Connect with us

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΠΕΚΑ το πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρουσιάστηκε και επίσημα από την Υπουργό ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη το πρόγραμμα παρεμβάσεων «Θεσσαλονίκη 2012». Στην έναρξη της ομιλίας αναφέρθηκε στα προβλήματα που έφεραν σε αυτή την κατάσταση την πόλη και τις πιθανές αιτίες για αυτό. Για τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος αυτές θα γίνουν κυρίως μέσω του ΟΡΘΕ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης).

Η επεξεργασία του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Θα ακολουθήσει και θα επιδιωχθεί η θεσμοθέτηση του ως τον Ιούνιο του 2011.

Οι πέντε μεγάλες πολεοδομικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις θα είναι:

  • Ο ανασχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου της πόλης
  • Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πολιτισμού και πρασίνου στο χώρο της Δ.Ε.Θ (μετά την μετεγκατάσταση της)
  • Ο σχεδιασμός της νέας περιοχής υποδοχής της ΔΕΘ και της ευρύτερης περιοχής
  • Η απόδοση στην πόλη ζωτικών χώρων και στρατοπέδων
  • Η χωροθέτηση και σχεδιασμός της Ζώνης Καινοτομίας

Η Υπουργός ανέλυσε όλα τα προγράμματα δίνοντας μεγάλη βάση στη «στροφή» της Θεσσαλονίκης προς το πράσινο καθώς σήμερα η πόλη έχει κατακλυστεί από κτίρια τα οποία σχεδόν σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα δεν δίνουν «αέρα» κάνοντας την πόλη να έχει συντελεστή πρασίνου σχεδόν μηδενικό.

Μία από τις σημαντικότερες κινήσεις εκτός από την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο της ΔΕΘ είναι και απόδοση των στρατοπέδων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης στους πολίτες σαν χώρους πρασίνου και αναψυχής.

  • Στο Στρατόπεδο Φαρμάκη θα επιδιωχθεί η μετατροπή του αποκλειστικά σε χώρο πρασίνου.
  • Στο Στρατόπεδο Νταλίπη θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για το σύνολο του πυρήνα και τα παρακείμενα νεκροταφεία και στη συνέχεια πολεοδομική μελέτη.
  • Στο Στρατόπεδο Κόδρα θα συνταχθεί μελέτη σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και τη μοναδική θαλάσσια σχέση που απολαμβάνει.

Στον προγραμματισμό, περιλαμβάνεται η προώθηση παρεμβάσεων σε 4 οδικούς άξονες-πύλες εισόδου στην πόλη:

Οδός 26ης Οκτωβρίου
θα γίνει ανασχεδιασμός, με στόχο την αναβάθμισή της με πρότυπο τρόπο από λειτουργική, αισθητική και πολεοδομική άποψη. Θα απαιτηθεί μελέτη και συνδυασμός της με μελέτη της περιοχής Λαχανόκηπων από κοινού με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Μενεμένης.

Οδός Λαγκαδά
Αποτελεί την κύρια βόρεια είσοδο της πόλης. Οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του πρασίνου, βελτίωση του φωτισμού με κατά το δυνατόν μη ενεργοβόρο τρόπο και συνδέσεις με τον εκατέρωθεν παρακείμενο αστικό ιστό αλλά και τη γενικότερη αναβάθμιση του άξονα.

Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής
Πρόκειται για το τμήμα της ανατολικής εισόδου της πόλης, από την οδό Μαρίνου Αντύπα, μέχρι τον κόμβο του αεροδρομίου. Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν βελτίωση του φωτισμού, καθαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων, ρύθμιση των πινακίδων των όψεων των κτηρίων, φύτευση, αναβάθμιση του εξοπλισμού και βελτίωση της πληροφοριακής σήμανσης.

Οδός Μοναστηρίου (εντός των ορίων του Δήμου Μενεμένης)
Αποτελεί συνέχεια της Εγνατίας οδού. Το έργο ανάπλασης της οδού Μοναστηρίου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μενεμένης, στοχεύει στην οργάνωση των επιμέρους λειτουργιών της οδού και των πεζοδρομίων, με έμφαση στην αισθητική και τη λειτουργικότητα για τους πεζούς.

Ανακοινώθηκε και συγκοινωνιακή αναβάθμιση με τις παρακάτω παρεμβάσεις:

Μελέτη αναδιάρθρωσης του Ο.Α.Σ.Θ., (ενόψει της λειτουργίας της γραμμής του μετρό). Η ολοκλήρωση του δικτύου λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων, σε συνεργασία με το Δήμο, το Σ.Α.Σ.Θ. και τον Ο.Α.Σ.Θ.

Η προώθηση της υλοποίησης θαλάσσιας συγκοινωνιακής σύνδεσης της ανατολικής ακτής Θερμαϊκού, με το σταθμό του μετρό στην Καλαμαριά και το κέντρο της πόλης, που έχει εξεταστεί επανειλημμένα τα τελευταία 20 χρόνια. Πλέον θα επανεξεταστεί με νέους όρους για την επιτυχή ένταξη του στην πόλη.

Οι αναπλάσεις που θα γίνουν στην πόλη αφορούν τις περιοχές:
Αγίου Μηνά, ¶νω Πόλη (βελτίωση της πρόσβασης, κυκλοφοριακή αναβάθμιση, αναβάθμιση κτιρίων), αναβάθμιση εικόνας λιμένα, Ένταξη αρχαιολογικών χώρων στην πόλη, πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, εκτεταμένη ανάπλαση πλατειών.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα