Connect with us

Πεζοδρομήσεις

Θεσσαλονίκη: Πεζόδρομος η Αγίας Σοφίας αμήχανη η Περιφέρεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποια θα είναι η αντίδραση της Περιφέρειας;

Πεζόδρομος είναι οριστικά και αμετάκλητα από χθες η οδός Αγίας Σοφίας, όπως αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, βάζοντας ένα τέλος στη διαμάχη των περίπου δύο ετών που είχε ξεσπάσει στην πόλη σχετικά με τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να λάβει ο συγκεκριμένος κομβικός άξονας.

«Προσωπικά δεν δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχει αρμοδιότητα άλλου, πλην του δήμου Θεσσαλονίκης, για ό,τι συμβαίνει στους δρόμους της πόλης», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος με την επισήμανση αυτή θέλησε να κλείσει την αντιπαράθεση που είχε εκδηλωθεί με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με το ποιος φορέας θα πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο για την πεζοδρόμηση ή μη της Αγίας Σοφίας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης μάλιστα δεν έκρυψε ότι στις προθέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να διεκδικήσει να του παραχωρηθεί -αντί της περιφέρειας, στην οποία ανήκει σήμερα- η αρμοδιότητα και για τους τρεις δρόμους που ανήκουν στο βασικό οδικό δίκτυο, την Τσιμισκή, την Εγνατία και τη λεωφόρο Νίκης.

«Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πολεμική ατμόσφαιρα ανάμεσα στον δήμο και στην περιφέρεια, με αφορμή το γεγονός ότι η αντιπεριφέρεια δεν ήθελε να συνεχιστεί η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας. Τώρα πλέον δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πρόβλημα. Η οριστική πεζοδρόμηση, στην οποία προχωρούμε, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του δήμου Θεσσαλονίκης», επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.

Advertisement

Όπως σημείωσε, μέσα στο καλοκαίρι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην οριστική διαμόρφωση του άξονα, σύμφωνα με τη μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του ΥΠΕΚΑ. «Ήδη υπήρξε επικοινωνία του δημάρχου με το Πράσινο Ταμείο και μέσα στην εβδομάδα αναμένουμε θετικές εξελίξεις για τη χρηματοδότηση της μελέτης εφαρμογής, η οποία και εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη μετά το Πάσχα. Μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουμε τις κατασκευαστικές εργασίες, για τις οποίες έχουμε προβλέψει κονδύλια στο τεχνικό πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Κουράκης.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η Αγίας Σοφίας στο τμήμα της από την ομώνυμη πλατεία μέχρι και το ύψος της οδού Τσιμισκή θα αποτελέσει πεζόδρομο ήπιας κυκλοφορίας.

Κατά μήκος του άξονα θα προβλεφθεί μία λωρίδα κυκλοφορίας, πλάτους 3,5 μέτρων, από την οποία θα μπορούν να διέρχονται καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο αποκλειστικά τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Η ζώνη αυτή θα μπορεί κατ’ εξαίρεση να χρησιμοποιείται και από οχήματα δημόσιας χρήσης για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών.

Για την τροφοδοσία των καταστημάτων που λειτουργούν στην περιοχή θα επιτρέπονται οι φορτοεκφορτώσεις καθημερινά από τις 8.30 έως τις 10.30 το πρωί και από τις 3.00 το μεσημέρι έως τις 5.00 το απόγευμα. Το Σάββατο οι φορτοεκφορτώσεις θα επιτρέπονται μόνο κατά τις πρωινές ώρες, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς.

Στο μεταξύ, για να αποφευχθούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί κατά την εφαρμογή της πιλοτικής πεζοδρόμησης στην Αγίας Σοφίας, ζητήθηκε να υπάρξει διαρκής παρουσία της δημοτικής αστυνομίας στις παράπλευρες οδούς Μακένζι Κινγκ και Παύλου Μελά, όπου διοχετεύεται η κυκλοφορία.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για έργα στη Θεσσαλονίκη πατώντας εδώ

Advertisement
Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα