Connect with us

Αφιερώματα

Ο απολογισμός του 2020: Οι διαγωνισμοί, οι υπογραφές και τα νέα έργα

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι μακρύς ο κατάλογος των έργων που μας απασχόλησαν την χρονιά που σε λίγες ώρες θα γίνει παρελθόν. Το Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας, η ολοκλήρωση του Ε65, η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, ο ΒΟΑΚ, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού είναι κάποια από αυτα.

Σαν μία γενική παρατήρηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2020 αποτέλεσε μία χρονιά προετοιμασίας στο πεδίο των μεγάλων έργων. Δεν είδαμε να μπαίνουν στην πρίζα σημαντικά νέα έργα άλλα σίγουρα είδαμε να ξεκολλάνε έργα κολλημένα για χρόνια και να ενεργοποιούνται.

Τα happy endings σε Μετρό και Αμβρακία

Στην περίπτωση του διαγωνισμού της Γραμμής 4 του Μετρό έχουμε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η διαδικασία τον Οκτώβριο ξεκόλλησε αφού χρειάστηκε να πειστούν τα δύο σχήματα που διεκδικούσαν το έργο να σταματήσουν τις εκατέρωθεν προσφυγές τους. Η Κ/Ξ ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM αναδείχθηκαν τελικά οι ανάδοχοι του μεγαλύτερου δημόσιου έργου όλων των εποχών. Ο διαγωνισμός έχοντας ξεκινήσει από το 2017 είχε βρεθεί στις αρχές του έτους μπλοκαρισμένος σε αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης πάλι η επικαιρότητα μέσα στο 2020 δεν ήταν τόσο πολύ το έργο, όσο οι αντιδράσεις για τον τρόπο κατασκευής του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Το έργο προχωρά αλλά όπως φαίνεται τη λύση θα την δώσει και πάλι το ΣτΕ μιας και κατατέθηκαν εκ νέου προσφυγές. Η απόφαση που θα εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας θα είναι στην ουσία θα δείξει τον δρόμο στην ολοκλήρωση του έργου.

Happy end είχαμε στο έργο για τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία.  Ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2018, είχε επίσης εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες. Μέσα στο 2020 αφού επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία να επαναδημοπρατηθεί το έργο, τελικά ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και στα τέλη Νοεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση με ανάδοχο την Μυτιληναίος. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023 και θα αποτελέσει τον συνδετήριο άξονα μεταξύ της δυτικής ακτής του Ιονίου και των νησιών του με την Ιόνια Οδό.

Το 2020 ήταν χρονιά προετοιμασίας για τον ΒΟΑΚ. Μέσα στο 2020 έτρεξαν οι απαραίτητες μελέτες για να πάρει σάρκα και οστά ο διπλός διαγωνισμός του 2018. Μέσα στο έτος έγινε γνωστό ότι προτάθηκε να χρηματοδοτηθεί η επέκταση του ΒΟΑΚ από την Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο ενώ εξαγγέλθηκε και η δυτική του επέκταση από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο.

Ζυμώσεις

Ζυμώσεις είχαμε και σε άλλα μεγάλα έργα. Το παράδειγμα της επέκτασης της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά. Εδώ υπήρξε συνολική κινητοποίηση των Ηπειρωτών που διεκδικούν το έργο και ενώ είχε παραχωρηθεί το έργο στην Περιφέρεια, επέστρεψε στο υπουργείο Υποδομών καθώς τελικά ήταν μέσα στις προτάσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης προτείνονται και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδό. Επίσης απασχόλησαν την επικαιρότητα καθώς ανακοινώθηκε πως θα υλοποιηθούν ως δημόσια έργα. Αφορά τις αστικές σήραγγες της Λ.Κύμης, Ηλιουπόλεως και την επέκταση μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας. Αναφορικά με την ίδια την Αττική Οδό έγινε γνωστό πως για τη νέα περίοδο παραχώρησης μετά το 2024 ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στον Ε65 μέσα στη χρονιά είδαμε να προχωρούν με ταχύτητα τα έργα στο νότιο τμήμα (Λαμία-Ξυνιάδα) ενώ συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το βόρειο (Τρίκαλα-Εγνατία). Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, είναι πως μέσα στο 2021 θα δούμε το έργο να ξεκινά. Την ίδια χρονιά εκτιμάται πως θα εγκριθεί από την Κομισιόν και το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος που εντάσσεται στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού.

Είχαμε επίσης και δύο μεγάλες παραδόσεις έργων και οι δύο τον Ιούλιο. Η πρώτη αφορούσε στην επέκταση της Γραμμής 3 μέχρι τη Νίκαια με 4 χλμ και 3 σταθμούς. Ήταν η πρώτη προσθήκη στο Αθηναϊκό δίκτυο μετά από 6,5 χρόνια. Η δεύτερη ήταν η λειτουργία μετά από 9 χρόνια διακοπής της νέας πλέον διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο. Τα 71χλμ της γραμμής που κατασκεύασε η ΕΡΓΟΣΕ περιλαμβάνουν μεγάλα τεχνικά έργα όπως σήραγγες και γέφυρες αλλά και νέους σταθμούς.

Στην Κρήτη ξεκίνησε η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι με τις πρόδρομες εργασίες που διήρκησαν όλο το έτος.

Εξελίξεις είχαμε και στα σιδηροδρομικά έργα. Τον Ιούλιο παρουσιάστηκε από την ΕΡΓΟΣΕ ένα πακέτο έργων 4 δισ. ευρώ. Τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν έργα συνδέσεων με λιμάνια, ΒΙΠΕ και αεροδρόμια. Το σημαντικότερο εξ` αυτών είναι η σύνδεση με την Πάτρα που θα πραγματοποιηθεί με σήραγγα  5,16 χλμ. Σε τροχιά υλοποίησης και η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία. Ακόμα 700 εκατ. ευρώ αφορούν έργα μέσω ΕΣΠΑ κυρίως για την ολοκλήρωση τμημάτων του βασικού άξονα.  Η ΕΡΓΟΣΕ δημοπράτησε επίσης το έργο ηλεκτροκίνησης Λάρισα-Βόλος και τη σηματοδότηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.

Μέσα στο 2020 ξεκίνησε και ο διαγωνισμός για το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την κατασκευή ενός άξονα στο ανατολική μέρος της Περιφερειακής που στο μεγαλύτερο μέρος του θα είναι πάνω σε γέφυρα (όπως περίπου είναι η Λ.Κηφισού).

Τέλος σημαντική εξέλιξη μέσα στο 2020 ήταν και η ενεργοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας που θα θωρακίσουν τις περιοχές από όπου έχει διαπιστωθεί πλημμυρικός κίνδυνος ενώ υπογράφηκαν και αντιπλημμυρικά έργα σε ρέματα της Αττικής με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα