Connect with us

Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: η ανάπτυξη περνά από τη Δυτική πλευρά, έρχονται έργα σε Περιφερειακό και Μετρό

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εκδήλωση με τίτλο « Η Ανάπτυξη περνάει από τα Δυτικά» μίλησε ο υπ. Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης στο Δημαρχείο Ευόσμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μαγκριώτης παρουσίασε στο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών για την Θεσσαλονίκη με έμφαση στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δυτική Θεσσαλονίκη κι αυτά που ξεκινούν στις αρχές του Φθινοπώρου.

Ακολούθησε διάλογος για τα αίτια της κρίσης, το δρόμο εξόδου και το ζητούμενο των εκλογών. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε: «Η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος, και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Για αυτό υπήρξε εστίαση δράσεων στη δυτική Θεσσαλονίκη η οποία παρουσιάζει αναπτυξιακό έλλειμμα. Η υλοποίηση κατά προτεραιότητα των έργων που αφορούν την δυτική Θεσσαλονίκη αποτέλεσε βασικό άξονα του σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Τα έργα, μπορούν σύντομα να γίνουν πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί ώστε τα έργα να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, σχεδιασμένα να αναβαθμίσουν αισθητικά το αστικό περιβάλλον, και λαμβάνοντας υπόψη τις λειτουργικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αναβαθμίζεται ο περιφερειακός οδικός δακτύλιος με παράλληλη ανάπτυξη σε επίπεδο Δήμου και γειτονιάς.

Μέσα από σύγχρονες υποδομές, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη νέα ταυτότητα της περιοχής. Το έργο «Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός από Α/Κ Κ16 (Νέα Δυτική Είσοδος Π.Α.Θ.Ε. / Λαχαναγορά) ? Α/Κ Κ5 (Πολίχνη / Νοσοκομείο Παπαγεωργίου», προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης 155 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν στις αρχές του φθινόπωρου 2012. Το έργου περιλαμβάνει, σε μήκος περίπου 8χλμ αναβάθμιση της αρτηρίας, με ανισοπεδοποίηση έξι (6) υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων, επί της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΕΡ). Ειδικότερα προβλέπεται αναβάθμιση των κόμβων: Α/Κ Μοναστηρίου και 3ης Σεπτεμβρίου (Ελευθέρια) Α/Κ Μαιάνδρου (Εύοσμος) Α/Δ Οδού Ολυμπιάδος (Εύοσμος) Οδού Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη) Α/Κ Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως Α/Κ14 25ης Μαρτίου (Πολίχνη).  

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει μία Άνω Διάβαση στην οδό Ολυμπιάδος (Πράσινη Γέφυρα πεζών και ποδηλατών), καθώς και απλές πεζογέφυρες. Ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης είναι 2 με 2,5 έτη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων κατασκευής του έργου σε αστικό περιβάλλον και της ανάγκης διατήρησης της κυκλοφορίας κατά την φάση κατασκευής του έργου.

Υπάρχει ήδη ανάδοχος εγκαταστημένος, για την κατασκευή του μεγάλου κόμβου στη Λαχαναγορά προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ Το ΥΠΥΜΕΔΙ προωθεί την κατασκευή δικτύου μετρό στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τη δυτική Θεσσαλονίκη, έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο και εργαζόμαστε για τις γραμμές: Επέκταση Μετρό από Πλατεία Δημοκρατίας μέσω οδού Λαγκαδά μέχρι Ευκαρπία και νοσοκομεία:

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές έρευνες και μελέτες, η χάραξη, και σε συνεργασία με τοπικούς Δήμους έχουν επιλεγεί οι θέσεις των σταθμών. Τον επόμενο μήνα δημοπρατούνται οι οριστικές μελέτες, (για να είναι ώριμο) για δημοπράτηση από το χρηματοδοτικό κοινοτικό πλαίσιο 2014-2020.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Επέκταση δυτικά: από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, την Ξηροκρήνη, τους Αμπελόκηπους, την Μενεμένη, τον Εύοσμο και το Ελευθέριο – Κορδελιό: Η Αττικό Μετρό Α.Ε. σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς οριστικοποιεί τη χάραξη της γραμμής από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, Ξηροκρήνη, Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμο, και το Κορδελιό».

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα Σχολικής Στέγης το οποίο ενισχύεται κατά αρμοδιότητα και από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. Λόγω της σημαντικής αύξησης των κατοίκων στην περιοχή και ιδιαίτερα νέων οικογενειών τα τελευταία χρόνια, απαιτείται να συνεχιστεί περαιτέρω η κατασκευή νέων αιθουσών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό την παρούσα περίοδο ότι κατά την διάρκεια κατασκευής των ανωτέρω έργων θα δημιουργηθούν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για έργα στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία πατώντας εδώ.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα