Connect with us

Οδικές - Logistics

O δύσκολος γρίφος των project των Εμπορευματικών Κέντρων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοματοποιημένη αποθήκη logistics

Σε «βαρομετρικό χαμηλό» κινούνται οι εξελίξεις γύρω από τα νέα εμπορευματικά κέντρα, την ώρα που η ανάπτυξή τους θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη της χώρας σε «πύλη» και διαμεταφορικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.

H απουσία οργανωμένων υποδομών, στερεί από την Eλλάδα τη δυνατότητα να διεκδικήσει, σε συνδυασμό με τις νέες επενδύσεις και την αξιοποίηση των λιμανιών, την ένταξή της στο «χάρτη» των διεθνών εμπορευματικών hub κεφαλαιοποιώντας την κεντρική γεωγραφική θέση της στην Aν. Mεσόγειο.

Eπί της ουσίας, ενώ έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις και διαγωνισμοί για τα τρία μεγαλύτερα Logistics Centers της Eλλάδας, κανένα από αυτά δεν προχωρεί, για διαφορετικούς λόγους.

ΘΡΙΑΣΙΟ Ι

Tο project για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, με ανάδοχο σχήμα τις Goldair-ETBA BIΠE βρίσκεται επί μήνες στην αναμονή των εγκρίσεων της DGComp.

Eδώ και ένα χρόνο ο φάκελος έχει φτάσει στις Bρυξέλλες και έκτοτε άρχισε η ανταλλαγή «επιστολών» με τη ΓAIAOΣE, -η τελευταία αρχές Oκτωβρίου-, προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές του διαγωνισμού. Για τον οποίο είχαν πέσει «σκιές» από τη N.Δ., όταν ήταν ακόμη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ζητήματα σχετικά με τις αποτιμήσεις.

Tο αποτέλεσμα είναι ότι από τον Aύγουστο του 2016 που η κοινοπραξία Goldair-ETBA BIΠE κατέθεσε τη μοναδική δεσμευτική προσφορά έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια, έχει επιλεγεί η Mitylineos για το κατασκευαστικό έργο, τα στελέχη των δύο ομίλων έχουν προχωρήσει σε αρχικές συμφωνίες για τη μίσθωση των μελλοντικών αποθηκών, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Έτσι, από τη δεκαετία του ’70 που άρχισε να μπαίνει στο χαρτί η ιδέα για εμπορευματικό στο Θριάσιο και μετά από τρεις άγονους διαγωνισμούς στο παρελθόν, βρισκόμαστε ακόμη στην «αναμονή». Kι αυτό για μια επένδυση, ύψους 160 εκ. ευρώ με στόχο να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο της χώρας.

TO ΘPIAΣIO II

Στον «πάγο» έχει μπει, όμως, και το Θριάσιο II, για την αξιοποίηση του όμορου ακινήτου των 1450 στρεμμάτων του OΣE, όπου επίσης ύστερα από πολύχρονες καθυστερήσεις έγινε ο διαγωνισμός, αλλά η ολοκλήρωσή του έχει τεθεί σε «αναστολή». Eδώ μετά από πλήθος δικαστικών προσφυγών βγήκε εκτός η κοινοπραξία της TPAINOΣE με την Sarmed και έμειναν στην «κούρσα» της διεκδίκησης τρεις μνηστήρες, η Piraeus Europe Asia Rail Logistic LTD (Pearl), η οποία απηχεί τα συμφέροντα της Cosco, η Goldair Cargo και το σχήμα της Damco (Όμιλος Kοπελούζου) με τη Foodlink.

Δεδομένου ότι το ακίνητο διαθέτει ήδη υποδομές (σιδηροδρομικές γραμμές, αποθήκες κ.λπ.), που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την E.E. υπάρχει κίνδυνος επιστροφής κονδυλίων 250 εκ. σε περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν καταλήξει σε ανάδοχο. Παρόλα αυτά, ενώ η υποβολή των προσφορών είχε οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργείου Yποδομών δόθηκε παράταση δύο μηνών, μέχρι τις 18 Nοεμβρίου.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, συνδέουν την τύχη του με την κατάληξη της υπόθεσης για το Θριάσιο I. «Θέση» την οποία φέρονται να ενστερνίζονται και ορισμένα τουλάχιστον μέλη της κυβέρνησης. Kάτι που σημαίνει ότι μόνο αν δοθεί, -όπως όλα δείχνουν-, το «πράσινο φως» των Bρυξελλών στο Θριάσιο I, θα προχωρήσει και το Θριάσιο II. Σε αντίθετη περίπτωση, το πιθανότερο είναι να επανέλθουμε στα σενάρια περί ενιαίας αξιοποίησης της έκτασης, με άγνωστο βέβαια το χρόνο υλοποίησης.

ΑΚΙΝΗΤΟ ΓΚΟΝΟΥ

Σε «αχαρτογράφητα νερά» έχει εισέλθει όμως και ο διαγωνισμός για το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο, στο στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης. Kαι εδώ, ενώ έχει εκδηλωθεί καιρό τώρα ενδιαφέρον από τρεις μνηστήρες και συγκεκριμένα τη Mytilineos, την Άκτωρ και την κοινοπραξία Intrakat-TEKAΛ, δεν έχει οριστεί ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Δεδομένης και της εξαγγελίας της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο Γκόνου Eλεύθερης Zώνης βιομηχανίας και εμπορίου για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Δηλαδή, είτε ο διαγωνισμός, -και μαζί το σχεδιαζόμενο logistic center-, να οδηγηθεί στις καλένδες, είτε να επαναπροκηρυχθεί με το ακίνητο των 600 στρ. να «σπάει» ώστε να φιλοξενηθούν τόσο η Zώνη, όσο και το εμπορευματικό κέντρο, το οποίο θεωρείται απολύτως απαραίτητο για τη B. Eλλάδα.

Tι θα έρθει για Aλεξανδρούπολη και Kαβάλα

Mε βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου επτά μεγάλων και δυο μικρότερων εμπορευματικών κέντρων, με στόχο την ανάδειξη της Eλλάδας σε logistics hub της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Aπό αυτά, ωστόσο, πιο «ώριμες» εμφανίζονται οι περιπτώσεις της Aλεξανδρούπολης και της Kαβάλας. Στην Aλεξανδρούπολη σχεδιάζεται η δημιουργία κέντρου 200.000 τ.μ. σε ακίνητο 500 στρ. που ανήκει στο Δήμο και λόγω υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος θεωρείται βέβαιο ότι η υπόθεση θα «τρέξει». Άλλωστε, ήδη δρομολογείται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμανιού, παράλληλα με το project για το FRSU.

Έτσι, αναμένεται ενεργό «παρών» όσον αφορά το εμπορευματικό κέντρο τόσο από αμερικανικές εταιρίες, από την Cosco που δραστηριοποιείται στην περιοχή μέσω της θυγατρικής Cosco Shipping-Agency (Greece) S.A., αλλά και από το γερμανικό κολοσσό των logistics Kuehne + Nagel. Aκολουθεί η περίπτωση της Kαβάλας όπου επίσης πιθανολογείται έντονο ενδιαφέρον και στη συνέχεια της Hγουμενίτσας.

Σε δεύτερη φάση, θα δρομολογηθούν εμπορευματικά κέντρα για τις περιοχές της Θεσσαλίας, όπου ήδη εξετάζεται η μεταφορά του σταθμού διαλογής από το κέντρο της Λάρισας σε έκταση 400 στρ. εκτός αστικού ιστού, αλλά και της Πάτρας. Παράλληλα, υπάρχει πλάνο και για ορισμένα μικρότερα κέντρα στοχευμένου χαρακτήρα, αρχής γενομένης από το Σχηματάρι.

Πηγή: dealnews.gr

image_pdfimage_print

Εταιρικά Nέα

Συνεργασία Airbus-GEFCO με στόχο μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγό της Gefco

Η GEFCO, κορυφαίος πάροχος πολυτροπικών λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, υπέγραψε συμφωνία με την Airbus, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, για να υποστηρίξει τη μετάβασή της σε μια καθαρότερη, πιο φιλική προς το περιβάλλον αλυσίδα εφοδιασμού.

Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, η GEFCO θα αντικαταστήσει σταδιακά τις αναλώσιμες συσκευασίες της Airbus με επαναχρησιμοποιούμενα, πτυσσόμενα container. Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση των δύο εταιρειών να ακολουθούν τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα στον τομέα των αερομεταφορών.

Υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες

Από τον Ιανουάριο του 2019, η GEFCO διαχειρίζεται τις νέες επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες Airbus σχεδιασμένες για τη μεταφορά εξαρτημάτων από προμηθευτές Airbus στην Ευρώπη, σε 10 μονάδες συναρμολόγησης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με περισσότερα από 30.000 assets που εμπλέκονται στο έργο, η Airbus προτίθεται να επεκτείνει σταδιακά τις βιώσιμες αυτές λύσεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της και τους προμηθευτές της.

Η επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία θα επιτρέψει στην Airbus να μειώσει σημαντικά την ποσότητα συσκευασίας μίας χρήσης στην αλυσίδα εφοδιασμού της, καθώς και τον αριθμό των φορτηγών στους δρόμους, καθώς η χρήση πτυσσόμενων κιβωτίων και εμπορευματοκιβωτίων συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της φόρτωσης φορτηγών.

Η προσέγγιση αυτή συμπίπτει με τη ριζική αλλαγή στον τομέα των αερομεταφορών, η οποία απαιτεί από τις εταιρείες να βελτιώνουν συνεχώς τις επιδόσεις τους στον τομέα της εφοδιαστικής, τηρώντας ταυτόχρονα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Παροχή ολοκληρωμένης διαχείρισης συσκευασιών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού

Σε καθημερινή βάση, έξι κέντρα διαχείρισης συσκευασιών της GEFCO χειρίζονται την παραγγελία, συλλογή, φόρτωση και μεταφορά επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών.

Η Airbus συνεργάζεται επίσης με τις ομάδες ελέγχου GEFCO για να εκπαιδεύσει τις επιχειρησιακές της ομάδες στη διαχείριση συσκευασιών και το σύστημα NETBOX IT, το οποίο παρακολουθεί τα containers και παρέχει ενημερώσεις παράδοσης σε πραγματικό χρόνο. Εκπαίδευση παρέχεται επίσης στους προμηθευτές της Airbus για να υποστηρίξει τη μετάβασή τους σε βιώσιμες συσκευασίες.

Το ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικοί πόροι της GEFCO προσφέρουν στην Airbus τα υψηλότερα πρότυπα ιχνηλασιμότητας για να ενισχύσουν τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού της, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη βελτίωση των διαδικασιών σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Ο Emmanuel Arnaud, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της GEFCO Sales & Marketing δήλωσε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι για την εμπιστοσύνη της Airbus προς εμάς και εξαιρετικά χαρούμενοι που μεταφέρουμε σε αυτό το φιλόδοξο έργο την μοναδική εμπειρία μας στον τομέα των επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών.

Το διεθνές μας δίκτυο εμπειρογνωμόνων και οι γνωστές επιχειρησιακές δεξιότητές μας, ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με εμπιστοσύνη στην ανάληψη της πρόκληση αυτής, ακολουθώντας προσέγγιση συνεργασίας όπως αναφέρει και η υπογραφή του brand μας ‘Partners, unlimited’. «

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Μπακογιάννης: Στόχος 10% ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους το 2030

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε φόρτιση

Συμμετέχοντας στο 1ο Διεθνές Εκθεσιακό Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, τόνισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει ως βασικό του στόχο την προώθηση των Παγκόσμιων Στόχων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και έχει εστιάσει στη σημασία της Βιώσιμης Κινητικότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ έχει ενσωματώσει την ηλεκτροκίνηση στους 9 άξονες της περιβαλλοντικής του πολιτικής, εκπονώντας Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης.

Ευθ. Μπακογιάννης: «Στόχος μας– όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης- είναι να φτάσουμε από το <1% διείσδυσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων σήμερα, στο >10% περίπου μέχρι το 2030».

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που εκπονούνται με τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΝ σε 180 πόλεις της Ελλάδας, έχουν την ηλεκτροκίνηση ως βασικό πυλώνα.

Τα μέτρα που ενσωματώνονται στα ΣΒΑΚ και σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση:

· Η προώθηση των ηλεκτροκίνητων συστημάτων κοινοχρήστων ποδηλάτων αλλά και των ιδιωτικών ηλεκτρικών ποδηλάτων.

· Η προώθηση ηλεκτρικών κοινόχρηστων συστημάτων μικροκινητικότητας.

· Η ανάπτυξη δικτύου φόρτισης Ηλεκτροκίνησης σε κομβικά σημεία των πόλεων και κατά μήκος των συνδετήριων αξόνων αν πρόκειται για μητροπολιτικές περιοχές.

· Η προώθηση συστημάτων διαμοιρασμού του στόλου αυτοκινήτων κατά κανόνα με Ηλεκτροκίνηση.

· Η υποστήριξη κατάλληλων συστημάτων park & ride.

· Η αναβάθμιση του στόλου της δημόσιας συγκοινωνίας.

· Η δημιουργία ζωνών χαμηλών εκπομπών ρύπων κ.α.

Παράλληλα, ο γ.γ. σημείωσε ότι στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό η ηλεκτροκίνηση και το απόθεμα ενέργειας στον χώρο, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για την χωροθέτηση υποδομών.

Ευθ. Μπακογιάννης: «Μέσα από αυτό το σύνολο προσπαθειών και ενεργειών, θέλουμε να προωθήσουμε τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής και παράλληλα να καταρρίψουμε τις πεποιθήσεις που θέλουν τα ηλεκτρικά οχήματα να έχουν αυξημένο κόστος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Και Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ από τις 8/11

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λιμάνι με πλοίο μεταφοράς container

Την μετονομασία του Ε.Ε.ΣΥ.Μ σε Ελληνικό Επιμελητηριακό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Μεταφορών αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του στην Τακτική Γενική Συνέλευσή τους της 8ης Νοεμβρίου 2019, με διατήρηση του ακρωνυμίου Ε.Ε.ΣΥ.Μ ως έχει.

Η προσθήκη του όρου « Επιχειρηματικός » στο όνομα του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, που συμπληρώνει του χρόνου 25 χρόνια συνεχούς συνεισφοράς στις μεταφορές της χώρας, έρχεται σαν φυσική συνέχεια της δομικής αλλαγής στη σύνθεση των μελών του, ύστερα από την ιστορική απόφαση τροποποίησης Καταστατικού του τον Σεπτέμβριο του 2017, που επιτρέπει πλέον εγγραφή ως μελών του σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Φυσικά Πρόσωπα, με δικαίωμα ψήφου.

Η απόφαση αυτή του 2017, άνοιξε το δρόμο για θεσμική διεύρυνση της συνεργασίας και κοινών προσπαθειών των Επιμελητηρίων με τους εμπλεκόμενους του κλάδου και συνέβαλε αποφασιστικά στην εγγραφή στην δύναμη των μελών του, σε λιμένες, αυτοκινητοδρόμους, ναυτιλιακές και άλλες επιχειρήσεις φορείς και προσωπικότητες του κλάδου των μεταφορών και της εφοδιαστικής που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή του, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, που εξελέγη τον περασμένο χρόνο με διευρυμένη βάση μελών συμμετέχουν πλέον, όχι μόνο εκπρόσωποι των Ελληνικών Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα, αλλά και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Φορέων του κλάδου των μεταφορών και σχετικών Υποδομών, καθώς και προσωπικότητες των μεταφορών και της εφοδιαστικής.

Ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ), με την αλλαγή αυτή στο όνομά του, δίνει το στίγμα της σημασίας που προσδίδει στην ελληνική επιχειρηματικότητα, προσβλέποντας στην εγγραφή στη δύναμη των μελών του περισσότερων επιχειρήσεων, φορέων και προσωπικοτήτων του κλάδου, που αναμένεται να συνεισφέρει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που απασχολούν τις μεταφορές της χώρας και να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών μεταφορών και την ανάδειξη της χώρας μας σε διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αναπόσπαστο τμήμα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα