Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ελληνικό: Το όνειρο της μεγαλύτερης αστικής παρέμβασης στην Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια νέα εποχή για την Ελλάδα οραματίζεται η Lamda

Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα και οι αριθμοί της LAMDA Development  για το πλήρες πλάνο αξιοποίησης για την έκταση 6.200 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Να θυμίσουμε πως στις 30 Μαρτίου το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την εταιρεία, προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Η πρόταση υποστηρίζεται από το Global Investment Group, το οποίο εκτός από τον όμιλο Λάτση απαρτίζουν η Κινεζική Fosun και η Αραβικών συμφερόντων Al Maabar (Abu Dhabi). Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου θα αφορά 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Με την ολοκλήρωση του θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη και τον Κόσμο, θα ξεπερνά το Χαιντ Πάρκ του Λονδίνου και θα είναι στο 80% του Central Park  της Νέας Υόρκης.

Οι κοινόχρηστοι χώροι του Ελληνικού θα καλύπτουν έκταση περίπου 1.600 στρέμματα. Η συντήρηση του πάρκου θα απαιτεί 10-12εκ.ευρώ ετησίως.

Θα δημιουργηθεί ένα πλήρες συγκοινωνιακό δίκτυο που θα βασίζεται σε μεγάλο μέρος του στο Τραμ (πιθανότατα με την δημιουργία εσωτερικού δικτύου), θα γίνει πλήρης κατεδάφιση και εξυγίανση του εδάφους και θα υπογειοποιηθεί η Λεωφόρος Ποσειδώνος σε μήκος 3 χιλιομέτρων.

Το Ελληνικό Δημόσια θα εισπράττει 30% των ετήσιων κερδών με την προϋπόθεση να υπάρχει απόδοση άνω του 15%.

Advertisement

ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ
Εντυπωσιακά κτίσματα και εκπλήξεις περιλαμβάνει το μενού της κατασκευής; Εκτός από τις οικιστικές ζώνες, στο βόρειο τμήμα (προς Βουλιαγμένης) θα έχουμε τα εμπορικά κέντρα.

Στο νότιο παραλιακό τμήμα θα έχουμε την κατασκευή με παράλληλη εξυγίανση παραλίας ενός χιλιομέτρου πλαισιωμένη από χώρους αναψυχής, ένα εντυπωσιακό ενυδρείο, την Μαρίνα, 2 Πύργους κατοικίας και συνολικά 5 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.500 κλινών. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και άλλα κτίρια που αποτελούν ιστορικά και αρχιτεκτονικά ορόσημα θα αναβαθμιστούν.

Προς τον Άλιμο θα έχουμε θεματικό πάρκο (με το υδάτινο στοιχείο να κυριαρχεί) και προς Γλυφάδα θα κατασκευαστεί Διεθνές Ιατρικό Κέντρο και Κέντρο Ερευνών.

Στο κέντρο της περιοχής θα κυριαρχεί το Μητροπολιτικό Πάρκο με έκταση 16 φορές τον Εθνικό Κήπο με φυτεμένα περισσότερα από 2 εκατομμύρια δέντρα και θάμνους.

Η ανάπλαση του Ελληνικού συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, κυρίως μέσω της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού βασικών έργων υποδομής και τη δημιουργία νέων.

Συγκεκριμένα, εκτός από την επέκταση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο δίκτυο από πεζόδρομους (περίπου 46 χιλιόμετρα) και ποδηλατόδρομους (περίπου 54 χιλιόμετρα) για τη διευκόλυνση των κατοίκων και επισκεπτών. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο της παρουσίας ενός πεζόδρομου που θα ξεκινά από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης και τα καταλήγει στην παραλία. Σημαντική μέριμνα θα δοθεί στην μετεγκατάσταση των ΜΚΟ ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού θα δημιουργήσει περίπου 50.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2025, από τις οποίες 20.000 θα είναι κατά τη διάρκεια της κατασκευής και οι 30.000 κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες κατασκευαστικές του εργασίες το 2016 και από το 2019 και μετά θα παραδίδονται σταδιακά οι πρώτοι χώροι (το πάρκο και το sea front).

Το έργο υπολογίζεται να συμβάλει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας κατά 2% ετησίως έως το 2025, ενώ οι συνολικοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα €10 δισ. Η ανάπλαση του Ελληνικού θα αποτελέσει πόλο έλξης ξένων τουριστών αλλά και επενδυτών, ενώ τα παράπλευρα οφέλη στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της υγείας και της τεχνολογίας θα είναι πολλαπλά.

Άμεσοι συνεργάτες που έχουν συμβάλει στο έργο είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, η εταιρεία διαμόρφωσης φυσικού περιβάλλοντος και αστικής ανάπλασης Melendrez, η συμβουλευτική εταιρεία με ειδίκευση στον ξενοδοχειακό κλάδο HVS καθώς και πλήθος ελλήνων τεχνικών συμβούλων υπό το συντονισμό του αρχιτεκτονικού Γραφείου Μελετών Α.Ν. Τομπάζη.

Advertisement

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com (και με πληροφορίες απο Lamda Dev.)

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα