Connect with us

Λοιπά Έργα

Δημοπρατήθηκαν 2 σημαντικά έργα στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Δύο έργα που έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δημοπρατήθηκαν πριν από μερικές ημέρες.
 
 
Πρόκειται για το έργο κατασκευής του ανατολικού παραλιακού μετώπου και το ένα υποέργο του βιολογικού του Πλακιά στον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
 
 
 
Συγκεκριμένα, με ποσοστό έκπτωσης που ξεπερνά το 51%, ο εργολάβος κ. Αλεξάκης ανέλαβε την κατασκευή του υποέργου του βιολογικού του Πλακιά, στη διάρκεια της δημοπρασίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
 
 
 
Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στο εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς οικισμών ευρύτερης περιοχής Πλακιά (προϋπολογισμού 4.216.524,42 ευρώ), όπου θα τοποθετηθούν οι απαιτούμενοι αγωγοί μεταφοράς ακαθάρτων από τους οικισμούς Πλακιά, Λευκογείων, Ασωμάτου, Δαμνόνι, Σούδας, Σελλιά, Μαριού και Μύρθιου.
 
 
 
Tο δεύτερο υποέργο αφορά στην κατασκευή εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου των οικισμών Πλακιά, Λευκογείων, Ασωμάτου, Δαμνόνι, Σούδας, Σελλίων, Μαριού και Μύρθιου. (Προϋπολογισμός 5.109.080,24 ευρώ), επιβλέπονται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
 
 
 
Σημειώνεται, ότι το έργο «Συλλογή, μεταφορά, και επεξεργασία λυμάτων ευρύτερης περιοχής Πλακιά» είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», και περιλαμβάνει τέσσερα ακόμη υποέργα, προϋπολογισμού 3.758.749,94 ευρώ, τα οποία θα δημοπρατηθούν άμεσα.
 
 
 
Παράλληλα, στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία για το έργο ανάπλασης του ανατολικού παραλιακού μετώπου από το ύψος Δελφίνι μέχρι το Κουτσολίδι, για το οποίο κατέθεσαν ενδιαφέρον δώδεκα συνολικά εργολάβοι, ωστόσο ο ανάδοχος θα επιλεγεί μετά τα Χριστούγεννα.
 
 
 
Το έργο ανάπλασης του ανατολικού παραλιακού μετώπου από το Δελφίνι μέχρι το Κουτσολίδι με τίτλο: «Διαμόρφωση πεζοδρομίων και ασφαλών διαβάσεων πεζών στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο» συνολικού προϋπολογισμού 4.750.000 ευρώ δημοπρατείται στις 24 Δεκεμβρίου. Το ανατολικό παραλιακό μέτωπο αφορά σε δρόμο, το μήκος του οποίου ξεπερνά τα 2,5 χλμ. και το έργο θα γίνει και από τις δύο πλευρές, δηλαδή και από την μεριά των καταστημάτων αλλά και από την βόρεια πλευρά, που είναι ο χώρος περιπάτου και αναψυχής για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Στην ανάπλαση του έργου προβλέπεται η υπογειοποίηση του δικτύου ΔΕΗ, η δημιουργία πεζοδρομίων και από τις δύο πλευρές του δρόμου, ειδικός φωτισμός (LED) που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
 
 
 
Η ολοκλήρωση του έργου θα πρέπει να έχει περατωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
 
 
 
Εν τω μεταξύ ανοικτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου: «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις ανοικτών δημόσιων χώρων του Δήμου Ρεθύμνου – Δυτικό παραλιακό μέτωπο – περιοχή της Σοχώρας», συνολικού προϋπολογισμού 4.250.000,00 ευρώ θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα του χρόνου. Ειδικότερα, το έργο ανάπλασης στην περιοχή της Σοχώρας εντάσσεται στη φιλοσοφία της βιοκλιματικής λειτουργίας της πόλης, έχει δηλαδή εκείνα τα χαρακτηριστικά που προβλέπουν μείωση της μέσης θερμοκρασίας της περιοχής, πράγμα που ήταν απαραίτητο, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο έργο περιλαμβάνεται η ανάπλαση της πλατείας της Σοχώρας, της δυτικής πλευράς της πλατείας, του παραλιακού δρόμου, της περιοχής γύρω από το γήπεδο και το πάρκινγκ των Δικαστηρίων, καθώς και τον δρόμο ανατολικά του γηπέδου. Προβλέπει ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται αφορούν την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής και κυκλοφοριακές διευθετήσεις, που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των κατοίκων της μέχρι σήμερα παραμελημένης περιοχής στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Πιο συγκεκριμένα στην μελέτη προβλέπεται ενιαία διαμόρφωση του οδοστρώματος με στρώσιμο βιοκλιματικών υλικών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας, καθώς και η τοποθέτηση καθιστικών. Το πράσινο και τα δέντρα που υπάρχουν παραμένει, ενώ προβλέπεται το γκρέμισμα του δυτικού τοίχου του γηπέδου, ώστε εκεί να δημιουργηθεί ένα πεζοδρόμιο με το κατάλληλο για περίπατο φάρδος.
 
    Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας.
 
    Την ίδια μέρα θα δημοπρατηθεί και το έργο κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου στα Περβόλια συνολικού προϋπολογισμού 1.5 εκ ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, που θα κατασκευαστεί σε μία έκταση 3.400 τετραγωνικών μέτρων.
 
    Ο προϋπολογισμός των έργων, που δημοπρατούνται τις τελευταίες μέρες στο νομό κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ, αφορούν σε έργα ανάπλασης και έργα που θωρακίζουν το περιβάλλον και ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 21 εκ. ευρώ.
 
 
Πηγή: Ρεθεμνιώτικα Νέα

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα