Άρθρο του Νίκου Παππά, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, στην εφημερίδα «Το Παρόν»
Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρει πως:
Η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί μεγάλο πολιτικό και διαχρονικό καημό της Ν.Δ.
Το 2013, με σύμμαχο τον εξωτερικό καταναγκασμό και με υπογραφή Σαμαρά, δέσμευε τη χώρα για την ιδιωτικοποίηση του 61% της ΕΥΔΑΠ και του 51% της ΕΥΑΘ.
Μια προσπάθεια που έληξε σχετικά γρήγορα. Μετά το 2015, δύο κύματα άρσης αυτής της δέσμευσης, στα οποία συνέβαλε και η δική μας διακυβέρνηση, οδήγησαν στη μείωση του ποσοστού του ΤΑΪΠΕΔ στην ΕΥΔΑΠ στο 11%.
Σήμερα, οι αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των δύο εταιρειών ύδρευσης από το Υπερταμείο στο δημόσιο σηκώνουν νέο συνταγματικό ανάχωμα στην πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το νερό.
Παρότι οι κύριοι Μητσοτάκης και Σταϊκούρας νομοθέτησαν, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υποκριθούν ότι σέβονται το Σύνταγμα:
- Αφενός, παρέτειναν και ενίσχυσαν την πρωτοκαθεδρία του Υπερταμείου στον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ.
- Αφετέρου, άφησαν εντελώς ανέγγιχτη την έτερη κραυγαλέα αντισυνταγματικότητα, η οποία λέει ότι η καταστατική αρχή του Υπερταμείου για τη διαμόρφωση κερδών έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την ιδρυτική και συνταγματική υποχρέωση των εταιρειών ύδρευσης να παρέχουν στον πληθυσμό ικανή ποσότητα και ποιότητα νερού.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πιεζόμενος κ. Σταϊκούρας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας πως επί δικής του διακυβέρνησης έγινε η μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο Υπερταμείο.
Απέκρυψε, όμως, ότι η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε, με την κυβέρνησή μας να θέτει αυστηρή δικλείδα, η οποία ανέφερε ότι η διαδικασία γίνεται «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».
Επρόκειτο για πρόβλεψη που είχαν αποδεχθεί και οι «θεσμοί». Άρα όταν ο κ. Σταϊκούρας επικαλείται δεσμεύσεις έναντι των «θεσμών» σε σχέση με την ΕΥΔΑΠ και το Υπερταμείο, απλώς λέει ένα τεράστιο ψέμα.
Δυστυχώς, η Ν.Δ. παραμένει δέσμια ιδεών, οι οποίες έχουν καταρρεύσει και διεθνώς. Από το 2010 ως το 2021 στην Ευρώπη έγιναν 131 αποϊδιωτικοποιήσεις εταιρειών και δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης εμμονής της, η πλειοψηφία παραβλέπει ακόμα και το ψήφισμα του ΟΗΕ που λέει ότι το πόσιμο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και θεμέλιο για την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται μπροστά στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να χάσει οριστικά τη μάχη της ιδιωτικοποίησης των υδάτων.
Και επειδή το γνωρίζει, οργανώνει τη λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ. Παρέλαβε το 2019 μία εταιρεία με πάνω από 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία, χρήματα τα οποία σήμερα έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό.
Αυτές τις μέρες και πριν τη συζήτηση για τη συμμόρφωση στην απόφαση που έχουν αιτηθεί οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ ενώπιον της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ κινείται για τη διανομή έκτακτου μερίσματος εκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους της.
Το συνολικό ποσό μπορεί να υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτες ιδιωτών εκτιμητών, ενώ σε πρώτη φάση έχει ανακοινωθεί η διανομή περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Ας το πάρουν απόφαση. Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, το οποίο ορίζεται και από το Υπερταμείο, είναι αντισυνταγματική. Η προσπάθεια διανομής του πλούτου του λαού θα επιφέρει πολλαπλές συνέπειες.
Συνέπειες ποινικές και όχι μόνο πολιτικές.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να εφαρμόσει το Σύνταγμα.
Και, βεβαίως, να σταματήσει άμεσα τη λεηλασία της ΕΥΔΑΠ, στην οποία είναι συνυπεύθυνη.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα αρμόδια στελέχη της όσο και η διοίκηση της εταιρείας θα βρεθούν σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV