Connect with us

Οδικές - Logistics

O δύσκολος γρίφος των project των Εμπορευματικών Κέντρων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοματοποιημένη αποθήκη logistics

Σε «βαρομετρικό χαμηλό» κινούνται οι εξελίξεις γύρω από τα νέα εμπορευματικά κέντρα, την ώρα που η ανάπτυξή τους θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη της χώρας σε «πύλη» και διαμεταφορικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.

H απουσία οργανωμένων υποδομών, στερεί από την Eλλάδα τη δυνατότητα να διεκδικήσει, σε συνδυασμό με τις νέες επενδύσεις και την αξιοποίηση των λιμανιών, την ένταξή της στο «χάρτη» των διεθνών εμπορευματικών hub κεφαλαιοποιώντας την κεντρική γεωγραφική θέση της στην Aν. Mεσόγειο.

Eπί της ουσίας, ενώ έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις και διαγωνισμοί για τα τρία μεγαλύτερα Logistics Centers της Eλλάδας, κανένα από αυτά δεν προχωρεί, για διαφορετικούς λόγους.

ΘΡΙΑΣΙΟ Ι

Tο project για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, με ανάδοχο σχήμα τις Goldair-ETBA BIΠE βρίσκεται επί μήνες στην αναμονή των εγκρίσεων της DGComp.

Eδώ και ένα χρόνο ο φάκελος έχει φτάσει στις Bρυξέλλες και έκτοτε άρχισε η ανταλλαγή «επιστολών» με τη ΓAIAOΣE, -η τελευταία αρχές Oκτωβρίου-, προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές του διαγωνισμού. Για τον οποίο είχαν πέσει «σκιές» από τη N.Δ., όταν ήταν ακόμη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ζητήματα σχετικά με τις αποτιμήσεις.

Tο αποτέλεσμα είναι ότι από τον Aύγουστο του 2016 που η κοινοπραξία Goldair-ETBA BIΠE κατέθεσε τη μοναδική δεσμευτική προσφορά έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια, έχει επιλεγεί η Mitylineos για το κατασκευαστικό έργο, τα στελέχη των δύο ομίλων έχουν προχωρήσει σε αρχικές συμφωνίες για τη μίσθωση των μελλοντικών αποθηκών, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Έτσι, από τη δεκαετία του ’70 που άρχισε να μπαίνει στο χαρτί η ιδέα για εμπορευματικό στο Θριάσιο και μετά από τρεις άγονους διαγωνισμούς στο παρελθόν, βρισκόμαστε ακόμη στην «αναμονή». Kι αυτό για μια επένδυση, ύψους 160 εκ. ευρώ με στόχο να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο της χώρας.

TO ΘPIAΣIO II

Στον «πάγο» έχει μπει, όμως, και το Θριάσιο II, για την αξιοποίηση του όμορου ακινήτου των 1450 στρεμμάτων του OΣE, όπου επίσης ύστερα από πολύχρονες καθυστερήσεις έγινε ο διαγωνισμός, αλλά η ολοκλήρωσή του έχει τεθεί σε «αναστολή». Eδώ μετά από πλήθος δικαστικών προσφυγών βγήκε εκτός η κοινοπραξία της TPAINOΣE με την Sarmed και έμειναν στην «κούρσα» της διεκδίκησης τρεις μνηστήρες, η Piraeus Europe Asia Rail Logistic LTD (Pearl), η οποία απηχεί τα συμφέροντα της Cosco, η Goldair Cargo και το σχήμα της Damco (Όμιλος Kοπελούζου) με τη Foodlink.

Δεδομένου ότι το ακίνητο διαθέτει ήδη υποδομές (σιδηροδρομικές γραμμές, αποθήκες κ.λπ.), που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την E.E. υπάρχει κίνδυνος επιστροφής κονδυλίων 250 εκ. σε περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν καταλήξει σε ανάδοχο. Παρόλα αυτά, ενώ η υποβολή των προσφορών είχε οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργείου Yποδομών δόθηκε παράταση δύο μηνών, μέχρι τις 18 Nοεμβρίου.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, συνδέουν την τύχη του με την κατάληξη της υπόθεσης για το Θριάσιο I. «Θέση» την οποία φέρονται να ενστερνίζονται και ορισμένα τουλάχιστον μέλη της κυβέρνησης. Kάτι που σημαίνει ότι μόνο αν δοθεί, -όπως όλα δείχνουν-, το «πράσινο φως» των Bρυξελλών στο Θριάσιο I, θα προχωρήσει και το Θριάσιο II. Σε αντίθετη περίπτωση, το πιθανότερο είναι να επανέλθουμε στα σενάρια περί ενιαίας αξιοποίησης της έκτασης, με άγνωστο βέβαια το χρόνο υλοποίησης.

ΑΚΙΝΗΤΟ ΓΚΟΝΟΥ

Σε «αχαρτογράφητα νερά» έχει εισέλθει όμως και ο διαγωνισμός για το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο, στο στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης. Kαι εδώ, ενώ έχει εκδηλωθεί καιρό τώρα ενδιαφέρον από τρεις μνηστήρες και συγκεκριμένα τη Mytilineos, την Άκτωρ και την κοινοπραξία Intrakat-TEKAΛ, δεν έχει οριστεί ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Δεδομένης και της εξαγγελίας της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο Γκόνου Eλεύθερης Zώνης βιομηχανίας και εμπορίου για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Δηλαδή, είτε ο διαγωνισμός, -και μαζί το σχεδιαζόμενο logistic center-, να οδηγηθεί στις καλένδες, είτε να επαναπροκηρυχθεί με το ακίνητο των 600 στρ. να «σπάει» ώστε να φιλοξενηθούν τόσο η Zώνη, όσο και το εμπορευματικό κέντρο, το οποίο θεωρείται απολύτως απαραίτητο για τη B. Eλλάδα.

Tι θα έρθει για Aλεξανδρούπολη και Kαβάλα

Mε βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου επτά μεγάλων και δυο μικρότερων εμπορευματικών κέντρων, με στόχο την ανάδειξη της Eλλάδας σε logistics hub της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Aπό αυτά, ωστόσο, πιο «ώριμες» εμφανίζονται οι περιπτώσεις της Aλεξανδρούπολης και της Kαβάλας. Στην Aλεξανδρούπολη σχεδιάζεται η δημιουργία κέντρου 200.000 τ.μ. σε ακίνητο 500 στρ. που ανήκει στο Δήμο και λόγω υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος θεωρείται βέβαιο ότι η υπόθεση θα «τρέξει». Άλλωστε, ήδη δρομολογείται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμανιού, παράλληλα με το project για το FRSU.

Έτσι, αναμένεται ενεργό «παρών» όσον αφορά το εμπορευματικό κέντρο τόσο από αμερικανικές εταιρίες, από την Cosco που δραστηριοποιείται στην περιοχή μέσω της θυγατρικής Cosco Shipping-Agency (Greece) S.A., αλλά και από το γερμανικό κολοσσό των logistics Kuehne + Nagel. Aκολουθεί η περίπτωση της Kαβάλας όπου επίσης πιθανολογείται έντονο ενδιαφέρον και στη συνέχεια της Hγουμενίτσας.

Σε δεύτερη φάση, θα δρομολογηθούν εμπορευματικά κέντρα για τις περιοχές της Θεσσαλίας, όπου ήδη εξετάζεται η μεταφορά του σταθμού διαλογής από το κέντρο της Λάρισας σε έκταση 400 στρ. εκτός αστικού ιστού, αλλά και της Πάτρας. Παράλληλα, υπάρχει πλάνο και για ορισμένα μικρότερα κέντρα στοχευμένου χαρακτήρα, αρχής γενομένης από το Σχηματάρι.

Πηγή: dealnews.gr

image_pdfimage_print

Οδικές - Logistics

Καραμανλής: Το 2030 ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Την οπτική του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, ιδίως όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατέθεσε ο κ. Κώστας Καραμανλής στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε καταρχάς ότι ο τομέας των μεταφορών αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και ευθύνεται για το 30% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Καθώς και ότι ευρύτερος ευρωπαϊκός στόχος είναι μέχρι το 2050 ο τομέας των μεταφορών να μειώσει τις εκπομπές κατά 60% και η κυκλοφορία στις πόλεις να γίνεται με αποκλειστική χρήση μη συμβατικών οχημάτων.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προδιαγράφει έναν φιλόδοξο στόχο και για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Ένα στα τρία αυτοκίνητα, που θα τίθενται σε κυκλοφορία το 2030, να είναι ηλεκτρικά.

Τρεις είναι οι άξονες των υποχρεώσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση:

· Πρώτον, στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μεγάλο μέρος των οχημάτων προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο κέντρο της Αθήνας.

· Δεύτερον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διαμορφωθούν επίσης δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η αντικατάσταση των ΤΑΞΙ με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ειδικά για τα ΤΑΞΙ μπορεί να δοθεί επιδότηση, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και την απόσυρση από την κυκλοφορία του παλαιού.

· Τρίτον, γίνεται προετοιμασία για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φόρτισης κατά μήκους των αυτοκινητοδρόμων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει την κατάρτιση και τήρηση του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, ώστε να υπάρχει συνεχής χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και των εμπλεκόμενων στα θέματα ηλεκτροκίνησης, αλλά και η δυνατότητα παροχής στοιχείων στα συναρμόδια Υπουργεία για την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς.

Παράλληλα μέσω των Υπηρεσιών του Υπουργείου θα διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ταξινόμηση των ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου, καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται, θα μεταβάλλεται και οι ανάγκες θα αυξάνονται, όπως για παράδειγμα τα σημεία φόρτισης, οι χώροι στάθμευσης κ.λ.π.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προβεί επίσης σε ενέργειες για την προσαρμογή επαγγελμάτων στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των συνεργείων αυτοκινήτων.

Σημειωτέον ότι το άρθρο 13 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος από την ψήφιση, οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι, καθώς και οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι, εκπονούν υποχρεωτικά αυτοτελή μελέτη χωροθέτησης και δημιουργίας θέσεων στάθμευσης και επαναφόρτισης, εντός των διοικητικών τους ορίων.

Αυτό αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την εύρυθμη και απρόσκοπτη είσοδο της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητα των αστικών κέντρων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Πρόταση του ΕΕΣΥΜ για ανάληψη δράσεων για τα City Logistics

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Δεδομένης της σημασίας των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών – City Logistics – στην καθημερινή ζωή των πόλεων, η ανάπτυξη των οποίων σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής των καταναλωτών αλλά και την διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των αγαθών στις αγορές τους και προσφέρεται ως ένα από τα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως αυτή του Κορωνοιού, ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ, με την από 12 Μαΐου επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) πρότεινε συνεργασία για ανάληψη κοινών δράσεων.

Η επιστολή συνοδεύτηκε από ένα έγγραφο βάσης (concept note) που επεξεργάστηκε ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ με την ευγενική συμβολή του κ. Βασίλειου Ζεϊμπέκη, Επ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Μέλους του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, το οποίο επίσης διαβιβάστηκε σε όλα τα Μέλη του Συνδέσμου, με σκοπό να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του θέματος και να συμβάλλει στην υλοποίηση σχετικών δράσεων που σκοπεύει να προωθήσει.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Plexus by Ekol Logistics: O νέος τρόπος παραδόσεων εμπορευμάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγά Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές

Μέσα στο νέο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, οι ανάγκες διανομής απαιτούν μεγαλύτερη ασφάλεια, ταχύτητα, real-time έλεγχο και μεγαλύτερη διασπορά παραδόσεων στον καταναλωτικό ιστό.

Η Ekol Logistics ανέπτυξε και παρουσιάζει το ικανό και αναγκαίο εργαλείο για την ικανοποίηση επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Το δίκτυο διανομής Plexus:

– 24 ώρες παράδοση στις αστικές, ημιαστικές και νησιωτικές περιοχές,

– 48 ώρες παράδοση σε δυσπρόσιτες και μικρά νησιά,

– Ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας των εμπορευμάτων (track & trace),

– Ηλεκτρονικό αποδεικτικό παράδοσης (PoD/Proof of Delivery),

– Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη,

– Υπηρεσία 24/7,

– Παραδόσεις σε όλο το δίκτυο καταστημάτων μικρής λιανικής,

– Παραδόσεις στο σπίτι Από ένα μικρό κιβώτιο έως ένα μεγάλο φορτηγό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα