Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ελληνικό: κατεδαφίσεις και εξώσεις για να καθαρίσει…το ακίνητο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η «Ελληνικό Α.Ε.» για να «καθαρίσει» το πρώην αεροδρόμιο από ανεπιθύμητες (πλέον) χρήσεις και μισθωτές. Περισσότεροι από 50 διαφορετικοί φορείς και εταιρείες, από συλλόγους Κρητών και Ποντίων μέχρι την «Κτηματολόγιο Α.Ε.», βρίσκονται σήμερα διασπαρμένοι σε κτίρια και εκτάσεις του αχανούς οικοπέδου, ορισμένοι από τους οποίους χωρίς καν να έχουν άδεια! Οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει να φύγουν πριν από την 30ή Μαρτίου 2012, οπότε μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εξώσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν και ορισμένες κατεδαφίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η γενική εικόνα του χώρου.

Οι φορείς και εταιρείες που βρίσκονται σήμερα κάπου στα 5.250 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου μπορούν να διακριθούν σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Οι δημόσιοι φορείς. Ως εξ ολοκλήρου δημόσιο και επί 10 χρόνια αναξιοποίητο, το Ελληνικό «γέμισε» σταδιακά με «άστεγες» χρήσεις. Ανάμεσα σε αυτές το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική, η ΕΘΕΛ, το Τραμ, το Δημαρχείο Ελληνικού. Αυτές ήρθαν να προστεθούν στην ΥΠΑ (που καταλαμβάνει 300.000 τ.μ.!), αλλά και στην υπηρεσία της Ολυμπιακής Αεροπορίας που είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση της εταιρείας. Οι περισσότεροι από τους φορείς αυτούς θα ενημερωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα ότι πρέπει να μετεγκατασταθούν άμεσα, ενώ για να αποφευχθούν κωλυσιεργίες θα ζητηθεί πιθανότατα η συνδρομή των αρμοδίων για τους φορείς υπουργείων. Δεν θα ζητηθεί, ωστόσο, από όλους τους φορείς να φύγουν, καθώς κάποιοι θα μπορούν να ενταχθούν στο όποιο νέο περιβάλλον (όπως το δημαρχείο και το ντεπό του Τραμ).

2. Μισθωτές. Οι υπηρεσίες της «Ελληνικό Α.Ε.» αναζητούν αυτό το διάστημα τα μισθωτήρια όλων όσοι βρίσκονται σε κτίρια του Ελληνικού, προκειμένου να διασαφηνιστεί πόσοι από αυτούς καταβάλλουν κανονικά μισθώματα και πόσοι όχι. Οσοι δεν πληρώνουν θα φύγουν άμεσα. Ανάμεσα σε αυτούς η ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού και διάφορες ομοσπονδίες αθλημάτων. Στους υπόλοιπους (ιδιωτικές εταιρείες, το γραφείο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» κ.ά.) θα δοθεί περιθώριο μερικών μηνών, με την προειδοποίηση ότι με την παρέλευσή του μπορεί να τους ζητηθεί άμεσα να φύγουν.

3. Οι παραχωρησιούχοι. Στο Ελληνικό υπάρχει σήμερα μια μακροχρόνια παραχώρηση (κανόε – καγιάκ σλάλομ, για τη δημιουργία υδροπάρκου) και ακόμα μία στον Αγιο Κοσμά (μαρίνα). Με τη δεύτερη περίπτωση η «Ελληνικό Α.Ε.» δεν έχει ακόμα ασχοληθεί, καθώς η παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά δεν της έχει παραχωρηθεί από την ΚΕΔ. Στην πρώτη περίπτωση, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για δύο υποθέσεις: ο μισθωτής ζητάει αποζημίωση 9 εκατ. ευρώ γιατί δεν προχώρησε η επένδυση με ευθύνη του Δημοσίου και μείωση μισθώματος με παράλληλη τμηματική υλοποίηση της επένδυσης, λόγω ειδικών οικονομικών συνθηκών. Η «Ελληνικό Α.Ε.» κατήγγειλε τη σύμβαση παραχώρησης τον Αύγουστο ζητώντας 30 εκατ. ευρώ από τον παραχωρησιούχο και την αποβολή του από τα 300 στρέμματα που καταλαμβάνει.

4. Αυθαίρετοι. Οσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, στο Ελληνικό υπάρχει σήμερα πλήθος φορέων οι οποίοι δεν διαθέτουν παραχωρητήρια. Πώς βρέθηκαν εκεί; Συνήθως μέσα από «άτυπες συμφωνίες» με ανθρώπους της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Ανάμεσα σε αυτές, ο Σύλλογος Κρητών «Ο Ψηλορείτης», μια τοπική ένωση Ποντίων, το πολιτιστικό κέντρο των εργαζομένων στην Ολυμπιακή Αεροπορία΄, αλλά και ο Γ΄ κρατικός παιδικός σταθμός. Σε όλους αυτούς πρόκειται άμεσα να ζητηθεί να φύγουν.

Και κατεδαφίσεις και εξώσεις

Παράλληλα με το «ξεκαθάρισμα» του χώρου, το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου από ετών, η Ελληνικό Α.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ακόμα δύο κινήσεις.

Κατεδαφίσεις. Με δεδομένο ότι στο Ελληνικό υπάρχουν σήμερα 480 κτίρια, από τα οποία υποχρεωτικά θα παραμείνουν μόνο τα τέσσερα που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα (το κτίριο Σαάρινεν, πρώην ανατολικός αερολιμένας, και 3 τολ της αεροπορίας), είναι περισσότερο από σίγουρο ότι υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένες κατεδαφίσεις.

Η Ελληνικό Α.Ε. σκέφτεται να προτείνει ρύθμιση ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να κατεδαφίσει τα κτίρια που δεν είναι αξιόλογα και βρίσκονται σε κακή κατάσταση, προκειμένου να βελτιωθεί η γενική εικόνα του ακινήτου.

Εξώσεις. Προκειμένου να επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα του χώρου, η Ελληνικό Α.Ε. προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτείας για να ενεργοποιηθεί νομοθετική ρύθμιση για την ταχεία αποβολή μισθωτών, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί πριν από το 2004 για την κατασκευή ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Υπάρχει όμως και μια σοβαρή εκκρεμότητα από πλευράς Πολιτείας: η παραχώρηση στην Ελληνικό Α.Ε. των 956 στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά (530 στρέμματα της μαρίνας και 426 στρέμματα των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων), που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

kathimerini.gr

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα