Connect with us

Λιμάνια - Αεροδρόμια

Νέο πλήγμα για το λιμάνι της Πάτρας: Στον αέρα η γραμμή Λαύριο-Τσεσμέ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Απώλειες και για το λιμάνι της Πάτρας θα έχει η διακοπή της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Τουρκία (Λαύριο-Τσεσμέ) που εγκαινιάστηκε στις αρχές Ιουλίου, καθώς η λιμενική υποδομή της Αχαΐας αποτελούσε βασικό κρίκο στια θαλάσσιες συνδυασμένες μεταφορές των δύο χώρων προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η γραμμή εγκαινιάστηκε με πρωτοβουλία ναυτιλιακών πρακτόρων των δύο χωρών. Το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο διαρκούσε περίπου επτά ώρες και είχε βασικό στόχο να μειωθεί αισθητά ο χρόνος μετάβασης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία τόσο για τους οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών όσο και για σημαντικό αριθμό ταξιδιωτών.

Μάλιστα, το εγχείρημα προβλήθηκε και στις δύο χώρες σαν ένα βήμα για να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις στην ελληνική και την τουρκική ακτοπλοΐα. Βασική επιδίωξη της συγκεκριμένης γραμμής ήταν, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η κυκλοφοριακή πυκνότητα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις τους. Από την αρχή τέθηκε ως επιπλέον στόχος η γραμμή να παραμείνει ενεργή όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά ολόκληρο το χρόνο.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ο πυρήνας της σκέψης που έκαναν οι συνεργαζόμενοι ακτοπλόοι των δύο χωρών ήταν να εξυπηρετήσουν ένα μεγάλο αριθμό φορτηγών, επιβατών και τουριστών από την Ευρώπη προς την Τουρκία και το αντίστροφο.

Υπολογίστηκε ότι περίπου 440.000 φορτηγά από την Τουρκία και 300.000 από Ιράν και Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη ακολουθούσαν διαδρομές μέσω Βουλγαρίας ή μέσω Εγνατίας Οδού για την Ηγουμενίτσα με βασικά επακόλουθα την ταλαιπωρία των οδηγών και την αύξηση του κόστους στις μετακινήσεις τους.

Ενδεικτική είναι η διαδρομή που ακολουθεί ένας επαγγελματίας οδηγός φορτηγού ή ένας ταξιδιώτης ερχόμενος από την Ιταλία (Ανκόνα) και προορισμό την Τουρκία. Συνήθως, βγαίνει με το πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και διανύει περίπου 700 χιλιόμετρα μέσω Εγνατίας για να φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκεί χρειάζεται να περιμένει 6-7 ώρες το χειμώνα και 10-12 ώρες το καλοκαίρι.

Στην περίπτωση που η κατάληξη του ταξιδιού είναι η Σμύρνη ή να προχωρήσει στα βάθη της γειτονικής χώρας το επιπλέον ταξίδι σε οδήγηση κυμαίνεται από 6-10 ώρες…

Η νέα γραμμή υποσχόταν ένα γρηγορότερο και οικονομικότερο ταξίδι, καθώς οι χρήστες του θα βρίσκονταν από την Ανκόνα στην Πάτρα και μέσω Λαυρίου στη Σμύρνη σε 1 ½ μέρα.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών ήταν ανεπίσημα ενήμερος για το ακτοπλοϊκό εγχείρημα, καθώς δεν είχε ζητηθεί κάποια εξυπηρέτηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Γνώριζε ότι φορτηγά διεθνών μεταφορών και ταξιδιώτες θα έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Πάτρας είτε κατά την αναχώρησή τους για την Ιταλία είτε με προορισμό το λιμάνι του Λαυρίου για να επιβιβαστούν στο πλοίο για το Τσεσμέ.

Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα φορτηγά, τα ΙΧ και τους επιβάτες που θα διακινούνταν από την Πάτρα για την Ιταλία (και αντιστρόφως). Παρόλα αυτά, και μόνο το γεγονός ότι η γραμμή σταμάτησε να λειτουργεί λίγες ημέρες μετά από την έναρξή της αποτελεί πλήγμα (και) για το λιμάνι της Πάτρας.

Η λογική λέει ότι ένας αριθμός φορτηγών και ταξιδιωτών θα επέλεγε τη συγκεκριμένη γραμμή, συνδυασμό οδικής και θαλάσσιας μετακίνησης, για να μειώσει την ταλαιπωρία του και τα έξοδά του. Στα οικονομικά οφέλη θα πρέπει να προστεθεί και η φθορά των οχημάτων από τα εκατοντάδες παραπάνω χιλιόμετρα που θα χρειαστεί να διανύσουν μέσω της Εγνατίας και στη συνέχεια μέχρι τα βάθη της Τουρκίας.

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Το πλοίο που εξυπηρετούσε τη γραμμή είχε τη δυνατότητα μεταφοράς 1.200 επιβατών, 300 οχημάτων και 40 φορτηγών σε κάθε δρομολόγιο. Αναχωρούσε από τη Σμύρνη στις 7 το πρωί και έφτανε στο Λαύριο στις 2 το μεσημέρι ενώ αναχωρούσε στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας από το Λαύριο και έφτανε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στο Τσεσμέ.

Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του δρομολογίου, το πλοίο (RO PAX KAUNAS) ανέστειλε τα δρομολόγια του και επέστρεψε στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική εταιρεία ενημέρωσε με ανακοίνωση ότι τα δρομολόγια θα αναστέλονταν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Μάλιστα, η αναστολή των δρομολογίων τροφοδότησε συζητήσεις σε διπλωματικούς κύκλους επειδή η συγκεκριμένη γραμμή είχε συμφωνηθεί στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης λόγω και της σημασίας της για την τουρκική ακτοπλοία.

Πηγή: tempo24.news

image_pdfimage_print

SPECIAL EDITIONS

Συνεργασία ΔΑΑ και ΕΞΑΑΑ για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό της Αττικής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Έμφαση στο θεσμό των συνεργειών για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό στην Αθήνα έδωσαν μέσω κοινής Συνέντευξης Τύπου η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στο χώρο όπου βρίσκεται η Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων Περιοχής Αεροδρομίου («Μουσείο»), παρουσιάσθηκαν, παρουσία ΜΜΕ και επίσημων προσκεκλημένων, επιλεγμένα αποσπάσματα από τα θεατρικά δρώμενα με τίτλο «Οι Πέτρες Μιλούν», με αφορμή τη δρομολόγηση της πολιτιστικής δράσης για το φετινό φθινόπωρο σε ιστορικά σημεία της πόλης.

Τα δρώμενα

Τα δρώμενα διοργανώνει η ΕΞΑΑΑ για τρίτο χρόνο, αυτή τη χρονιά με συνδιοργανωτή το ΔΑΑ, και αποτελούν μια μη κερδοσκοπική δράση που απευθύνεται σε τουρίστες και κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι μπορούν να τα παρακολουθήσουν ελεύθερα – χωρίς εισιτήριο.

Λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 13.00), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία (Αρχαία Αγορά Στοά Αττάλου όλο το Σεπτέμβριο και Μουσείο Ακρόπολης όλο τον Οκτώβριο) και σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά), επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Αθήνας.

Στόχος η θετική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα η ανάδειξη της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Γραμματείας, μέσα από την απαγγελία σπουδαίων κειμένων, λόγων και έργων, μεγάλων φιλοσόφων, πολιτικών, τραγικών ποιητών, που η Ελλάδα κληροδότησε σε όλο τον κόσμο (όπως αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον «Επιτάφιο λόγο του Περικλή» του Θουκυδίδη ή το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου και τον «Διγενή Ακρίτα»).

Όπως τόνισαν κατά τη Συνέντευξη Τύπου τόσο η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς όσο και ο CEO του ΔΑΑ κύριος Γιάννης Παράσχης, η Αθήνα έχει ανάγκη να εμπλουτίζει διαρκώς την προσφορά της προς τους ξένους επισκέπτες, αλλά και προς τους κατοίκους της, με ποιοτικές δράσεις. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ΔΑΑ και ΕΞΑΑΑ φέτος ένωσαν τις δυνάμεις τους, υποστηρίζοντας την προσπάθεια, έχοντας άλλωστε επί σειρά ετών συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά, κυρίως σε θέματα ανάδειξης και προβολής του προορισμού.

Η δε πόλη της Αθήνας οφείλει να αξιοποιήσει και να αναδείξει την κληρονομιά της, ενώ ταυτόχρονα πρέπει, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, να προσφέρει υποδομές και υπηρεσίες αντάξιες της διεθνούς φήμης της και της αυξημένης επισκεψιμότητάς της.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν εκ νέου ότι οι συνέργειες -όπως τονίστηκε- τόσο μεταξύ των ιδιωτικών φορέων όσο και μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, αποτελούν «μονόδρομο» για την περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, δήλωσε:

«… αυτή η δράση με τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, προσφέρει μία από τις πολύτιμες εμπειρίες που οραματίζεται ένας επισκέπτης ερχόμενος στην Αθήνα, κάτι από την αληθινή και αιώνια καρδιά της πόλης μας. Σημειολογικά, η δράση «οι πέτρες μιλούν», θα έλεγα ότι αποτελεί μια ‘γέφυρα’ που συνδέει πολίτες και επισκέπτες (καθώς «οι πέτρες, ‘μιλούν’» σε τρείς γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά) και φυσικά συνδέει το παρελθόν αλλά και το παρόν της πόλης, μέσα από τα διαχρονικά αυτά αποσπάσματα που απαγγέλλονται σε δρόμους, σε Μνημεία και Μουσεία της Αθήνας.

Ως συνδιοργανωτές πλέον, ΕΞΑΑΑ & ΔΑΑ, βρισκόμαστε σήμερα μαζί, εδώ, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, περιτριγυρισμένοι από τουρίστες και σε έναν υπέροχο χώρο Πολιτισμού, όπως το Μουσείο του αεροδρομίου – για να μιλήσουμε για Τουρισμό και Πολιτισμό και για την ανάγκη των συνεργειών.

Ο δρόμος των συνεργειών τόσο μεταξύ μας όσο και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί πλέον μονόδρομο, αν επιθυμούμε να σταθεροποιήσουμε την εικόνα της Αθήνας και της χώρας – αλλά και να την διευρύνουμε. Το τουριστικό/πολιτιστικό προϊόν πρέπει να είναι διαχρονικό, να έχει πάγια ποιοτικά χαρακτηριστικά, να είναι έξω από πολιτικές, κάτι σαν εθνική υπόθεση…»

Από την πλευρά του, ο CEO του ΔΑΑ κύριος Γιάννης Παράσχης, τόνισε:

«Σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών και, πάνω από όλα, η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας, της Αθήνας και του πολιτισμού μας για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας εκπέμπει καθημερινά την πολιτισμική ταυτότητά του, έχοντας μέχρι σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει 86 περιοδικές πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα, με τις 3 μόνιμες εκθέσεις του να υποδέχονται κάθε χρόνο περίπου 250.000 επισκέπτες.

Έχουμε διαχρονικά αποδείξει πως πιστεύουμε στις συνέργειες σε όλες τις διαστάσεις της δραστηριότητάς μας. Το ίδιο πνεύμα διέπει και τις δράσεις μας στον πολιτισμό, γι’ αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, σε μία ιδιαίτερη δράση που επιβεβαιώνει πως ο πολιτισμός και ο τουρισμός στη χώρα μας είναι έννοιες συνυφασμένες άρρηκτα και αρμονικά.»

Για το «θεσμό» των δρώμενων στην πόλη και τις θετικές εντυπώσεις των τουριστών από τη δράση, μίλησε η κυρία Δήμητρα Χατούπη, ηθοποιός και Διευθύντρια της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «δήλος».

Όπως είπε η κυρία Χατούπη, «Τα δρώμενα «Οι πέτρες μιλούν» έχουν πλέον δημιουργήσει θεσμό για την Αθήνα, η επιτυχία τους μάλιστα επιβραβεύθηκε και από το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ενέταξε τη δράση στο πρόγραμμά του «Άνοιγμα στην πόλη».

Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε για μια ακόμα χρονιά σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Όλοι εμείς, καθηγητές και σπουδαστές, συμμετέχουμε ολόψυχα σε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος σε κάθε τέτοια ωραία πρωτοβουλία».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Παρατάθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του Ελ.Βενιζέλος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πύργος ελέγχου Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Την παράταση της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ως τις 29 Οκτωβρίου αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις ως τις 14 Οκτωβρίου.

Η συγκεκριμένη παραχώρηση, η οποία συνιστά μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συμπράξεις μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, λήγει το 2026. Μέτοχοι του ΔΑΑ σήμερα είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η AviAlliance GmbH (26,7% +8 μετοχές), η AviAlliance Capital GmbH (13,3%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% -8 μετοχές).

Το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αποτελεί μια πολύ σημαντική υποδομή και διακίνησε 24 εκατ. επιβάτες το 2018, εκ των οποίων 16,4 εκατ. διεθνείς επιβάτες. Για το 2019, η επιβατική κίνηση έχει ήδη ξεπεράσει τους 17εκατ.επιβάτες το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Τον Φεβρουάριο του 2019 τέθηκε σε ισχύ η χρονική επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης κατά 20 επιπλέον έτη, ήτοι έως το 2046. Το σχετικό δικαίωμα της επέκτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης είχε μεταβιβαστεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στις 28/06/2019 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πώληση του 30% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΑΑ, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του.

Αυτό που απομένει να γίνει είναι το λεγόμενο waiver, δηλαδή η συγκατάθεση όλων των μετόχων για την πώληση του ποσοστού. Σήμερα έχουν υπογράψει οι ιδιώτες μέτοχοι του ΔΑΑ (AviAlliance, Κοπελούζος) αλλά όχι και το Ελληνικό Δημόσιο καθώς (με την προηγούμενη κυβέρνηση) ζητούσε παραπάνω μέλος στο Δ.Σ. πράγμα που δεν ήταν αποδεκτό.

Στο πιο πάνω πλαίσιο οι μέτοχοι του ΔΑΑ και το Ελληνικό Δημόσιο έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

ΟΛΘ: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Εξάντα και Ινστιτούτου GIMI

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωτηρης Θεοφάνης ΟΛΘ

Στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑΣ και του GALILLE INTERNATIONAL MANAGEMENT INSTITUTE (GIMI), NAHALAL.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑΣ κ. ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ και ο Πρόεδρος του GALILLE INTERNATIONAL MANAGEMENT INSTITUTE Dr. JOSEPH SHEVEL.

Το GALILLEE INTERNATIONAL MANAGEMENT INSTITUTE (GIMI), είναι ένα Διεθνές Κέντρο Κατάρτισης, με μεγάλη δραστηριότητα, σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα Επιστημονικών Τομέων Κατάρτισης. Θεωρείται κορυφαίο Διεθνώς Κέντρο, στους τομείς της Διοίκησης Λιμένων (Port Senior Management), της Λιμενικής Ασφάλειας (Maritime Port Security), καθώς και σε άλλους τομείς Μεταφορικών Υπηρεσιών.

Η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με το GIMI, θα οδηγήσει τον ΕΞΑΝΤΑ, αφ΄ενός μεν στη διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφ΄ετέρου δε στην πρόσβαση σε «δεξαμενές» προς κατάρτιση στελεχών διεθνώς.

Η υπογραφή του υπ΄όψη Μνημονίου εντάσσεται στη στρατηγική προσπάθεια ώστε ο ΕΞΑΝΤΑΣ να διευρύνει τον ορίζοντα των δραστηριοτήτων του, στη Διεθνή Αγορά Κατάρτισης Λιμενικών Υπηρεσιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα