Connect with us

Επικαιρότητα

Ελληνικά ιδιωτικά και κρατικά νησιά στο σφυρί αλλά και στα … αζήτητα παρά τις χαμηλές τιμές!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις


 
Πωλητήριο σε 50 ιδιωτικά νησιά έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες τους, ενώ στον μακρύ κατάλογο θα προστεθούν σύντομα και αρκετά από τα 598 νησιά ή βραχονησίδες που ελέγχει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
 

Ο μύθος γύρω από τα προς πώληση ιδιωτικά ή κρατικά νησιά καλά κρατεί εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως επειδή αφορά πλούσιους και διαθέσιμους που δήθεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
 

Καμία σοβαρή επένδυση σε κανένα ελληνικό νησί ή σε βραχονησίδα δεν έγινε τα τελευταία χρόνια. Στην ουσία, πρόκειται για έναν ακόμα μύθο της ελληνικής αγοράς ακινήτων, η οποία βλέπει εδώ και χρόνια Ρώσους και ¶ραβες μεγιστάνες να κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά όταν όλοι γνωρίζουν πως η οικοδομική δραστηριότητα στο Αιγαίο προερχόταν κυρίως από την εγχώρια αγορά.
 

Οι ελάχιστες συναλλαγές, που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, έγιναν από ισχυρούς που μάλλον πήραν ιδιωτικά νησιά επί των οποίων υπήρχαν ήδη οι υποδομές για τις διακοπές τους.
 

Η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα νιώθει μάλλον απογοητευμένη από την πορεία των αγοραπωλησιών ελληνικών νησιών. Οι περισσότερες αγγελίες φιλοξενούνται χρόνια σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή απασχολούν μεγάλα μεσιτικά γραφεία στη δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά καθώς, παρά την αίγλη που συνοδεύει την κατοχή ενός ιδιωτικού νησιού, οι ξένοι επενδυτές αδυνατούν να κατανοήσουν την ανυπαρξία κανόνων για την αξιοποίησή τους. Έτσι προτιμούν να μην αγοράσουν, παρά το γεγονός πως οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι ελκυστικές. Ενίοτε, είναι χαμηλότερες από την τιμή ενός μεσαίου οικοπέδου στα βόρεια προάστια της Αθήνας την περίοδο 2000 – 2007, όταν το δανεικό χρήμα έρρεε άφθονο.

 
«Από το 1990 υπάρχουν αγγελίες ιδιωτών για πώληση νησιών και προσπάθειες πώλησης νησίδων από το δημόσιο, αλλά ουδείς σοβαρός ξένος επενδυτής ενδιαφέρθηκε. Δεν ξέρει τι μπορεί να κατασκευάσει, πόσα χρόνια θα χρειαστεί για τις άδειες, πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για τις έρευνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας», λένε στελέχη της αγοράς ακινήτων.
 

Σήμερα μπορεί να βρει κανείς ελληνικά ιδιωτικά νησιά σε… τιμή ευκαιρίας όπως ο ¶γ. Αθανάσιος, δίπλα στην Ιτέα στον Κορινθιακό Κόλπο, που εμφανίζεται να πωλείται έναντι 1.500.000 ευρώ, ή το Μόδι, ανατολικά του Πόρου στο Σαρωνικό, που επίσης πωλείται με το ίδιο τίμημα. Στο Μόδι, όμως, λίγα μπορεί να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης καθώς έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου.

 

Το πιο ακριβό από τα προς πώληση ιδιωτικά νησιά είναι ο Πάτροκλος, της οικογένειας Γιατράκου, το οποίο πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 150.000.000 ευρώ. Ένα νησί στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, μεταξύ Ιθάκης και Λευκάδας, εμφανίζεται επίσης σε αγγελίες να πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 45.000.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην αγγελία, «το νησί έχει ένα σπίτι και μία εκκλησία και κατσίκες με έναν βοσκό, ο οποίος πηγαινοέρχεται στο νησί κάθε τέσσερις ημέρες». Μάλιστα, «οι ιδιοκτήτες έχουν συμφωνία με τον βοσκό ώστε όταν πωληθεί το νησί να σταματήσει τις επισκέψεις με το κοπάδι».
 

Στα 18.000.000 ευρώ εμφανίζεται η τιμή πώλησης της Αγίας Τριάδας, του νησιού κοντά στην Ερέτρια, που ανήκει από το 1958 στην οικογένεια Παπανικολάου. Τα κουτσομπολιά της εποχής ανέφεραν πως ο Σοφοκλής Παπανικολάου, γενικός επιμελητής σε τρεις βασιλείς (Γεώργιο Β΄, Παύλο Α΄ και Κωνσταντίνο Β΄) το αγόρασε έναντι ευτελούς τιμήματος από οικογένεια βοσκών που ήθελαν χρήματα για να παντρέψουν την αδελφή τους.
 

Στην άλλη πλευρά της Εύβοιας βρίσκεται η Αργυρόνησος, η οποία επίσης πωλείται από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη σε άγνωστη τιμή. Από 6.500.000 ευρώ ξεκινά ο ιδιοκτήτης της Καρδιώτισσας, ενός ακατοίκητου νησιού νοτιοδυτικά της Σικίνου στις Κυκλάδες. Η έκτασή της είναι 1,05 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τουλάχιστον 6.900.000 ευρώ θέλει ο ιδιοκτήτης του Νησιού της Ναυσικάς στο Ιόνιο, ενώ πολλή κουβέντα έχει γίνει και για το νησί Βούβαλος στον Αμβρακικό, για τη Μικρή Αμοργό, το Τραγονήσι και την Οξεία.
 

Η Οξεία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος Εχινάδες μετά τον Πεταλά και βρίσκεται στην εκβολές του Αχελώου στο Ιόνιο. Έχει έκταση 4,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πωλείται προς 6.900.000 ευρώ, σύμφωνα με αγγελίες στο διαδίκτυο.
 

Στο σφυρί φαίνεται πως έχουν βγει και δύο από τις εννέα Διαπόριους Νήσους στο Σαρωνικό (μεταξύ Αίγινας και Αγκιστριού), και συγκεκριμένα ο ¶γιος Θωμάς και ο ¶γιος Ιωάννης.
 

Το Αρκούδι
 

Όποιος επισκεφτεί την ιστοσελίδα http://www.arkoudiprivateisland.com  θα μάθει για την επένδυση που προωθείται εδώ και χρόνια στη νήσο Αρκούδι, μεταξύ Κεφαλονιάς και Λευκάδας και σε έκταση 4.200.000 τετραγωνικών μέτρων.
 

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείου επτά αστέρων και 300 παραθεριστικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, γηπέδου γκολφ κ.λπ., που θα απευθύνονται σε «παχιά πορτοφόλια» που επιθυμούν διακοπές μακριά από τη δημοσιότητα.
 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, μόνο οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και οι ένοικοι του ξενοδοχείου θα έχουν δυνατότητα εισόδου στο νησί, το οποίο θα λειτουργεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Αρκούδι Ιδιωτική Νήσος Α.Ε. συμμετέχει ο επιχειρηματίας Γ. Σταυρόπουλος, η Βρετανίδα σύζυγός του Ελίζαμπεθ και η Στέλα – Σοφία Γριντζά. Την ανάπτυξη του νησιού έχει αναλάβει η Αρκούδι Επενδυτική Α.Ε., η οποία διοικείται από τα αδέλφια Γιάννη και Θανάση Περρωτή.
 

Εκτός από το Αρκούδι, έγιναν ελάχιστες αγορές νησιών τα τελευταία χρόνια.
 

Το Κεφαλονήσι πουλήθηκε στην κόρη του Πάμπλο Πικάσο έναντι 500.000 ευρώ το 2006. Το Κύθρο φέρεται να αγοράστηκε έναντι 3.000.000 ευρώ από ελληνοαμερικανική εταιρεία. Ο εμίρης του Κατάρ, που όλο και επενδύει στην Ελλάδα (χωρίς να το βλέπουμε…) φερόταν να παζαρεύει τη νήσο Σκορπίδι, ιδιοκτησίας του πρώην βουλευτή Σπ. Λιβανού και του αδερφού του.
 

Τελικά λέγεται πως αγόρασε άλλο νησί, το οποίο ουδείς γνωρίζει…

 

euro2day.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Σαφείς οδηγίες για το restart του Τουρισμού στην ΕΕ ζητά από την Κομισιόν η Κουντουρά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής

Τις ασάφειες, τις  ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στο πλαίσιο για την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδίων και του τουρισμού στην ΕΕ  επισήμανε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει σαφείς οδηγίες και να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν.

Ως συντονίστρια της Ευρωομάδας GUE/NGL στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN, η κυρία Κουντουρά στην παρέμβασή της  κατά τη συνεδρίαση της TRAN, έθεσε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να διευθετήσει για την προστασία του κλάδου και των καταναλωτών.

Ζήτησε συγκεκριμένα από την Κομισιόν:

– Να εκδώσει οδηγίες για το κρίσιμο θέμα της αστικής ευθύνης στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαμονή, που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Αν και η αστική ευθύνη αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο, είναι κρίσιμο, ανέφερε,  να υπάρξουν σαφείς κοινές  συστάσεις, γιατί είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τουριστικών καταλυμάτων και των πελατών τους, και είναι αναγκαίο για να  αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης ή ακόμη και απάτης εναντίον των επιχειρήσεων.

Να διασφαλίσει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το δικαίωμα των καταναλωτών στην επιστροφή των χρημάτων τους από τις ακυρώσεις καθώς και την  εφαρμογή των ρητών συστάσεών της για την κρατική εγγύηση στα voucher, που δεν έχουν υιοθετήσει όλα  τα κράτη-μέλη και που θα συνεισφέρει σημαντικά στη βιωσιμότητα του κλάδου.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της  ελληνικής κυβέρνησης που δεν παρέχει κρατική εγγύηση για την προστασία των καταναλωτών απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και των πτωχεύσεων.

– Να διευκρινίσει άμεσα τις γενικές οδηγίες για το πλαίσιο και τη διαδικασία  ανοίγματος των συνόρων και επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας και να προσφέρει ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση στους ταξιδιώτες.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η Κομισιόν προσφέρουν μόνο ένα γενικό πλαίσιο συνεργασίας, και έχουν λίγη αξία εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν στην πράξη. Πρέπει να διευκρινίσει άμεσα τι σημαίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές στην πράξη: Ποιες χώρες μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση», τόνισε.

Οι θέσεις της κυρίας Κουντουρά υποστηρίχθηκαν και τέθηκαν και από Ευρωβουλευτές άλλων χωρών. Οι συμμετέχοντες τεχνοκράτες της Κομισιόν απάντησαν  με γενικόλογες αναφορές στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Περιορίστηκαν στο να αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC με το οποίο συνεργάζεται στενά η Κομισιόν επεξεργάζεται τα σχετικά επιδημιολογικά κριτήρια και συνθήκες.

Επισήμαναν ότι  είναι σε εξέλιξη το εγχείρημα συντονισμού του ανοίγματος των συνόρων, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη  ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη. Καθώς και ότι η  σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις ασφαλείς επιλογές για τα ταξίδια τους στην ΕΕ αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λίνα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, τον εκσυγχρονισμό της δομής του και των λειτουργιών του είχε θέσει ως προτεραιότητα, από την αρχή της θητείας της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Χθες παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο σχέδιο νόμου – μετονομασία του ΤΑΠΑ σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ)- που έρχεται να θεραπεύσει τις παθογένειες που ταλανίζουν το ΤΑΠΑ, πολλές δεκαετίες, αφού η λειτουργία του βασίζεται ακόμη στον ιδρυτικό του νόμο, του 1977.

Το νέο σχέδιο νόμου προσφέρει στο Ταμείο τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, ως φορέας ανάπτυξης, στον χώρο του Πολιτισμού. Θέτει στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του ΟΔΑΠ την αξιοποίηση του επιχειρησιακού του μηχανισμού για τη στήριξη της στρατηγικής μεγιστοποίησης των εσόδων, από του πόρους του Πολιτισμού. Προβλέπεται η εξασφάλιση πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση της δυναμικής και του κύρους του πολιτιστικού προϊόντος.

«Στόχος μας είναι, δήλωσε η Υπουργός, να δημιουργήσουμε μία νέα δομή, ένα νέο Οργανισμό –τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων-  που να συνδέει τον Πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθεί την πολιτιστική διαχείριση την καινοτομία και την τεχνολογία.

Να αναπτύσσει την καθολική εκδίπλωση του eticket και τις ψηφιακές εφαρμογές στα πολιτιστικά προϊόντα. Να δημιουργεί πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης. Να διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού».

Η βασική οργανωσιακή αρχή στη δόμηση του ΟΔΑΠ είναι η άμεση συνάρτηση και ο συσχετισμός  των διοικητικών του μονάδων με τις βασικές  αρμοδιότητες  του, οι οποίες  αφορούν:

– Στην προστασία και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

– Στην αποτελεσματική διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών πόρων

– Στην πολιτική παραγωγής και πωλήσεων

– Στη  διάθεση επιστημονικών και ενημερωτικών εκδόσεων

Οι βασικοί σκοποί του ΟΔΑΠ, με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), είναι:

– Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων

– Η αύξηση των πόρων που προέρχονται από την επισκεψιμότητα, την παροχή υπηρεσιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

– Η διάθεση των πόρων στην υποστήριξη πολιτικών για την ανάδειξη, την προβολή και αξιοποίηση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εφαρμογή κοινών πολιτικών και δράσεων με το Σύγχρονο Πολιτισμό.

Οι βασικοί πόροι του ΟΔΑΠ προέρχονται:

– Από τα εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, με έμφαση στην εφαρμογή ολοκληρωμένων ψηφιακών μεθόδων έκδοσης εισιτηρίων.

– Από την εκμετάλλευση εκδόσεων (εντύπων και ψηφιακών),

– Από την πώληση ειδών και αντικειμένων πολιτιστικού περιεχομένου κατόπιν πλήρους αναδιοργάνωσης και ριζικού εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των πωλητηρίων, με έμφαση στο ηλεκτρονικό πωλητήριο (e-shop).

– Από την αξιοποίηση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, τις επιχορηγήσεις από τα Ενωσιακά Προγράμματα ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές ή κληροδοτήματα κ.ά.

– Από την αξιοποίηση- σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- της ακίνητης περιουσίας (αναψυκτήρια και άλλα ακίνητα).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 39,6% τον Μάρτιο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τροχαίο ατύχημα

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία για τα «Οδικά Τροχαία Ατυχήματα», μηνός Μαρτίου 2020. Ειδικότερα, τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη Χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, μειώθηκαν κατά 39,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (507 τον Μάρτιο του 2020, έναντι 839 τον Μάρτιο του 2019).

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, καταγράφηκαν 24 νεκροί, 26 βαριά τραυματίες και 545 ελαφρά τραυματίες, έναντι 39 νεκρών, 40 βαριά τραυματιών και 977 ελαφρά τραυματιών τον Μάρτιο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 38,5% σε νεκρούς, κατά 35,0% σε βαριά τραυματίες και κατά 44,2% σε ελαφρά τραυματίες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα