Connect with us

Έργα πόλης

Θεσσαλονίκη: ο Δήμος θα πεζοδρομεί δρόμους στο κέντρο για να αφήσουν οι κάτοικοι το αυτοκίνητο!

Δημοσιεύθηκε

στις

Να κλείνει μια φορά το μήνα κάποια βασική οδός της πόλης σκοπεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά του να βάλει στο επίκεντρο τους πεζούς και να ελαχιστοποιήσει τη χρήση των οχημάτων.

Τις δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που βάζουν στο επίκεντρο τους πεζούς, τα ποδήλατα και τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

 

Φέτος για πρώτη φορά -αντί της μίας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο– ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο θεσμό με ένα πρόγραμμα κυλιόμενων ημερήσιων πεζοδρομήσεων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, που κορυφώνεται την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου με το κλείσιμο του ιστορικού κέντρου για τα ΙΧ αυτοκίνητα, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.

«Μέριμνά μας είναι οι δράσεις της Βιώσιμης Κινητικότητας να πάρουν ένα τακτικό χαρακτήρα και να κλείνει μία φορά κάθε μήνα κάποια βασική οδός όπως η Λεωφόρος Νίκης. Στην προσπάθεια μας αντιμετωπίζουμε αντιστάσεις και γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία ελπίζουμε να αλλάξουμε» τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.

Συνολικά 50 δρόμοι σε όλες τις περιοχές του Δήμου εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και πρόκειται να πεζοδρομηθούν, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουράκης. Σημειώνεται ότι ήδη πραγματοποιούνται πεζοδρομήσεις και εργασίες ανάπλασης (Δαγκλή, Ρογκότη, Χρ. Σμύρνης και την Αγ. Σοφίας που βρίσκεται εν αναμονή έγκρισης από την Περιφέρεια).

«Αποφασίσαμε, όπως είχαμε δεσμευθεί και προεκλογικά, τη σύγκρουση με το ΙΧ. Οι εκτεταμένες δράσεις που υιοθετούμε και το γεγονός ότι επεκτείνονται και στις έξι Δημοτικές Κοινότητες, δείχνουν τη διαφορετική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής, που έχει στον πυρήνα της την εφαρμογή της βιώσιμης Κινητικότητα σε όλη την πόλη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, Δημοτικός Σύμβουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Κυκλοφορίας, Γιώργος Δημαρέλος.

Έρχονται αυστηρά πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση
Την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ελαχιστοποιήσει τη χρήση και την παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα εξέφρασε ο Γιάννης Μπουτάρης. «Θα δώσουμε όσες περισσότερες δυνατότητες μπορούμε στη Βιώσιμη Κινητικότητα, στον πεζό, στα ποδήλατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στην παράνομη στάθμευση. Είναι αδιανόητο η αντικοινωνική συμπεριφορά ορισμένων να λειτουργεί εις βάρος των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι σχεδιάζεται εκ νέου το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων το οποίο αποδείχθηκε «πρόχειρο και κακοφτιαγμένο». Υποστήριξε, παράλληλα, την κατασκευή έργων που διευκολύνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του στην κατασκευή της Εξωτερικής Περιφερειακής «γιατί θα επιβαρύνει την πόλη με περισσότερα αυτοκίνητα». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τάχθηκε υπέρ ενός μέσου σταθερής τροχιάς όπως το monorail, το τραμ ή ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης εκτός από τις πεζοδρομήσεις στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας προετοιμάζονται εκδηλώσεις, όπως χαριστικό παζάρι σχολικών βιβλίων, μικροαντικειμένων, ρούχων και παιχνιδιών, μουσικά δρώμενα και άλλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.

Στις εκδηλώσεις και στις δράσεις, εκτός από τις τέσσερις αντιδημαρχίες, συμμετέχουν και οι έξι δημοτικές κοινότητες, καθώς και μέλη του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και συλλογικοτήτων όπως η Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών, οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, η οργάνωση Bikerespect, η πρωτοβουλία πολιτών 5ης κοινότητας, η “συνέλευση Φαλήρου“.

Αναλυτικά οι οδοί, οι ημέρες και οι ώρες που θα γίνουν πεζοδρομήσεις, ανά Δημοτική Κοινότητα:

Δευτέρα 19 / 09 / 2011
Δημ. Κοινότητα Τριανδρίας (από 12:00 έως 18:00)
Οδός Ελευθερίας (Αμμουλιανής-Βενιζέλου)
Οδός Χαρ. Τρικούπη (Γυμναστηρίου-Αγ. Σπυρίδωνος)
Δημ. Κοινότητα (από 15:00 έως 22:00)
Οδός Βαφοπούλου

Τρίτη 20 / 09 / 2011
Δημ. Κοινότητα (από 18:00 έως 22:00)
Οδός Ανατολικής Θράκης (Κλεάνθους-Ιλισού)
Οδός Ιλισού (Αν. Θράκης-Πόντου)
Δημ. Κοινότητα (από 17:00 έως 21:00)
Οδός Αγ. Πάντων (Αγάθωνος-Γρ. Κολωνιάρη)
Οδός Αμπελώνων (Αγ. Πάντων -Καλλιθέας)

Τετάρτη 21 / 09 / 2011
Δημ. Κοινότητα (από 15:00 έως 22:00)
Οδός Αρχ. Μουσείου (Β. Όλγας-Κων/πόλεως)
Δημ. Κοινότητα (ΑΠΟ 17:00 ΕΩΣ 22:00)
Οδός Απ. Παύλου (Αθηνάς-Πλ. Καλλιθέας)
Πλ. Καλλιθέας (Περιμετρικά)

Πέμπτη 22 / 09 / 2011
Δημ. Κοινότητα (Κέντρο) από 16:00 έως 21:00
Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη-Εγνατία-Ι. Δραγούμη-Νίκης
Να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία στις παραπάνω οδούς, όπως και στις κάθετες οδούς Βενιζέλου και Εθνικής Αμύνης, θα διεξάγεται κανονικά.

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα