν με τον Βιολογικό της Ηγουμενίτσας.

Αλλά και στην περιοχή της Πρέβεζας, μας ενδιαφέρουν οι υποδομές της αποχέτευσης και της ύδρευσης. Θεωρώ ότι έτσι θα βοηθήσουμε στη βελτίωση των υποδομών της Ηπείρου».
Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για τη κριτική που δέχεται από την μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, τόνισε και τα εξής:

«Δεν είναι καλό σε μια τόσο δύσκολη εποχή, κάποιοι να θέλουν να μηδενίσουν τα πάντα. Γίνεται αγώνας. Αν θέλουν να μάθουν μπορούν. Είναι δεκατρείς περιφερειάρχες και δεκατρείς περιφέρειες οι οποίοι αγωνίζονται να φέρουν αποτέλεσμα.
Σήμερα η πατρίδα έχει ανάγκη από χαμηλούς τόνους και δουλειά. Είμαστε σε δύσκολη καμπή, που κανένας δεν ξέρει τι αύριο θα έχουμε. Ο, τι κερδίζουμε σήμερα, είναι μεγάλο πράγμα. Ο αγώνας δεν σηκώνει αναβολές».

Πηγή: neoiagones.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ