Μαρίνα
Ξυπνητού

Νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα μπορέσουν να «τρέξουν» μέσα στο έτος με όχημα – εταιρεία ειδικού σκοπού όλες οι απαραίτητες μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αναμένεται να φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι μελέτες θα αφορούν τα ανεμολογικά και βυθομετρικά δεδομένα και όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, σκοπός είναι οι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών. Για να επιτευχθεί αυτό, μέσω της ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να συστήνει θυγατρικές, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα «παρακολουθεί» τις μελέτες.

Στο σχήμα, πέρα από την ΕΔΕΥΕΠ, θα συμμετάσχει και ο ΑΔΜΗΕ και ακόμη μία εταιρεία ώστε να μην έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο. Η επιλογή του ανάδοχου για τις μελέτες, θα γίνει μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού.

Οι έρευνες θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, με το σχετικό κονδύλι να ανακτάται σε δεύτερο χρόνο από τα ποσά που θα καταβάλουν οι επενδυτές για την αγορά των δεδομένων Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα data room. Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι οι διαγωνισμοί για τα πρώτα πλωτά πιλοτικά να πραγματοποιηθούν το 2026.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή δύο πρώτων πιλοτικών offshore σταθερής έδρασης, συνολικής ισχύος 600 MW, τα οποία θα αναπτυχθούν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον Όμιλο Κοπελούζου (που μετέπειτα κατόπιν συμφωνίας θα περάσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες) στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης.

Οι επιλέξιμες περιοχές

Από τις 10 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) της μεσοπρόθεσμης φάσης ανάπτυξης (έως 2030-2032), έχει επιλεγεί μία «δεξαμενή» 6 θαλάσσιων ζωνών για την εγκατάσταση των πρώτων πάρκων, 1,9 Γιγαβάτ, έως το τέλος της 10ετίας.

Οι ζώνες αυτές βρίσκονται στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου, περιμετρικά της Γυάρου, ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, στη βορειανατολική Κρήτη μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας.

Οφέλη

Με βάση το σχεδιασμό, η Ελλάδα δύναται να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προώθηση νέων τεχνολογιών, να αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία και να αναπτύξει την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα.

Η εγκατάσταση ΥΑΠ μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ με έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2050 και των εσόδων του Δημοσίου με έως και 440 εκ. ευρώ ετησίως. Για την ίδια περίοδο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης, στηρίζοντας έως και 44.400 θέσεις εργασίας ετησίως.

Συνολικά, η υλοποίηση των έργων αυτών υπολογίζεται να μοχλεύσει επενδύσεις πάνω από 30 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει λειτουργήσει τουλάχιστον το πρώτο έργο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV