Connect with us

Επικαιρότητα

Οι 3 τράπεζες και τα 3 ξενοδοχεία-μεγαθήρια προς πώληση

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα θα αναζητήσουν τραπεζικοί όμιλοι που ελέγχουν ξενοδοχεία «σύμβολα», όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Hilton Aθηνών και το King George, για την παραχώρησή τους.

 

ύμφωνα με πληροφορίες, για τον Αστέρα Βουλιαγμένης υπάρχει εσωτερική διαβούλευση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής, για τον τρόπο που μπορεί να παραχωρηθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα προκειμένου να διασφαλισθεί το μέγιστο οικονομικό αποτέλεσμα για την τράπεζα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του συγκροτήματος, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο αναζήτησης επενδυτή για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του. Ο Αστέρας Βουλιαγμένης αναπτύσσεται σε μια έκταση περίπου 308 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 193 είναι ιδιόκτητα και τα 115 ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Ηδη υπεγράφη μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση και των 308 στρεμμάτων. Ουσιαστικό οικονομικό όφελος για το ΤΑΙΠΕΔ θα προκύψει από την αξιοποίηση των 115 στρεμμάτων.

Η εν λόγω έκταση -στην οποία σήμερα βρίσκεται κλειστό το ξενοδοχείο «Αφροδίτη»- εφόσον μπορεί να αξιοποιηθεί η τροπολογία που πέρασε στη Βουλή για τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Και αυτό, γιατί ενδέχεται να συνδυασθεί η αξιοποίησή της με την ανάπτυξη τουριστικής κατοικίας. Οι προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησης της έκτασης σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος από τη λειτουργία του υφιστάμενου τουριστικού συγκροτήματος θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο για την επίτευξη του μέγιστου οικονομικού τιμήματος που αναζητεί η τράπεζα. Παράλληλα, «προίκα» στον νέο επενδυτή μπορεί να δοθεί και η μαρίνα Βουλιαγμένης που συνορεύει με τον Αστέρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της μαρίνας μεταξύ της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, καθώς η πρώτη πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την 40ετή εκμίσθωσή της έναντι συνολικού τιμήματος -που θα καταβάλλεται τμηματικά κατ’ έτος- 43 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές. Τη λειτουργία της μαρίνας θα αναλάβει θυγατρική εταιρεία της Αστήρ. Διαφορετική διαδικασία άνευ διαγωνισμού ακολουθούν ο όμιλος της Alpha Bank για το Hilton Αθηνών και ο όμιλος της Eurobank για το King George.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος της Alpha Bank έχει δεχθεί προτάσεις για την εξαγορά του ξενοδοχείου, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση από τη διοίκηση. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιχειρηματικούς ομίλους, κυρίως από το εξωτερικό, που έχουν ενδιαφερθεί για το ξενοδοχείο. Βασικός στόχος του ομίλου της Εurobank είναι η πώληση του ξενοδοχείου Κing George. Την ξενοδοχειακή μονάδα έχουν βολιδοσκοπήσει τόσο ελληνικά όσο και ξένα κεφάλαια. Κάποιοι όμιλοι, πέραν της διατήρησης της λειτουργίας του κτιρίου ως ξενοδοχείου, έχουν εξετάσει και πιθανότητες αξιοποίησής του για άλλες χρήσεις. Κάποιοι άλλοι έχουν εξετάσει μορφές συνεργασίας με την τράπεζα για την ανάληψη, μόνο, της λειτουργίας της μονάδας. Πάντως οι τρεις τραπεζικοί όμιλοι, πέραν των ξενοδοχειακών τους «ναυαρχίδων», διερευνούν την πώληση και άλλων ξενοδοχείων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα εξετάζει τις περιπτώσεις τουλάχιστον 15 μονάδων, μεταξύ των οποίων και το Gerakina Beach, με δυναμικότητα 503 δωμάτια, στη Χαλκιδική. Ο όμιλος της Αlpha Bank στα καλύτερα ακίνητα που διαθέτει προς πώληση περιλαμβάνει εννέα ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται στη Λαμία, στην Πάτρα, στη Ραφήνα, στο Λουτράκι, στην Αίγινα στον Βόλο, στην Ιεράπετρα και στη Λακωνία. Υψηλότερες τιμές ζητούνται για το ξενοδοχείο Patra Palace δυναμικότητας 63 δωματίων (9 εκατ. ευρώ) και για το πρώην ξενοδοχείο Αύρα στη Ραφήνα (5,3 εκατ. ευρώ). Ο όμιλος της Εurobank στα προτεινόμενα προς πώληση ακίνητα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία στο 36ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, στην Ιαλυσό της Ρόδου και στη Γεωργιούπολη Χανίων.

Σε εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση ξενοδοχείων έχουν αναθέσει τη λειτουργία των ξενοδοχειακών τους «ναυαρχίδων» οι τραπεζικοί όμιλοι της Eθνικής, της Alpha Bank και της Εurobank. Τη διαχείριση του τουριστικού συγκροτήματος του «Αστέρα Βουλιαγμένης» (εξαιρουμένης της πλαζ Astir Beach) έχει η Starwood Hotels and Resorts Worldwide Inc. Στο συγκρότημα βρίσκονται εν λειτουργία 2 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων: το Westin Athens, με 162 δωμάτια και σουίτες, και το Arion, a Luxury Collection Resort & Spa, με 123 δωμάτια και σουίτες. Παράλληλα, διαθέτει 58 μπάνγκαλοους και συμπληρωματικές τουριστικές υποδομές. Το τρίτο ξενοδοχείο (πρώην «Αφροδίτη») του συγκροτήματος παραμένει κλειστό. Το ξενοδοχείο 5 αστέρων Hilton Αθηνών, με δυναμικότητα 506 δωματίων και σουιτών, διαχειρίζεται η ομώνυμη διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα. Tο ξενοδοχείο μεταξύ των άλλων διαθέτει 22 αίθουσες για την εξυπηρέτηση συνεδρίων και εκδηλώσεων. Το ξενοδοχείο 5 αστέρων King George με δυναμικότητα 91 δωματίων και σουιτών βρίσκεται υπό τη διαχείριση του ομίλου N. Δασκαλαντωνάκη.

Πηγή: Σ.Κουσούνης / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα ανακηρυχθεί ανάδοχος για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum για τα έργα υποδομών.

Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η επόμενη γενιά έργων είναι τα σιδηροδρομικά και αναφερόμενος στις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, τόνισε ότι δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει, εάν το λιμάνι της δεν είναι συνδεδεμένο με το σιδηρόδρομο και με ένα σύγχρονο δρόμο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε ανάδοχο για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας με την ΠΑΘΕ, ένα έργο που συζητάμε σε αυτή την πόλη 15 χρόνια και ποτέ δεν ολοκληρώνεται, ένα έργο 70 εκατομμυρίων ευρώ» είπε και πρόσθεσε:

«Επίσης εντός του 2021 ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπολειπόμενα τρία χιλιόμετρα σιδηροδρομικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία μέσα στην κρίση αυτή, αφού θα διαχειριστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ περίπου 70 δισ. ευρώ και τόνισε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πολύ μεγάλα projects υποδομών και μεταφορών.

Τα εμβληματικά έργα

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε μία σειρά από μεγάλα εμβληματικά έργα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ που προχωρά η κυβέρνηση, με πρώτο το Flyover της Θεσσαλονίκης, το οποίο δημοπρατήθηκε πρόσφατα. Αλλά και έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του Μετρό της Αθήνας, το βόρειο τμήμα του Ε65 και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις:

Πρώτον, για την οδική ασφάλεια, όπου εντός του μήνα υπογράφεται η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ για έργα οδικής ασφάλειας σε πάνω από 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα.

Δεύτερον και αυτό όπως επισήμανε καθίσταται επίκαιρο λόγω κλιματικής αλλαγής και καθώς ο Ιανός «επισκέπτεται» τη χώρα, την αντιπλημμυρική προστασία. Επίσης εντός του μήνα, ξεκινά το πρόγραμμα για την υλοποίηση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων κοντά στους αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα 10 έργων, επίσης με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Και τα δύο αυτά προγράμματα έχουν συνολικό ύψος 750 εκ ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε επίσης ότι πριν από μία εβδομάδα δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, αρκετούς μήνες πριν τη σύμβαση με τη Fraport.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην Πατρών- Πύργου, τον ΒΟΑΚ, τον Ε65, και φυσικά στον ΟΑΣΘ και στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Σχολίασε ότι κάποτε πρέπει ορισμένα ζητήματα τεχνοκρατικά να αποπολιτικοποιηθούν και να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στους βασικούς άξονες για τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία δεν είναι μπλε, κόκκινα ή πράσινα, αλλά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Ξεκινά το πρόγραμμα υλοποίησης έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στον ρόλο των μεταφορών και των υποδομών ως εργαλείων ανάπτυξης επικεντρώθηκε το ομώνυμο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Προσπάθεια για “επιτάχυνση” έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Την ανάδειξη αναδόχου για τη σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ εντός του Δεκεμβρίου, ενός έργου 70 εκατ.ευρώ, προανήγγειλε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας επίσης πως εντός του 2021 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπoλοιπόμενα 3 σιδηροδρομικά χλμ. με το λιμάνι της πόλης. Τόνισε μάλιστα πως δε νοείται να παίξει τον ρόλο που πρέπει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της ως gateway port για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν δεν είναι συνδεδεμένη με τον σιδηρόδρομο και έναν σύγχρονο δρόμο.

«Είναι αστείο να μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της χωρίς σιδηρόδρομο» είπε. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης πως είναι κοινή παραδοχή του τεχνικού κόσμου πως η επόμενη γενιά των έργων θα είναι τα σιδηροδρομικά, καθώς τα μεγάλα οδικά έργα έκλεισαν τον κύκλο τους.

Τέλος τόνισε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν, να σχεδιασθούν και να αρχίσουν να δημοπρατούνται και να συμβασιοποιούνται μια σειρά μεγάλων, εμβληματικών έργων, περίπου 13 δισ.ευρώ.

Νίκος Παππάς: Απαραίτητη η επιτάχυνση των έργων

Την επιτάχυνση των έργων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο βουλευτής του και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως η κριτική αφορά κυρίως τα χρονοδιαγράμματα. Τόνισε δε πως το νέο παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο γίνεται αυτό τον καιρό μεγάλη συζήτηση, δεν μπορεί παρά να έχει στην «καρδιά» και στη φιλοσοφία του τον άξονα των μεταφορών και των υποδομών.

Γιώργος Αρβανιτίδης: Το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετευθεί στις υποδομές

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, σημείωσε πως υπάρχει στασιμότητα στην εκτέλεση των έργων, ενώ τόνισε πως μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε η ανεπάρκεια των δημόσιων υποδομών. Πρότεινε δε το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει στις δημόσιες και κοινωνικές υποδομές. «Αυτή είναι η ιδανική στιγμή, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους» ανέφερε.

Fraport: Έως τα τέλη του 2020 ολοκληρώνονται έργα αξίας 90 εκατ. ευρώ

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport στην Ελλάδα παρουσίασε ο κ. Alexander Zinell, CEO της εταιρείας, σημειώνοντας πως στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκαν έργα κόστους 90 εκατ. ευρώ, τα οποία ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους. «Το καλοκαίρι παραδόθηκαν τα 11 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθούν και τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, της Κω και της Σαντορίνης. Για το 2021 υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να ταξιδεύουμε με τα υγειονομικά μέτρα και με ασφάλεια» είπε ακόμη ο κ. Zinell.

Υπέρμαχος της ένταξης σιδηροδρομικών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, τονίζοντας ότι η εταιρεία μέσα στο 2019 μετακίνησε 20 εκατ. επιβάτες και 1.400.000 τόνους αγαθών. «Έρχονται 5 νέα τρένα στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το πρώτο από αυτά θα κάνει το παρθενικό εμπορικό του δρομολόγιο στις 25 Μαρτίου του 2021. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη αποκτά μέχρι το τέλος του έτους μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης τραίνων στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσαλίδης.

Για την ανάμειξη της πολιτικής στα έργα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, ο οποίος, κάνοντας λόγο για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, είπε πως η εταιρεία θα αναμένει την απόφαση επί της σχετικής αιτήσεως ακυρώσεως που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ, ενώ δεσμεύτηκε πως η Αττικό Μετρό δουλεύει για να τελειώσει το έργο το 2023.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, υπογράμμισε πως το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ εκτός από την 6η προβλήτα, πραγματοποιείται εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού, ενώ θα υπάρξει σύντομα ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λήμνο-Χίο-Σάμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: Προχωρούν οι μεγάλες επενδύσεις παρά την ύφεση

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Στη πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Annual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτές προχωρούν παρά το “χειρόφρενο” που επέφερε η ύφεση λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για το “Ελ. Βενιζέλος”, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και το Ελληνικό.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Υπουργού είναι τα εξής:

  • Οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά με μόνη εξαίρεση το διαγωνισμό για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος σταμάτησε εκ μέρους της Κυβέρνησης διότι κρίθηκε πως η εποχή δεν ήταν κατάλληλη.
  • Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ προχωρά σε πολύ καλό κλίμα.
  • Την μεθεπόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.
  • Σήμερα συνεδριάζει το ΣτΕ για το Ελληνικό για να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί και είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να εισέλθει στην τελική του φάση με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να προχωρά στην αποσφράγιση της μοναδικής οικονομικής προσφοράς και κατόπιν – πιθανότατα – στην ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Αυτή η εξέλιξη θα «ξεκλειδώσει» τη μεταβίβαση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΛΑΜΔΑ έως το τέλος του 2020 για να ακολουθήσει η έναρξη της κατασκευής του καζίνο, των ξενοδοχείων και των κατοικιών ώστε σε τρία χρόνια να μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες αυτή τη μαγευτική τοποθεσία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα