Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

ΟΣΕ: Εξυγίανση με αυξήσεις, καθυστερήσεις και νέες μελέτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο παρουσίασε λίγες μέρες πριν ο Υ.ΜΕ Κος Στυλιανίδης για την απαραίτητη εξυγίανση του ΟΣΕ που κοστίζει στον Έλληνα πολίτη 1δις(!!!) το χρόνο.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο αυτό πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές προκειμένου ο ΟΣΕ να μπορεί να υφίσταται ως όμιλος τα επόμενα χρόνια και να μην καταρρεύσει υπό το βάρος αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ χρεών.

Ο κύριος Στυλιανίδης μίλησε για σημαντική μεταρρύθμιση, καθώς όπως είπε, το συσσωρευμένο χρέος του οργανισμού αγγίζει τα 9 δις ευρώ, ενώ η αναλογία εσόδων εξόδων είναι ένα προς 8, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 8 προς 10. «Ο Έλληνας πολίτης πληρώνει περίπου 2 εκατ. την ημέρα για τη συντήρηση ενός δικτύου που, δυστυχώς, από επιλογές του παρελθόντος, απαξιώθηκε, που επιβιώνει και λειτουργεί χάρη στη φιλοτιμία των εργαζομένων».

Ως κύριο στόχο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου ο κύριος Στυλιανίδης αναγνώρισε την τολμηρή προώθηση της εξυγίανσης: «Να επανασυνδέσουμε την Ελλάδα με τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς σιδηροδρομικούς άξονες, να αξιοποιήσουμε αυτό το μέσο προκειμένου να βγάλουμε την ελληνική περιφέρεια από την απομόνωση».

Παρουσιάστηκαν χάρτες με τα έργα υπό εκτέλεση ενώ το μεγάλο έργο αφορά την μελέτη για την κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας μήκους 700χλμ ενώ ίσα που αναφέρθηκε για τον Δυτικό Σιδηροδρομικό άξονα που μάλλον οδεύει και επίσημα στην ταφή των σχεδίων ενός Σιδηρόδρομου που είχε πάρει και την επίσημη έγκριση από την ΕΕ και την σύνδεση της με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σιδηροδρόμων.

Επίσης για το 2015 μεταφέρθηκε και η ολοκλήρωση των έργων του ΠΑΘΕΠ που κάθε χρονιά μετατίθεται και η ολοκλήρωση του. Όσο θυμάμαι τα έργα του ΠΑΘΕΠ πάντα 6 χρόνια απέμεναν για την ολοκλήρωση του.

Αναφορικά με το προαστιακό δίκτυο παρουσιάστηκαν τα δίκτυο Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Θράκης ενώ καμία κουβέντα δεν έγινε για τον Προαστιακό Θεσσαλίας και ειδικότερα για τη σύνδεση Λάρισας-Βόλου. Ιδιαίτερα για τον Προαστιακό Αθήνας μίλησε για 400χλμ δικτύου αλλά δεν καταλαβαίνω σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Αττική με περίπου 5εκ. πληθυσμό γιατί δεν γίνονται ταχύτερες διαδικασίες αφού είναι προφανές ότι θα είναι κερδοφόρες εφόσον λειτουργούν αποτελεσματικά όπως αυτές μεγάλων πόλεων του εξωτερικού και όχι όπως τώρα που θυμίζουν δρομολόγια ΟΣΕ και όχι προαστιακής σύνδεσης. Επίσης πήραμε και την υπόσχεση για την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης Αθήνα-Κιάτο εντός του 2009.

Μετά αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην κατάσταση του δικτύου: “μόλις το 20% είναι διπλής γραμμής και το 9,6% είναι με ηλεκτροκίνητη έλξη. Η χαμηλή μεταφορική διείσδυση όταν την δεκαετία του ?70 είχαμε 6,2% των εμπορευματικών μεταφορών, σήμερα έχουμε μόλις 1,5% των εμπορευματικών μεταφορών, όταν την δεκαετία του ?70 είχαμε 9,5% των επιβατικών μεταφορών, σήμερα έχουμε μόλις το 3,5% των επιβατικών μεταφορών”.

Η ζοφερή πραγματικότητα για τον ΟΣΕ είναι οι χαμένες δεκαετίες που παρότι εδώ και 15 χρόνια έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την αναβάθμιση του ελάχιστα αποτελέσματα έχει στην καθημερινότητα του επιβάτη. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αποτυχία…

Μεγάλες αυξήσεις πρόκειται να γίνουν από τον Αύγουστο 2009 και σε 2 ακόμα δόσεις οι τιμές του Σιδηρόδρομου θα αγγίξουν εκείνες (80% της τιμής) των ΚΤΕΛ. Να θυμίσουμε πως οι τιμές είναι πραγματικά πολύ χαμηλές αλλά αντικατοπτρίζουν και την υπηρεσία που προσφέρεται αλλά και την εμπορική σύνδεση μεταξύ ΟΣΕ-ΚΤΕΛ.

Ετσι με τα μέτρα αυτά και σύμφωνα με το σχέδιο το 2012 θα υπάρξει και η πρώτη κερδοφόρα χρονιά για τα οικονομικά μαζί με την εθελουσία 3.000 υπαλλήλων…

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα