Newsroom

Ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα να μπαίνει νερό στην Κάρλα. Αυτό έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με την δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσιου, την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας (ΕΥΔΕ) και τον Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα έργα για την ανασύσταση της Λίμνης Κάρλας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η λίμνη καθώς πολλές από τις εργολαβίες που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχουν παγώσει, ενώ και διάφορες άλλες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εμποδίζουν τη συνέχιση των έργων.

Λύση όμως δόθηκε στο έργο που αφορά «Κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας (αρδευτικό) προϋπολογισμού 24.842.941 ευρώ καθώς όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, «το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΄΄Αλέξανδρος Μπαλτατζής΄΄ προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

«Το έργο επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά και εξυγιαντικά έργα της Θεσσαλίας. Με το έργο πολλαπλής σκοπιμότητας ανασύστασης της λίμνης Κάρλας που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65 με 70%, θα αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα των Π.Ε Λάρισας και Μαγνησίας, όπως η προστασία από πλημμύρες και η ρύπανση του Παγασητικού, η υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων της ευρύτερης περιοχής, η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων που αρδεύονται πλημμελώς, ενώ ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί μερικώς το προϋπάρχον οικοσύστημα της Κάρλας και θα διασφαλισθεί στο μέλλον η διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων.

Εμείς επιδιώκουμε να συνεχιστούν τα έργα που εκκρεμούν. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αποφυγή ευθυνών» τόνισε ο κ. Αγοραστός και συνέχισε, «Η αποκέντρωση του κράτους πρέπει κάποτε να γίνει πράξη. Αν τα έργα στην Κάρλα υλοποιούνταν από την Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν θα είχαμε σήμερα αυτά τα προβλήματα. Εμείς εκπέμπουμε ένα μήνυμα αποτελεσματικότητας».

Αναφερόμενος στο ρόλο του αρμόδιου υπουργείου τόνισε: «Οι εργολαβίες πρέπει να συνεχιστούν και το αντλιοστάσιο στον Πηνειό πρέπει να λειτουργήσει άμεσα. Το ΥΠΕΚΑ πρέπει να αποφασίσει ποιος θα διαχειρίζεται το έργο αυτό και με ποιο τρόπο και όχι να αφήνει μετέωρη μια ολόκληρη περιοχή και τους ανθρώπους της».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε όμως και το γεγονός ότι «ο Πηνειός και η Κάρλα δεν φτάνουν από μόνα τους να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία. Αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου και παράλληλα τα δίκτυα σύνδεσης με τον Πηνειό τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον θα είναι μη αναστρέψιμα», ενώ ανέφερε και τις τεκμηριωμένες απόψεις πολλών επιστημόνων και ειδικών που μιλούν για «ερημοποίηση» της Θεσσαλίας αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου.

Επίσης ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι θα επιδιώξει μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για να δοθεί μια λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Παράλληλα ανέφερε ότι οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας πραγματοποιούν ελέγχους για την ποιότητα του νερού και των ψαριών και ότι τα πρόσφατα τοξικολογικά αποτελέσματα δεν εμπνέουν κίνδυνο ανησυχίας.

Από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης η Πρόεδρος Ιφιγένεια Καγκάλου δήλωσε ότι «ο Φορέας δεν έχει τις θεσμικές αρμοδιότητες για να εποπτεύει τα έργα στην Κάρλα αλλά ούτε και σαφείς εντολές απ? το ΥΠΕΚΑ για την παρακολούθηση και τη λειτουργία τους», Ενώ η Διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας Ξένια Καρατζά ανέφερε τις εργολαβίες που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή αλλά και την αδυναμία λειτουργίας των αντλιοστασίων.

Στη σύσκεψη ακόμη παρευρέθηκαν οι κ.κ. ΑΛ. Σπανός και Αλ. Κοέν από την ΕΥΔΕ Κάρλας, και ο κ. Π. Σιδηρόπουλος από τον Φορέα Διαχείρισης.

Το έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το έργο της επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας είναι ένα σύνθετο έργο που υλοποιείται με 8 εργολαβίες προϋπολογισμού πάνω από 200 εκ. ευρώ.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ