Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ηράκλειο: υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση του Δυτικού Παραλιακού Μετώπου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινά το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Δυτικού Παραλιακού Μετώπου της πόλης του Ηρακλείου, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το Δήμο!

Πριν από λίγες ημέρες, υπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Γιάννης Κουράκης με την ανάδοχο εταιρία τη Σύμβαση για το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΑΛΩΣ ΕΩΣ ΓΙΟΦΥΡΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ – SKATE PARK -ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ», που πρόκειται να αναβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Στην περιοχή παρέμβασης δημιουργούνται χώροι περιπάτου αναψυχής,, άθλησης, ψυχαγωγίας, πάρκου, ποδηλατοδρόμου, αναψυκτηρίου, υδάτινου στοιχείου με πίδακες και εντυπωσιακός φωτισμός, χώρος πίστας skate και επίδειξης με ποδήλατα, πολλές παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου και χώροι parking αυτοκίνητων και μηχανών.

 • Πιο συγκεκριμένα η σύμβαση για την κατασκευή του έργου προβλέπει τα εξής:
 • Κατασκευή παιδικών χαρών για παιδιά, νήπια και εφήβους.
 • Θεατρική σκηνή με εξέδρες
 • Σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Skate park
 • Κατασκευή υδάτινου στοιχείου σε μεγάλη έκταση Το συγκεκριμένο υδάτινο στοιχείο θα είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και θα αναπτύσσεται ένα υπερθέαμα νερού με συνδυασμό χρωμάτων και μουσικής.
 • Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού για τις πλατείες που θα διαμορφωθούν όπως παγκάκια, κιόσκια διαφόρων τύπων και απορριμματοδέκτες.
 • Κατασκευή χώρων στάθμευσης για τους επισκέπτες της περιοχής. 1)parking αυτοκίνητων 118 θέσεων 2)δεύτερο παρκινγκ 40 θέσεων και 3) δικύκλων 24 θέσεων.
 • Ηλεκτροφωτισμός – Προβλέπεται ειδικός φωτισμός σε όλους τους χώρους (Φωτιστικά για το ποδηλατοδρόμιο, φωτιστικά για τους πεζόδρομους, για το παρκινγκ, για τα πάρκα με φυτεύσεις κλπ.)
 • Κατασκευή επιστρώσεων διαφόρων ειδών. Με την υλοποίηση των επιστρώσεων θα δοθεί η δυνατότητα πλέον στους επισκέπτες να διέρχονται ολόκληρο το δυτικό παραλιακό μέτωπο από τον Καράβολα έως το Παγκρήτιο Στάδιo
 • Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης για τη συγκράτηση του παραλιακού δρόμου και για τη δημιουργία των δρόμων περιπάτου.
 • Κατασκευή έργου λιμενικής προστασίας με τη τοποθέτηση φυσικών ογκολίθων. Η συγκεκριμένη εργασία θα προστατεύσει το τμήμα των Ενετικών Τειχών και θα δημιουργήσει ακτίνα προστασίας στη παράκτια ζώνη και τις κατασκευές που υπάρχουν ή θα γίνουν.
 • Κατασκευή οικίσκου W.C. Θα γίνει κατασκευή για ένα πλήρες WC. για Α.Μ.Ε.Α. καθώς και για 4 W.C. με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη σωστή λειτουργία τους.
 • Επίσης θα τοποθετηθούν 450 μεγάλα δέντρα, 20.000 πολυετή ποώδη φυτά και 6.700 θάμνοι

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.5500.222,43 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ορίζεται σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης σε δήλωσή του τόνισε:

“Δημιουργείται ένα σημείο συνάντησης ? αναφοράς για τους πολίτες και τους επισκέπτες που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όλων μας. Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα ξεκινάει από τον Καράβολα και θα καταλήγει στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Με αυτό το μεγάλο έργο ολοκληρώνεται μια σημαντική παρέμβαση για την πόλη. Ένας νέος μεγάλος ελεύθερος δημόσιος χώρος που θα αποτελέσει πόλο έλξης για αναψυχή, ψυχαγωγία και περίπατο”.

Πηγή: heraklion.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κατεδαφίστηκε από το Δήμο κτίσμα στα Δυτικά Ενετικά Τείχη των Χανίων

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κατεδάφιση κτίσματος που βρισκόταν πάνω στα δυτικά Ενετικά τείχη της πόλης και στο οποίο στεγαζόταν το 2ο νηπιαγωγείο Χανίων, προχώρησε σήμερα μέσω εργολαβικής σύμβασης ο Δήμος. Το κτήριο είχε κατασκευασθεί την δεκαετία του 1960 και εκτός από το ότι βρισκόταν πάνω στα δυτικά τείχη είχε υποστεί και σημαντικές φθορές, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν φιλοξενούσε μαθητές.

Την διαδικασία της κατεδάφισης παρακολούθησε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης που σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής σε συνεννόηση με την τοπική εφορία αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του συγκροτήματος των δυτικών και ανατολικών Ενετικών τειχών της πόλης.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός για την απομάκρυνση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων από τα δυτικά και ανατολικά τείχη. Στόχος είναι η ανάδειξη των τειχών και η αναβάθμιση των σημείων που βρίσκονται καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των βόρειου μετώπου της πόλης των Χανίων».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Γιώργο Ξανθουδάκη, η κατεδάφιση του κτίσματος που στέγαζε το νηπιαγωγείο έγινε με βάσει το ΦΕΚ του 2012 με το οποίο έγινε η οριοθέτηση των αρχαιολογικών ζωνών της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κοζάνη: Προς υπογραφές το έργο ανάπλασης της ανατολικής εισόδου της πόλης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα. ειδήσες

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κοζάνης προχώρησε στην κατακύρωση της σύμβασης αναδόχου για την ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της Κοζάνης με προϋπολογισμό 893.000 ευρώ και έκπτωση 40%.

Το έργο αφορά την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων του οδικού τμήματος στην Ε.Ο. 4 Κοζάνης-Θεσσαλονίκης από τον κόμβο της ΔΕΗ έως τον κόμβο του LIDL περίπου 1,3 χλμ, με ταυτόχρονη διαμόρφωση των υπαρχόντων συνδέσεων σε αυτό.

Και στις δύο κατευθύνσεις προβλέπεται η χρήση δύο λωρίδων κυκλοφορίας πλάτους 3,25μ η εσωτερική προς την υφιστάμενη νησίδα και 3,00μ η δεύτερη, με συνολικό πλάτος οδοστρώματος 6,25μ.

Τα ανακατασκευαζόμενα πεζοδρόμια έχουν πλάτη της τάξης των 2,25μ και επί αυτών διαμορφώνονται διαβάσεις κατάλληλες για πρόσβαση ΑμεΑ καθώς και οδηγός τυφλών. Επίσης η λύση περιλαμβάνει και την δημιουργία νησίδας πλάτους 3,95μ όμοιας με την υφιστάμενη στην θέση που στεγάζεται η ΔΕΥΑΚ καθώς και μονοδρόμιση της οδού Καρυδίτσας από την συμβολή της με την οδό Βερμίου έως την Ανθοτόπου. Όσον αφορά την πρόσβαση στο κτίριο της ΔΕΑΥΚ από την πόλη της Κοζάνης αυτή θα γίνεται με αριστερή στροφή από την οδό Βερμίου προς των οδό Καρυδίτσας με σκοπό την κυκλοφοριακή αναβάθμιση, και την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων από και προς το κτίριο.

Η αποχέτευση του καταστρώματος γίνεται μέσω σχαρών υδροσυλλογής. Λόγω της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων προβλέπεται η κατασκευή νέων φρεατίων υδροσυλλογής στις θέσεις όπου υπάρχουν τα σημερινά φρεάτια, στην απόληξη των νέων πεζοδρομίων.

Συμβάλλοντες δρόμοι

Για το σύνολο των συμβαλλόμενων δρόμων χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα πλάτη τους. Γίνονται όμως τοπικά στη διασταύρωση τους με την οδό Βερμίου παρεμβάσεις ώστε το πλάτος των πεζοδρομίων εκατέρωθεν να είναι 1,65μ που είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την ασφαλή κίνηση των πεζών. Το πλάτος του οδοστρώματος στις διασταυρώσεις γίνεται 4,70μ και επομένως απαιτείται μονοδρόμησή τους.
Σε συμβολή με δρόμους οι οποίοι είναι αδίανοιχτοι κατασκευάζεται πεζοδρόμιο επί της Βερμίου με ύψους +4εκ από την επιφάνεια του οδοστρώματος ώστε να διατηρηθεί αισθητικά η ομοιομορφία και η ασφαλής κίνηση των πεζών.

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις

Οδός Βερμίου Ρεύμα προς Kοζάνη : πλάτος οδού 6,25μ με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.
Οδός Βερμίου Ρεύμα προς Θεσ/νικη : πλάτος οδού 6,25μ με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.
Οδός Πρωτοχωρίου: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου.
Οδός Λυγερής: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου.
Οδός Νέας Καρδιάς: Μονόδρομος με είσοδο από οδό Βερμίου.
Οδός Καρυδίτσας : Διπλής κατεύθυνσης έως την οδό Ανθοπούλου και έπειτα μονόδρομος με είσοδο από την οδό Βερμίου.
Οδός Κοίλων: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου.
Οδός Νέας Χαραυγής: Μονόδρομος με είσοδο από οδό Βερμίου. Οδός Κοκκιναρά: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου. Οδός Αλωνακίων: Μονόδρομος με έξοδο προς οδό Βερμίου
Σήμανση – ασφάλιση
Έχει εγκριθεί Μελέτη Σήμανσης – Ασφάλισης – Σηματοδότησης.
Η σήμανση είναι κατακόρυφη (σήματα , φωτεινοί σηματοδότες ) και οριζόντια (διαγραμμίσεις , διαβάσεις πεζών , ανακλαστήρες οδοστρώματος, συνεχής κίτρινη διαγράμμιση για απαγόρευση στάσης στάθμευσης, έκτος καθορισμένων σημείων όπου διατηρούνται οι υφιστάμενες θέσεις στάσης λεωφορείων). Ως όριο ταχύτητας ορίζονται τα 40km/h.

Κατασκευαστικά στοιχεία

– Οδοστρώματα
Γίνεται μόνο συντήρηση αυτών με φρεζάρισμα της υπάρχουσας ασφαλτικής στρώσης και διάστρωση νέας πάχους 5 εκ με χρήση κοινής ασφάλτου.
– Νέα πεζοδρόμια
Κατασκευή νέων διαπλατυμένων πεζοδρομίων και τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου 40×40 εκ σε αυτά χρώματος γκρι. Δημιουργείται διαδρομή όδευσης τυφλών με ειδικές πλάκες πεζοδρομίου χρώματος κίτρινου.
Σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου (εκτός των διαβάσεων πεζών και απαραίτητων προσβάσεων σε υφιστάμενες επιχειρήσεις) τοποθετείται σιδηρό κιγκλίδωμα που είναι απαιτούμενο βάση προδιαγραφών σε οδούς με κυκλοφορία >30km/h.
– Διαχωριστική νησίδα
Η κεντρική διαχωριστική νησίδα του κύριου άξονα της οδού θα κατασκευαστεί όπως και οι υφιστάμενες δηλ τοιχία σκυροδέματος, κράσπεδα, πλάκες πεζοδρομίου και θα επενδυθεί με φυτική γη, όπως και οι υπάρχουσες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κρήτη: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Χανίων

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Χανιά Κρήτη

Υπογράφηκε σήμερα στα Χανιά από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη η σύμβαση ένταξης της πράξης για την «ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Χανίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 στο πλαίσιο των έργων αστικών αναπλάσεων που αφορούν κατά την τρέχουσα περίοδο τις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης.

«Ένα εμβληματικό έργο με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ που αναβαθμίζει παρά πολύ όλη την λειτουργία του κήπου και δεν αφορά μόνο τα Χανιά αλλά όλη την Κρήτη», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, μετά την υπογραφή.

«Ένα έργο για το Δήμο Χανίων που αναβαθμίζει σημαντικά το κέντρο της πόλης αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών», δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων ω.

Για σημαντικό έργο στην πόλη των Χανίων που αφορά τον αστικό ιστό της πόλης, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, σημειώνοντας πως προήλθε μετά από μελέτη που συνέταξαν οι υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης. «Σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου αλλά και αναψυχής», όπως τόνισε.

Ο Κήπος και το έργο

Ο Δημοτικός Κήπος αποτελεί ένα περίκλειστο πάρκο με εμβαδόν 17.000 τ.μ., βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων και αποτελεί ιστορικό τοπόσημο της εκτός των τειχών πόλης. Βασικός σχεδιαστικός άξονας της μελέτης ανάπλασης, είναι η ενοποίηση των επιπέδων κίνησης (χωμάτινες διαδρομές) με τις επιφάνειες πρασίνου τόσο υψομετρικά με το «γέμισμα’’»των υφιστάμενων χωμάτινων διαδρόμων όσο και οπτικά με τον περιορισμό των πράσινων περιφράξεων στα σημεία που εξυπηρετούν την ασφάλεια των επισκεπτών (παιδική χαρά και όριο υψομετρικών διαφορών).

Τα υφιστάμενα κλουβιά έκθεσης ζώων απομακρύνονται και έτσι αποδίδονται στο πάρκο 1.800 επιπλέον επισκέψιμα τετραγωνικά μέτρα με νέες χρήσεις και νέες φυτεύσεις.

Οργανώνονται οι εξωτερικοί χώροι των υφιστάμενων κτισμάτων έτσι ώστε να αναδεικνύονται (ιστορικό καφέ), αλλά και να εμπλουτίζονται οι λειτουργίες τους (εξωτερικές εκδηλώσεις βιβλιοθήκης και εκπαιδευτική λειτουργία φυτωρίου).

Παράλληλα ενισχύεται το φυσικό πράσινο περιβάλλον με καθαρισμούς, νέες φυτεύσεις, οργανωμένο δίκτυο άρδευσης και οργανωμένη θέση εργασίας για την συντήρηση του πάρκου. Ανασχεδιάζεται η περιοχή παιχνιδιού και δημιουργούνται και νέες περιοχές θεματικές ανά ηλικία και ανά δραστηριότητα.

Οι νέες περιοχές με σχεδιασμένο εξοπλισμό παιχνιδιού έχουν συνολικά έκταση 2.300 τ.μ. (η υφιστάμενη παιδική χαρά έχει έκταση για παιχνίδι έχει 1.210 τ.μ.) Επιλέγονται υλικά που εναρμονίζονται με τον χαρακτήρα του κήπου (φυσικό σταθεροποιημένο δάπεδο) και νέος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός . Επίσης οργανώνεται η διάνοιξη μιας ακόμα εισόδου από την οδό Χ. Πλουμιδάκη, προσβάσιμη και σε άμεση επαφή με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα