Connect with us

Έργα πόλης

Θεσσαλονίκη: στον αέρα οι επεκτάσεις σχεδίου πόλεως

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία 2004/18 περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών καλεί την Ελλάδα και τους πρώην δήμους Βασιλικών (νυν Θέρμης), Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρέθουσας (νυν Βόλβης) το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου προσέφυγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας.

Με την απόφαση αυτήν, ουσιαστικά το δικαστήριο καλεί την Ελλάδα να ακυρώσει τις αποφάσεις των συγκεκριμένων δήμων για συμπληρωματικές κτηματογραφήσεις και πολεοδομικούς σχεδιασμούς που δεν προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση και υπερβαίνουν κατά 50% την αρχική σύμβαση.

Για την υπόθεση αυτήν η Ελλάδα κινδυνεύει με κυρώσεις, παρόλο που οι νέοι καλλικράτειοι δήμοι Θέρμης και Βόλβης προχώρησαν τις διαδικασίες ακύρωσης των προηγούμενων αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο με την απόφαση C-601/10 κρίνει ότι «η Ελλάδα, συνάπτοντας, κατόπιν διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση σχετικής προκηρύξεως, δημόσιες συμβάσεις με αντικείμενο συμπληρωματικές υπηρεσίες κτηματογραφήσεως και πολεοδομικού σχεδιασμού οι οποίες δεν προβλέπονταν στην αρχική σύναψη που είχαν συνάψει οι δήμοι Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρέθουσας, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τις οδηγίες για το συντονισμό των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών (92/50/ΕΟΚ) και σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (2004/18/ΕΚ)».

Στην υπόθεση αυτήν, ενώ η Ελλάδα δέχτηκε να λάβει μέτρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των απαιτήσεων του δικαίου της Ενωσης, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τοπικές διοικητικές αρχές «αρνήθηκαν στην πράξη να εφαρμόσουν τα μέτρα, τα οποία, εάν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα και εάν η εφαρμογή τους διασφαλιζόταν στην πράξη, θα ήταν επαρκή και κατάλληλα για την άρση της παραβάσεως», καθώς οι δήμοι αρνήθηκαν να καταγγείλουν τις επίδικες δημόσιες συμβάσεις που είχαν συνάψει, επικαλούμενοι το γεγονός ότι η σύναψή τους έγινε σύμφωνα με προγενέστερο νόμο του 1977.

«Εχουμε προσφύγει στο ΣτΕ»
Η υπόθεση αφορά τους καποδιστριακούς δήμους Βασιλικών, Κασσάνδρας, Εγνατίας και Αρέθουσας, όπου έγιναν συμπληρωματικές συμβάσεις πολεοδομικών μελετών, που υπερβαίνουν το 50% των αρχικών. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν υπερδιπλάσιες, όπως για παράδειγμα έγινε στον πρώην δήμο Βασιλικών, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

«Η υπόθεση αφορά συμπληρωματικές συμβάσεις κτηματογράφησης τις οποίες τις έχουμε ακυρώσει, ενώ σχετική εντολή έχει εκδώσει και η περιφέρεια. Ενώ η αρχική σύμβαση του πρώην δήμου ήταν για 2.600 στρέμματα, έγινε συμπληρωματική για επιπλέον 4.000 στρ., με συνέπεια να φτάνει τα 6.400 στρ. Για το θέμα έχουμε προσφύγει και στο ΣτΕ, καθώς ο μελετητής έχει δικαιωθεί», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ο νέος καλλικράτειος δήμος Βόλβης, όπου υπάγονται πλέον οι πρώην δήμοι Εγνατίας και Αρέθουσας.

«Η απόφαση αυτή δικαιώνει πλήρως τις ενέργειες του δήμου Βόλβης, που έγιναν τους τελευταίους μήνες για το θέμα αυτό», σημείωσε ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

Με διαπραγμάτευση
Το Δικαστήριο της ΕΕ υπενθυμίζει ότι «η σύναψη δημόσιων συμβάσεων, οι οποίες αφορούν υπηρεσίες πολεοδομικού σχεδιασμού, μπορεί να γίνεται κατόπιν διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σχετικής προκηρύξεως, στην περίπτωση που οι συμβάσεις αυτές έχουν ως αντικείμενο συμπληρωματικές υπηρεσίες μη προβλεπόμενες στην αρχική σύμβαση, εφόσον, αφενός, η παροχή των υπηρεσιών αυτών κατέστη αναγκαία, λόγω μη προβλέψιμων περιστάσεων, για την εκτέλεση της αρχικώς προβλεφθείσας υπηρεσίας και, αφετέρου, η εκτιμώμενη συνολική αξία των συμβάσεων με αντικείμενο τις συμπληρωματικές υπηρεσίες δεν υπερβαίνει το 50% της αξίας της αρχικής συμβάσεως».

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης είναι το πρώτο βήμα του πολεοδομικού σχεδιασμού και ακολουθούν η ρυμοτομία και οι πράξεις εφαρμογής.

Πηγή:agelioforos.gr

image_printΕκτύπωση

Έργα πόλης

ΚΤΥΠ: Υπογραφή σύμβασης για το έργο αποκατάστασης νηπιαγωγείου στην Κεφαλονιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με αμείωτους ρυθμούς, η ΚΤΥΠ ΑΕ συνεχίζει την διαδικασία για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολικών μονάδων της Κεφαλονιάς.

Ήδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ, Γιάννης Χαρωνίτης έχει υπογράψει το τελευταίο διάστημα δυο συμβάσεις έργων, που αφορούν στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ληξουρίου και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, ενώ την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για το έργο αποκατάστασης του Νηπιαγωγείου Λακήθρας Κεφαλονιάς.

Το έργο έχει συμβατικό προϋπολογισμό 57.327,32 ευρώ (με ΦΠΑ) και θα εκτελεστεί από την κατασκευαστική εταιρεία «ΜΕΤΡΟΝ ΑΤΕ», με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 120 ημερολογιακών ημερών.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η ΚΤΥΠ ΑΕ θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης και για το έργο αποκατάστασης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.

Σημειώνεται ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ ανέλαβε την ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών, την εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και την διενέργεια των διαγωνισμών, στο τέλος του 2017. Η ΚΤΥΠ ΑΕ ολοκλήρωσε σε τάχιστο χρόνο τις απαραίτητες διαδικασίες και δεν ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις προέκυψαν και οι οποίες αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συσκέψεις ΚΤΥΠ-φορέων για τα θέματα σχολικής στέγης στην Ανδραβίδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Την βούληση της ΚΤΥΠ ΑΕ να συνδράμει στην αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τους πρόσφατους σεισμούς, οι μαθητές της Ανδραβίδας, με την υλοποίηση προσωρινών και μόνιμων στεγαστικών λύσεων, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιάννης Χαρωνίτης στους Βουλευτές Ηλείας, στον νέο και στον απερχόμενο Δήμαρχο Ανδραβίδας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, την Τρίτη 19 Ιουλίου 2019, στα Γραφεία της Εταιρείας, κατόπιν κοινού αιτήματος των Βουλευτών.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Βουλευτές, κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, ο νέος Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας και ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ καθώς επίσης και ο Αντιδήμαρχος, Ανδρέας Μύγκας.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα της προσωρινής μετεγκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας σε άλλο χώρο προκειμένου να ανεγερθεί στη θέση του, νέο σχολείο από την ΚΤΥΠ ΑΕ και αναζητήθηκαν τρόποι προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ούτως ώστε οι μαθητές να βρίσκονται κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε ασφαλείς εγκαταστάσεις.

Όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, η ΚΤΥΠ ΑΕ είναι έτοιμη προκειμένου να αναλάβει και να υλοποιήσει άμεσα το έργο, από την στιγμή που ολοκληρωθούν οι απαραίτητες θεσμικές διαδικασίες οι οποίες δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες της Εταιρείας.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ από την πρώτη στιγμή μετά τον πρόσφατο σεισμό, βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής με ειδικό κλιμάκιο μηχανικών-ελεγκτών υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, το οποίο προχώρησε σε αυτοψίες των σχολικών μονάδων και άλλων δημοσίων κτιρίων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Νέα παιδική χαρά στο Μάτι Αττικής, δωρεά των πόλεων των Τιράνων και Σκοπίων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ολοκαίνουρια και σύγχρονη Παιδική Χαρά δεσπόζει πλέον στον άλλοτε καμένο λοφίσκο του «Πευκώνα» στο Μάτι. Τη νέα Παιδική Χαρά παρουσίασε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας και είναι προϊόν της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των πόλεων, καθώς αποτελεί δωρεά της πόλης των Τιράνων, που μαζί με τον δήμο Σκοπίων συνέδραμαν, μέσω της Αθήνας, στις δράσεις στήριξης των πληγέντων.

Μπορεί, λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά, τα σημάδια στην περιοχή αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων να παραμένουν ανεξίτηλα, ωστόσο πρωτοβουλίες σαν αυτή επαναφέρουν τα χαμόγελα των παιδιών στο Μάτι αλλά και την αισιοδοξία των κατοίκων. Ο φυσικός παιχνιδότοπος, δωρεά της πόλης των Τιράνων που υλοποιήθηκε μέσω Athens Partnership του δήμου Αθηναίων, απευθύνεται σε ηλικίες από 3 έως 12 ετών, παρέχοντας ποικίλες δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και δραστηριοτήτων. Παράλληλα, η πόλη των Σκοπίων υποστήριξε οικονομικά τις δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης, που ο δήμος Αθηναίων και άλλοι φορείς διοργάνωσαν με τους Γιατρούς του Κόσμου, και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 685 πυρόπληκτοι, σε περίπου 5.000 ραντεβού.

«Στεκόμαστε εδώ, με ζωντανές τις μνήμες και αίσθημα συμπαράστασης προς όλους τους κατοίκους της περιοχής» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας παρουσιάζοντας την Παιδική Χαρά και σημείωσε: «Νιώθω ίσως λίγο πιο κοντά σας, έχοντας ζήσει προσωπικά εκείνο το βράδυ την αγωνία της εκκένωσης των Παιδικών Κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτή τη καταστροφή και την εμπειρία που έζησε η περιοχή και οι κάτοικοι και που μοιράστηκα ένα μικρό μέρος της μαζί σας. Αυτό που σίγουρα υπήρξε και υπάρχει με την ίδια ένταση και σήμερα από πλευράς του δήμου Αθηναίων, είναι άμεσες κινήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την περιοχή να επουλώσει τα τραύματα της».

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, παραλαμβάνοντας την Παιδική Χαρά, τόνισε ότι «η πόλη της Αθήνας και ο Γιώργος Καμίνης βρέθηκαν τον Ιούλιο του 2018 από την πρώτη στιγμή δίπλα στο Μάτι και η Παιδική Χαρά που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των πόλεων».

Στην παρουσίαση της νέας Παιδικής Χαράς στο Μάτι παραβρέθηκαν η πρεσβευτής της Αλβανίας στην Αθήνα Αντριάνα Χομπντάρι, η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα Λιντία Μπόσκοφσκα, ενώ από την πλευρά του δήμου Αθηναίων παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Αστυνομίας και Κέντρου Πόλης Ανδρέας Βαρελάς, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη και Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος.

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα