Connect with us

Επικαιρότητα

Ελληνικό, Κασσιώπη, IBC και Αφάντου στο στόχαστρο 16 κολοσσών

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά τη δυσμενή κατάσταση της χώρας, οι ξένοι επενδυτές εξέφρασαν ενδιαφέρον για τα μεγάλα ακίνητα που θέλει ν’ αξιοποιήσει το ελληνικό κράτος. Ισχυροί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κινήθηκαν διερευνητικά για τα ακίνητα του Ελληνικού, της Κασσιόπης (Κέρκυρα), του ΙBC και της Αφάντου (Ρόδου), για τα οποία το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) δημοσιοποίησε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Συνολικά 16 διαφορετικοί οργανισμοί συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιοποίησης των πρώτων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. Αλφαβητικά οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:

– Atlantica Hellas: Είναι θυγατρική εταιρεία της Atlantica Hotels & Resorts και ενδιαφέρεται για το ακίνητο της Αφάντου. Ιδρύθηκε το 1980 στη Βρετανία και βασικός μέτοχός της (50%) είναι η TUI Travel Inc. Η Atlantica Hotels διαχειρίζεται 25 ξενοδοχεία στη Μεσόγειο, εκ των οποίων 13 στην Ελλάδα, 8 στην Κύπρο και 4 στην Αίγυπτο. Από τα 25 ξενοδοχεία, τα 13 είναι ιδιόκτητα. Στα άμεσα σχέδιά της και μέχρι το 2014, περιλαμβάνεται η απόκτηση ενός ακόμη πέντε αστέρων ξενοδοχείου στη Ρόδο και η δημιουργία μιας αντίστοιχης μονάδας στα Χανιά. Με τις νέες επενδύσεις η δυναμικότητά φιλοξενίας της Atlantica θ’ αυξηθεί από 6.300 κρεβάτια σε 8.300.

– Elbit: Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό. Η Elbit Imaging εστιάζεται στην αξιοποίηση ακινήτων και έχει αναπτύξει σημαντικά έργα σε Ευρώπη, Αμερική και Ινδία. Η πιο πρόσφατη επιτυχία της ήταν η πώληση αντί 1,43 δισ. δολ. στην επενδυτική εταιρεία Blackstone της συμμετοχής της (100%) στην DDR που διαχειρίζεται 46 εμπορικά κέντρα στη Αυστραλία. Η εταιρεία ελέγχεται από τον Ισραηλινό μεγιστάνα Μότι Ζίσερ. Θεωρείται από τους πιο σοβαρούς διεκδικητές του Ελληνικού, καθώς στηρίζεται ουσιαστικά από ισραηλινά συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

– Gazit: Η δεύτερη, ισραηλινών συμφερόντων επιχείρηση που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό. Η εταιρεία έχει έδρα στη Φλώριδα των ΗΠΑ, αλλά η μητρική της Gazit Globe έχει έδρα στο Τελ Αβίβ. Η μετοχή της μητρικής διαπραγματεύεται σε Ισραήλ και Νέα Υόρκη. Διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία αξίας περίπου 17,8 δισ. δολ. σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Ν. Αμερική. Βασικός μέτοχος της Gazit Globe είναι η Norstar Holdings (56,4%), η οποία με τη σειρά της ελέγχεται κατά 47,2% από τον επίσης ισραηλινό εκατομμυριούχο Τσέιμ Κάτζμαν.

– Kaglow Holdings: H εταιρεία έχει υποβάλει ενδιαφέρον για το Ελληνικό, αλλά είναι άγνωστες η προέλευσή και οι δραστηριότητές της.

– LSGI SA: Είναι γαλλική με έδρα το Παρίσι και εξειδικεύεται στη διαχείριση μεγάλων εμπορικών κέντρων. Ιδρύθηκε το 1958 και σήμερα διαχειρίζεται 70 τέτοια κέντρα σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία. Εχει υποβάλει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

– Lamda Development: Θυγατρική του ομίλου Λάτση, εισηγμένη στο Χ.Α. Η εταιρεία έχει υποβάλει ενδιαφέρον για το Ελληνικό, την Αφάντου και το IBC. Η ίδια είναι η παραχωρησιούχος εταιρεία του IBC, στο οποίο λειτουργεί το Golden Hall.

– London & Regional Properties: Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1987 και η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαχειρίζεται ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Εκτός Βρετανίας οι επενδύσεις της εστιάζονται σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία κ.λπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, οι Καταρινοί και άλλα γνωστά ονόματα

– Μinoan Group: H εταιρεία έχει έδρα στη Γλασκώβη και δραστηριοποιείται στον ταξιδιωτικό και ψυχαγωγικό τομέα λειτουργώντας κυρίως ταξιδιωτικά γραφεία. Είναι εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και δραστηριοποιείται ακόμη στην ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, με κόστος κατασκευής που εκτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ενδιαφέρεται για το ακίνητο της Αφάντου.

– NCH Capital: Επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολ. ΗΠΑ. Λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια που έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπη και τη Ρωσία. Η εταιρεία ενδιαφέρεται για τα ακίνητα της Κασσιόπης και της Αφάντου. Μάλιστα στην Κασσιόπη είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος του ακινήτου.

– Qatari Diar: Θυγατρική του γνωστού κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου Qatar Investment Authority. Η Qatari επενδύει αποκλειστικά στον τομέα των ακινήτων και η αξία του χαρτοφυλακίου της σήμερα υπολογίζεται σε 65 δισ. δολ. Παράλληλα αναπτύσσει ή σχεδιάζει 49 μεγάλα έργα συνολικής αξίας 35 δισ. δολ. σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιό της σήμερα είναι η ανάπτυξη της πόλης Lusail στο Κατάρ, την οποία θα κατοικήσουν περίπου 200.000 άνθρωποι. Η εταιρεία έχει υποβάλει ενδιαφέρον για το Ελληνικό και σίγουρα θεωρείται από τους πιο ισχυρούς διεκδικητές του.

– REDS: Ανήκει στον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωρ και διαχειρίζεται ακίνητα συνολικής αξίας 160 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ενδιαφέρεται για το IBC.

– Sophis Investment: Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων. Εχει έδρα στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και επικεφαλής της είναι ο ελληνικής καταγωγής Τάσος Ρεκαχήνας.

– Sovignon/Air Service/Varangis Qatar: Κοινοπραξία τριών εταιρειών που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό, εκ των οποίων μόνον η Varangis Qatar είναι γνωστής προέλευσης και με γνωστές δραστηριότητες. Η τελευταία έχει έδρα την Ντόχα του Κατάρ και είναι θυγατρική της ελληνικής Βαράγκης ΑΒΕΠΕ, η οποία κατέχει το 44%. Το υπόλοιπο κατέχουν τοπικοί επενδυτές.

– Talima Ventures: Ενδιαφέρεται για το IBC και βασικός μέτοχός της είναι η οικογένεια Π. Κωνσταντίνου που έχει δραστηριότητες στη Βενεζουέλα. Η εταιρεία διαχειρίζεται το Athens Mall στην οδό Πειραιώς, ενώ διαχειρίζεται ακίνητα κυρίως στην ήπειρο της Αμερικής (Βενεζουέλα, Κόστα Ρίκα, Παναμά, ΗΠΑ).

– Τemes: Η εταιρεία ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και έχει αναπτύξει το γνωστό Costa Navarino στη Μεσσηνία. Η επένδυση αυτή, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει δύο πολυτελή κέντρα αναψυχής τα οποία διαχειρίζεται η Starwood Hotels & Resorts. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει το συγκεκριμένο θέρετρο με άλλα δύο πολυτελή κέντρα αναψυχής, μαζί με την κατασκευή πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Η Temes ενδιαφέρεται για την έκταση της Αφάντου.

– Τrump Acquisition: Ανήκει στον γνωστό Αμερικανό μεγιστάνα Ντόναλτ Τραμπ, Νο 401 στους δισεκατομμυριούχους της λίστας του περιοδικού Forbes. Χωρίς την ανάγκη περαιτέρω συστάσεων, η εταιρεία ενδιαφέρεται για το Ελληνικό, αλλά θεωρείται ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα την εξουσιοδοτήσει να συμμετάσχει στον τελικό διαγωνισμό.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα