Connect with us

Έργα πόλης

Θεσσαλονίκη: παρουσιάστηκε το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη διεθνοποίηση και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής της μητροπολιτικής περιοχής, την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση του μοντέλου της συμπαγούς πόλης, ανέδειξαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, παρουσιάζοντας το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, σήμερα, σε εκδήλωση του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) και του ΥΠΕΚΑ.

Τους κύριους άξονες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, που είναι: η επιστροφή στο Κέντρο, η αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών, η προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας με φιλικούς τρόπους μετακίνησης, ο στρατηγικός σχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου με ενιαίες προδιαγραφές, η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης με μεγάλες και μικρές αναπλάσεις, η ενδυνάμωση του ρόλου της ευρύτερης περιοχής και η ενίσχυση του δικτύου των αστικών κέντρων.

Η κα Μπιρμπίλη κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εξετάσουν το μέλλον των μεγάλων πόλεων υπό το φως της νέας πραγματικότητας, που αφορά στην έμφαση στις ενισχυμένες πόλεις, ως πόλους ανάπτυξης και κέντρα γνώσης και καινοτομίας, παράγοντες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη διακυβέρνηση με κοινωνική συνοχή και στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η προστασία του περιαστικού χώρου και η ενδυνάμωση της τάσης για επιστροφή στο κέντρο της πόλης είναι οι μόνες λύσεις για το βιώσιμο μέλλον των πόλεων, παράλληλα με τη διακοπή της διάχυσής τους, της επέκτασης χωρίς σχεδιασμό».

Η Υπουργός ΠΕΚΑ έκανε αναφορά στα μεγάλα μητροπολιτικά συγκροτήματα της χώρας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων, καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας, σπαταλώνται πόροι και παράγονται ανεξέλεγκτες ποσότητες σκουπιδιών και αποβλήτων. Η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι έχουμε οδηγηθεί «σε αλόγιστες επεκτάσεις των πόλεων χωρίς να δικαιολογούνται από ανάλογες αυξήσεις του αστικού πληθυσμού. Ο άτακτος γιγαντισμός της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο μέσα από τη βιώσιμη, συστηματική και αυστηρή διαχείριση του χώρου, θεωρώντας την πόλη ως συνολικό σύστημα που αναπτύσσεται με όλα τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος: αέρα, γη και νερά».

Υπογραμμίστηκε η στήριξη του έργου του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ), ο οποίος πρέπει να είναι ο συντονιστικός φορέας για τη μητροπολιτική περιοχή. Ακόμη εξήγγελλε πρωτοβουλίες, όπως: τη διεύρυνση της προστατευθείσας περιοχής του δάσους Σέϊχ-Σου, τη μελέτη για τους ενιαίους κανόνες δόμησης μέσω εθνικής στρατηγικής SEVEZO, την ενίσχυση του ρόλου του ιστορικού κέντρου με έργα στις περιοχές Διοικητηρίου, Βαλαωρίτου και Αγγελάκη, την ανάπλαση της Περιφερειακής Τάφρου, επεμβάσεις ήπιας κινητικότητας για άξονες όπως η Τσιμισκή, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για αναπλάσεις στον άξονα Αχειροποίητου-Αγίας Σοφίας, Επταπυργίου, καθώς και εφαρμογή του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χ 4 μετά από αίτημα του Δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. Ακόμη, ανακοίνωσαν ότι ο ΟΡΘΕ θα έχει έτοιμο το Σεπτέμβριο το πλαίσιο και τις ενιαίες προδιαγραφές για την προκήρυξη πέντε διαγωνισμών για το masterplan Στρατηγικού Ανασχεδιασμού της ζώνης της Θαλάσσιας Σχέσης της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τα θέματα λυμάτων και ποιότητας των υδάτων αναφέρθηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο κατασκευής του συμπληρωματικού κεντρικού αποχετευτικού αγωγού λυμάτων, δίνοντας λύση στις περιοδικές υπερχειλίσεις λυμάτων στον όρμο της Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό, μαζί με αυτό της αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων της ΒΙΠΕ, που προωθείται σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, θα βελτιώσει σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Θερμαϊκού. Ακόμη, θα δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση ανάλογων έργων για 25 περιφερειακούς οικισμούς, στο έργο ξήρανσης της λυματολάσπης στη Σίνδο, καθώς και στην επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού ώστε να διπλασιαστεί η δυναμικότητά του και να αντιμετωπιστεί οριστικά το υδροδοτικό πρόβλημα της πόλης.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι η πρόταση της ερευνητικής ομάδας που είχε την ευθύνη για τη μελέτη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης θέτει ως βάση του σχεδιασμού για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη έναν εξωστρεφή προσανατολισμό που θα ενισχύσει το ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα βασικά κριτήρια για να αντιμετωπιστεί η περιοχή εμβέλειας του νέου Ρυθμιστικού ως μια ολοκληρωμένη γεωγραφική ενότητα ήταν η ζώνη της οικονομικής επιρροής της Θεσσαλονίκης – με τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό της – και οι περιβαλλοντικές ενότητες της περιοχής ? οι ορεινοί όγκοι, οι παράκτιες περιοχές, οι λίμνες, τα δέλτα των ποταμών κ.ά? που πρέπει να εντάσσονται σε μία ενιαία διοικητική διαχείριση.

Σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης είναι το Θαλάσσιο Μέτωπο. «Μέχρι σήμερα, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν με τρόπο αποσπασματικό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πολυμορφία και το σύνολο των λειτουργικών χαρακτηριστικών. Στο θαλάσσιο χώρο υπάρχουν περιοχές με μέγιστο οικολογικό ενδιαφέρον (Δέλτα Αξιού), εγκαταστάσεις μεταποίησης και διαμετακόμισης, λειτουργίες με βιομηχανική επικινδυνότητα, εγκαταστάσεις μεταφορών μητροπολιτικού ενδιαφέροντος, οικισμοί και περιοχές με έντονες τάσεις αστικοποίησης. Για να αξιοποιήσουμε, με τρόπο βιώσιμο, όλη αυτήν τη δυναμική θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ενιαία χωρική ρύθμιση της παράκτιας ζώνης. Έτσι λοιπόν, προσδιορίζουμε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες (4 ή 5) για τις οποίες θα προκηρυχθούν, τον Σεπτέμβριο, προμελέτες ανάπλασης και αξιοποίησης σε επίπεδο masterplan που θα αναδείξουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική της παραλίας. Ενδεικτικά αναφέρω:

– Τη 2η προβλήτα του λιμένα που συνδέεται λειτουργικά με την περιοχή νοτιο- δυτικά της Δυτικής εισόδου, την περιοχή FIX. Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή του FIX παρουσιάζει μια δυναμική ανοικοδόμησης με μικτές χρήσεις γης λόγω του νέου χαρακτήρα της οδού 26ης Οκτωβρίου, των ιστορικών βιομηχανικών κελυφών, της γειτνίασης με το λιμάνι και την περιοχή των Λαχανοκήπων και της απόστασης από το ιστορικό εμπορικό κέντρο. Απαιτείται, λοιπόν, ένας γενικότερος ανασχεδιασμός της περιοχής που θα έχει ως βασικούς άξονες τη λειτουργική, αισθητική και πολεοδομική αναβάθμιση, τη σύνδεση της περιοχής με τον άμεσο περίγυρό της, την ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων, τη διατύπωση προτάσεων για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εξειδίκευση των χρήσεων γης.

– Την περιοχή μεταξύ Ποσειδωνίου και Κυβερνείου, όπου η επικαιροποίηση των χρήσεων γης, η ιεράρχηση των οδών, οι προτάσεις ρυμοτομίας και αναπλάσεων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μορφολογία της περιοχής, την υψηλή δόμηση, τους χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και την ανάγκη των κατοίκων της ανατολικής Θεσσαλονίκης για πρόσβαση στην θάλασσα.

– Την περιοχή από τον Φοίνικα έως το τμήμα που αντιστοιχεί στο ΙΚΕΑ, μια περιοχή που έχει υψηλή ζήτηση, αλλά εμφανίζει, ταυτόχρονα, ιδιοποίηση της φυσικής παραλίας, αδιέξοδα πρόσβασης ενώ έχουν προκύψει και ιδιοκτησιακά ζητήματα».

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τόνισε το αναπτυξιακό πρότυπο του νέου Ρυθμιστικού, που περιλαμβάνει την προώθηση της ανάπτυξης της πόλης ως «περιφερειακής μητρόπολης» και «πόλης-πύλης» της ΕΕ από ανατολή και βορά, ως «πόλου έρευνας και καινοτομίας στη Νοτιανατολική Ευρώπη». Ακόμη προωθεί την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, την ενίσχυση της βιομηχανικής, βιοτεχνικής οργάνωσης κυρίως στον άξονα Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, την ενδυνάμωση του τριτογενούς τομέα, όπως logistics, εμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός.

Τα όρια της περιοχής που καλύπτει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο θα οριστικοποιηθούν μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης, ο ΟΡΘΕ θα συγκροτήσει «Συμβούλιο Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης» και «Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού». Παράλληλα, και στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου με το Δήμο με σκοπό την πληρέστερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των στόχων και προγραμμάτων τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Μαρία Καλτσά, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, η πρόεδρος της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ), Ντόρα Γαλάνη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) Γιάννης Πολύζος και ο πρόεδρος του ΟΡΘΕ Πάνος Σταθακόπουλος. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, καθώς και βουλευτές, εκπρόσωποι περιφερειακών, δημοτικών αρχών και φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Υπεγράφη με 14,2 εκατ. ευρώ η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πατούλης-Μελισσανίδης στην υπογραφή του έργου της υπογειοποίησης

Υπεγράφη χθες από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον υπεύθυνο της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Υπογειοποίηση τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου και τα σύνοδα έργα στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας».

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 14.274,193,55 ευρώ, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, παρουσία του Διοικητικού ηγέτη της ΠΑΕ ΑΕΚ Δ. Μελισσανίδη, του Προέδρου του ερασιτέχνη της ΠΑΕ ΑΕΚ Αλ. Αλεξίου, του Γενικού Διευθυντή της Δικέφαλος Ν. Στράτος και του Προέδρου της εταιρείας Dimand που έχει αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου Δ. Ανδριόπουλου. Παρέστησαν επίσης οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Θ. Μαύρος και Σ. Σεραφειμίδης.

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα γιατί με την υπογραφή της σύμβασης ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα το νέο γήπεδο της ΑΕΚ» επισήμανε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε εδώ στην Περιφέρεια με τη διοίκηση της ΑΕΚ δώσαμε μία υπόσχεση ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες.

Με τη σημερινή υπογραφή για την κατασκευή αυτού του κρίσιμου έργου, η οποία έρχεται νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες με τη συνδρομή των υπηρεσιών μας εδώ στην Περιφέρεια και τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αποτελεί προτεραιότητά μας να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό το οποίο θα δώσει υπεραξία στην πόλη και θα διευκολύνει τη λειτουργία του νέου γηπέδου.

Η Αγιά Σοφιά θα γίνει, είμαστε αποφασισμένοι να μη χαθεί ούτε μία μέρα, προκειμένου όλοι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ να το χαρούν το συντομότερο δυνατό. Προχωράμε».

Από την πλευρά του ο κ. Μελισσανίδης χαρακτήρισε ως σημαντική στιγμή τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου και ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για τη συνεργασία. Όπως επισήμανε παραμένει ως προτεραιότητα να «τρέξουν» γρήγορα τα έργα για την έγκαιρη κατασκευή του νέου γηπέδου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Ημαθία: Αποκατάσταση βλαβών ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Νάουσας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δημοτικός Φωτισμός LED

Στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης και επισκευής βλαβών ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ημαθίας πραγματοποίησε έλεγχο και επισκευές στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου στην περιοχή της Νάουσας και συγκεκριμένα στην Επαρχιακή Οδό από Σ.Σ. Νάουσας − Νάουσα − Δ.Δ. Κάτω Βερμίου και στη Δημοτική Οδό “Σπηλαίου” από Επαρχιακή και θέση κόμβο των Εσπερίδων έως Νάουσα.

Οι έλεγχοι συντήρησης και επισκευής βλαβών κρίθηκαν επιβεβλημένοι καθώς μετά τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι ο ηλεκτροφωτισμός των παραπάνω οδών παρουσίαζε βλάβες με αποτέλεσμα κατά τις νυχτερινές ώρες ο φωτισμός να μην είναι επαρκής.

Παρόμοιες εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και επισκευής βλαβών ηλεκτροφωτισμού από την Τεχνική υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της Ημαθίας, σύμφωνα με τον τακτικό προγραμματισμό που υπάρχει αλλά και με τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση για την δημιουργία λέσχης σίτισης στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτιριο, Σκαλωσια

Την προγραμματική σύμβαση με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ για την επέκταση του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου όπου προβλέπεται η δημιουργίας λέσχης σίτισης για τους ένστολους, υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου Νίκος Σπυριδάκης.

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια Κρήτης, παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, , η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης Καίτη Ιερωνυμάκη, το στέλεχος της υπηρεσίας Δήμητρα Τζανάκη, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου.

Με το παρόν έργο- η μελέτη συντάχθηκε από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κρήτης- προβλέπεται η προσθήκη 456,69 τ.μ. τμήματος στον Β’ όροφο, αίθουσα συνάθροισης κοινού (λέσχη), δύο γραφεία, W.C. και κουζίνα – μαγειρείο, καθώς και 72,84 τ.μ. του ανατολικού κλιμακοστασίου, το οποίο είναι στεγασμένο, με προσθήκη ανελκυστήρα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε το έργο σημαντικό και με κοινωνική διάσταση, καθώς στη λέσχη θα εξυπηρετούνται καθημερινά εκατοντάδες ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας και ο Στρατός. Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Υπεγράφη σήμερα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη λέσχη Αξιωματικών και ενστόλων στο Ηράκλειο.

Ένα έργο που με την ολοκλήρωση της μελέτης, που είχε αρκετά θέματα η μελέτη την οποία ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχει αυτή η λέσχη που θα εξυπηρετεί όλους τους ένστολους της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικό έργο, κοινωνικό έργο, όπου θα εξυπηρετούνται εκατοντάδες ένστολοι καθημερινά».

Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου Νίκος Σπυριδάκης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την δρομολόγηση του έργου ανέφερε:

«Πρόκειται για ένα σημαντικό για εμάς έργο, θα εξυπηρετήσει στο σύνολό του το Αστυνομικό προσωπικό και όχι μόνο, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια, στον Περιφερειάρχη. Ελπίζω οι διαδικασίες να είναι γρήγορες και να δούμε το έργο υλοποιήσιμο και λειτουργήσιμο για το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και του Στρατού».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα