Connect with us

Επικαιρότητα

Οι 7+6 εντολές των Βρυξελλών για τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, τελείωσε η εποχή της ‘αρπαχτής’!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις


Εντολή για επιτάχυνση της εκτέλεσης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην ελληνική διοίκηση δίνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον Ελληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, εκ μέρους των εταίρων και δανειστών.
 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν καθιστά σαφές ότι «υπάρχει μια πλειάδα ενεργειών, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και της νεολαίας και, τέλος, την εξάλειψη δυσλειτουργιών στη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες εμποδίζουν τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων να κατευθυνθούν εκεί όπου χρειάζονται και δημιουργούν προσκόμματα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο μεταφέρει, κατ’ ουσίαν, την εντολή: «Αρχίστε να συνεργάζεστε με την ομάδα Ράιχενμπαχ τώρα και όχι αργότερα», πράγμα που σημαίνει πολλά και για τις πολιτικές εξελίξεις. Η επιστολή δεν εστάλη καθόλου τυχαία το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί μια μαραθώνια συνεδρίαση της ομάδας Ράιχενμπαχ, με τη συμμετοχή ειδικών από τα κράτη-μέλη που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης. Στη συνάντηση αυτή μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο για την τεχνική υποστήριξη της Ελλάδας από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη.

 
Το σχέδιο που παρουσιάζει η Real Money προβλέπει μια πρωτοφανή απόβαση Ευρωπαίων επιτρόπων σε όλα τα υπουργεία στην Αθήνα. Από την εκτενέστατη παρουσίαση που έκανε ο Σουηδός Γιόργκεν Χόλμκβιστ, «δεξί χέρι» του Χορστ Ράιχενμπαχ, προκύπτει το αυτονόητο: «Το κράτος χρειάζεται σοβαρή εγχείρηση και όχι ?lifting?».

 
Οι 7 εντολές

 
Αναλυτικά, από τα ευρήματα της συνάντησης της Τρίτης (η 2η τριμηνιαία στο πλαίσιο της εντολής Ράιχενμπαχ), οι 7 εντολές των Βρυξελλών (οι προτάσεις των κοινοτικών ειδικών της task force, έπειτα από ελληνικό αίτημα) είναι οι ακόλουθες, ανά τομέα:
 

1. Διαχείριση αποβλήτων: Σε νέα συνάντηση ειδικά για το θέμα, που θα γίνει το Απρίλιο, η ελληνική πλευρά υποχρεούται να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα με δράσεις για το πώς, εφαρμόζοντας το κοινοτικό δίκαιο (για να σταματήσει να πληρώνει πρόστιμα), θα βρει χώρους και προτάσεις χρηματοδότησης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει να γνωμοδοτήσουν κοινοτικοί ειδικοί με εμπειρία σε πετυχημένη διαχείριση.
 

2. Ενέργεια: Οι στόχοι είναι γνωστοί: απελευθέρωση, αποκρατικοποίηση και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών. Ως προτεραιότητες έχουν τεθεί η αναθεώρηση του προγράμματος υποστήριξης επενδύσεων (που πρακτικά δεν υπάρχει) και η έκδοση νέων αδειών «σε μία στάση». Εκθέσεις αναμένονται σύντομα για τα δίκτυα, την ενεργειακή επάρκεια, την πιστοποίηση και το πρόγραμμα Ηλιος.
 

3. Ιδιωτικοποιήσεις: Δημιουργία κανονιστικού πλαισίου και ίδρυση ρυθμιστικών Αρχών (π.χ. νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, τζόγος, αυτοκινητόδρομοι). Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και του εθνικού χωροταξικού πλαισίου χρήσεων.
 

4. Δικαιοσύνη: Ειδικοί της task force θα γνωματεύσουν όταν γίνει η αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος και θα προωθηθεί η εξωδικαστική επίλυση με διαμεσολάβηση.
 

5. Κοινοτικά κονδύλια: Διευκόλυνση της απορρόφησης με μείωση του χρόνου καταβολής των πληρωμών από πλευράς Ε.Ε., απλοποίηση των αιτήσεων, μόνιμα ανοιχτή διαδικασία προτάσεων για νέα προγράμματα.
 

6. Επιχειρηματικό περιβάλλον: Διευκόλυνση των εξαγωγών, απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών (υποστήριξη από ομάδα Ολλανδών ειδικών). Αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία εξαγωγικών επιχειρήσεων.
 

7. Δημόσιες προμήθειες: Θα γίνουν εντατικά σεμινάρια για το πώς στήνονται οι δημόσιοι διαγωνισμοί και οι προμήθειες από ειδικούς της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και του ΟΟΣΑ.
 

Το ίδιο αναλυτικές ήταν και πολλές από τις παρουσιάσεις των ειδικών από χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως του Σουηδού και του Γερμανού ειδικού για τον τομέα της υγείας, των Ολλανδών για το Κτηματολόγιο και το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, ενός γερμανικού υπουργείου για την τοπική αυτοδιοίκηση, των Ολλανδών ειδικών στη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», της έκθεσης των Γάλλων για τη δημόσια διοίκηση και την κρατική μηχανή και, τέλος, ομάδας Αυστριακών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και γραφειοκρατία.
 

Έξι «καυτοί» τομείς στο στόχαστρο των Ευρωπαίων εταίρων

 
Οι 6 εντολές των κρατών-μελών, οι οποίες προκύπτουν από προτάσεις έπειτα από απευθείας επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με υπουργεία και φορείς άλλων κρατών-μελών, είναι οι εξής:

 

-Φοροδιαφυγή – ξέπλυμα «βρόμικου χρήματος»: Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Γερμανός ειδικός, πρώτα πρέπει να εντοπιστούν οι «τρύπες» στο ήδη υπάρχον σύστημα φορολογικής εποπτείας και μετά να ακολουθήσει εκτεταμένη εκπαίδευση των ελληνικών Αρχών. Γερμανοί, Ολλανδοί, το ΔΝΤ και οι ελληνικές Αρχές συναντήθηκαν πολλές φορές για το θέμα αυτό από τις 9-19 Ιανουαρίου. Οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη υποβάλει αίτημα για εκπαίδευση στελεχών του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και των εφοριακών. Ο Γερμανός ειδικός θεωρεί ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ισχυρότερος συντονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εταίρων και Ελλάδας, να διερευνηθεί η σύνδεση φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», να ενισχυθεί η εποπτεία των οργανισμών κατά της φοροδιαφυγής, να δημιουργηθεί ένα σώμα οικονομικών επιθεωρητών και εισαγγελέων και να περιοριστεί η δυνατότητα παρέμβασης πολιτικών προσώπων. Για όλα αυτά, πρέπει να ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ομάδες ειδικών και το πρόγραμμα να είναι υπηρεσιακό κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
 

-Κτηματολόγιο και εθνικό χωροταξικό πλαίσιο: Ο τομέας αυτός, μέχρι στιγμής, έχει ανατεθεί σε Ολλανδούς. Οι Ολλανδοί ενεπλάκησαν ύστερα από αίτημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον Ολλανδό πρέσβη στην Αθήνα. Ο ολλανδικός οργανισμός για το «περιουσιολόγιο» ετοιμάζει προτάσεις για τη ριζική αναδιοργάνωση των φορέων που σχετίζονται με το θέμα και οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και αλληλοεπικαλύπτονται, προτείνει, δε, μία δομή παρόμοια με αυτή που ισχύει στην Ολλανδία. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανισμός κάτω από τον υπουργό, ο οποίος θα καταγράψει τα πάντα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ιδιωτικών εταιρειών και στο τέλος της ημέρας ο πολίτης θα κάνει τη δουλειά του με μία επίσκεψη στον συμβολαιογράφο και οι μεγάλοι επενδυτές στο ειδικό γραφείο του υπουργού.
 

-Υγεία: Αυτός ο τομέας έχει τεχνικές προτάσεις, ανεξάρτητες μεταξύ τους, ήδη από Σουηδούς και Γερμανούς. Οι Σουηδοί προτείνουν λύσεις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και, εν ολίγοις, αποσυνδέουν τη συνδιαλλαγή γιατρού – ασθενή. Ο γιατρός θα ενημερώνει ένα ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο ο φαρμακοποιός θα έχει πρόσβαση και θα εξυπηρετεί κατευθείαν τον πελάτη του. Οι Σουηδοί, οι οποίοι θεωρούν ότι η συνεργασία κάνει καλό και στους ίδιους, μένουν ιδιαίτερα στο γεγονός πως δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να γράφονται 80.000 συνταγές και στη Σουηδία, με τις πιο απαιτητικές υπηρεσίες υγείας, μόλις 35.000.
 

Αντίστοιχα, και οι Γερμανοί ειδικοί του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας προσπαθούν να καταλάβουν τι πάει στραβά και κοστίζουν τόσο πολύ τα ελληνικά νοσοκομεία. Το θέμα ετέθη για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2010 σε συνάντηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Αγκελα Μέρκελ. Τον Μάρτιο του 2011, οι Γερμανοί άρχισαν να εκπαιδεύουν τους Ελληνες στο management των νοσοκομείων και την τιμολόγηση των φαρμάκων. Ωστόσο, έχουν σοβαρά παράπονα για την ταχύτητα των ελληνικών Αρχών, την ασυνεννοησία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τη χαρακτηριστικά εκνευριστική ελληνική έλλειψη μεθοδικότητας.
 

-Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Σε πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα, εσωτερικός ελεγκτής της Κομισιόν διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» ότι σε αυτή τη χώρα ακόμα δεν υπάρχει η έννοια του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού. Οι εφορίες δέχονται φαξ, όχι όμως και e-mail. H oμάδα των Αυστριακών ειδικών, που βάλθηκαν να φτιάξουν τα πάντα από την αρχή, θέτουν 3 προτεραιότητες:
 

1.Τον προσδιορισμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας (ταυτοποίησης των πολιτών).
 
2.Τη δημιουργία ηλεκτρονικής υπόστασης των οργανισμών του Δημοσίου.
 
3.Τη δημιουργία ηλεκτρονικών γραφείων εξυπηρέτησης του πολίτη για κάθε φάση της συναλλαγής του με το κράτος.
 

Το σύστημα πρέπει να είναι κεντρικό, ολιστικό και οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποκτήσουν κίνητρα να ασχοληθούν με αυτό. Το ηλεκτρονικό κράτος είναι απόλυτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη και δεν μπορεί να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
 

-Τοπική αυτοδιοίκηση: Οποιος νόμισε ότι με τον «Καλλικράτη» οι δήμοι… καθάρισαν, είναι γελασμένος! Δεκαπέντε χρόνια μεταρρυθμίσεων καταγράφονται στην έκθεση των Γερμανών ειδικών του υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας. Προτείνεται, λοιπόν, ένα νέο πλάνο αναγκαστικών συνενώσεων, στο οποίο συναινούν και οι Γάλλοι της task force, στο τέλος του οποίου, δήμοι και περιφέρειες θα είναι σε θέση να απορροφούν καλύτερα τα κοινοτικά κονδύλια, να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, να εφαρμόζουν τοπικά τις κεντρικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση και να εποπτεύουν σωστά (άρα και σε επίπεδο ισολογισμών) τις λεγόμενες δημοτικές επιχειρήσεις. Για όλα τα παραπάνω, θα ετοιμαστεί ένα ξεχωριστό Μνημόνιο κατανόησης, που θα είναι έτοιμο στις 30 Μαρτίου.
 

-Δημόσια Διοίκηση: Οπως ήταν λογικό, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης περνάει και μέσα από τα χέρια των Γάλλων, οι οποίοι, άλλωστε, είναι εφευρέτες της γραφειοκρατίας. Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι, λένε οι Γάλλοι και προτείνουν την οργάνωση του κράτους σε 10 γενικές διευθύνσεις (θεματικές), που θα έχουν από πάνω τους το πολύ 15 υπουργούς. Η νέα δομή θα είναι μόνιμη και διυπουργική. Τα υπουργεία και το προσωπικό τους θα αξιολογηθούν, ώστε στη νέα πραγματικότητα να μείνουν όσοι πληρούν τα κριτήρια, το ανθρώπινο δυναμικό θα αντλείται από μία κεντρική πηγή, κατά το πρότυπο του συστήματος EPSO της Κομισιόν, και θα περιδιαβαίνουν από παντού εσωτερικοί ελεγκτές. Το σχέδιο προβλέπει ότι από τις δομές της δημόσιας διοίκησης θα εξοικονομηθεί τουλάχιστον μία μονάδα του ΑΕΠ τα έτη 2013, 2014 και 2015, θα μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού κατά 150.000 και το Δημόσιο θα προσπαθεί να παραχωρεί όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες του στον ιδιωτικό τομέα.
 

Η ανάπτυξη ήταν ταυτόσημη της «αρπαχτής»…
 

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα είναι ήδη ενήμερος για το τι πρέπει να γίνει: «Ηρθε η ώρα των πολιτικών αποφάσεων και μάλιστα από αυτή την κυβέρνηση, όσες ημέρες και αν της μένουν». Βεβαίως, στην πράξη -στην καθημερινότητα των ελληνικών υπουργείων- η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι χαοτική: «Στην Ελλάδα, η έννοια ανάπτυξη ήταν για χρόνια ταυτόσημη με την αρπαχτή. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει και τώρα. Οι φούσκες της αρπαχτής, που έσκασαν, είναι εκατοντάδες. Τρέχουν στα υπουργεία, νομίζοντας ότι θα τις γεμίσουν. Πρέπει, κατά βάση, να συμφωνήσουμε ότι, μιλώντας για ανάπτυξη, όλοι εννοούν το ίδιο πράγμα», έλεγε μετά τη σύσκεψη κοινοτικός αξιωματούχος με τριακονταετή πείρα στον χειρισμό ελληνικών υποθέσεων.
 

real.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Σαφείς οδηγίες για το restart του Τουρισμού στην ΕΕ ζητά από την Κομισιόν η Κουντουρά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής

Τις ασάφειες, τις  ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στο πλαίσιο για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδίων και του τουρισμού στην ΕΕ  επισήμανε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει σαφείς οδηγίες και να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν.

Ως συντονίστρια της Ευρωομάδας GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN, η κυρία Κουντουρά στην παρέμβασή της  κατά τη συνεδρίαση της TRAN, έθεσε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να διευθετήσει για την προστασία του κλάδου και των καταναλωτών.

Ζήτησε συγκεκριμένα από την Κομισιόν:

– Να εκδώσει οδηγίες για το κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαμονή, που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Αν και η αστική ευθύνη αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο, είναι κρίσιμο, ανέφερε,  να υπάρξουν σαφείς κοινές  συστάσεις, γιατί είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τουριστικών καταλυμάτων και των πελατών τους, και είναι αναγκαίο για να  αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης ή ακόμη και απάτης εναντίον των επιχειρήσεων.

Να διασφαλίσει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το δικαίωμα των καταναλωτών στην επιστροφή των χρημάτων τους από τις ακυρώσεις καθώς και την  εφαρμογή των ρητών συστάσεών της για την κρατική εγγύηση στα voucher, που δεν έχουν υιοθετήσει όλα  τα κράτη-μέλη και που θα συνεισφέρει σημαντικά στη βιωσιμότητα του κλάδου.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της  ελληνικής κυβέρνησης που δεν παρέχει κρατική εγγύηση για την προστασία των καταναλωτών απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και των πτωχεύσεων.

– Να διευκρινίσει άμεσα τις γενικές οδηγίες για το πλαίσιο και τη διαδικασία  ανοίγματος των συνόρων και επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας και να προσφέρει ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση στους ταξιδιώτες.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η Κομισιόν προσφέρουν μόνο ένα γενικό πλαίσιο συνεργασίας, και έχουν λίγη αξία εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν στην πράξη. Πρέπει να διευκρινίσει άμεσα τι σημαίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές στην πράξη: Ποιες χώρες μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση», τόνισε.

Οι θέσεις της κυρίας Κουντουρά υποστηρίχθηκαν και τέθηκαν και από Ευρωβουλευτές άλλων χωρών. Οι συμμετέχοντες τεχνοκράτες της Κομισιόν απάντησαν  με γενικόλογες αναφορές στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Περιορίστηκαν στο να αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC με το οποίο συνεργάζεται στενά η Κομισιόν επεξεργάζεται τα σχετικά επιδημιολογικά κριτήρια και συνθήκες.

Επισήμαναν ότι  είναι σε εξέλιξη το εγχείρημα συντονισμού του ανοίγματος των συνόρων, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη  ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη. Καθώς και ότι η  σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις ασφαλείς επιλογές για τα ταξίδια τους στην ΕΕ αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λίνα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, τον εκσυγχρονισμό της δομής του και των λειτουργιών του είχε θέσει ως προτεραιότητα, από την αρχή της θητείας της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Χθες παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο σχέδιο νόμου – μετονομασία του ΤΑΠΑ σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ)- που έρχεται να θεραπεύσει τις παθογένειες που ταλανίζουν το ΤΑΠΑ, πολλές δεκαετίες, αφού η λειτουργία του βασίζεται ακόμη στον ιδρυτικό του νόμο, του 1977.

Το νέο σχέδιο νόμου προσφέρει στο Ταμείο τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, ως φορέας ανάπτυξης, στον χώρο του Πολιτισμού. Θέτει στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του ΟΔΑΠ την αξιοποίηση του επιχειρησιακού του μηχανισμού για τη στήριξη της στρατηγικής μεγιστοποίησης των εσόδων, από του πόρους του Πολιτισμού. Προβλέπεται η εξασφάλιση πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση της δυναμικής και του κύρους του πολιτιστικού προϊόντος.

«Στόχος μας είναι, δήλωσε η Υπουργός, να δημιουργήσουμε μία νέα δομή, ένα νέο Οργανισμό –τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων-  που να συνδέει τον Πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθεί την πολιτιστική διαχείριση την καινοτομία και την τεχνολογία.

Να αναπτύσσει την καθολική εκδίπλωση του eticket και τις ψηφιακές εφαρμογές στα πολιτιστικά προϊόντα. Να δημιουργεί πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης. Να διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού».

Η βασική οργανωσιακή αρχή στη δόμηση του ΟΔΑΠ είναι η άμεση συνάρτηση και ο συσχετισμός  των διοικητικών του μονάδων με τις βασικές  αρμοδιότητες  του, οι οποίες  αφορούν:

– Στην προστασία και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

– Στην αποτελεσματική διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών πόρων

– Στην πολιτική παραγωγής και πωλήσεων

– Στη  διάθεση επιστημονικών και ενημερωτικών εκδόσεων

Οι βασικοί σκοποί του ΟΔΑΠ, με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), είναι:

– Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων

– Η αύξηση των πόρων που προέρχονται από την επισκεψιμότητα, την παροχή υπηρεσιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

– Η διάθεση των πόρων στην υποστήριξη πολιτικών για την ανάδειξη, την προβολή και αξιοποίηση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εφαρμογή κοινών πολιτικών και δράσεων με το Σύγχρονο Πολιτισμό.

Οι βασικοί πόροι του ΟΔΑΠ προέρχονται:

– Από τα εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, με έμφαση στην εφαρμογή ολοκληρωμένων ψηφιακών μεθόδων έκδοσης εισιτηρίων.

– Από την εκμετάλλευση εκδόσεων (εντύπων και ψηφιακών),

– Από την πώληση ειδών και αντικειμένων πολιτιστικού περιεχομένου κατόπιν πλήρους αναδιοργάνωσης και ριζικού εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των πωλητηρίων, με έμφαση στο ηλεκτρονικό πωλητήριο (e-shop).

– Από την αξιοποίηση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, τις επιχορηγήσεις από τα Ενωσιακά Προγράμματα ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές ή κληροδοτήματα κ.ά.

– Από την αξιοποίηση- σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- της ακίνητης περιουσίας (αναψυκτήρια και άλλα ακίνητα).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 39,6% τον Μάρτιο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τροχαίο ατύχημα

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία για τα «Οδικά Τροχαία Ατυχήματα», μηνός Μαρτίου 2020. Ειδικότερα, τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη Χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, μειώθηκαν κατά 39,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (507 τον Μάρτιο του 2020, έναντι 839 τον Μάρτιο του 2019).

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, καταγράφηκαν 24 νεκροί, 26 βαριά τραυματίες και 545 ελαφρά τραυματίες, έναντι 39 νεκρών, 40 βαριά τραυματιών και 977 ελαφρά τραυματιών τον Μάρτιο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 38,5% σε νεκρούς, κατά 35,0% σε βαριά τραυματίες και κατά 44,2% σε ελαφρά τραυματίες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα