Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Θεσσαλονίκη: Δημοπράτηση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύριο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο διεθνής διαγωνισμός δημοπράτησης της επέκτασης του 6ου προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης.

Η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος λήγει στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα θα ξεκινήσει η εξέταση των συμμετοχών. Η ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας του έργου αναμένεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- την άνοιξη.

Η πρώτη και η δεύτερη φάση του έργου θα προβλέπει επέκταση του κρηπιδώματος από 12 σε 16 μέτρα και κατά 550 μέτρα μήκος και 75 πλάτος. Το ύψος της πρώτης φάσης της επένδυσης, που θα δρομολογηθεί με το διεθνή διαγωνισμό, φτάνει τα 140.000.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης στον 6ο προβλήτα έχει προϋπολογιστεί στα 210.000.000 ευρώ.

Ο ΟΛΘ ευελπιστεί σε 3 χρόνια να έχει 300 στρέμματα για εκμετάλλευση στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, ενώ η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 ή αρχές του 2015.

Για τη χρηματοδοτική κάλυψη της πρώτης φάσης του η ΟΛΘ ΑΕ θα δαπανήσει 65 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ θα είναι πόροι από χαμηλότοκο δανεισμό από την ΕΤΕπ. Πάντως, αν χρειασθεί επιπλέον ποσό για την κατασκευή του έργου ο ΟΛΘ σκοπεύει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση της επέκτασης από την τράπεζα.

Η τρίτη φάση του έργου, ύψους 70 εκατ. ευρώ, θα αφορά στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού.

Περαιτέρω ο κ. Αγγελούδης γνωστοποίησε ότι σε περίπου δύο εβδομάδες η ΟΛΘ ΑΕ σχεδιάζει να προχωρήσει στο διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου που αναλάβει την εκπόνηση του master και του business plan από τα οποία θα προκύψει το πλάνο για τη δημιουργία εμπορευματικού σταθμού εντός του λιμένα.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι στις σκέψεις της διοίκησης είναι να αξιοποιήσει ένα πρόγραμμα του Interreg, για τη διασυνοριακή ανάπτυξη υποδομών εμπορικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να «στηθεί» ένα δίκτυο με αποθήκες εμπορευματοκιβωτίων σε Σκόπια και Βουλγαρία, παράλληλα με τη δημιουργία και «ψυγείων» για διακίνηση φρούτων και λαχανικών. Η ψυκτική υποδομή, μάλιστα, θα μπορούσε να συνδυαστεί και με την ανάπτυξη, έως τα μέσα του 2011, ενός fruit terminal εντός του λιμανιού.

«Το σχέδιο προβλέπει υλοποίηση του project σε συνεργασία με ιδιώτες από τις γειτονικές χώρες, είτε μέσω μεικτού σχήματος, είτε με μια απλή εμπορική συμφωνία, είτε ακόμη και με κοινοπραξία» είπε ο επικεφαλής του λιμανιού, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «όλα θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από τη μελέτη που θα εκπονηθεί, με σκοπό να διερευνηθεί αν, μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, θα καταστεί δυνατή η αύξηση του μεταφορικού έργου προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Στο Βελιγράδι

Ο κ. Αγγελούδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της ΟΛΘ μεταβαίνει στο Βελιγράδι με σκοπό να παρουσιάσει τις δραστηριότητες του λιμένα σε 35 εταιρείες που είναι ή θα μπορούσαν να γίνουν πελάτες. Πρόσθεσε δε, ότι μετά τις γιορτές θα ακολουθήσει νέο ταξίδι στα Σκόπια, που θα συνδυαστεί και με επίσκεψη στο Κόσσοβο.

«Καταφέραμε, ήδη, να επαναφέρουμε στο λιμάνι πολλά χαμένα φορτία » επισήμανε ο «καπετάνιος» της ΟΛΘ, σχολιάζοντας την αποδοτικότητα των συγκεκριμένων ταξιδιών, ενώ προέβλεψε πως και το 2011 πρόκειται να συνεχιστεί η αύξηση της διακίνησης στο συμβατικό φορτίο, αλλά και στο ΣΕΜΠΟ, η οποία παρατηρείται έντονα στο δεύτερο 6μηνο κι οδηγεί φέτος σε κερδοφορία ίσως και άνω των 5.000.000 ευρώ.

Κληθείς, πάντως, να τοποθετηθεί στο αν η προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση για περαιτέρω περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ θα «ακουμπήσει» και τους εργαζόμενους στον ΟΛΘ, ο πρόεδρος της εταιρείας αρκέστηκε να πει «δεν γνωρίζω» και να εκφράσει την ελπίδα πως «όχι».

Εξοπλισμός και αναδιοργάνωση

Αναφορικά με τα υπόλοιπα σχέδια της διοίκησης ο κ. Αγγελούδης είπε ότι θα επιδιωχθεί οι τέσσερις προβλήτες που διαθέτει το λιμάνι της πόλης να ενισχυθούν με εξοπλισμό ώστε να αποκτήσουν, αναλογικά, ισοδύναμη δυναμικότητα και πως για το σκοπό αυτό έχει παραγγελθεί εξοπλισμός, προϋπολογισμού 23.000.000 ευρώ, που θα παραδοθεί στους επόμενους μήνες. Επιπλέον τόνισε πως από τη νέα χρονιά το λιμάνι θα περάσει στη β φάση της αναπτυξιακής του στρατηγικής η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναδιοργάνωση της εταιρείας, νέο οργανόγραμμα υπηρεσιών και αποτελεσματικότερη εταιρική διαχείριση.

Πράσινο λιμάνι

Στους βασικούς στόχους του κ. Αγγελούδη, εν τω μεταξύ, είναι να κάνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «πράσινο λιμάνι» και σε μια 3ετία από τώρα να υποβάλλει στις αρμόδιες κοινοτικές αρχές σχετικό αίτημα, ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί λιμάνι της χρονιάς. Ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου θα γίνει με 10 πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει άμεσα η ΟΛΘ ΑΕ και οι οποίες προβλέπουν:

  • δενδροφύτευση την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1.150 δένδρων, από τον 1ο προβλήτα έως το ΣΕΜΠΟ, τα οποία εκτός από καλλωπισμό θα δημιουργούν και έναν «ανεμοφράχτη» ο οποίος θα εμποδίζει τη μεταφορά σκόνης προς την πόλη,
  • απόκτηση πιστοποιητικού ISO 14001
  • ανακύκλωση συσκευασιών, με παράλληλη έκδοση απολογιστικού δελτίου στο τέλος του έτους,
  • αντιστάθμιση των παραγόμενων ρύπων στο λιμάνι, μέσω φύτευσης δένδρων σε περιοχές που θα ορίζει η δασική υπηρεσία,
  • ανανέωση του στόλου των 30 οχημάτων του ΟΛΘ, με υβριδικά, αρχής γενομένης με τα πρώτα 5 στο πρώτο τρίμηνο του 2011,
  • μετατροπή κτιριακών εγκαταστάσεων σε «πράσινα κτήρια». Στο πλαίσιο αυτό εντός δεκαημέρου θα συνδεθούν όλα τα κτήρια του 1ου προβλήτα με φυσικό αέριο και ταυτόχρονα θα δρομολογηθεί η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων, κλιματιστικών κλπ.,
  • δημιουργία δύο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης σε συνεργασία με ΑΕΙ,
  • παροχή εκπτώσεων 10% σε πρώτη φάση επί των λιμενικών τελών, η οποία μπορεί να διπλασιαστεί αργότερα, για τα πλοία τα οποία εφαρμόζουν καλές περιβαλλοντικές πολιτικές,
  • επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Σε πρωτόλειο επίπεδο η διοίκηση εξετάζει σκέψη να υλοποιήσει μια επένδυση ύψους περίπου 15 εκ. ευρώ, για αντικατάσταση άλλων καυσίμων με φυσικό αέριο και ρεύμα από ΑΠΕ, μέρος του οποίου θα μπορούσε να πωλεί σε γειτονικούς του λιμανιού φορείς. Σε μια τέτοια περίπτωση η επένδυση μπορεί να αποσβεστεί σε λιγότερο από 5 χρόνια, είπε ο κ. Αγγελούδης,
  • εκπαίδευση του προσωπικού για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία κανονισμού καλών περιβαλλοντικών πρακτικών των εργαζομένων.

Πηγή: voria.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα