Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Σιδηρόδρομος: Πρωτοβουλία για να ζωντανέψει ο Προαστιακός Καλαμάτα-Μεσσήνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τον σύλλογο φίλων σιδηροδρόμου «Amnizia Railfan Club».

Πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία της προαστιακής γραμμής Καλαμάτα – ΤΕΙ – Μεσσήνη, εκδηλώνει ο σύλλογος φίλων σιδηροδρόμου «Amnizia Railfan Club». Ο σύλλογος απέστειλε σχετική επιστολή σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ πραγματοποιεί διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών για την ενίσχυση του αιτήματος.

Στην επιστολή του «Amnizia Railfan Club» αναφέρονται τα εξής:

Advertisement
"

«Έχουν περάσει πλέον τρία χρόνια από την σχεδόν καθολική αναστολή λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου και η Καλαμάτα – η πληρέστερα εξυπηρετούμενη πόλη από τον σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο μέχρι και το 2011 – έχει αποκοπεί σιδηροδρομικά από την υπόλοιπη Ελλάδα και τις γειτονικές τις επαρχίες.

Το μηχανοστάσιο της Καλαμάτας είναι πιο σύγχρονο, πιο ευρύχωρο και καλύτερα φυλασσόμενο. Συρμοί υπάρχουν στο μηχανοστάσιο της Καλαμάτας, φυλασσόμενοι και διατιθέμενοι σε άριστη κατάσταση και μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν ήδη κατασκευασμένες σύγχρονες και λειτουργικές αποβάθρες για συχνές στάσεις στην προαστιακή γραμμή Καλαμάτας – Μεσσήνης η οποία υπέστη ριζική ανακαίνιση την τελευταία πενταετία.

Η γραμμή αυτή ενώνει τα κέντρα της Καλαμάτας και της Μεσσήνης με την Βιομηχανική Περιοχή, όπου συγκεντρώνονται έντονες επαγγελματικές δραστηριότητες, με το στρατιωτικό και με το πολιτικό αεροδρόμιο της πόλης το οποίο αναβαθμίζεται, με το ΤΕΙ Καλαμάτας, τον ΟΑΕΔ, καθώς και με τις δυτικές συνοικίες της Καλαμάτας και τον εκτεταμένο οικιστικό ιστό του Ασπροχώματος.

Αλλά το βασικότερο, ο κόσμος της Μεσσήνης και της Καλαμάτας έχει ήδη αποδείξει ότι ζητά το τρένο. Το οικονομικό, ταχύ, φιλικό, δικό του τρένο. Στο πανηγύρι της Μεσσήνης τον Σεπτέμβρη του 2013 οι κάτοικοι Καλαμάτας και Μεσσήνης με παλλαϊκή ανταπόκριση γέμισαν ασφυκτικά τους συρμούς, όπως έκαναν και την πρώτη περίοδο επαναλειτουργίας της γραμμής της Μεσσήνης του 2007 όταν τα δρομολόγια ήταν συχνά και τακτικά.

Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ζήτησαν το τρένο σε συνεντεύξεις των τοπικών μέσων ενημέρωσης και προέβαλαν έντονα την απαίτηση για επαναλειτουργία στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο internet. Όμως, η επίσημη πολιτεία, οι τοπικές και υπερτοπικές αρχές, ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κώφευσαν για άλλη μια φορά και με αοριστολογίες μετατόπισαν ασαφώς το θέμα στο μέλλον.

Advertisement
"

Σήμερα, αυτός ο κόσμος για άλλη μία φορά έρχεται να ζητήσει το αυτονόητο: την δραστηριοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την λειτουργία ήδη πληρωμένων και αναβαθμισμένων υποδομών προς όφελος του καθημερινού χρήστη, την επαναλειτουργία της προαστιακής γραμμής Μεσσήνης – Καλαμάτας.

Έτσι λοιπόν, εμείς οι πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, καθώς και άλλοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλη την Ελλάδα, ενώνουμε τις φωνές μας και ζητάμε πια τα λόγια να γίνουν πράξεις:

-Να επαναλειτουργήσει άμεσα η προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμάτας – Τ.Ε.Ι. – Μεσσήνης, με τακτικά πυκνά δρομολόγια που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών του μέσου, προσφέροντάς τους έτσι ένα σύγχρονο τρόπο ταχείας και οικονομικής μεταφοράς που ταυτόχρονα είναι φιλική στο περιβάλλον και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κορεσμένου οδικού άξονα Καλαμάτας – Μεσσήνης.

-Να αξιοποιηθούν και να προστατευθούν από το πλιάτσικο, υπαρκτές, πρόσφατα ανακαινισμένες και ακριβοπληρωμένες από τον Έλληνα πολίτη, σύγχρονες υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις.

-Να αποκτήσει επιτέλους η Καλαμάτα προαστιακή σύνδεση όπως και άλλες πόλεις (Πάτρα, Χαλκίδα, Λαμία, Λάρισα, Βόλος κλπ) και να προβληθεί και προς τους επισκέπτες της πόλης το φιλικό προς το περιβάλλον πρόσωπο του δήμου και των πολιτών της».

Advertisement
"

Όσοι θέλουν να ενισχύσουν το αίτημα μπορούν να υπογράφουν στο: http://www.amnizia.org/vote/

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα