Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Ο Γιώργος Στάσσης, πρώην CEO της Enel Romania, ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ

Ορίστηκε ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και διάδοχος του Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος θα αναλάβει τις τύχες της Επιχείρησης σε μία περίοδο που υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα και προκλήσεις που συνιστούν ένα από τα πρώτα, μεγάλα στοιχήματα της νέας Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση που εξέδωσε χθες αργά το απόγευμα η ΔΕΗ, το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (το λεγόμενο Υπερταμείο) αποφάσισε να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση τον Γιώργο Στάσση, πρώην CEO της Enel Ρουμανίας.

Όπως είχε ήδη γνωστό ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, το όνομα του νέου επικεφαλής της ΔΕΗ, αν και δεν είχε αποκαλυφθεί, είχε ωστόσο «κλειδώσει» ενώ φέρεται να είχε λάβει την προσωπική έγκριση και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τις αλλαγές στη διοίκηση και την εν γένει διαχείριση της «καυτής πατάτας» της Επιχείρησης.

Η εμπειρία του κου Στάσση στο χώρο της Ενέργειας και την αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων γεννά προσδοκίες για επωφελείς χειρισμούς στα ανοιχτά ζητήματα που ταλαιπωρούν τη ΔΕΗ, τοποθετώντας την ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.

Ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, οι οποίες είχαν αναδειχθεί και από την απερχόμενη Διοίκηση δεδομένων και των συγκυριών, είναι η μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή με τρόπο που να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της με παράλληλη, δυναμική στροφή προς τις ΑΠΕ, η αλλαγή του μοντέλου των δημοπρασιών ΝΟΜΕ καθώς και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως έχει εξαγγελθεί και από το ΥΠΕΝ.

Βιογραφικό Γιώργου Στάσση

O Γεώργιος Ι. Στάσσης από το 2016 έως και σήμερα κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία.

Ο κ. Στάσσης εργάστηκε στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, όπου από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power  για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.

Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στην αγορά της ενέργειας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου.

Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas Telecommunications S.A., ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement.

Σήμερα κατέχει επίσης τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investments Council) στη Ρουμανία, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Συνομοσπονδίας για την Ανάπτυξη της Ρουμανίας (Coalition for Romania’s Development), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο Δ.Σ. του ACUE (Association of Utilities ), στο Board of Trustees του Αspen Institute Romania, και στο ΔΣ του Κέντρου Ενέργειας Ρουμανίας (CRE).

Επίσης  έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μέλος της Eπιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του G20Y.

O κ. Στάσσης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος MBA στο Construction Management. Έχει συμμετάσχει σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ENEL SpΑ

Ο Όμιλος Enel είναι μια πολυεθνική εταιρεία ενέργειας και ένας κορυφαίος παίκτης στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και φιγουράρει μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης όσον αφορά την εγκατεστημένη δυναμικότητα και το αναφερόμενο EBITDA.

Ο Όμιλος είναι παρών σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, παράγοντας ενέργεια με περίπου 89 GW διαχειριζόμενης δυναμικότητας.

Η Enel διανέμει ηλεκτρισμό και αέριο μέσω ενός δικτύου άνω των 2.200.000 χιλιομέτρων, και με περίπου 73 εκατ. επιχειρηματικούς και οικιακούς τελικούς χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο, η ομάδα έχει τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση μεταξύ των Ευρωπαίων ομοτίμων της.

Η Εnel Green Power,  η επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Enel, διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 44 GW αιολικών, ηλιακών, γεωθερμικών και υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Βασικά στοιχεία

Κεφαλαιοποίηση: ~64B €

Χώρες: 34

Άτομα: 69.000

Πελάτες: 73 εκατ.

Επενδύσεις: 28B €

Δίκτυα: 2,2M km

ΑΠΕ: 44 GW

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα