Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ελληνικό: κατεδαφίσεις και εξώσεις για να καθαρίσει…το ακίνητο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η «Ελληνικό Α.Ε.» για να «καθαρίσει» το πρώην αεροδρόμιο από ανεπιθύμητες (πλέον) χρήσεις και μισθωτές. Περισσότεροι από 50 διαφορετικοί φορείς και εταιρείες, από συλλόγους Κρητών και Ποντίων μέχρι την «Κτηματολόγιο Α.Ε.», βρίσκονται σήμερα διασπαρμένοι σε κτίρια και εκτάσεις του αχανούς οικοπέδου, ορισμένοι από τους οποίους χωρίς καν να έχουν άδεια! Οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει να φύγουν πριν από την 30ή Μαρτίου 2012, οπότε μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εξώσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν και ορισμένες κατεδαφίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η γενική εικόνα του χώρου.

Οι φορείς και εταιρείες που βρίσκονται σήμερα κάπου στα 5.250 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου μπορούν να διακριθούν σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Οι δημόσιοι φορείς. Ως εξ ολοκλήρου δημόσιο και επί 10 χρόνια αναξιοποίητο, το Ελληνικό «γέμισε» σταδιακά με «άστεγες» χρήσεις. Ανάμεσα σε αυτές το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική, η ΕΘΕΛ, το Τραμ, το Δημαρχείο Ελληνικού. Αυτές ήρθαν να προστεθούν στην ΥΠΑ (που καταλαμβάνει 300.000 τ.μ.!), αλλά και στην υπηρεσία της Ολυμπιακής Αεροπορίας που είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση της εταιρείας. Οι περισσότεροι από τους φορείς αυτούς θα ενημερωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα ότι πρέπει να μετεγκατασταθούν άμεσα, ενώ για να αποφευχθούν κωλυσιεργίες θα ζητηθεί πιθανότατα η συνδρομή των αρμοδίων για τους φορείς υπουργείων. Δεν θα ζητηθεί, ωστόσο, από όλους τους φορείς να φύγουν, καθώς κάποιοι θα μπορούν να ενταχθούν στο όποιο νέο περιβάλλον (όπως το δημαρχείο και το ντεπό του Τραμ).

2. Μισθωτές. Οι υπηρεσίες της «Ελληνικό Α.Ε.» αναζητούν αυτό το διάστημα τα μισθωτήρια όλων όσοι βρίσκονται σε κτίρια του Ελληνικού, προκειμένου να διασαφηνιστεί πόσοι από αυτούς καταβάλλουν κανονικά μισθώματα και πόσοι όχι. Οσοι δεν πληρώνουν θα φύγουν άμεσα. Ανάμεσα σε αυτούς η ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού και διάφορες ομοσπονδίες αθλημάτων. Στους υπόλοιπους (ιδιωτικές εταιρείες, το γραφείο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» κ.ά.) θα δοθεί περιθώριο μερικών μηνών, με την προειδοποίηση ότι με την παρέλευσή του μπορεί να τους ζητηθεί άμεσα να φύγουν.

3. Οι παραχωρησιούχοι. Στο Ελληνικό υπάρχει σήμερα μια μακροχρόνια παραχώρηση (κανόε – καγιάκ σλάλομ, για τη δημιουργία υδροπάρκου) και ακόμα μία στον Αγιο Κοσμά (μαρίνα). Με τη δεύτερη περίπτωση η «Ελληνικό Α.Ε.» δεν έχει ακόμα ασχοληθεί, καθώς η παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά δεν της έχει παραχωρηθεί από την ΚΕΔ. Στην πρώτη περίπτωση, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για δύο υποθέσεις: ο μισθωτής ζητάει αποζημίωση 9 εκατ. ευρώ γιατί δεν προχώρησε η επένδυση με ευθύνη του Δημοσίου και μείωση μισθώματος με παράλληλη τμηματική υλοποίηση της επένδυσης, λόγω ειδικών οικονομικών συνθηκών. Η «Ελληνικό Α.Ε.» κατήγγειλε τη σύμβαση παραχώρησης τον Αύγουστο ζητώντας 30 εκατ. ευρώ από τον παραχωρησιούχο και την αποβολή του από τα 300 στρέμματα που καταλαμβάνει.

4. Αυθαίρετοι. Οσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, στο Ελληνικό υπάρχει σήμερα πλήθος φορέων οι οποίοι δεν διαθέτουν παραχωρητήρια. Πώς βρέθηκαν εκεί; Συνήθως μέσα από «άτυπες συμφωνίες» με ανθρώπους της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Ανάμεσα σε αυτές, ο Σύλλογος Κρητών «Ο Ψηλορείτης», μια τοπική ένωση Ποντίων, το πολιτιστικό κέντρο των εργαζομένων στην Ολυμπιακή Αεροπορία΄, αλλά και ο Γ΄ κρατικός παιδικός σταθμός. Σε όλους αυτούς πρόκειται άμεσα να ζητηθεί να φύγουν.

Και κατεδαφίσεις και εξώσεις

Παράλληλα με το «ξεκαθάρισμα» του χώρου, το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου από ετών, η Ελληνικό Α.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ακόμα δύο κινήσεις.

Κατεδαφίσεις. Με δεδομένο ότι στο Ελληνικό υπάρχουν σήμερα 480 κτίρια, από τα οποία υποχρεωτικά θα παραμείνουν μόνο τα τέσσερα που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα (το κτίριο Σαάρινεν, πρώην ανατολικός αερολιμένας, και 3 τολ της αεροπορίας), είναι περισσότερο από σίγουρο ότι υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένες κατεδαφίσεις.

Η Ελληνικό Α.Ε. σκέφτεται να προτείνει ρύθμιση ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να κατεδαφίσει τα κτίρια που δεν είναι αξιόλογα και βρίσκονται σε κακή κατάσταση, προκειμένου να βελτιωθεί η γενική εικόνα του ακινήτου.

Εξώσεις. Προκειμένου να επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα του χώρου, η Ελληνικό Α.Ε. προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτείας για να ενεργοποιηθεί νομοθετική ρύθμιση για την ταχεία αποβολή μισθωτών, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί πριν από το 2004 για την κατασκευή ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Υπάρχει όμως και μια σοβαρή εκκρεμότητα από πλευράς Πολιτείας: η παραχώρηση στην Ελληνικό Α.Ε. των 956 στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά (530 στρέμματα της μαρίνας και 426 στρέμματα των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων), που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

kathimerini.gr

 

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Οδικός χάρτης για την ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους στον Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κονώνειο Τείχος Πειραιά

Η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τη συνολική αστική ανάπλαση της Πειραϊκής, σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων, με την παράλληλη προστασία του Θεμιστόκλειου τείχους, αποφασίστηκε στη κοινή σύσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

«Η ανάπλαση της περιοχής, η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση του Θεμιστόκλειου Τείχους είναι πολιτική και αρχαιολογική επιλογή», είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Η ανέγερση πολυκατοικιών, τις περασμένες δεκαετίες, μας αφαίρεσε το δικαίωμα της ολοκληρωμένης ανάδειξης του Τείχους. Η κατάσταση που επικρατεί είναι επιεικώς απαράδεκτη. Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Οι συνεχείς παλινδρομήσεις πρέπει να τελειώσουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο το μνημείο και ότι θα γίνει με τον σωστό τρόπο η ένταξή του στον ιστό μιας μεγαλούπολης, όπως είναι ο Πειραιάς. Αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία και η ασφάλεια του μνημείου και των διερχομένων. Με την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται, θα πρέπει να βλέπουμε το Τείχος από τη θάλασσα και να το συναισθανόμαστε στη ξηρά. Η συνεχής αναβλητικότητα επιβαρύνει το μνημείο. Να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να καλύψουμε το σύνολο του μνημείου μελετητικά και να εξετάσουμε από ποιο σημείο και μέχρι ποιου σημείου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να οριστούν σε φάσεις. Το μνημείο, το Τείχος, είναι ένα και προέχει να αποκτήσουμε την συνολική αποτύπωσή του. Η ενιαία μελέτη θα εξασφαλίσει τον οδικό χάρτη τον οποίον πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε τα Τείχη να αποδοθούν σύντομα και με ασφάλεια στους κατοίκους του Πειραιά».

Ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης και ο Δήμαρχος κ. Γ. Μώραλης συμφώνησαν ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος Πειραιά αντίστοιχα, θα συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ώστε από κοινού να αποφασιστεί το είδος και η έκταση των παρεμβάσεων στο Τείχος. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Τείχος είναι ασύμβατη με την ιστορία του μνημείου.

«Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμος Πειραιά συνεργαζόμαστε στενά για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου που αφορά στην ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους», είπε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης. «Διαμορφώνουμε από κοινού ένα στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου που θα προσδώσει υπεραξία στην περιοχή. Η Περιφέρεια έχει ήδη εγκρίνει ένα σημαντικό κονδύλι χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων για το σκοπό αυτό. Αποτελεί πεποίθησή μου πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δημιουργικό και θα υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε ότι «η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους είναι μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση που σχεδίασε ο Δήμος Πειραιά, η οποία θα καταστήσει την Πειραϊκή σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης και της Αττικής. Είχαμε με τον Περιφερειάρχη Αττικής και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Σταυρούλα Αντωνάκου μια εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Μενδώνη, με την οποία επισκεφθήκαμε πρόσφατα τον κλειστό αρχαιολογικό χώρο της Πειραϊκής. Συζητήσαμε για τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η μεγάλη αυτή ανάπλαση. Ο Δήμος Πειραιά θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με σεβασμό στην ιστορία του, ο αρχαιολογικός χώρος της Πειραϊκής»»

Η Υπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ως τις 25 Ιουλίου να συγκεντρώσουν όλες τις μελέτες, τις προγραμματικές συμβάσεις, τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την ευκαιρία συναφών θεμάτων στο ΚΑΣ, προκειμένου να προκύψει όλο το κρίσιμο υλικό βάσει του οποίου θα εκτιμηθεί το προς μελέτη έργο και θα τεθούν οι προτεραιότητες. Πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός θα υπάρξει και νέα σύσκεψη προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανάθεση των αναγκαίων μελετών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Συνάντηση Πατούλη-Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλη-Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη προκειμένου να τον ενημερώσει για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την πιλοτική εφαρμογή των παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης, που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που έχουν προκύψει, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε τον κ. Πατούλη ότι θα παραστεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του, για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, αποδεχόμενος την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Περιφερειάρχης.

«Οι μεγάλες παρεμβάσεις απαιτούν δημιουργική συνεργασία και διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου συνεννόησης, έχοντας ως προτεραιότητα το όφελος των πολιτών», επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Αθ. Τσιατσιάμης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Κοσμίδη και στελέχη των νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Πειραιάς: Στη γραμμή εκκίνησης η αστική ανάπλαση Αγ. Διονυσίου – Πότε ολοκληρώνεται

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανάπλαση Αγίου Διονυσίου Πειραιά

Η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν πρέπει να μας φοβίζει, ούτε να μας ανησυχεί ότι θα επηρεάσει την πρόσβαση ή τη λειτουργία της επιχείρησής μας», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης για την έναρξη και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών για την αστική ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.

Ο κ. Κορκίδης, δήλωσε αναφορικά με τη Μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στην περιοχή Αγίου Διονυσίου:

«Το σχέδιο εντάσσεται στη διαδικασία ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής Παπαστράτου, περίπου 373 στρεμμάτων, που δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και την κάνει ελκυστική για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και επενδύσεις. Στην περιοχή, παρά την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ποσοστό παλαιών επαγγελματικών χώρων που είναι κενοί ή υπολειτουργούν.

Το πλαίσιο της ανάπλασης, περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης, τροποποιήσεις χρήσεων γης, παρεμβάσεις σε 12 δρόμους, διαμορφώσεις δρόμων, βελτιώσεις κυκλοφορίας οχημάτων, χώρους αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, δενδροφυτεύσεις ακόμα και αποκατάσταση προσόψεων κτιρίων.

Η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν πρέπει να μας φοβίζει, ούτε να μας ανησυχεί ότι θα επηρεάσει την πρόσβαση ή τη λειτουργία της επιχείρησής μας, αφού υπάρχει η διαβεβαίωση, τόσο από τον Δήμο, όσο και από την Περιφέρεια, πως καμία δραστηριότητα δεν θα ενοχληθεί. Ενδεχομένως, προσωρινά να μας ξεβολεύουν κάποιες εργασίες, αλλά είναι βέβαιο πως το τελικό αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει και θα αναβαθμίσει το εργασιακό μας περιβάλλον.»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενημερώνει για την έναρξη και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών για την αστική ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Δήμο Πειραιά. Το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης 15 εκατ. ευρώ, προθεσμία εκτέλεσης 16 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2021.

Ο σχεδιασμός του έργου, αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση και ανάδειξη του βιομηχανικού χαρακτήρα της περιοχής, ενώ η υλοποίησή του θα ανανεώσει και αναμορφώσει τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν τον δημόσιο χώρο.

Παράλληλα, εκσυγχρονίζονται οι χρήσεις γης με την προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων, τον έλεγχο κινήσεων και την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος φιλικού σε όλους. Επιπρόσθετα, με το συγκεκριμένο έργο, επιδιώκεται η βελτίωση της κυκλοφοριακής οργάνωσης και η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών δυσλειτουργιών που καταγράφονται σήμερα.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα της αστικής ανάπλασης συμπεριλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις:

– Οργάνωση ελεύθερων χώρων και χώρων στάσης πεζών και οχημάτων.

– Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ανανέωση οικοδομικών υλικών.

– Δημιουργία ποδηλατοδρόμου.

– Ενίσχυση – ανανέωση εξοπλιστικών στοιχείων φωτισμού.

– Ανανέωση-Εμπλουτισμός του Αστικού Εξοπλισμού.

– Αύξηση επιφάνειας των φυτεύσεων.

– Αναμόρφωση του συστήματος σήμανσης και αναγνώρισης της περιοχής.

– Ανακατασκευή-μετακίνηση-προσθήκη φρεατίων υδροσυλλογής.

– Ανακατασκευή οδοστρώματος.

– Δημιουργία συγκροτημένων διελεύσεων εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ράμπες εξυπηρέτησης αμαξιδίων ΑμεΑ, πλάκες όδευσης τυφλών, κ.λπ.) καθώς και η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων αστικών απορριμμάτων.

– Ολοκληρωμένη πρόταση οδοφωτισμού της περιοχής των νέων έργων από ηλεκτρομηχανολογικής και φωτομετρικής πλευράς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα