Connect with us

Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: η ανάπτυξη περνά από τη Δυτική πλευρά, έρχονται έργα σε Περιφερειακό και Μετρό

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εκδήλωση με τίτλο « Η Ανάπτυξη περνάει από τα Δυτικά» μίλησε ο υπ. Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης στο Δημαρχείο Ευόσμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μαγκριώτης παρουσίασε στο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών για την Θεσσαλονίκη με έμφαση στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δυτική Θεσσαλονίκη κι αυτά που ξεκινούν στις αρχές του Φθινοπώρου.

Ακολούθησε διάλογος για τα αίτια της κρίσης, το δρόμο εξόδου και το ζητούμενο των εκλογών. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε: «Η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος, και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Για αυτό υπήρξε εστίαση δράσεων στη δυτική Θεσσαλονίκη η οποία παρουσιάζει αναπτυξιακό έλλειμμα. Η υλοποίηση κατά προτεραιότητα των έργων που αφορούν την δυτική Θεσσαλονίκη αποτέλεσε βασικό άξονα του σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Τα έργα, μπορούν σύντομα να γίνουν πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί ώστε τα έργα να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, σχεδιασμένα να αναβαθμίσουν αισθητικά το αστικό περιβάλλον, και λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αναβαθμίζεται ο περιφερειακός οδικός δακτύλιος με παράλληλη ανάπτυξη σε επίπεδο Δήμου και γειτονιάς.

Μέσα από σύγχρονες υποδομές, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη νέα ταυτότητα της περιοχής. Το έργο «Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός από Α/Κ Κ16 (Νέα Δυτική Είσοδος Π.Α.Θ.Ε. / Λαχαναγορά) ? Α/Κ Κ5 (Πολίχνη / Νοσοκομείο Παπαγεωργίου», προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης 155 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν στις αρχές του φθινόπωρου 2012. Το έργου περιλαμβάνει, σε μήκος περίπου 8χλμ αναβάθμιση της αρτηρίας, με ανισοπεδοποίηση έξι (6) υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων, επί της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΕΡ). Ειδικότερα προβλέπεται αναβάθμιση των κόμβων: Α/Κ Μοναστηρίου και 3ης Σεπτεμβρίου (Ελευθέρια) Α/Κ Μαιάνδρου (Εύοσμος) Α/Δ Οδού Ολυμπιάδος (Εύοσμος) Οδού Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη) Α/Κ Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως Α/Κ14 25ης Μαρτίου (Πολίχνη).  

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει μία Άνω Διάβαση στην οδό Ολυμπιάδος (Πράσινη Γέφυρα πεζών και ποδηλατών), καθώς και απλές πεζογέφυρες. Ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης είναι 2 με 2,5 έτη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων κατασκευής του έργου σε αστικό περιβάλλον και της ανάγκης διατήρησης της κυκλοφορίας κατά την φάση κατασκευής του έργου.

Υπάρχει ήδη ανάδοχος εγκαταστημένος, για την κατασκευή του μεγάλου κόμβου στη Λαχαναγορά προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ Το ΥΠΥΜΕΔΙ προωθεί την κατασκευή δικτύου μετρό στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τη δυτική Θεσσαλονίκη, έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο και εργαζόμαστε για τις γραμμές: Επέκταση Μετρό από Πλατεία Δημοκρατίας μέσω οδού Λαγκαδά μέχρι Ευκαρπία και νοσοκομεία:

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές έρευνες και μελέτες, η χάραξη, και σε συνεργασία με τοπικούς Δήμους έχουν επιλεγεί οι θέσεις των σταθμών. Τον επόμενο μήνα δημοπρατούνται οι οριστικές μελέτες, (για να είναι ώριμο) για δημοπράτηση από το χρηματοδοτικό κοινοτικό πλαίσιο 2014-2020.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Επέκταση δυτικά: από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, την Ξηροκρήνη, τους Αμπελόκηπους, την Μενεμένη, τον Εύοσμο και το Ελευθέριο – Κορδελιό: Η Αττικό Μετρό Α.Ε. σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς οριστικοποιεί τη χάραξη της γραμμής από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, Ξηροκρήνη, Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμο, και το Κορδελιό».

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα Σχολικής Στέγης το οποίο ενισχύεται κατά αρμοδιότητα και από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. Λόγω της σημαντικής αύξησης των κατοίκων στην περιοχή και ιδιαίτερα νέων οικογενειών τα τελευταία χρόνια, απαιτείται να συνεχιστεί περαιτέρω η κατασκευή νέων αιθουσών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό την παρούσα περίοδο ότι κατά την διάρκεια κατασκευής των ανωτέρω έργων θα δημιουργηθούν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για έργα στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία πατώντας εδώ.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Περιφέρεια Αττικής: Δεν είναι στα σχέδια της Διοίκησης το κλείσιμο του εργοταξίου στο Καπανδρίτι

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή ερώτημα που απέστειλε η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» Ρ. Δούρου, σχετικά με τη λειτουργία του εργοταξίου της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι, προχωρώντας σε σειρά εξηγήσεων.

Αναλυτικά:

Πρώτον, δεν είναι στις προθέσεις της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής το κλείσιμο του εργοταξίου του Καπανδριτίου. Τελεία και παύλα.

Δεύτερον, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η κύρια χρήση του εν λόγω εργοταξίου είναι αποχιονιστικός σταθμός. Στο χώρο βρίσκονται αρκετά αποχιονιστικά μηχανήματα και μία αποθήκη με αλάτι, τα οποία χρησιμεύουν κατά τη χειμερινή περίοδο. Η κα Δούρου θα έπρεπε να γνωρίζει πως το Σεπτέμβριο του 2019 παραδόθηκε στη νέα Διοίκηση ένας χώρος με σοβαρά ζητήματα, αφού οι κτιριακές υποδομές ήταν πλημμελώς συντηρημένες, υπήρχαν ακινητοποιημένα οχήματα που δεν είχαν απομακρυνθεί, υλικά που δεν είχαν δοθεί προς ανακύκλωση, ενώ και η καθαριότητα των χώρων ήταν πλημμελής. Επιπλέον, ο χώρος δεν φυλασσόταν με σύγχρονο σύστημα ασφαλείας αφού δεν υπήρχε εγκατεστημένο και εν λειτουργία ούτε σύστημα καμερών παρακολούθησης, ούτε και σύστημα συναγερμού.

Τρίτον, κατά τη θερινή περίοδο, κατά την οποία η λειτουργία του σταθμού είναι περιστασιακή, 9 εργαζόμενοι παραμένουν εκεί σε 24ωρες βάρδιες εκτελώντας κυρίως έργο φύλαξης. Μόνον κατόπιν συμβάντος στο οδικό δίκτυο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκεί συνδράμουν ποικιλοτρόπως π.χ. απομακρύνοντας αντικείμενα από το οδόστρωμα, κλείνοντας πρόχειρα λακκούβες, εκτελώντας έργο διαγράμμισης τοπικά κ.ο.κ.).

Ορισμένοι από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους είναι μάλιστα εξειδικευμένοι τεχνίτες με μεγάλη εμπειρία, άρα η μη πλήρης αξιοποίησή τους για τις ανάγκες της ομαλής λειτουργίας κρίσιμης σημασίας υπηρεσιών της Περιφέρειας, αποτελεί λανθασμένη επιλογή και «περιττή πολυτέλεια», σε περίοδο μάλιστα που η Περιφέρεια λειτουργεί χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό.

Τέταρτον, με εντολή του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, γίνεται προσπάθεια για ορθολογική κατανομή του προσωπικού με βάση τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα διεύθυνση της ΔΙΔΙΜΥ, υπό την εποπτεία της εντεταλμένης συμβούλου Τεχνικών Έργων κας Ευρώπης Κοσμίδη, προχωρά στη βελτιστοποίηση της κατανομής του διαθέσιμου προσωπικού αλλά και των ακολουθουμένων διαδικασιών, προκειμένου οι εργασίες συντήρησης των υποδομών των οδών αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής να εκτελούνται αποτελεσματικότερα και ταχύτερα, προς όφελος των πολιτών και ειδικότερα των χρηστών του οδικού δικτύου αρμοδιότητας και ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΚΕΠPlus: το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενισχύει την νεοφυή επιχειρηματικότητα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΚΕΠ πλατείας Βικτώριας

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών τους, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠPlus. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διερεύνησης κάθε δυνατού πεδίου αξιοποίησης των ΚΕΠ για την επιτάχυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και τη στήριξη του επιχειρείν συνολικά.

Σκοπός του προγράμματος ΚΕΠPlus είναι η καλύτερη κατανόηση των αναγκών των επιχειρήσεων ως προς τις υπηρεσίες και την πληροφόρηση που επιθυμούν να παρέχονται από τα ΚΕΠ, έτσι ώστε το δίκτυο να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σε δεκαεπτά πόλεις ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, επιμελητηρίων και επιχειρηματικών συνδέσμων, ακαδημαϊκών, αλλά και εκπροσώπων του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Μέσω του διαλόγου, στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας αναφορικά με τη διείσδυση της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, ο εντοπισμός πιθανών εμποδίων αλλά και ειδικών εργαλείων που μπορούν να διευκολύνουν την τοπική ανάπτυξη. Για τον ίδιο σκοπό, θα διεξαχθεί επιπλέον ατομική έρευνα σε πάνω από πενήντα νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κιλκίς, Καστοριά, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Αρχαία Ολυμπία, Ναύπλιο, Σπάρτη, Χανιά, Ρέθυμνο, Αχαρνές, Μαρούσι, Αγία Βαρβάρα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και Ηλιούπολη.

Πέρα από τις δημοτικές αρχές των παραπάνω πόλεων και τα τοπικά επιμελητήρια, στην πρωτοβουλία έχουν επίσης ανταποκριθεί το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, το MIT Enterprise Forum Greece καθώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Χωρίς Δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας έως και τις 17 Ιουλίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ταμπέλα δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας

Αναστέλλεται μέχρι και τις 17 Ιουλίου ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το μέτρο είχε ανασταλεί λόγω κορωνοϊού και επρόκειτο να επανέλθει από σήμερα σε εφαρμογή.

Ουσιαστικά, καθώς το καλοκαίρι δεν υπάρχει Δακτύλιος, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα επιστρέψουν το φθινόπωρο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα