Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο προκαλεί αντιδράσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παράγοντες που διαφωνούν με την κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο η εμβέλεια των οποίων δεν μπορεί να υποτιμηθεί- προκρίνουν σε αυτήν τη φάση ως πιο ρεαλιστική την πρόταση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μπακατσέλου, για παραμονή του εκθεσιακού κέντρου στο κέντρο της πόλης, δηλαδή εκεί όπου βρίσκεται σήμερα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, που αφενός μπορούν να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες της αγοράς και αφετέρου έχουν όλες τις προϋποθέσεις να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ιδιωτικών κεφαλαίων. Σημείο-«κλειδί» είναι η κατασκευή του μετρό που από το 2014 (ή 2015) θα προσφέρει άνετη πρόσβαση στο χώρο.

Επίσης, εκπρόσωποι φορέων θα θέσουν μετ’ επιτάσεως την κατασκευή στη Θεσσαλονίκη ενός σύγχρονου και μεγάλου συνεδριακού κέντρου, που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει. Όπως σημειώνουν, ενδέχεται γι’ αυτήν τη δουλειά να μπορούν να αξιοποιηθούν -εννοείται με τις κατάλληλες παρεμβάσεις- είτε το «Νικόλαος Γερμανός» (Περίπτερο 8 της ΔΕΘ), είτε το «Ιωάννης Βελλίδης», το κτίριο στο οποίο τελούνται τα εγκαίνια των Εκθέσεων.

Δηλώσεις και ψηφίσματα
Με τη μετεγκατάσταση της Εκθεσης στο οικόπεδο του Α’ ΤΕΙ διαφωνούν και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΘ και της Helexpo, που επιμένουν ότι η επιλογή της Σίνδου έγινε με αμιγώς πολιτικά κριτήρια και δεν υπακούει σε κανένα τεχνοκρατικό μοντέλο, που θέλει τα σύγχρονα εκθεσιακά κέντρα να γειτνιάζουν για ευνόητους λόγους με τα αεροδρόμια, όπως συμβαίνει στην Αθήνα.

Aν και προ εβδομάδων ο ίδιος ο δήμαρχος με δηλώσεις του «έδειξε» την περιοχή των Λαχανόκηπων ?που βρίσκεται επίσης στα δυτικά, αλλά στην ουσία εφάπτεται με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης-, μιλώντας στον «ΑτΚ» δεν έδειξε να έχει αντίρρηση να παραμείνει η Έκθεση στα 180 στρέμματα που βρίσκεται σήμερα, αφού είναι γεγονός ότι ένα business center έχει μικρότερες χωροταξικές απαιτήσεις, ενώ η λειτουργία του στο κέντρο της πόλης προσφέρει πλεονεκτήματα.

«Δαγκωτό» Σίνδο
Πάντως, ανάμεσα στους παράγοντες της Θεσσαλονίκης υπάρχουν κι αυτοί που επιμένουν ?και προφανώς θα επιμείνουν- στην επιλογή της Σίνδου. Καταρχήν, οι φορείς της δυτικής Θεσσαλονίκης, -κυρίως οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης- δε συζητούν οτιδήποτε άλλο. Θεωρούν ότι το θέμα έχει «κλειδώσει» και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους- έχουν επενδύσει πολλά στην υλοποίηση του σχεδίου στη Σίνδο.

Υπέρ αυτής της λύσης είναι και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή στη ΒΙΠΕ της Σίνδου κτιρίου, που προορίζεται για μόνιμο εκθετήριο που θα χρησιμοποιούν τα μέλη του και η λειτουργία της ΔΕΘ στη ευρύτερη περιοχή ενισχύει την εμβέλεια της πρωτοβουλίας.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο δεν έχει πάρει σαφή θέση, αλλά θεωρείται εξόχως πιθανό ο Μιχάλης Ζορπίδης να επιμείνει στη λύση της Σίνδου, την οποία είχε υποστηρίξει στο πλαίσιο της επιτροπής φορέων που είχε φτιάξει το καλοκαίρι του 2009 για το θέμα ο τότε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως σημειώνουν, η επιλογή του οικοπέδου του ΤΕΙ το 2003, όταν η Θεσσαλονίκη διεκδικούσε την Παγκόσμια Εκθεση EXPO, εξυπηρετούσε το συγκεκριμένο σκοπό. Θυμίζουν ακόμη ότι η κατασκευή νέων εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων θα συνοδευόταν από ένα ευρύτερο πλέγμα υποδομών για την περιοχή -όπως, για παράδειγμα, η δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου, η διασύνδεση με το αεροδρόμιο κ.λπ.-, ώστε να είναι λειτουργικές σε πρακτικό επίπεδο και προσβάσιμες από τη Θεσσαλονίκη.

Με σημερινά δεδομένα το πρότζεκτ εκείνης της περιόδου ίσως να ξεπερνάει τα 500.000.000 ευρώ, μέγεθος δυσθεώρητο για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Πηγή:agelioforos.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα