Θεσσαλία: Στο 57,2% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Σύσκεψη με τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός

Σύσκεψη με τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στα πλαίσια και της διαδικασίας προγραμματισμού για την τρέχουσα χρονιά. Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη για τη συνεργασία αλλά και για την επιτυχημένη πορεία που κατέγραψε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός:
«Ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ανέρχεται 497 εκ. ευρώ Δημόσια Δαπάνη. Στο τέλος του 2012, η απορρόφηση στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, έφτασε στο ποσό των 521 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 57,26%. Οι δαπάνες όλου του προγράμματος εντός του 2012 ήταν 114 εκ. ευρώ , αντί στόχου που είχε τεθεί από το Υπουργείο στα 82 εκ. ευρώ. Η Διαχειριστική Αρχή στο τέλος του 2012, ως μέρος του συνολικού ποσού, έφτασε σε απορρόφηση ύψους 175 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 46% με τις δαπάνες εντός 2012 να φτάνουν τα 94 εκ. ευρώ. Επίσης η Διαχειριστική Αρχή:

– Με την εν ισχύ σήμερα «εκχώρηση», διαχειρίζεται πόρους 381 εκ.ευρώ.
– Επίσης, η διαχειρίζεται πόρους και έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ (43 εκ.ευρώ) και του ΕΠΑΝΑΔ (ΤΟΠΣΑ – 8,5 εκ.ευρώ).
– Εντός του 2012, έγινε πλήρης εργασία ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Γ΄ Π.Ε.Π. Θεσσαλίας.
– Ενώ στο Β΄ εξάμηνο του 2012, υπήρξε πλήρης εργασία προετοιμασίας νέας προγραμματικής περιόδου.
– Υπήρξε ακόμη, πλήρης συνεργασία με όλους τους Φορείς για προετοιμασία νέων έργων.
– Παράλληλα έγινα εγκαίρως όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για εξασφάλιση πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων στα έργα, έως και την πληρωμή τους και καταχώρηση αυτών στο ΟΠΣ.

Κλείνοντας ο κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι το 2013 πρόκειται να είναι μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία απαιτείται στενότερη συνεργασία με όλους τους φορείς έτσι ώστε να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και να αντιμετωπίζεται άμεσα τα όποια ζητήματα δημιουργούνται. «Έχουμε σχέδιο και ξέρουμε που βαδίζουμε. Να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τη δουλειά, που κάνουμε για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην κοινωνία και την τοπική οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.