Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Σε ποιές νέες περιοχές σε Μακεδονία,Θράκη,Δυτ.Ελλάδα,Ιόνιο και Πελοπόννησο θα ψάξουν για πετρέλαιο!

Δημοσιεύθηκε

στις


Την προκήρυξη διαγωνισμών για 10-12 νέες χερσαίες περιοχές, για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων ανήγγειλε σήμερα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο παρουσίασης των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα.
 

Όπως διευκρίνισαν οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Μανιάτης, ο γύρος παραχωρήσεων θα αφορά τις περιοχές του Έβρου, της Καβάλας των Σερρών της Θεσσαλονίκης, των Γρεβενών, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Μεσσηνίας, ένα χερσαίο κομμάτι της Κρήτης και τους Παξούς.
 

Οι τελικές αποφάσεις για τους νέους γύρους παραχωρήσεων θα ληφθούν από τον υπό σύσταση φορέα για υδρογονάνθρακες που αναμένεται να στελεχωθεί εντός του μήνα.
 

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για τα αποτέλεσμα των ερευνών για τα μη αποκλειστικά σεισμικά δεδομένα και την προσέλευση 8 μεγάλων εταιρειών που, όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά από μεγάλη περίοδο αδράνειας, βάζουν ξανά την χώρα στον πετρελαϊκό χάρτη.
 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου, η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτημα που έγινε, σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει ξανά η έρευνα και σε περιοχές του Αιγαίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ειδικότερα: «Η Ελλάδα θα διερευνήσει με όλους τους τρόπους, όλα τα πιθανά κοιτάσματα, σε όλες τις περιοχές που καλύπτονται από κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα διερευνήσουμε όλες μας τις δυνατότητες».
 

Ως προς το χρονοδιάγραμμα για τις σεισμικές έρευνες, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι, μέσα στον προσεχή μήνα θα αξιολογηθούν οι προσφορές και θα γίνει η επιλογή του ή των εταιρειών που θα κληθούν να τις φέρουν σε πέρας.
 

Μέχρι την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι έρευνες. Η ερμηνεία των δεδομένων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φθινοπώρου, ώστε στο τέλος του 2012 ή αρχές του 2013 θα πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος γύρος παραχωρήσεων για περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.
 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι, η ανταπόκριση στον διαγωνισμό, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία καθώς πρόκειται για εταιρείες που αποτελούν παγκόσμιους ηγέτες στον συγκεκριμένο κλάδο ενώ το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε αποτελεί στοιχείο που ενδυναμώνει την θέση ότι, υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν με μέτρο.

 

Μέσα στον επόμενο μήνα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εξήγγειλε την υλοποίηση των παρακάτω βημάτων στην αγορά πετρελαίου
 

1. Αξιολόγηση διαγωνισμού για σεισμικές έρευνες

2. Σύσταση φορέα

3. Δημιουργία επιτροπής εμπειρογνωμόνων από πρόσωπα κύρους που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Advertisement
 
Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το open door (για Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα) καθώς και το άνοιγμα του κρατικού αρχείου με τα σεισμικά δεδομένα.
 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τέλος, συνέδεσε την συζήτηση που έχει ανοίξει για το κομμάτι έρευνας υδρογονανθράκων με το ευρύτερο πλαίσιο των διεργασιών για τους αγωγούς φυσικού αερίου. Όπως είπε δημιουργούνται νέα δεδομένα με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων σε Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και την πιθανότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων στην Ελλάδα.
 

Πρόσθεσε επίσης, ότι ανοίγεται για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για ένας πιθανός νέος τρίτος δρόμος ενεργειακής προμήθειας.
 

Τόνισε δε ότι, στο τέλος Μαρτίου, θα υπάρξει υπογραφή 3μερούς μνημονίου μεταξύ Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου, που θα δώσει νέα μεγάλη ώθηση στην γεωστρατηγική αξία της χώρας μας, σε μια περίοδο που πιθανότατα να ξαναγράφεται ενεργειακή σκακιέρα.
 

Ο κ Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι, η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί ως μείζονα ενεργειακό της στόχο την διέλευση του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη, από την χώρα μας.
 

Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι, η συζήτηση για τις νέες ενεργειακές ανακαλύψεις έχει απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Βρυξέλλες.
 

Και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, να γίνει άτυπη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο κομμάτι των ερευνών για πετρέλαιο, από την Κύπρια υπουργό και τον ίδιο.
 

Τόνισε τέλος ότι, μέχρι να υπάρξει μια πλήρης εικόνα, η ΕΕ παραμένει επιφυλακτική, ωστόσο είναι σαφές ότι, το θέμα έχει μπει στην Ευρωπαϊκή συζήτηση.

capital.gr

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα