fbpx
Connect with us

Λιμάνια - Αεροδρόμια

Νέο πλήγμα για το λιμάνι της Πάτρας: Στον αέρα η γραμμή Λαύριο-Τσεσμέ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Απώλειες και για το λιμάνι της Πάτρας θα έχει η διακοπή της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Τουρκία (Λαύριο-Τσεσμέ) που εγκαινιάστηκε στις αρχές Ιουλίου, καθώς η λιμενική υποδομή της Αχαΐας αποτελούσε βασικό κρίκο στια θαλάσσιες συνδυασμένες μεταφορές των δύο χώρων προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η γραμμή εγκαινιάστηκε με πρωτοβουλία ναυτιλιακών πρακτόρων των δύο χωρών. Το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο διαρκούσε περίπου επτά ώρες και είχε βασικό στόχο να μειωθεί αισθητά ο χρόνος μετάβασης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία τόσο για τους οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών όσο και για σημαντικό αριθμό ταξιδιωτών.

Μάλιστα, το εγχείρημα προβλήθηκε και στις δύο χώρες σαν ένα βήμα για να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις στην ελληνική και την τουρκική ακτοπλοΐα. Βασική επιδίωξη της συγκεκριμένης γραμμής ήταν, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η κυκλοφοριακή πυκνότητα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις τους. Από την αρχή τέθηκε ως επιπλέον στόχος η γραμμή να παραμείνει ενεργή όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά ολόκληρο το χρόνο.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ο πυρήνας της σκέψης που έκαναν οι συνεργαζόμενοι ακτοπλόοι των δύο χωρών ήταν να εξυπηρετήσουν ένα μεγάλο αριθμό φορτηγών, επιβατών και τουριστών από την Ευρώπη προς την Τουρκία και το αντίστροφο.

Υπολογίστηκε ότι περίπου 440.000 φορτηγά από την Τουρκία και 300.000 από Ιράν και Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη ακολουθούσαν διαδρομές μέσω Βουλγαρίας ή μέσω Εγνατίας Οδού για την Ηγουμενίτσα με βασικά επακόλουθα την ταλαιπωρία των οδηγών και την αύξηση του κόστους στις μετακινήσεις τους.

Ενδεικτική είναι η διαδρομή που ακολουθεί ένας επαγγελματίας οδηγός φορτηγού ή ένας ταξιδιώτης ερχόμενος από την Ιταλία (Ανκόνα) και προορισμό την Τουρκία. Συνήθως, βγαίνει με το πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και διανύει περίπου 700 χιλιόμετρα μέσω Εγνατίας για να φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκεί χρειάζεται να περιμένει 6-7 ώρες το χειμώνα και 10-12 ώρες το καλοκαίρι.

Στην περίπτωση που η κατάληξη του ταξιδιού είναι η Σμύρνη ή να προχωρήσει στα βάθη της γειτονικής χώρας το επιπλέον ταξίδι σε οδήγηση κυμαίνεται από 6-10 ώρες…

Η νέα γραμμή υποσχόταν ένα γρηγορότερο και οικονομικότερο ταξίδι, καθώς οι χρήστες του θα βρίσκονταν από την Ανκόνα στην Πάτρα και μέσω Λαυρίου στη Σμύρνη σε 1 ½ μέρα.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών ήταν ανεπίσημα ενήμερος για το ακτοπλοϊκό εγχείρημα, καθώς δεν είχε ζητηθεί κάποια εξυπηρέτηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Γνώριζε ότι φορτηγά διεθνών μεταφορών και ταξιδιώτες θα έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Πάτρας είτε κατά την αναχώρησή τους για την Ιταλία είτε με προορισμό το λιμάνι του Λαυρίου για να επιβιβαστούν στο πλοίο για το Τσεσμέ.

Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα φορτηγά, τα ΙΧ και τους επιβάτες που θα διακινούνταν από την Πάτρα για την Ιταλία (και αντιστρόφως). Παρόλα αυτά, και μόνο το γεγονός ότι η γραμμή σταμάτησε να λειτουργεί λίγες ημέρες μετά από την έναρξή της αποτελεί πλήγμα (και) για το λιμάνι της Πάτρας.

Η λογική λέει ότι ένας αριθμός φορτηγών και ταξιδιωτών θα επέλεγε τη συγκεκριμένη γραμμή, συνδυασμό οδικής και θαλάσσιας μετακίνησης, για να μειώσει την ταλαιπωρία του και τα έξοδά του. Στα οικονομικά οφέλη θα πρέπει να προστεθεί και η φθορά των οχημάτων από τα εκατοντάδες παραπάνω χιλιόμετρα που θα χρειαστεί να διανύσουν μέσω της Εγνατίας και στη συνέχεια μέχρι τα βάθη της Τουρκίας.

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Το πλοίο που εξυπηρετούσε τη γραμμή είχε τη δυνατότητα μεταφοράς 1.200 επιβατών, 300 οχημάτων και 40 φορτηγών σε κάθε δρομολόγιο. Αναχωρούσε από τη Σμύρνη στις 7 το πρωί και έφτανε στο Λαύριο στις 2 το μεσημέρι ενώ αναχωρούσε στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας από το Λαύριο και έφτανε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στο Τσεσμέ.

Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του δρομολογίου, το πλοίο (RO PAX KAUNAS) ανέστειλε τα δρομολόγια του και επέστρεψε στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική εταιρεία ενημέρωσε με ανακοίνωση ότι τα δρομολόγια θα αναστέλονταν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Μάλιστα, η αναστολή των δρομολογίων τροφοδότησε συζητήσεις σε διπλωματικούς κύκλους επειδή η συγκεκριμένη γραμμή είχε συμφωνηθεί στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης λόγω και της σημασίας της για την τουρκική ακτοπλοία.

Πηγή: tempo24.news

image_pdfimage_print

Αεροδρόμια

TUV AUSTRIA ACADEMY: Τα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα της ΙΑΤΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως ίσως γνωρίζετε, η TÜV AUSTRIA ACADEMY έγινε πρόσφατα Regional Training Partner (RTP) της ΙΑΤΑ για την Ελλάδα, έχοντας αντίστοιχα δικαιώματα για την Κύπρο και την Αλβανία, καθιστώντας έτσι ένα από τα τέσσερα (4) RTP στην Ευρώπη, τα υπόλοιπα βρίσκονται στη Βουδαπέστη (Αεροδρόμιο της Βουδαπέστης), τη Φραγκφούρτη (Fraport) και Κωνσταντινούπολη (Turkish Airlines).

Η IATA (Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών) – – η οποία ιδρύθηκε αρχικά το 1919, εδρεύει σήμερα στο Μόντρεαλ του Καναδά και αντιπροσωπεύει 290 αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν το 82% της μετακίνησης των επιβατών παγκοσμίως.

Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων της, η ΙΑΤΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους «εκπαιδευτικούς οργανισμούς» στον κόσμο, https://www.iata.org/training/pages/index.aspx , εξυπηρετώντας ανάγκες που, είτε άμεσα είτε έμμεσα, σχετίζονται με τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Τα μαθήματα αφορούν θέματολογίες που συνδέονται με τις αεροπορικές εταιρείες, τις υπηρεσίες αεροπορικής ναυσιπλοΐας, τους αερολιμένες, το cargo, τις αρχές πολιτικής αεροπορίας, τις υπηρεσίες εδάφους, τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Για το 2020 η TÜV AUSTRIA ACADEMY έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει, τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αθήνα:

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Συνάντηση Πατούλη με τη διοίκηση του ΟΛΠ για την επέκταση του Προβλήτα Κρουαζιέρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαία ΟΛΠ Κτίριο Διοίκησης

Η επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά ώστε να δημιουργηθούν 2 θέσεις για πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων «νέας γενιάς», μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων και δυναμικότητας 2.500 επιβατών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Πρόκειται για έργο ύψους 120 εκατ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Θάνος Λιάγκος, Μέλος Δ.Σ. ΟΛΠ εκπροσωπώντας τη Διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε., ο Χ. Γερακαράκης Διευθυντής Έργων ΟΛΠ Α.Ε., ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Με βάση τις σχετικές εκτιμήσεις, οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο του 2020 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 32 μήνες.

Με αφορμή τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή επανεκκίνηση στην Αττική και δημιουργούν νέες προοπτικές σε σημαντικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας όπως είναι η κρουαζιέρα.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, αφορά στην επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά προς τα νότια, ώστε να δημιουργηθούν 2 θέσεις για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων «νέας γενιάς» μήκους μεγαλύτερου των 280 μ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή επέκτασης συνολικού εμβαδού 150.000 τ.μ. καθώς και των απαιτούμενων δικτύων απορροής υδάτων, οπτικών ινών και παροχής ρεύματος και νερού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Εγκρίθηκε το Master Plan της επέκτασης του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, τι περιλαμβάνεται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πύργος ελέγχου Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Εγκρίθηκε από την ΥΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com το master plan για την πολυαναμενόμενη επέκταση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, «Ελ.Βενιζέλος». Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την εκκίνηση των έργων που σύμφωνα με πηγές θα αγγίξουν τα 700εκατ.ευρώ και θα αποτελέσουν ένα ακόμα μεγάλο αεροδρομιακό έργο, μετά από εκείνα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece και του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της ΤΕΡΝΑ.

Η έγκριση δόθηκε για:

α)την τροποποίηση του χωροταξικού σχεδίου για την κατασκευή νέας πίστας στάθμευσης αεροσκαφών βορείως του τροχοδρόμου Υ2, νέας πίστας Γενικής Αεροπορίας και νέου κτιρίου για την υποστήριξη της επίγειας εξυπηρέτησης,
β)τη μελέτη για την κατασκευή νέου χώρου αναμονής ταξί στα βορειοδυτικά του εμπορικού πάρκου.

Ο νέος αεροσταθμός θα περιλαμβάνει αρκετές νέες πύλες εφοδιασμένες με γέφυρες επιβίβασης-αποβίβασς, θέσεις στάθμευση αεροσκαφών, νέους χώρους VIP και lounge, εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης κ.α. Με τα έργα θα προστεθούν περίπου 100.000τμ, μέρος του οποίου είναι και η επέκταση του δορυφορικού σταθμού. Στόχος είναι μέχρι το 2023 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών να μπορεί να διακινήσει 30εκατ.επιβάτες, με σκοπό να φτάσει τους 50εκατ.επιβάτες μέχρι το 2040.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει εντυπωσιάσει την τελευταία εξαετία, με αλλεπάληλα ρεκόρ στην επιβατική κίνηση, κυρίως εξωτερικού που δημιούργησαν σχεδόν περιβάλλον κορεσμού, μιας και το 2019 έκλεισε με 25,5εκατ.επιβάτες.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η έγκριση του master plan είναι μόνο η αρχή για το project, με τον ΔΑΑ να προκηρύσσει, στη συνέχεια, αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να αποφασιστεί το ύφος που θα ακολουθήσει το νέο κτιριακό συγκρότημα.

Επιστέγασμα όλων θα είναι ο διεθνής διαγωνισμός για το κυρίως έργο, στον οποίο αναμένεται να δώσουν το παρών, όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι αλλά και ξένοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα project της τρέχουσας δεκαετίας, δίνοντας χιλιάδες θέσεις στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι σήμερα το αεροδρόμιο έχει σε εξέλιξη το έργο επέκτασης νέου κτιρίου στον υφιστάμενο αεροσταθμό. Τα έργα έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ και η συνολική παράδοση τους υπολογίζεται για φέτος.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στα έργα του αεροδρομίου είναι πέρα από το ποσό που ομολογουμένως δημιουργεί προσδοκίες, είναι και ο αντίκτυπος που θα έχει η γιγάντωση του, στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ήδη το Ελ.Βενιζέλος, θεωρείται βάσει μελετών ως κυριάρχη αιτία ανάπτυξης της οικονομίας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής με δημιουργία χιλιάδων θεσεων εργασίας. Οι νέες επενδύσεις αναμένεται να μεγενθύνουν ακόμα περισσότερο αυτή την τάση δημιουργώντας τις συνθήκες για ανάπτυξη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα