Connect with us

Πεζοδρομήσεις

Θεσσαλονίκη: πεζοδρομήθηκε η Αγίας Σοφίας, σχόλια και αντιδράσεις…

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησε σήμερα και για 45 ημέρες η πιλοτική πεζοδρόμηση στην οδό Αγίας Σοφίας (στο τμήμα της οδού από τη συμβολή της με την Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Μακένζι Κινγκ έως την οδό Τσιμισκή) υπο επιδοκιμασίες και αποδοκιμασίες κατοίκων.

Η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφιας είναι μέχρι τώρα το πιο μεγάλο τόλμημα της δημοτικής αρχής για την πεζοδρόμηση συνολικά 50 δρόμων στο ιστορικό κέντρο και σε άλλα σημεία της πόλης. Η αρχή έγινε με τις οδούς Δαγκλή και Ρογκότη και με την τροποποίηση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων της οδου Χρυσοστόμου Σμύρνης, αν και πολλοί περίοικοι δήλωσαν στον δήμαρχο ότι θα προτιμούσαν να είναι πεζόδρομος.

Γ. Μπουτάρης: «Λυπάμαι, αλλά τα αυτοκίνητα δεν χωράνε»
«Εξαρχής έχουμε πει ότι το αυτοκίνητο δεν είναι προτεραιότητα μας, λυπάμαι, αλλά δεν χωράνε πλέον τόσα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο μας για το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι να πεζοδρομήσουμε αρκετούς δρόμους, ώστε να αναβαθμιστεί, να γίνει πιο ανθρώπινο, ελκυστικό και λειτουργικό.

Στο πρόγραμμα των πεζοδρομήσεων εντάξαμε και την οδό Αγίας Σοφίας, ενώ ακολουθεί το έργο στην πλατεία Χρηματιστηρίου που είναι μεγαλύτερο. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να τονωθεί η αγορά και να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων» δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας πως κατανοεί ότι «σε κάθε αλλαγή υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς σε κανέναν δεν αρέσει να αλλάζει συνήθειες και τρόπο ζωής, αλλά η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της στάθμευσης ο Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση προς τους ιδιοκτήτες και τις εταιρίες που διαχειρίζονται τα ιδιωτικά παρκινγκ να μειώσουν το αντίτιμο το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις είναι σημαντικά υψηλό, ενώ θα δοθούν κίνητρα σε επιχειρηματίες, εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις, να κάνουν αλλαγή χρήσης των καταστημάτων τους, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα παρκινγκ.

Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, δήλωσε ότι με αφορμή την πεζοδρόμηση η δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει το διπλοπαρκάρισμα οχημάτων στην Μακένζι Κινγκ και στην Παύλου Μελά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 22:00 καθώς οι δρόμοι θα ελέγχονται τακτικά από τη δημοτική αστυνομία.

Με δέντρα, εξέδρες και παγκάκια ο πεζόδρομος
Η μορφή του νέου πεζόδρομου έχει προσωρινό χαρακτήρα καθώς η πεζοδρόμηση είναι πιλοτική. Η σχετική αρχιτεκτονική μελέτη έγινε δωρεάν από τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,. Νίκο Καλογήρου και τον αρχιτέκτονα, Τέλη Βασιλειάδη.

Advertisement

«Δύο εισόδους και εξόδους θα διαθέτει ο πεζόδρομος. Το κεντρικό τμήμα της οδού θα δοθεί στους πεζούς για να κυκλοφορούν με άνεση, ενώ προς τις πλευρές των καταστημάτων θα τοποθετηθούν δεντροστοιχίες, ζαρντινιέρες, παρτέρια και παγκάκια ίσως δε και τραπεζάκια για να μπορούν να κάθονται άνετα και δωρεάν οι περαστικοί»

Δύο πλατείες για συναυλίες!
Ο πεζόδρομος θα αποκτήσει δύο μικρές πλατείες στη συμβολή του με τους πεζόδρομους Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου. Στη γωνία Αγίας Σοφίας-Αγίας Θεοδώρας θα τοποθετηθεί στέγαστρο, όπου θα διοργανώνονται εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις. Στη γωνία Αγίας Σοφίας-Γεωργίου Σταύρου θα τοποθετηθεί εξέδρα για συναυλίες, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Ο πεζόδρομος θα διαθέτει δύο «πύλες» στην Τσιμισκή και στη Μακένζι Κινγκ
Η κεντρική είσοδος-έξοδος στη συμβολή της Αγίας Σοφίας με τηνΤσιμισκή είναι ουσιαστικά μια μεταλλική καμάρα με σπείρα από πανί, ενώ η μεταλλική είσοδος στη συμβολή της Αγίας Σοφίας με την Μακένζι Κινγκ θα είναι ένας μεταλλικός πύργος με σκαλωσιές και με πανί σε μορφή σπείρας.

Ακολουθούν η Λώρη Μαργαρίτη και η Λασσάνη
«Στόχος μας είναι να πεζοδρομηθούν 50 δρόμοι. Δεν μπορούμε να τους ανακοινώσουμε διότι βρίσκεται σε εξέλιξη το τεχνικό μέρος της όλης διαδικασίας. Πάντως, λάβαμε αιτήματα από κατοίκους να πεζοδρομηθούν δρόμοι, όπως η Λώρη Μαργαρίτη, δήλωσε στο www.agelioforos.gr ο κ. Κουράκης.

Η δημοτική αρχή σχεδιάζει 15 πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνολικά 50 σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Στις επόμενες σκέψεις είναι να προχωρήσει η πεζοδρόμηση σε δρόμους κάτω από την Τσιμισκή, από την Αχειροποίητο έως και τη Λεωφόρο Νίκης, όπως η οδός Λασσάνη.

¶λλοι δρόμοι που ήδη πραγματοποιούνται εργασίες πεζοδρόμησής τους στο κέντρο της πόλης είναι οι: Δαγκλή, Ρογκότη και Χρυσοστόμου Σμύρνης,

Επιπλέον, η διοίκηση του κεντρικού δήμου επιχειρεί να βάλει τάξη στους υπόλοιπους χαρακτηρισμένους πεζόδρομους της πόλης, όσον αφορά την αυθαίρετη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όπως είναι η Αριστοτέλους, η Ροτόντα, η πλατεία Ναυαρίνου, η Ικτίνου και η Καλαποθάκη. «Υπάρχουν χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι, που μόνο ως πεζόδρομοι δεν λειτουργούν καθώς είναι γεμάτοι αυτοκίνητα, όπως τα Λαδάδικα.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ευρύ δίκτυο πεζοδρόμων στην πόλη, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Να ζωντανέψουμε το ιστορικό κέντρο, ώστε να τονώσουμε την εμπορική δραστηριότητα και να δώσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου έχουν πεζοδρομηθεί δρόμοι»,δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Αντίθετος ο Εμπορικός Σύλλογος
Την αντίθεσή του στην πεζοδρόμηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης. «Είμαστε αντίθετοι με το μέτρο διότι την ώρα που πασχίζουμε να συγκρατήσουμε τον κόσμο να κάνει τις αγορές του στο κέντρο για να μην πηγαίνουν αλλού.

Advertisement

Ο Ελληνας έχει συνηθίζει να κάνει τις αγορές του με το αυτοκίνητό του και θα προτιμούσαμε η Αγίας Σοφίας να ήταν δρόμος συνεχούς ροής οχήμάτων με έναν μεγάλο πεζόδρομο, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις» δήλωσε σχετικά..

Πηγή:agelioforos.gr

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα