Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Οι 4 μεγάλες αναπλάσεις της Αθήνας που θα αλλάξουν την όψη της πόλης!

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αναπλάσεις της Αθήνας μπαίνουν σε φάση ωρίμανσης. Μία σειρά από μεγάλες παρεμβάσεις ετοιμάζονται για να αλλάξουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας και να την μετατρέψουν σε μία πιο φιλική και πράσινη πόλη με καλύτερες υποδομές. Στα σκαριά υπάρχουν 4 μεγάλα έργα ανάπλασης. Για να τα δούμε:

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν έχει μεγάλη δημοσιότητα, το οποίο όμως θα κάνει το Φάληρο και πάλι την βιτρίνα της Αθήνας. Το σημερινό άσχημο τοπίο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα μετατραπεί σε χώρο αναψυχής, πρασίνου και θεματικών δράσεων. Η παραλιακή Λεωφόρος Ποσειδώνος σε αυτό το τμήμα θα μετατοπιστεί κατά 80 μετρά προς τη θάλασσα και θα «βυθιστεί».

Με αυτόν τον τρόπο ένας τεράστιος χώρος θα απελευθερωθεί και ένα τεράστιο πάρκο θα πάρει τη θέση του σημερινού τοπίου και δρόμου. Κάθετοι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες. Το Πάρκο θα περιλαμβάνει προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους και καταδυτικό πάρκο. Πρόκειται για άλλο ένα σχέδιο του αρχιτέκτονα Renzo Piano.

ΠΙΘΑΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ:2013
ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΩΝ:3-4 ΧΡΟΝΙΑ
Μέσα Σταθερής Τροχιάς: Τραμ(στάσεις Τζιτζιφιές, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Νέο Φάληρο), Μετρό (σταθμός ΦΑΛΗΡΟ)

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΑ
Πρόκειται για ένα έργο που ήδη εξελίσσεται, με τις κύριες κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινούν όμως τους επόμενους μήνες και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2015. Ένα σχέδιο του Renzo Piano με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου που μετατρέπει το χώρο του παλιού Ιππόδρομου σε χώρο Πολιτισμού. Θα δημιουργηθεί ένα κτίριο-σύμβολο για όλη την πόλη και θα δημιουργηθούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ο πλούτος της οποίας θα είναι προσβάσιμος εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο), η Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στα πρότυπα των σύγχρονων όπερων του ανεπτυγμένου κόσμου και η “Αγορά” (καθομοίωση του χώρου συνάθροισης της Αρχαίας Ελληνικής Αγοράς).

Ένα μεγάλο αστικό πάρκο (Πάρκο Στάυρος Νιάρχος) θα αγκαλιάζει το κτίριο ενώ η επικλινής κατασκευή του θα επιτρέπει στον επισκέπτη να έχει όλη την Αθήνα κυριολεκτικά στα πόδια του. Θα ζωντανέψει μαζί και η Εσπλανάδα, ο πεζόδρομος ?γέφυρα που σήμερα παραμένει σχεδόν άχρηστος. Είναι έργο προϋπολογισμού 450 εκατ ευρώ, σε ένα χώρο 16 εκταρίων (περίπου 166.000 τετραγωνικά μέτρα).

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΩΝ: 2012
ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΩΝ: 4 ΧΡΟΝΙΑ
Μέσα Σταθερής Τροχιάς: Τραμ (στάσεις Τζιτζιφιές, Φαληρικό Δέλτα)

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Έργο ανάπλασης-πεζοδρόμησης που θα αλλάξει κυριολεκτικά το ασφυκτικό πρόσωπο του κέντρου της Αθήνας. Το σχέδιο προβλέπει αυτή η κεντρική αρτηρία του κέντρου να διαμορφωθεί σε ανοιχτό δημόσιο χώρο (γραμμική πλατεία) και με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Λεωφ. Αμαλίας και της Οδού Πατησίων να επεκτείνει τον «μεγάλο περίπατο», μέσω του τριπτύχου «Εθνική Βιβλιοθήκη-Πανεπιστήμιο-Ακαδημία».

Μέσα στο έργο προβλέπεται η επέκταση του Τραμ προς την Πατησίων μέσω της Λεωφόρου Πανεπιστημίου, του μοναδικού μέσου που επιτρέπεται να τη διασχίζει. Η περιοχή μετά την παρέμβαση αναμένεται να αναζωογονηθεί και να είναι προσβάσιμο μόνο από τους πεζούς.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ: άγνωστο, ίσως το 2013 (βρίσκεται ακόμα σε πρώιμη φάση
ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΩΝ: άγνωστο
Μέσα Σταθερής Τροχιάς: Μετρό (ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ), Τραμ (μελλοντική επέκταση)

ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα κατεδαφιστεί το σημερινό γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα υπάρξει βύθιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο αστικό πάρκο σε μία περιοχή που δεν υπάρχει καθόλου πράσινο. Παράλληλα θα αναδειχθούν και τα Προσφυγικά.

Στον Βοτανικό σχεδιάζεται η ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού με την ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των βιομηχανιών-βιοτεχνιών που υπάρχουν αλλά και τη συνολική ανάδειξη της περιοχής.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ: 2013
ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΩΝ:2-4 χρόνια
Μέσα Σταθερής Τροχιάς: Μετρό (ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ?για την περιοχή Αλεξάνδρας-, ΕΛΑΙΩΝΑΣ ?για την περιοχή του Βοτανικού).

Πηγή: ypodomes.com

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα