Newsroom

Στα σκαριά βρίσκεται νέο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για αιολικό σταθμό ισχύος 17,7 MW. Το πρότζεκτ δρομολογείται τη θέση ¨Βουνό Ορνιθοκάθισμα” , του Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα. Φορέας υλοποίησης είναι η ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ IV ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25/07/2023 από την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας οσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο αιολικός σταθμός αποτελείται από έντεκα (11) μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) οι οποίες μετατρέπουν την ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ισχύος 3000 kW η κάθε μία, θα διαθέτουν πτερωτή 3 πτερυγίων, διαμέτρου 112 μέτρων, ενώ ο άξονας τους θα βρίσκεται σε ύψος 84 μέτρων. Η κάθε ανεμογεννήτρια είναι εφοδιασμένη με τον απαραίτητο πολλαπλασιαστή στροφών και με ασύγχρονη γεννήτρια διπλών τυλιγμάτων (2 ταχυτήτων) για μέγιστη εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού, ακόμα και στις μικρές ταχύτητες ανέμου. Η ανεμογεννήτρια διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και είναι εφοδιασμένη με όλες τις διατάξεις ασφαλείας, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας στον κλάδο.

Η κάθε ανεμογεννήτρια θα αποτελείται από έναν μεταλλικό πυλώνα στην κορυφή του οποίου εδράζεται η άτρακτος (nacelle). Στην άτρακτο ευρίσκεται ο κύριος μηχανισμός της ανεμογεννήτριας, ο οποίος αποτελείται από την πτερωτή που είναι κατασκευασμένη από πολυεστερικές ίνες, εντός δε της ατράκτου ευρίσκεται ο κύριος άξονας ο οποίος είναι χαλύβδινος, ο πολλαπλασιαστή στροφών, ο οποίος αποτελείται από σύστημα γραναζιών και η ηλεκτρική γεννήτρια.

Οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν εντός του χώρου εγκατάστασης και θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω εσωτερικού δρόμου διασύνδεσης, ηλεκτρικά δε θα διασυνδέονται μέσω αυτόνομων υποσταθμών ανυψώσεως τάσεως 0.65/20 kV, σε υπόγεια γραμμή μέσης τάσεως 20 kV που θα κατασκευαστεί μέσα στο αιολικό πάρκο, προκειμένου να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια στον Κεντρικό Πίνακα Μέσης Τάσης.

Εσωτερική Οδοποιία Α/Π

Για την πρόσβαση στον χώρο κάθε ανεμογεννήτριας απαιτείται η κατασκευή εσωτερικού οδικού δικτύου, ώστε να είναι δυνατή στη συνέχεια η διαμόρφωση των πλατωμάτων, η κατασκευή των θεμελιώσεων και η ανέγερση του εξοπλισμού καθώς και για μελλοντικές λειτουργίες συντηρήσεων και επισκευών.

Η νέα εσωτερική οδοποιία που θα κατασκευαστεί θα έχει πλάτος περίπου 5 μέτρων και μέγιστη κλίση 12% λόγω των μεγάλων διαστάσεων και του μεγάλου βάρους των μηχανημάτων μεταφοράς και ανύψωσης του εξοπλισμού. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις εάν απαιτείται το πλάτος μπορεί να είναι μεγαλύτερο (πχ. στροφές, διασταυρώσεις κλπ.). Και πάλι σε μεμονωμένες περιπτώσεις είναι δυνατό να υπάρξει μικρή υπέρβαση της μέγιστης αυτής κλίσης, ειδικά αν αυτό απαιτείται προκειμένου να υπάρξει μικρότερη επέμβαση στο περιβάλλον.

Όσον αφορά το συνολικό μήκος της οδοποιίας, η βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας ανέρχεται στα 5.300 μ περίπου (4.666 μ βελτίωση οδοποιίας πρόσβασης για τις ανεμογεννήτριες του Αιολικού πάρκου και 648 μ για την γραμμή υψηλής τάσης) και η κατασκευή νέας οδοποιίας προβλέπεται περί τα 14.500 μ (4.567 μ για τις ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου και 9.964 μ για την κατασκευή της νέας Γραμμής Μεταφοράς).

Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης

Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του αιολικού πάρκου εν γένει θα είναι τα εξής:
• Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης από τα 20.000 Volt στα 150.000 Volt.
• Υπέργειες γραμμές Μέσης Τάσης 20.000 Volt (20 kV) που θα συνδέουν το βόρειο και το νότιο τμήμα του αιολικού πάρκου με τον Υποσταθμό Ανύψωσης Τάσης
• Ηλεκτρική γραμμή Υψηλής Τάσης που θα αποτελείται από εναέρια καλώδια στηριγμένα πάνω σε μεταλλικούς δικτυωτούς πύργους και θα είναι υπό τάση 150 kV για την ηλεκτρική σύνδεση του Υποσταθμού με το Σύστημα Μεταφοράς.

Από τον οικίσκο ελέγχου του αιολικού πάρκου, θα αναχωρεί νέα γραμμή Μέσης Τάσης 20 kV, που θα συνδέεται με Υ/Σ ΜΤ/ΥΤ 20/150 kV ο οποίος θα κατασκευαστεί σε κατάλληλο χώρο βορειοδυτικά του γηπέδου για τη διασύνδεση του Αιολικού Πάρκου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Από τον Υ/Σ θα αναχωρεί νέα Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV που θα συνδέει το έργο με το ΕΣΜΗΕ. Η γραμμή ΥΤ θα έχει συνολικό μήκος 16,4 χλμ περίπου, και θα συνδέεται με την Υφιστάμενη Γ.Μ 150 kV ««Πάτρα ΙΙ-Πύργος Ι».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV