Connect with us

Έργα πόλης

Θεσσαλονίκη: παρουσιάστηκε το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη διεθνοποίηση και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής της μητροπολιτικής περιοχής, την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση του μοντέλου της συμπαγούς πόλης, ανέδειξαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, παρουσιάζοντας το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, σήμερα, σε εκδήλωση του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) και του ΥΠΕΚΑ.

Τους κύριους άξονες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, που είναι: η επιστροφή στο Κέντρο, η αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών, η προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας με φιλικούς τρόπους μετακίνησης, ο στρατηγικός σχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου με ενιαίες προδιαγραφές, η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης με μεγάλες και μικρές αναπλάσεις, η ενδυνάμωση του ρόλου της ευρύτερης περιοχής και η ενίσχυση του δικτύου των αστικών κέντρων.

Η κα Μπιρμπίλη κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εξετάσουν το μέλλον των μεγάλων πόλεων υπό το φως της νέας πραγματικότητας, που αφορά στην έμφαση στις ενισχυμένες πόλεις, ως πόλους ανάπτυξης και κέντρα γνώσης και καινοτομίας, παράγοντες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη διακυβέρνηση με κοινωνική συνοχή και στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η προστασία του περιαστικού χώρου και η ενδυνάμωση της τάσης για επιστροφή στο κέντρο της πόλης είναι οι μόνες λύσεις για το βιώσιμο μέλλον των πόλεων, παράλληλα με τη διακοπή της διάχυσής τους, της επέκτασης χωρίς σχεδιασμό».

Η Υπουργός ΠΕΚΑ έκανε αναφορά στα μεγάλα μητροπολιτικά συγκροτήματα της χώρας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων, καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας, σπαταλώνται πόροι και παράγονται ανεξέλεγκτες ποσότητες σκουπιδιών και αποβλήτων. Η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι έχουμε οδηγηθεί «σε αλόγιστες επεκτάσεις των πόλεων χωρίς να δικαιολογούνται από ανάλογες αυξήσεις του αστικού πληθυσμού. Ο άτακτος γιγαντισμός της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο μέσα από τη βιώσιμη, συστηματική και αυστηρή διαχείριση του χώρου, θεωρώντας την πόλη ως συνολικό σύστημα που αναπτύσσεται με όλα τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος: αέρα, γη και νερά».

Υπογραμμίστηκε η στήριξη του έργου του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ), ο οποίος πρέπει να είναι ο συντονιστικός φορέας για τη μητροπολιτική περιοχή. Ακόμη εξήγγελλε πρωτοβουλίες, όπως: τη διεύρυνση της προστατευθείσας περιοχής του δάσους Σέϊχ-Σου, τη μελέτη για τους ενιαίους κανόνες δόμησης μέσω εθνικής στρατηγικής SEVEZO, την ενίσχυση του ρόλου του ιστορικού κέντρου με έργα στις περιοχές Διοικητηρίου, Βαλαωρίτου και Αγγελάκη, την ανάπλαση της Περιφερειακής Τάφρου, επεμβάσεις ήπιας κινητικότητας για άξονες όπως η Τσιμισκή, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για αναπλάσεις στον άξονα Αχειροποίητου-Αγίας Σοφίας, Επταπυργίου, καθώς και εφαρμογή του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χ 4 μετά από αίτημα του Δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. Ακόμη, ανακοίνωσαν ότι ο ΟΡΘΕ θα έχει έτοιμο το Σεπτέμβριο το πλαίσιο και τις ενιαίες προδιαγραφές για την προκήρυξη πέντε διαγωνισμών για το masterplan Στρατηγικού Ανασχεδιασμού της ζώνης της Θαλάσσιας Σχέσης της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τα θέματα λυμάτων και ποιότητας των υδάτων αναφέρθηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο κατασκευής του συμπληρωματικού κεντρικού αποχετευτικού αγωγού λυμάτων, δίνοντας λύση στις περιοδικές υπερχειλίσεις λυμάτων στον όρμο της Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό, μαζί με αυτό της αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων της ΒΙΠΕ, που προωθείται σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, θα βελτιώσει σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Θερμαϊκού. Ακόμη, θα δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση ανάλογων έργων για 25 περιφερειακούς οικισμούς, στο έργο ξήρανσης της λυματολάσπης στη Σίνδο, καθώς και στην επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού ώστε να διπλασιαστεί η δυναμικότητά του και να αντιμετωπιστεί οριστικά το υδροδοτικό πρόβλημα της πόλης.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι η πρόταση της ερευνητικής ομάδας που είχε την ευθύνη για τη μελέτη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης θέτει ως βάση του σχεδιασμού για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη έναν εξωστρεφή προσανατολισμό που θα ενισχύσει το ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα βασικά κριτήρια για να αντιμετωπιστεί η περιοχή εμβέλειας του νέου Ρυθμιστικού ως μια ολοκληρωμένη γεωγραφική ενότητα ήταν η ζώνη της οικονομικής επιρροής της Θεσσαλονίκης – με τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό της – και οι περιβαλλοντικές ενότητες της περιοχής ? οι ορεινοί όγκοι, οι παράκτιες περιοχές, οι λίμνες, τα δέλτα των ποταμών κ.ά? που πρέπει να εντάσσονται σε μία ενιαία διοικητική διαχείριση.

Σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης είναι το Θαλάσσιο Μέτωπο. «Μέχρι σήμερα, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν με τρόπο αποσπασματικό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πολυμορφία και το σύνολο των λειτουργικών χαρακτηριστικών. Στο θαλάσσιο χώρο υπάρχουν περιοχές με μέγιστο οικολογικό ενδιαφέρον (Δέλτα Αξιού), εγκαταστάσεις μεταποίησης και διαμετακόμισης, λειτουργίες με βιομηχανική επικινδυνότητα, εγκαταστάσεις μεταφορών μητροπολιτικού ενδιαφέροντος, οικισμοί και περιοχές με έντονες τάσεις αστικοποίησης. Για να αξιοποιήσουμε, με τρόπο βιώσιμο, όλη αυτήν τη δυναμική θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ενιαία χωρική ρύθμιση της παράκτιας ζώνης. Έτσι λοιπόν, προσδιορίζουμε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες (4 ή 5) για τις οποίες θα προκηρυχθούν, τον Σεπτέμβριο, προμελέτες ανάπλασης και αξιοποίησης σε επίπεδο masterplan που θα αναδείξουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική της παραλίας. Ενδεικτικά αναφέρω:

– Τη 2η προβλήτα του λιμένα που συνδέεται λειτουργικά με την περιοχή νοτιο- δυτικά της Δυτικής εισόδου, την περιοχή FIX. Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή του FIX παρουσιάζει μια δυναμική ανοικοδόμησης με μικτές χρήσεις γης λόγω του νέου χαρακτήρα της οδού 26ης Οκτωβρίου, των ιστορικών βιομηχανικών κελυφών, της γειτνίασης με το λιμάνι και την περιοχή των Λαχανοκήπων και της απόστασης από το ιστορικό εμπορικό κέντρο. Απαιτείται, λοιπόν, ένας γενικότερος ανασχεδιασμός της περιοχής που θα έχει ως βασικούς άξονες τη λειτουργική, αισθητική και πολεοδομική αναβάθμιση, τη σύνδεση της περιοχής με τον άμεσο περίγυρό της, την ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων, τη διατύπωση προτάσεων για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εξειδίκευση των χρήσεων γης.

– Την περιοχή μεταξύ Ποσειδωνίου και Κυβερνείου, όπου η επικαιροποίηση των χρήσεων γης, η ιεράρχηση των οδών, οι προτάσεις ρυμοτομίας και αναπλάσεων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μορφολογία της περιοχής, την υψηλή δόμηση, τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και την ανάγκη των κατοίκων της ανατολικής Θεσσαλονίκης για πρόσβαση στην θάλασσα.

– Την περιοχή από τον Φοίνικα έως το τμήμα που αντιστοιχεί στο ΙΚΕΑ, μια περιοχή που έχει υψηλή ζήτηση, αλλά εμφανίζει, ταυτόχρονα, ιδιοποίηση της φυσικής παραλίας, αδιέξοδα πρόσβασης ενώ έχουν προκύψει και ιδιοκτησιακά ζητήματα».

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τόνισε το αναπτυξιακό πρότυπο του νέου Ρυθμιστικού, που περιλαμβάνει την προώθηση της ανάπτυξης της πόλης ως «περιφερειακής μητρόπολης» και «πόλης-πύλης» της ΕΕ από ανατολή και βορά, ως «πόλου έρευνας και καινοτομίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη». Ακόμη προωθεί την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, την ενίσχυση της βιομηχανικής, βιοτεχνικής οργάνωσης κυρίως στον άξονα Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, την ενδυνάμωση του τριτογενούς τομέα, όπως logistics, εμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός.

Τα όρια της περιοχής που καλύπτει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο θα οριστικοποιηθούν μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης, ο ΟΡΘΕ θα συγκροτήσει «Συμβούλιο Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης» και «Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού». Παράλληλα, και στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου με το Δήμο με σκοπό την πληρέστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των στόχων και προγραμμάτων τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Μαρία Καλτσά, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, η πρόεδρος της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ), Ντόρα Γαλάνη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) Γιάννης Πολύζος και ο πρόεδρος του ΟΡΘΕ Πάνος Σταθακόπουλος. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, καθώς και βουλευτές, εκπρόσωποι περιφερειακών, δημοτικών αρχών και φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Ιωάννινα 2023: Όχι στην προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για τον οδοφωτισμό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Σοβαρή διαφωνία εκφράζει η Δημοτική παράταξη “Ιωάννινα 2023” στο θέμα της εισόδου του Δήμου Ιωαννιτών στο ΣΕΑ για τον οδοφωτισμό Ηπείρου. Το θέμα ξεκίνησε με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας για το θέμα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη, σημειώνει πως με αυτή την προγραμματική σύμβαση εκχωρεί σε άλλους τη διοίκηση έργου, μεγάλης κλίμακας και ιδιαίτερης σημασίας και παράλληλα ακυρώνειμε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πρόσφατη απόφαση, για το ίδιο ακριβώς θέμα, του Δημοτικού Συμβουλίου, που αντιπροσωπεύει πλήρως τη λαϊκή βούληση συνολικά.

Η παράταξη Ιωάννινα 2023, ουσιαστικά κατηγορεί τον Δήμο ότι με την απόφαση αυτή δεν θα έχει άποψη και κρίση για το αντικείμενο του έργου που θα κατασκευαστεί, τις προδιαγραφές αλλά και τι έργο θα παραληφθεί απο το Δήμο ενώ δεν τεκμηριώνεται το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου στο οποίο βασίζεται το προσδοκόμενο όφελος των Δημοτών.

Σε ερώτηση που απευθύνε το ypodomes.com για το έργο στην τέως Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, Τατιάνα Καλογιάννη, που έχει εκτεταμένη και επιτυχημένη αναφορά στη διοίκηση και διαχείριση έργων με σύνθετο χρηματοδοτικό πλαίσιο, μας απάντησε πως: «Η χώρα μας έχει μπροστά της σήμερα, μια ευκαιρία, αλλά και δύσκολη πρόκληση. Οι πόροι που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, κι άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μαζί με την μόχλευση με ιδιωτικά κεφάλαια, αθροίζουν ένα ποσό που ξεπερνά τα 60 δις. ευρώ. Τα έργα που διεκδικούν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην χρηματοδότηση του πλήρους κύκλου ζωής τους, πρέπει να τεκμηριώνουν την χρηματοδοτική και τεχνική ευστάθεια, τη βελτίωση της κοινωνικής ευμάρειας, τη νομική τους τεκμηρίωση, να αποδεικνύουν έναν υψηλό συντελεστή εγχώριας προστιθέμενης αξίας, αλλά κι έναν πολλαπλασιαστή που προσεγγίζει το 2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε τομείς όπως της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, των ενεργειακών υποδομών, του τομέα του περιβάλλοντος και των μεγάλων υποδομών να επιστρέφουν περίπου 2 ευρώ. Για να επιτυγχάνονται όλα αυτά, είναι απολύτως προαπαιτούμενο και αναγκαίο να είναι κανονική και βασισμένη σε ρεαλιστικά στοιχεία η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και τεχνικά αποδεκτοί οι όροι, οι συνθήκες και οι παράγοντες σχεδιασμού. Δηλαδή τι έχουμε και τι θέλουμε να παραλάβουμε. Αυτό είναι το επίπεδο (0) κάθε επένδυσης, δραστηριότητας και οικονομικής πρωτοβουλίας. Η σωστή πολιτική απόφαση λαμβάνεται εφ’ όσον οι υπεύθυνοι πολιτικοί έχουν πλήρως και επαρκώς τα πρωτογενή στοιχεία στη διάθεσή τους».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Σε δημοπράτηση με ΣΔΙΤ η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην Κεντρική Μακεδονία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οδοφωτισμός με LED

Ένα ακόμα μεγάλο ΣΔΙΤ βγήκε στον αέρα. Αυτή τη φορά έχουμε την προκήρυξη για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αναθέτουσα Αρχή είναι η τοπική Περιφέρεια.

Αντικείμενο του έργου είναι η αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών σωμάτων στις εθνικές και επαρχιακές οδούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Βάσει των υπολογισμών, που έχουν γίνει από το 2017, με την αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών με αντίστοιχα τεχνολογίας LED, μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 18.756 MWh, δηλαδή μείωση της τάξεως του 70% και εξοικονόμηση περίπου 2,8 εκ. ευρώ ετησίως. Το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας έχει στο σύνολο περίπου 18.000 φωτιστικά σώματα. Το τμήμα του οδικού δικτύου που αφορά το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού της παρούσας έχει μήκος 1.079 χλμ. και υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 15.000 φωτιστικά σώματα.

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός

Η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. Η αξία του έργου εκτιμήθηκε σε 18,41εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 14,85εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμπραξης θα είναι 144 μήνες, δηλαδή 12 χρόνια εκ των οποίων οι 12 πρώτοι μήνες αφορούν την αναβάθμιση του οδοφωτισμού. Η αποπληρωμή του αναδόχου θα γίνει με την καταβολή σταθερών πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η επιλογή του αναδόχου είναι πολυκριτηριακή και η τιμή που θα προσφερθεί δεν είναι το βασικό συστατικό ανάθεσης. Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί 100% από τον ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο και δεν επιβαρύνει το ΕΣΠΑ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 με την επιλογή του αναδόχου.

Είναι ακόμα ένα έργο που φέρει την ταυτότητα της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και Επενδύσεων που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο portfolio έργων καλύπτωντας ένα ευρύτατο φάσμα έργων. Σε σχέση με τον οδοφωτισμό είναι το δεύτερο σχετικό έργο μετά από εκείνο για την Περιφέρεια Ηπείρου που είναι σε εξέλιξη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης είναι η εκτέλεση του έργου «Αναβάθμιση οδοφωτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με Σ.Δ.Ι.Τ.». Στο πλαίσιο τής προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τον οριστικό σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση / διαχείριση τού συστήματος, και των υποδομών οδοφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων. Η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών μέχρι την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού, εκτιμάται κατά μέγιστον σε 12 μήνες, αρχόμενη από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της σύμβασης σύμπραξης.

Ειδικότερα, στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού στους βασικούς οδικούς άξονες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ήτοι η αντικατάσταση των κατανάλωση, η αποκατάσταση των βλαβών / φθορών, που αφορούν στις υποδομές οδοφωτισμού του εν λόγω οδικού δικτύου και σε λοιπά συνοδά έργα, η αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.

Που αναβαθμίζεται ο οδοφωτισμός

Με βάση την καταγραφή της Περιφέρειας, τα φωτιστικά που θα αντικατασταθούν είναι στις παρακάτω περιοχές:

-Περιαστικό δίκτυο (περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης έως Κ16, οδός Λαγκαδά από το στρατόπεδο Π. Μελά ως το ΤΙΤΑΝ): 48 χλμ., 3.198 φωτιστικά.

-Μοναστηρίου (αερογέφυρα ΚΤΕΛ έως διασταύρωση με εξωτερική περιφερειακή): 7 χλμ., 217 φωτιστικά.

-Σίνδος – Χαλκηδόνα – Βέροια – Όρια (Μοναστηρίου από διασταύρωση με εξωτερική περιφερειακή – Νέα Μαγνησία – Χαλκηδόνα – Αλεξάνδρεια – Βέροια – Παναγία Σουμελά): 84 χλμ., 1.484 φωτιστικά.

-Διαβατά – Ν. Σάντα (κόμβος Ν. Μαγνησίας – Πεντάλοφος – Πετρωτό – Ν. Σάντα): 24 χλμ., 27 φωτιστικά.

-Χαλκηδόνα – Έδεσσα – Όρια (Χαλκηδόνα – Νέα Πέλλα – Γιαννιτσά – Παλαιόφυτο – Σκύδρα – Έδεσσα – Άρνισσα): 92 χλμ., 1.192 φωτιστικά.

-Χαλκηδόνα – Έδεσσα – Νέα Εθνική Οδός (Χαλκηδόνα – Παραλίμνη και Μελίσσι έως Μαυροβούνι): 29 χλμ., 558 φωτιστικά.

-Αλεξάνδρεια – Κατερίνη (κόμβος Αλεξάνδρειας – Αιγίνιο – Κίτρος – Κατερίνη): 86 χλμ., 566 φωτιστικά.

-Λητή – Δροσάτο (κόμβος Λητής – Ν. Σάντα – Δροσάτο – Σύνορα): 53 χλμ., 1.052 φωτιστικά.

-Δροσάτο – Λευκώνας (Δροσάτο – Μουριές – Ροδόπολη – Πετρίτσι – Σιδηρόκαστρο – Λευκώνας): 83 χλμ., 512 φωτιστικά.

-Λευκώνας – Όρια Δράμας (Λευκώνας – Σέρρες – Ζίχνη – Αλιστράτη – Όρια Ν. Δράμας): 57 χλμ., 1.196 φωτιστικά.

Δερβένι – Καβάλα (κόμβος Εγνατίας – Λαγυνά – Γερακαρού – Απολλωνία – Σταυρός – Ασπροβάλτα – Όρια νομού): 85 χλμ., 628 φωτιστικά.

-Θέρμη – Πολύγυρος (κόμβος Θέρμης – Βασιλικά – Γαλάτιστα – Πολύγυρος): 50 χλμ., 446 φωτιστικά.

-Άγιος Πρόδρομος – Αρναία (Άγ. Πρόδρομος – Παλαιόχωρα – Αρναία): 28 χλμ., 86 φωτιστικά.

-Θέρμη – Μουδανιά – Νικήτη (κόμβος Θέρμης – κόμβος Μουδανιών – Νικήτη): 89 χλμ., 1.617 φωτιστικά.

-Κύκλωμα Κασσάνδρας (κόμβος Μουδανιών – Ποτίδαια – Φώκαια – Καλλιθέα – Παλιούρι – Ποσείδι – Σίβηρη – Καλλιθέα): 98 χλμ., 875 φωτιστικά.

-Κύκλωμα Σιθωνίας (κόμβος Νικήτης – Μαρμαράς – Τορώνη – Καλαμίτσι – Σάρτη – Βουρβουρού – κόμβος Νικήτης): 104 χλμ., 376 φωτιστικά.

-Μεσοράχη – Αμφίπολη (κόμβος Μεσοράχης – Μαυρόλοφος – Αμφίπολη): 30 χλμ., 351 φωτιστικά.

-Μεσολακκιά – Όρια Δράμας (Μεσολακκιά – Παλαιοκώμη – Πρώτη – Όρια νομού Δράμας): 25 χλμ., 265 φωτιστικά.

-Ενωτική Σίνδου (κόμβος ΠΑΘΕ – Σίνδος): 7 χλμ., 350 φωτιστικά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη antigraffiti δράση των τελευταίων δεκαετιών στην Αθήνα – Ποιοί δρόμοι “καθαρίζονται”

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία από τις μεγαλύτερες αντιγκράφιτι δράσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Ιουνίου στην οδό Πατησίων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με την συνεργασία των ανθρώπων της Διεύθυνσης Καθαριότητας, η εταιρία «Karcher» έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας με δική της δωρεά το εξαιρετικά μεγάλο και σχεδιασμένο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έργο.

Η εντυπωσιακή σε μέγεθος παρέμβαση ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου και καλύπτει την Πατησίων από την Ομόνοια μέχρι το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στις δύο πλευρές της. Υπολογίζεται ότι θα καθαριστεί σταδιακά και μέχρι τα τέλη Ιουλίου ένα σύνολο επιφανειών μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και ύψους 3,5 μέτρων.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται από ειδικά συνεργεία τα οποία προχωρούν στον καθαρισμό με πλυστικά μηχανήματα πίεσης ζεστού-κρύου νερού αλλά και στην τοποθέτηση ειδικού υλικού anti-graffiti και υδρόφοβης μπογιάς. Υλικά τα οποία αποτρέπουν την επανατοποθέτηση αφίσας και διευκολύνουν τον καθαρισμό νέας ρύπανσης που μπορεί να γίνει με μπογιές και κάθε άλλο τρόπο.

Ο καθαρισμός γίνεται σε μάρμαρα, ρολά καταστημάτων, τοιχοποιίες και ΚΑΦΑΟ. Ενώ και τα πεζοδρόμια απολυμαίνονται με ειδικό υλικό και καυτό νερό 90 βαθμών και πίεσης 500 bars.

Για την επιτυχία της συγκεκριμένης παρέμβασης καθοριστική ήταν και είναι η συμβολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών που μαζί με τον Δήμο Αθηναίων ενημέρωσαν τους επαγγελματίες της περιοχής για την ανάγκη του έργου και εξασφάλισαν την απόλυτη συνεργασία τους.

Η Kärcher με την προηγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της οπτικής ρύπανσης στην πόλη με την συγκεκριμένη παρέμβαση σε έναν από τους πλέον ιστορικούς δρόμους της Αθήνας, στηρίζοντας ουσιαστικά την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα και την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

«Τέτοιας μορφής παρεμβάσεις, με τέτοια συχνότητα, σε περιοχές πέρα από το κέντρο της πόλης, γίνονται για πρώτη φορά. Και αυτό, δεν το λέω για να διαφημίσω τη δουλειά μας, αλλά για να γίνει αντιληπτό ότι ο τρόπος που καθαρίζει η Αθήνα, έχει αλλάξει. Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής που ακολουθούμε, μας επιβεβαιώνουν. Όπως και η επιλογή να δημιουργηθεί το πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου” που καλεί τους πάντες να συμμετέχουν στις αλλαγές που γίνονται στην πόλη. Γιατί οι Αθηναίοι βλέπουν πλέον τη διαφορά. Βλέπουν τη γειτονιά τους να γίνεται ανθρώπινη, αξιοπρεπής. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η πόλη» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα