Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Θεσσαλονίκη: Όχι λένε φορείς της πόλης στην Μαρίνα στην παλιά Παραλία

Δημοσιεύθηκε

στις

Για απόφαση που πάρθηκε ερήμην της πόλης κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη» αναφορικά με το θέμα του «τουριστικού λιμένα» στην παλιά παραλία της πόλης

Σε ανακοίνωσή της η αντιπολίτευση στο δήμο Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη μιλά για «εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσεται για την παλιά παραλία», σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα για την καθοδήγηση των μελετητών που μετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση-ανάδειξη της Πλατείας Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη», «η περιγραφόμενη στο ΦΕΚ παράλληλη προς την προκυμαία εγκατάσταση, από το λιμάνι  μέχρι τη πλατεία Αριστοτέλους, θα εξυπηρετεί κότερα μήκους έως και 35 μέτρων που θα προσαράζουν στη  λιμενολεκάνη. Προβλέπεται προσήνεμος μώλος  διαστάσεων 170Χ60 μέτρων με κατακόρυφα πρανή, κάθετος στην 1η προβλήτα του λιμανιού, που διαπλατύνεται κατά άλλα 38 μέτρα, όπου «εγκιβωτίζονται» δεξαμενές καυσίμων μέσα στη θάλασσα, καθώς επίσης αποβάθρα,  και επιπλέον άλλα 20 μέτρα πλωτής προβλήτας, κ.α. Η εν κρυπτώ εξέλιξη του παραπάνω σχεδίου περιλαμβάνει και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού σε δύο φάσεις, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος για την υλοποίησή του».  

«Αν στη δεκαετία του ΄80 ξεσηκώθηκε η πόλη για να διατηρήσει την ιστορική ισορροπία της με το θαλάσσιο μέτωπο, όταν επιχειρήθηκε η διαπλάτυνση της παλιάς παραλίας για λόγους κυκλοφοριακής άνεσης, με τη δρομολογημένη κατασκευή μαρίνας μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, πετιέται κυριολεκτικά στα σκουπίδια ό,τι διασώθηκε έως σήμερα επί τόπου. Πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε ερήμην της πόλης, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και δημόσια διαβούλευση για ένα ζήτημα που άπτεται της διαχρονικής της φυσιογνωμίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη» κάνει λόγο για «μεθόδευση από τη διοίκηση του ΟΛΘ για μια τέτοιας έκτασης παρέμβαση αποκτά διαστάσεις σκανδάλου».  «Κι εδώ βέβαια ανακύπτουν ευθύνες και για τους τρεις φορείς «ιστορικής προστασίας» της πόλης, την ΙΣΤ΄ Εφορία Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων, την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία και εγρήγορση όπως στην περίπτωση του βυζαντινού δρόμου στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Εκτός και αν παρακάμφηκαν και αποφάσισαν «γι’ αυτούς χωρίς αυτούς» στην Αθήνα, με τη γνωστή δηλ. «πεπατημένη» που ακολουθήθηκε και στην  περίπτωση των αρχαίων στη Βενιζέλου. Είναι ο ίδιος ο ιστορικός άξονας της πόλης – η οδός Βενιζέλου τώρα- και μάλιστα στην κάθοδο του από το κέντρο της πόλης προς το λιμάνι – η οδός Ιωνος Δραγούμη- που αποκόπτεται από την οπτική επαφή του με τη θάλασσα με την παρέμβαση στο λιμάνι» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, «ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπεται να παραμείνει αδρανής απέναντι σ’ αυτήν την εξέλιξη που προσβάλει την αισθητική και μορφολογική διαχρονία της πόλης. Με τις υπ’ αριθμ. 1702/19-6-2008 και 2071/16-7-2008 αποφάσεις  του Δ.Σ.  – που καταψήφισε ως αντιπολίτευση η σημερινή διοικούσα το δήμο «Νέα Πρωτοβουλία»-   ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει οικονομικά στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, στο όνομα της «τουριστικής αναβάθμισης» της Θεσσαλονίκης».

«Η συμμετοχή αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί το συντομότερο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αποσυρθεί από τα επιχειρηματικά σχέδια της διοίκησης του ΟΛΘ τον οποίο ετοιμάζεται να καταβροχθίσει ο Μινώταυρος του ΤΑΙΠΕΔ. Εκτός και αν το «όραμα» για την πόλη της διοίκησης Μπουτάρη- θα βασίζεται πλέον σε έργα που θρυμματίζουν την ιστορική της ταυτότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:apospasma.gr

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα