Connect with us

Έργα πόλης

Θεσσαλονίκη: προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το νέο Ρυθμιστικό της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγκεκριμένες παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις καταθέτει το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφορικά με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σε ειδική τελετή στο «Ολύμπιον».

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το Ρυθμιστικό θα ήταν χρήσιμο να είναι ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων (όσο γίνεται) δράσεων έργων – πολιτικών τις οποίες, όπως αναφέρει το ΤΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, οι δημόσιες αρχές δεσμεύονται ότι θα υλοποιήσουν σε καθορισμένο διάστημα για να βελτιώσουν διάφορες καταστάσεις στην περιοχή ισχύος του.

«Ο πολίτης, ή ο επενδυτής ο οποίος μετά την θεσμοθέτηση του θα το διαβάσει, πρέπει να μπορεί να βασίζεται ότι το κράτος πραγματικά θα υλοποιήσει αυτά που λέει ότι προγραμματίζονται, ή προωθούνται, ή τίθενται σαν στόχοι για να ρυθμίσει ανάλογα την επένδυση του ή τη ζωή του» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο καταμετρήθηκαν περί τους 250 γενικούς, ειδικούς, τομεακούς κ.λπ. στόχους για την χωροταξική, οικιστική και περιβαλλοντική οργάνωση της περιοχής. Αν και η στοχοθεσία είναι ο κύριος κορμός ενός Ρυθμιστικού, ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός. Προκύπτει από τη συνεχή παράθεση παραπλήσιων στόχων που συχνά επικαλύπτονται ή ακόμη και αντικρούονται.

Αντιστοίχως με τους στόχους, στο κείμενο αναφέρονται άλλες 200 περίπου «παρεμβάσεις», μελέτες, προγράμματα προστασίας ή αξιοποίησης, κ.λπ. δράσεις, έργα και υποδομές που «προωθούνται» κατά αόριστο τρόπο για τη ρύθμιση του ενός ή του άλλου θέματος, χωρίς βεβαίως χρονικά ή άλλα δεδομένα.

Μια εκατοντάδα τουλάχιστον είναι οι μελέτες ανάπλασης, αστικής αναγέννησης, διευθέτησης, κ.λπ. για όλες σχεδόν τις περιοχές του Συγκροτήματος, των λοιπών αστικών κέντρων και της Μητροπολιτικής περιοχής» υπογραμμίζει το ΤΕΕ.

Αναφορικά με την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ ξεκαθαρίζει πως δεν συντρέχει λόγος «ανακίνησης» του θέματος, καθώς, όπως λέει, οι φορείς της πόλης αλλά κι οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν ταχθεί με σαφήνεια υπέρ της μεταφοράς της στην περιοχή της Σίνδου.

Μάλιστα, το ΤΕΕ χαρακτηρίζει το κείμενο της διαβούλευσης «φειδωλό» σε συγκεκριμένες αναφορές για «καυτά» κυρίως θέματα και αναφέρει ορισμένα παραδείγματα όπως ότι δεν υπάρχει αναφορά για το τι θα γίνει με το Διυλιστήριο της ΕΚΟ και τις εγκαταστάσεις του.

«Οι υποβαθμισμένες αστικές ζώνες ορίζονται από τα χαρακτηριστικά τους (ταυτολογία) και όχι επί χάρτου, ενώ αναφέρεται ότι θα αντιμετωπισθούν με «ολοκληρωμένες παρεμβάσεις» παρατηρεί το ΤΕΕ.

«Θα δημιουργηθούν μεν εν γένει «υποδομές για την ανάπτυξη του τουρισμού», αλλά δεν υπάρχει αναφορά π.χ. σε συγκεκριμένες θέσεις για Μαρίνες, που ήδη προωθούνται στο ΠΣΘ, για τους Λαχανόκηπους, την παραλιακή και ανατολική Αλλατίνη, τη Ζώνη Καινοτομίας, κ.ο.κ. Η επένδυση «χρυσού» στην βορειοανατολική Χαλκιδική δεν αναφέρεται ούτε θετικά ούτε αρνητικά» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, θα ήταν χρήσιμο το Σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή «να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο, τόσο αναφορικά με τις παρεμβάσεις και τη χωροθέτησή τους, όσο και σε σχέση με την ιεράρχησή της σημασίας τους, προκειμένου να προωθηθεί έγκαιρα η ωρίμανσή τους και να αυξηθούν οι πιθανότητες υλοποίησής τους».

Παράλληλα, εκτιμά ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει αποσαφήνιση της διαδικασίας διαβούλευσης που θα ακολουθηθεί και αναρωτιέται σε ποιο βαθμό ωρίμανσης βρίσκεται η πρόταση Σχεδίου Νόμου, που έχει αποσταλεί στους φορείς κι αν απηχεί πλήρως τις θέσεις του Οργανισμού και του υπουργείου.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπογραμμίζει ότι η πρόταση Σχεδίου Νόμου απηχεί μια κατάσταση προ της δημοσιονομικής κρίσης, του μνημονίου, της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, των αλλαγών στα υπουργεία, του Καλλικράτη, κ.λπ. «Γενικότερα είναι παράδοξο και όχι ορθό, να παραμένει σε διαβούλευση -εν γνώσει των Δημοσίων Αρχών- ένα μη επικαιροποιημένο σχέδιο, το οποίο δημιουργεί περαιτέρω ασάφειες» τονίζει.

Την ίδια ώρα, διευκρινίζει το ΤΕΕ, άγνωστο παραμένει αν μέσω του νέου ή υπό επικαιροποίηση Ρυθμιστικού «φαλκιδεύεται ή τουλάχιστον μετατίθεται για μια δεκαπενταετία η όποια ουσιαστική προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού φορέα μητροπολιτικής διοίκησης, που θα μπορούσε να ενσωματώνει ?μεταξύ άλλων- αρμοδιότητες ανάλογες του ΟΡ.ΘΕ.

Επιπλέον, η επέκταση των ορίων της περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Ρυθμιστικού δε συνάδει με την κατεύθυνση της ενίσχυσης των αυτοδιοικητικών δομών, που προωθεί ο Καλλικράτης. Επίσης, η ύπαρξη δύο Περιφερειακών Πλαισίων δημιουργεί σύγχυση σε διάφορους τομείς ακόμη κι ως προς το νομικό status των δύο νομοθετημάτων, καθώς το Περιφερειακό Πλαίσιο είναι ΚΥΑ, ενώ το Ρυθμιστικό είναι Νόμος».

Οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ συνοψίζονται στα εξής:

Προκύπτει ανάγκη συγκεκριμενοποίησης της διαδικασίας διαβούλευσης, του περιεχομένου και του χρονοδιαγράμματός της.

– Ο ΟΡΘΕ θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσει άμεσα σε μια αναδιατύπωση του κειμένου που δόθηκε σε διαβούλευση, ώστε αυτό να καταστεί επίκαιρο, πολύ πιο συνοπτικό, «λιτό» και συγκεκριμένο, χωρίς αμφισημίες σε στόχους και παρεμβάσεις.

– θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει μια διαδικασία προελέγχου των επιπτώσεων του υπό επικαιροποίηση Ρυθμιστικού σε διάφορες προτάσεις φορέων, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.

– θα πρέπει να διευκρινιστεί η σχέση του υπό επικαιροποίηση Ρυθμιστικού με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, το υφιστάμενο, αλλά και το υπό αναθεώρηση.

– θα ήταν χρήσιμο να περιληφθεί σχετική πρόβλεψη στο τελικό Σχέδιο Νόμου, που να καθορίζει τη σχέση του ΟΡΘΕ με έναν ισχυρό φορέα μητροπολιτικής διακυβέρνησης.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα