Connect with us

Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: η ανάπτυξη περνά από τη Δυτική πλευρά, έρχονται έργα σε Περιφερειακό και Μετρό

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εκδήλωση με τίτλο « Η Ανάπτυξη περνάει από τα Δυτικά» μίλησε ο υπ. Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης στο Δημαρχείο Ευόσμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μαγκριώτης παρουσίασε στο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών για την Θεσσαλονίκη με έμφαση στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δυτική Θεσσαλονίκη κι αυτά που ξεκινούν στις αρχές του Φθινοπώρου.

Ακολούθησε διάλογος για τα αίτια της κρίσης, το δρόμο εξόδου και το ζητούμενο των εκλογών. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε: «Η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος, και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Για αυτό υπήρξε εστίαση δράσεων στη δυτική Θεσσαλονίκη η οποία παρουσιάζει αναπτυξιακό έλλειμμα. Η υλοποίηση κατά προτεραιότητα των έργων που αφορούν την δυτική Θεσσαλονίκη αποτέλεσε βασικό άξονα του σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Τα έργα, μπορούν σύντομα να γίνουν πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί ώστε τα έργα να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, σχεδιασμένα να αναβαθμίσουν αισθητικά το αστικό περιβάλλον, και λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αναβαθμίζεται ο περιφερειακός οδικός δακτύλιος με παράλληλη ανάπτυξη σε επίπεδο Δήμου και γειτονιάς.

Μέσα από σύγχρονες υποδομές, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη νέα ταυτότητα της περιοχής. Το έργο «Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός από Α/Κ Κ16 (Νέα Δυτική Είσοδος Π.Α.Θ.Ε. / Λαχαναγορά) ? Α/Κ Κ5 (Πολίχνη / Νοσοκομείο Παπαγεωργίου», προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης 155 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν στις αρχές του φθινόπωρου 2012. Το έργου περιλαμβάνει, σε μήκος περίπου 8χλμ αναβάθμιση της αρτηρίας, με ανισοπεδοποίηση έξι (6) υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων, επί της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΕΡ). Ειδικότερα προβλέπεται αναβάθμιση των κόμβων: Α/Κ Μοναστηρίου και 3ης Σεπτεμβρίου (Ελευθέρια) Α/Κ Μαιάνδρου (Εύοσμος) Α/Δ Οδού Ολυμπιάδος (Εύοσμος) Οδού Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη) Α/Κ Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως Α/Κ14 25ης Μαρτίου (Πολίχνη).  

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει μία Άνω Διάβαση στην οδό Ολυμπιάδος (Πράσινη Γέφυρα πεζών και ποδηλατών), καθώς και απλές πεζογέφυρες. Ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης είναι 2 με 2,5 έτη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων κατασκευής του έργου σε αστικό περιβάλλον και της ανάγκης διατήρησης της κυκλοφορίας κατά την φάση κατασκευής του έργου.

Υπάρχει ήδη ανάδοχος εγκαταστημένος, για την κατασκευή του μεγάλου κόμβου στη Λαχαναγορά προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ Το ΥΠΥΜΕΔΙ προωθεί την κατασκευή δικτύου μετρό στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τη δυτική Θεσσαλονίκη, έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο και εργαζόμαστε για τις γραμμές: Επέκταση Μετρό από Πλατεία Δημοκρατίας μέσω οδού Λαγκαδά μέχρι Ευκαρπία και νοσοκομεία:

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές έρευνες και μελέτες, η χάραξη, και σε συνεργασία με τοπικούς Δήμους έχουν επιλεγεί οι θέσεις των σταθμών. Τον επόμενο μήνα δημοπρατούνται οι οριστικές μελέτες, (για να είναι ώριμο) για δημοπράτηση από το χρηματοδοτικό κοινοτικό πλαίσιο 2014-2020.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Επέκταση δυτικά: από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, την Ξηροκρήνη, τους Αμπελόκηπους, την Μενεμένη, τον Εύοσμο και το Ελευθέριο – Κορδελιό: Η Αττικό Μετρό Α.Ε. σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς οριστικοποιεί τη χάραξη της γραμμής από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, Ξηροκρήνη, Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμο, και το Κορδελιό».

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα Σχολικής Στέγης το οποίο ενισχύεται κατά αρμοδιότητα και από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. Λόγω της σημαντικής αύξησης των κατοίκων στην περιοχή και ιδιαίτερα νέων οικογενειών τα τελευταία χρόνια, απαιτείται να συνεχιστεί περαιτέρω η κατασκευή νέων αιθουσών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό την παρούσα περίοδο ότι κατά την διάρκεια κατασκευής των ανωτέρω έργων θα δημιουργηθούν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για έργα στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία πατώντας εδώ.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο: Η ακύρωση της ΔΕΘ ορθή αλλά και μία χαμένη ευκαιρία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

Η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου https://griechenland.ahk.de/gr/ και ειδικότερα το πεδίο Εκδηλώσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα