Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ένα σχέδιο για τη μελλοντική πόλη

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τελεφερίκ σας ανεβάζει στην ¶νω Πόλη όπου ειδικά διαμορφωμένα καφέ έχουν απέραντη θέα στο Θερμαϊκό. Πριν ανέβετε είχατε παρκάρει απευθείας από την Υποθαλάσσια Αρτηρία στο υποθαλάσσιο παρκινγκ στο κέντρο της πόλης και είχατε περπατήσει την πεζοδρομημένη Ερμού.

Όχι δεν είναι απλώς όνειρο. Είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που προτείνει ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σκοπό η μελλοντική Θεσσαλονίκη να είναι ανθρώπινη και φιλική στους πολίτες και τους επισκέπτες της. Οι προτάσεις των καθηγητών του ΑΠΘ βγήκαν από το ερευνητικό πρόγραμμα «Χωρική Ανάλυση και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Πέντε περιοχές επιλέχθηκαν για την μελλοντική εικόνα της πόλης:

1. Περιοχή Μουσείων – Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
Κατεδάφιση των κτιρίων της ΔΕΘ ενώ προβλέπεται διατήρηση των κτιρίων με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Οι άξονες που γειτνιάζουν με την περιοχή υπογειοποιούνται για να ενωθεί όλος χώρος σε ένα τεράστιο αστικό πάρκο έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων. Η περιοχή αποτελείται από το Βασιλικό Θέατρο, το θαλάσσιο μέτωπο, το πάρκο της Ηλεκτρικής Εταιρείας, το νέο δημαρχείο, το Γ` Σώμα Στρατιού, το στρατιωτικό νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Β/Α άκρο της ΔΕΘ και τις οδούς Αγγελάκη και Νικολάου Γερμανού.

2. Περιοχή Ιστορικού Κέντρου
Εδώ προτείνονται εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και ποδηλατοδρόμοι. Ενδεικτικά για πεζοδρόμηση προτείνονται οι οδοί: Ερμού, Κεραμοπούλου κ.α. Οι ποδηλατοδρόμοι εδώ θα είναι κυρίαρχοι αφού σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο ποδηλατοδρόμο του Δήμου θα υπάρχει σχεδόν παντού. Εδώ έχουμε και πρόταση για γραμμή Τραμ στο ιστορικό κέντρο.

3. Περιοχή ¶νω Πόλης
Εδώ προτείνεται η ανάπτυξη ενός μέσου σταθερής τροχιάς σαν τελεφερίκ που θα κινείται σε κυλιόμενες σκάλες. Εκτεταμένοι χώροι στάθμευσης υπόγειοι και επίγειοι με στόχο τις 5.200 θέσεις. Διαμόρφωση σε πλατφόρμες για τη δημιουργία αναψυκτηρίων. Διαμόρφωση περιπάτων κατά μήκος του τείχους.

4. Περιοχή Παραλίας, Βασιλίσσης Όλγας και Κ. Καραμανλή
Δημιουργία νέας υποθαλάσσιας αρτηρίας (μέχρι την οδό Πόντου και συνδέσεις με τις οδούς Αγίας Σοφίας, Γ` Σεπτεμβρίου, Μ. Μπότσαρη) και βύθιση τμήματος της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακόμα δημιουργία υποθαλάσσιου παρκινγκ στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Ανάπλαση της Λεωφόρου Νίκης με την κατασκευή πλωτών επεκτάσεων και νησίδων. Δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και μαρινών.

5. Περιοχή αλάνας Τούμπας
Διαμόρφωση σε βουλεβάρτο της Γρηγορίου Λαμπράκη, υπόγειο παρκινγκ, ανάπλαση της οδού Μικράς Ασίας, πεζοδρομήσεις και δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Πηγή: makthes.gr

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Δήμος Πατρέων: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στα Ψηλά Αλώνια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Ολοκληρώθηκαν σήμερα (Τρίτη 15 Οκτωβρίου), οι εργασίες κλαδέματος των πεύκων της πλατείας Υψηλών Αλωνίων από τους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων.

Παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό οι εργασίες έγιναν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε σχέση με το μέγεθος των εργασιών, αλλά και της πλατείας, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν στο μισό της προβλεπόμενης χρονικής διάρκειας. Αυτό οφείλεται στην άρτια οργάνωση και τον καλό συντονισμό που είχαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου μας.

Επίβλεψη από το Τμήμα Πράσινου του Δήμου

Θυμίζουμε ότι οι εργασίες έγιναν υπό την επίβλεψη των έμπειρων γεωπόνων του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου και τηρήθηκαν αυστηρά οι επιστημονικές προδιαγραφές με κριτήρια την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων, αλλά και τον καλλωπισμό των δέντρων.

Η Αντιδημαρχία Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, εκφράζει τις ευχαριστίες της για την συμβολή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και των εργαζομένων για τη θετική, απ’ όλες τις πλευρές, παρέμβαση σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης μας. Στα υπηρεσιακά στελέχη και στους εργαζόμενους Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πρασίνου, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων 8μηνης διάρκειας, γιατί χωρίς αυτούς θα ήταν δύσκολη έως αδύνατη η εκτέλεση των εργασιών.

Επίσης για την συνεισφορά τους στα υπηρεσιακά στελέχη και τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού και της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου Η/Μ με την καθημερινή ενασχόλησή τους και την αποστολή των απαραίτητων μηχανημάτων (φορτωτές, φορτηγά, καλαθοφόρα, σκούπα και άλλα) και εργαζομένων.

Ευχαριστεί τον Διοικητή και τα όργανα του Τμήματος Τροχαίας, για την καθοριστική συνδρομή τους στη διευθέτηση διαφόρων προβλημάτων που καθημερινά εμφανίζονταν στις 8 ημέρες των εργασιών, αλλά και τους κατοίκους γύρω από την πλατεία για την κατανόησή τους.

Η Αντιδημαρχία, σημειώνει και την καλή συνεργασία που είχε με ΟΒΕΣΝΑ, Εμπορικό Σύλλογο και ΣΚΕΑΝΑ, σε σχέση με τους καταστηματάρχες.

Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Πατρέων, έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για τον εμπλουτισμό του πρασίνου στην πόλη μας και ειδικά για την πλατεία Υψηλών Αλωνίων με δενδροφυτεύσεις και φυτεύσεις καλλωπιστικών και άλλων φυτών την επόμενη περίοδο.

Η Αντιδημαρχία υπενθυμίζει πως η πλατεία Υψηλών Αλωνίων όπως και κάθε κοινόχρηστος χώρος απαιτεί απ’ όλους μας φροντίδα, γι’ αυτό απευθύνει έκκληση στους συνδημότες μας για την προστασία της μέσω της προσεκτικής και λελογισμένης χρήσης της, όπως επίσης και την επίδειξη του σεβασμού μας με την αποφυγή στάθμευσης των οχημάτων στις διαβάσεις των ΑΜΕΑ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πάτρα: Σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής για παρεμβάσεις πρασίνου στα Ψηλά Αλώνια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πάτρα, Δυτική Ελλάδα

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο σύσκεψη εκπροσώπων φορέων για το θέμα των παρεμβάσεων πρασίνου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε εργασίες πρασίνου με σκοπό αφενός για να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες πέριξ της πλατείας, καθώς και οι περιουσίες τους, αφετέρου να αναβαθμιστούν χωρίς να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά της πλατείας.

Στο πλαίσιο αυτό την Δευτέρα 7 Οκτώβρη το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Πρασίνου του Δήμου ξεκινά κοπή κλαδιών δένδρων της πλατείας που είναι γερασμένα κι έχουν εξαντλήσει τον χρόνο ζωής τους με την προοπτική αυτά να αντικατασταθούν.

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση της οποίας αρχή και «πιλότος» θα είναι η πλατεία Υψηλών Αλωνίων για να επεκταθεί στην συνέχεια σε όλες τις πλατείες της πόλης, παρότι, λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μεγάλος όγκος εργασίας.

Ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε την στήριξη των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για να γίνει απρόσκοπτα το έργο των συνεργείων πρασίνου και υπογράμμισε ότι προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων, των περιοίκων, των επισκεπτών και περιουσιών που βρίσκονται γύρω από την πλατεία.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων επικρότησαν την απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής και τόνισαν ότι θα την στηρίζουν απόλυτα. Ανέφεραν μάλιστα ότι είναι πολύ καλό που ο Δήμος πραγματοποιεί τέτοιες συσκέψεις για να κατατίθενται οι απόψεις και οι προτάσεις τους.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, ο Διοικητής της Τροχαίας Πατρών, εκπρόσωποι του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Χανιά: Μελέτη για την οδική ασφάλεια σε κεντρικά σημεία της πόλης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εικόνα ενός πεζοδρομίου

Στην εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την οδική ασφάλεια στο κέντρο της πόλης προχωρά ο δήμος Χανίων, καθώς σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία που αναλαμβάνει την σύνταξη της μελέτης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου:

«Ο δήμος Χανίων θέλοντας να επιλύσει τα διαχρονικά προβλήματα οδικής ασφάλειας και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στο κέντρο των Χανίων και των μαθητών στα σχολεία της πόλης, έχει εντοπίσει αρκετές προβληματικές διαμορφώσεις οδών και πεζοδρομίων στην πόλη, οι οποίες χρήζουν παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας».

Η μελέτη αφορά στον καθορισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων στα πεζοδρόμια και στο οδόστρωμα για την ασφαλή κίνηση πεζών και ιδιαίτερα μαθητών γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων οδικής ασφάλειας σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Υποχρέωση του μελετητή είναι να ληφθούν όλες οι άδειες που απαιτούνται, προκειμένου αυτές οι παρεμβάσεις να υλοποιηθούν.

Η χρηματοδότηση γίνεται με ίδιους πόρους του δήμου και ως χρόνος υλοποίησης εκπόνησης της μελέτης ορίζονται οι 6 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα