Νίκος
Καραγιάννης

Η παραίτηση του Νίκου Μαντζούφα από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ έπεσε ως κεραυνός εν αιθριά την Παρασκευή. Οι γνωρίζοντες το πεδίο, έχουν αναγνωρίσει τον τέως πλέον Γ.Γ. ως έναν ικανό και αποτελεσματικό κυβερνητικό στέλεχος με τη μία επιτυχία να διαδέχεται την άλλη. Ένας άνθρωπος με χαμηλό προφίλ, εργατικός, ευγενικός χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει επιδιώξει τα πρωτοσέλιδα αλλά αντιθέτως στοχευμένος στο να προωθήσει το αντικείμενο που υπηρετεί.

Η σχεδόν εντεκαετής πορεία του κ.Μαντζούφα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας συνεχής ανήφορος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν όλο και εντυπωσιακός. Όταν το 2009 ιδρύθηκε η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ στο υπουργείο Οικονομίας, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν τις ΣΔΙΤ στη χώρα.

Η πορεία

Ως πρώτο έργο-ΣΔΙΤ, συμβασιοποίειται η κατασκευή-λειτουργία επτά πυροσβεστικών σταθμών οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως έργο-πιλότος. Μέχρι και το 2015 θα δούμε μέσω των ΣΔΙΤ να συμβασιοποιούνται έργα όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η τηλεματική στον ΟΑΣΑ και το έργο-σταθμός για την κατασκευή 24 σχολείων σε περιοχές της Αττικής.

Μέχρι τότε επικρατούσε η θεωρεία πως οι ΣΔΙΤ μπορούν να είναι χρήσιμες για έργα μεσαίου και μικρότερου προϋπολογισμού, κάτι σαν “συμπλήρωμα” στα έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τις παραχωρήσεις στα μεγάλα έργα των αυτοκινητόδρομων.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας και αφού έχουν στηθεί ήδη οι βάσεις, ολοκληρώνονται τρεις διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων σε Ήπειρο, Σέρρες και Ήλεια. Από εκεί και έπειτα ο Νίκος Μαντζούφας θα αρχίσει να εισχωρεί τις ΣΔΙΤ σε όλο και πιο περίπλοκα, νέα πεδία έργων.

Η μεγάλη έκπληξη θα έρθει το 2018 όταν αποφασίζεται να προκηρυχθεί -ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου- ως ΣΔΙΤ το τμήμα του ΒΟΑΚ από τη Χερσόνησο μεχρι τη Νεάπολη. Το πέρασμα στα πολύ μεγάλα έργα είναι γεγονός και κάπου εκεί τα ταμπού για την χρήση των ΣΔΙΤ έχουν ξεπεραστεί.

Η χρυσή διετία 2018-2020

Η διετία 2018-2020 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η “χρυσή περίοδος” των ΣΔΙΤ υπό την καθοδήγηση του κ.Μαντζούφα. Θα δούμε να προωθούνται εντυπωσιακά έργα, με το κορυφαίο εκείνο των 870 εκατ.ευρώ για τα ευρυζωνικά δίκτυα, έργα 500 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για φοιτητικές εστίες σε Πανεπιστήμια της χώρας, έργα για οδοφωτισμό και πιο πρόσφατα τρία έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, την κατασκευή 12 νέων δικαστικών μεγάρων σε μεγάλες πόλεις και το μεγάλο έργο του flyover (370 εκατ.ευρώ) στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης.

Σήμερα οι ΣΔΙΤ θεωρούνται ως η πλέον επιτυχημένη μορφή υλοποίησης έργων, λύνοντας τα χέρια σε πολλούς φορείς που επιθυμούν να προωθήσουν projects με ευελιξία, χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της χώρας και να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου κατασκευή-λειτουργία-συντήρηση μίας υποδομής.

Οι διακρίσεις

Στο διάστημα της θητείας του Νίκου Μαντζούφα, τα έργα-ΣΔΙΤ απέσπασαν πολλά διεθνή βραβεία αλλά και διακρίσεις. Ξεχωρίζουμε την τρίτη θέση παγκοσμίως από την World Bank, αλλά και τη 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Καλές Διαγωνιστικές Διαδικασίες» στον τομέα των ΣΔΙΤ από το Global Infrastructure Hub (φορέα των G20).

Στην Ελλάδα ένα από τα βραβεία που έλαβε ήταν ως έργο της χρονιάς για το 2018, το έργο-ΣΔΙΤ για τη Μονάδα Απορριμμάτων Ηπείρου στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών. Λίγο πριν αποχωρήσει εξασφάλισε τη συνεργασία της EBRD στις διαδικασίες ωρίμανσης των έργων, κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί στρατηγική για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών.

Η βαριά κληρονομιά και η επόμενη θέση

Με την παραίτηση του ο Νίκος Μαντζούφας αφήνει μία βαριά κληρονομιά στον διάδοχο του, ο οποίος θα κληθεί να συνεχίσει με το ίδιο πάθος και επιτυχία την δουλειά της προώθησης των έργων-ΣΔΙΤ. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας είχαμε σημειώσει τα έργα σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, φέτος έσπασαν το φράγμα των 3 δισ.ευρώ, δημιουργώντας τον δικό τους μύθο στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο της χώρας. Τα έργα αυτά σχεδόν στο σύνολο τους εξασφαλίζουν σήμερα μεγάλη συμμετοχή και αρκετές φορές επενδυτές από τις σημαντικότερες παγκοσμίως χώρες.

Σχετικά με το επόμενο βήμα του κ.Μαντζούφα έχει ήδη διαρεύσει ότι θα είναι επικεφαλής στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η ενδεχόμενη τοποθέτηση του εκεί, είναι “το καλό νέο της ημέρας”. Οι γνώσεις του γύρω από τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών, πιστωτικών ιδρυμάτων και του δημοσίου και η καθολική του αποδοχή από την αγορά δημιουργούν τις κατάλληλες βάσεις για την έναρξη αυτού του νέου οργανισμού και τις μεγάλες απαιτήσεις που έχει από αυτό στο σύνολο της η ελληνική οικονομία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV