Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση φτάνει μέρα με μέρα ο αγωγός TAP. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της κοινοπραξίας κάθε μέρα εκατοντάδες μέτρα της ζώνης εργασίας με δικαίωμα διέλευσης (Right of Way) καθαρίζονται και διαμορφώνονται, ενώ οι σωληναγωγοί ενώνονται, συγκολλώνται, τοποθετούνται μέσα στην τάφρο και καλύπτονται με χώμα, σε απόλυτη συμφωνία με τα στάδια κατασκευής και το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Ενδεικτικό της τεράστιας προόδου που έχει σημειώσει το έργο είναι ότι πριν 3 χρόνια, το 2016, η μεταφορά των σωλήνων βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και μόλις 1,5 χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2017, παρελήφθη και το τελευταίο φορτίο από τους συνολικά 55 χιλ. σωλήνες. Σήμερα, τον Οκτώβριο του 2019, πάνω από το 99% των σωλήνων έχει τοποθετηθεί πλέον στην τελική του θέση.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το καλοκαίρι που μας πέρασε έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες στους σταθμούς συμπίεσης σε Ελλάδα και Αλβανία ενώ ολοκληρώθηκε και η κατασκευή της μικρο-σήραγγας, μήκους περίπου 1,5 χλμ., στην Πούλια της Ιταλίας, όπου θα προσαιγιαλωθεί ο αγωγός.
Εξελίξεις και στο Market Test
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεση εκτίμησης ζήτησης (Demand Assessment Report) που εξέδωσε χθες ο TAP, σε συνεργασία με τους Διαχειριστές Γειτονικών Συστημάτων Μεταφοράς (adjacent TSOs) στα πλαίσια της Μη Δεσμευτικής Φάσης του Market Test, κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή τεχνικών μελετών για την επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού από 10 δισ. κ.μ. σε έως 20 δισ. κ.μ., γεγονός που υποδηλώνει ότι σε πρώτη φάση έχει εκδηλωθεί ικανό ενδιαφέρον που δικαιολογεί την αναβάθμιση του αγωγού.
Σε κατασκευαστικό επίπεδο, η επέκταση της δυναμικότητας θα σημάνει την προσθήκη 2 επιπλέον σταθμών συμπίεσης ώστε να καταστεί εφικτή η μεταφορά των επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου προς τα νοικοκυριά της Ευρώπης ενώ θα αναπτυχθούν και νέα σημεία εξόδου αυξάνοντας τη διείσδυση του φυσικού αερίου και σε νέες γεωγραφικές περιοχές.
Στη φάση του συντονισμένου σχεδιασμού (Coordinated Design Phase), που ξεκινά από σήμερα, o TAP θα συνεργαστεί ξανά με τους Διαχειριστές Γειτονικών Συστημάτων Μεταφοράς, που δραστηριοποιούνται στα αντίστοιχα σημεία διασύνδεσης, προκειμένου να σχεδιάσει τυχόν έργα επαυξημένης δυναμικότητας (Expansion Projects) που θα συμπεριληφθούν στις προτάσεις έργου.
H φάση αυτή θα διαρκέσει 12 εβδομάδες (δηλαδή μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2020) ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που θα διαρκέσει από έναν έως δύο μήνες. Εάν οι Ρυθμιστικές Αρχές εγκρίνουν τις προτάσεις έργου (project proposals), θα ξεκινήσει η Δεσμευτική Φάση του Market Test, ενώ αν οι προτάσεις απορριφθούν, το market test θα λήξει.
Κατά τη Δεσμευτική Φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν δεσμευτικές αιτήσεις μεταφορικής δυναμικότητας (Capacity Requests) στα σημεία εισόδου και εξόδου του ΤΑΡ και να καταθέσουν δεσμεύσεις για αιτήσεις σύνδεσης (Connection Requests). Η Δεσμευτική Φάση αποτελείται από την ενημερωτική φάση και τη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατηγικές ενεργειακές υποδομές που αναπτύσσονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως ο TAP, που αποτελεί τμήμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, προβλέπεται να αυξήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατά 50 δισ. κ.μ. την επόμενη πενταετία, βοηθώντας ουσιαστικά στην προσπάθεια απανθρακοποίησης και την ενεργειακή μετάβαση.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας