Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ελληνικό: πιθανή η αλλαγή των συντελεστών δόμησης, επιτρεπτή η δημιουργία και ερευνητικού κέντρου

Δημοσιεύθηκε

στις


Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των συντελεστών δόμησης στο πάρκο του Ελληνικού άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο σκέλος του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου.
 

Ανέφερε, επίσης, ότι θα προβλεφθεί στις χρήσεις, που θα επιτρέπονται εντός του χώρου, και αυτή ερευνητικού κέντρου.
 

Το υπουργείο δεν συμφωνεί να προσδιοριστεί ρητά στο νόμο το ποσοστό ιδιοκτησίας που θα διατηρήσει το Δημόσιο, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην προσέλκυση επενδυτικών προτάσεων. Θα συμφωνήσει, όμως, να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη μέσω της αξιοποίησης του Ελληνικού στους δήμους των Μεσογείων για την επιβάρυνση που υπέστησαν από τη λειτουργία του αεροδρομίου, Ελευθέριος Βενιζέλος.
 

Δηλώσεις φορέων για το Ελληνικό
 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις υποχρεώσεις, που θα έχει ο όποιος επενδυτής απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο. Το κύριο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από τη στρατηγική αυτή παρέμβαση σε πολλά επίπεδα, την αξιολόγηση των προτάσεων, που θα κατατεθούν από τους επενδυτές και τον τρόπο παρακολούθησης της ανάπτυξης, τόσο κατά τη φάση του σχεδιασμού όσο και κατά τη λειτουργία της στη συνέχεια.
 

Όπως επισημάνθηκε, στόχος του Ταμείου είναι να προσελκύσει τον κατάλληλο εκείνο επενδυτή, που θα εισφέρει όλο το απαραίτητο κεφάλαιο για την αστική ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου. Η διάρκεια ανάπτυξης του έργου υπολογίζεται στα 8 με 12 χρόνια, η δε ωφέλεια από αυτό θα συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας κατά ποσοστό 0.3% ανά έτος, με πρόσθετα οφέλη, κατά τη διάρκεια κατασκευής του.
 

Στις αναφορές για την ανάγκη σχεδιασμού των βουλευτών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στην πρόταση του βουλευτή Κώστα Καρτάλη για εναρμόνιση του προτεινόμενου σχεδίου με το Ρυθμιστικό της Αθήνας, τοποθετήθηκε ο καθηγητής Λουδοβίκος Βασενχόβεν, εκπρόσωπος της «Ελληνικόν ΑΕ» και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

«Υπάρχουν τα φαινόμενα σύγκρουσης των διαφορετικών επιπέδων σχεδιασμού και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων. Υπάρχει, όμως, ταυτόχρονα και η ανάγκη της επίλυσης των χρόνιων εκκρεμοτήτων του Ρυθμιστικού, που εμφανίζουν την παθογένεια του σχεδιασμού και που οδηγούν στο να γίνονται ενέργειες, χωρίς να περιμένουν τον υπερκείμενο σχεδιασμό, που σχεδόν ποτέ δεν φτάνει έγκαιρα και η πραγματικότητα μας ξεπερνάει.
 

»Το θέμα του Ελληνικού εντάσσεται εκ των πραγμάτων -όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί- και σε μία τομεακή πολιτική οικονομική… Τα χωροταξικά σχέδια κατεξοχήν πρέπει να προσαρμόζονται στην εκάστοτε οικονομική πολιτική και εδώ το Ελληνικό είναι ένα συγκεκριμένο σημειακό παράδειγμα, που εμπλέκεται στη σχέση των δύο μορφών οικονομικού και πολεοδομικού- χωροταξικού σχεδιασμού. Το ΝΣ προσπαθεί να διατηρήσει μία λεπτή ισορροπία στην οριοθέτηση της έντασης των χρήσεων της γης και η επιλογή των ποσοτικών μεγεθών είναι προϊόν σύνθεσης πολλών παραμέτρων, κυρίως αναπτυξιακών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών».
 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατέθεσε συνολικά παρατηρήσεις και έθεσε ερωτήματα για τον ρόλο του Ελληνικού στην πόλη, τις θέσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και τη διαφορετική προσέγγιση, που εκφράζεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ).
 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δήμων υπογράμμισαν την ανάγκη ρητής πρόβλεψης αντισταθμιστικών οφελών και για τη Δυτική Αττική.
 

Στην τοποθέτησή του για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, διευκρίνισε ότι: «Δεν τίθεται θέμα μη ολοκλήρωσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Επίμονα εργαστήκαμε, τον τελευταίο χρόνο και γι’ αυτό, υπάρχει το σχέδιο, που αναρτήθηκε, αλλά όχι το ολοκληρωμένο Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε φάση τελικής διαμόρφωσης.
 

»Το Ρυθμιστικό είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, σχεδόν έτοιμο να ψηφιστεί, το ερώτημα είναι το θέλουνε όλα τα κόμματα; Είναι υποχρεωτικό λοιπόν να συζητήσουμε, να δούμε τις αλλαγές και πού πρέπει να υπάρξουν και να προχωρήσει»
in.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα