Connect with us

Λιμάνια - Αεροδρόμια

Νέο πλήγμα για το λιμάνι της Πάτρας: Στον αέρα η γραμμή Λαύριο-Τσεσμέ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Απώλειες και για το λιμάνι της Πάτρας θα έχει η διακοπή της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Τουρκία (Λαύριο-Τσεσμέ) που εγκαινιάστηκε στις αρχές Ιουλίου, καθώς η λιμενική υποδομή της Αχαΐας αποτελούσε βασικό κρίκο στια θαλάσσιες συνδυασμένες μεταφορές των δύο χώρων προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η γραμμή εγκαινιάστηκε με πρωτοβουλία ναυτιλιακών πρακτόρων των δύο χωρών. Το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο διαρκούσε περίπου επτά ώρες και είχε βασικό στόχο να μειωθεί αισθητά ο χρόνος μετάβασης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία τόσο για τους οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών όσο και για σημαντικό αριθμό ταξιδιωτών.

Μάλιστα, το εγχείρημα προβλήθηκε και στις δύο χώρες σαν ένα βήμα για να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις στην ελληνική και την τουρκική ακτοπλοΐα. Βασική επιδίωξη της συγκεκριμένης γραμμής ήταν, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η κυκλοφοριακή πυκνότητα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις τους. Από την αρχή τέθηκε ως επιπλέον στόχος η γραμμή να παραμείνει ενεργή όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά ολόκληρο το χρόνο.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ο πυρήνας της σκέψης που έκαναν οι συνεργαζόμενοι ακτοπλόοι των δύο χωρών ήταν να εξυπηρετήσουν ένα μεγάλο αριθμό φορτηγών, επιβατών και τουριστών από την Ευρώπη προς την Τουρκία και το αντίστροφο.

Υπολογίστηκε ότι περίπου 440.000 φορτηγά από την Τουρκία και 300.000 από Ιράν και Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη ακολουθούσαν διαδρομές μέσω Βουλγαρίας ή μέσω Εγνατίας Οδού για την Ηγουμενίτσα με βασικά επακόλουθα την ταλαιπωρία των οδηγών και την αύξηση του κόστους στις μετακινήσεις τους.

Ενδεικτική είναι η διαδρομή που ακολουθεί ένας επαγγελματίας οδηγός φορτηγού ή ένας ταξιδιώτης ερχόμενος από την Ιταλία (Ανκόνα) και προορισμό την Τουρκία. Συνήθως, βγαίνει με το πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και διανύει περίπου 700 χιλιόμετρα μέσω Εγνατίας για να φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκεί χρειάζεται να περιμένει 6-7 ώρες το χειμώνα και 10-12 ώρες το καλοκαίρι.

Στην περίπτωση που η κατάληξη του ταξιδιού είναι η Σμύρνη ή να προχωρήσει στα βάθη της γειτονικής χώρας το επιπλέον ταξίδι σε οδήγηση κυμαίνεται από 6-10 ώρες…

Η νέα γραμμή υποσχόταν ένα γρηγορότερο και οικονομικότερο ταξίδι, καθώς οι χρήστες του θα βρίσκονταν από την Ανκόνα στην Πάτρα και μέσω Λαυρίου στη Σμύρνη σε 1 ½ μέρα.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών ήταν ανεπίσημα ενήμερος για το ακτοπλοϊκό εγχείρημα, καθώς δεν είχε ζητηθεί κάποια εξυπηρέτηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Γνώριζε ότι φορτηγά διεθνών μεταφορών και ταξιδιώτες θα έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Πάτρας είτε κατά την αναχώρησή τους για την Ιταλία είτε με προορισμό το λιμάνι του Λαυρίου για να επιβιβαστούν στο πλοίο για το Τσεσμέ.

Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα φορτηγά, τα ΙΧ και τους επιβάτες που θα διακινούνταν από την Πάτρα για την Ιταλία (και αντιστρόφως). Παρόλα αυτά, και μόνο το γεγονός ότι η γραμμή σταμάτησε να λειτουργεί λίγες ημέρες μετά από την έναρξή της αποτελεί πλήγμα (και) για το λιμάνι της Πάτρας.

Η λογική λέει ότι ένας αριθμός φορτηγών και ταξιδιωτών θα επέλεγε τη συγκεκριμένη γραμμή, συνδυασμό οδικής και θαλάσσιας μετακίνησης, για να μειώσει την ταλαιπωρία του και τα έξοδά του. Στα οικονομικά οφέλη θα πρέπει να προστεθεί και η φθορά των οχημάτων από τα εκατοντάδες παραπάνω χιλιόμετρα που θα χρειαστεί να διανύσουν μέσω της Εγνατίας και στη συνέχεια μέχρι τα βάθη της Τουρκίας.

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Το πλοίο που εξυπηρετούσε τη γραμμή είχε τη δυνατότητα μεταφοράς 1.200 επιβατών, 300 οχημάτων και 40 φορτηγών σε κάθε δρομολόγιο. Αναχωρούσε από τη Σμύρνη στις 7 το πρωί και έφτανε στο Λαύριο στις 2 το μεσημέρι ενώ αναχωρούσε στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας από το Λαύριο και έφτανε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στο Τσεσμέ.

Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του δρομολογίου, το πλοίο (RO PAX KAUNAS) ανέστειλε τα δρομολόγια του και επέστρεψε στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική εταιρεία ενημέρωσε με ανακοίνωση ότι τα δρομολόγια θα αναστέλονταν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Μάλιστα, η αναστολή των δρομολογίων τροφοδότησε συζητήσεις σε διπλωματικούς κύκλους επειδή η συγκεκριμένη γραμμή είχε συμφωνηθεί στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης λόγω και της σημασίας της για την τουρκική ακτοπλοία.

Πηγή: tempo24.news

image_pdfimage_print

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Η Ryanair μειώνει το πρόγραμμα Οκτωβρίου κατά 40%

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροσκάφος της Ryanair

H Ryanair ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αναγκασμένη να περιορίσει κατά 40% τη δυναμικότητά της για τον Οκτώβριο και ότι πιθανόν θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο για όλο τον χειμώνα, αν οι χώρες της ΕΕ δεν χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει λόγω της COVID-19.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας Μάικλ Ο’ Λίρι χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «ξεγραμμένο» τον χειμώνα, ανέφερε ότι θα πετά με περίπου το 40% της δυναμικότητας που πετούσε πέρυσι τον Οκτώβριο έναντι προηγούμενου στόχου 50%.

«Αν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις και η κακή διαχείριση της επαναφοράς της αεροπορικής ταξιδιωτικής κίνησης και της κανονικής οικονομικής δραστηριότητας από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, θα χρειαστούν πιθανόν αντίστοιχες περικοπές της δυναμικότητας σε όλη τη χειμερινή περίοδο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ryanair σε ανακοίνωση. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρούσε 4,5% στα 12.40 (ώρα Ελλάδας).

Όπως σημείωσε η Ryanair, οι περικοπές της δυναμικότητας ήταν αναγκαίες λόγω «της ζημιάς που προκλήθηκε στις μελλοντικές κρατήσεις από τις συνεχείς αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πολιτικές των χωρών της ΕΕ, πολλές από τις οποίες επιβάλλονται με μικρή προειδοποίηση». Η εταιρεία ζητεί να εφαρμοστεί άμεσα ένα συντονισμένο σύστημα περιορισμών από την ΕΕ. Πριν από τις τελευταίες περικοπές, ο Ο’Λίρι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανέμενε να πετάξουν περίπου 50 εκατομμύρια επιβάτες στη διάρκεια του οικονομικού έτους που λήγει τον Μάρτιο, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της περυσινής κίνησης.

Η μείωση που ανακοίνωσε η Ryanair σημαίνει ότι η δυναμικότητά της θα ανέλθει σε περίπου 27 εκατομμύρια θέσεις για τους επόμενους έξι μήνες έως τις 31 Μαρτίου. Με την εταιρεία πέταξαν περίπου 12 εκατομμύρια επιβάτες στους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ryanair αναμένει λιγότερες από 30% κενές θέσεις στις πτήσεις του Οκτωβρίου έναντι κατά μέσο όρο 6% κενών θέσεων κατά τις πτήσεις τον περασμένο χειμώνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια - Αεροδρόμια

Γ.Γ. Λιμένων: Κομβική η θέση του λιμένα Θεσσαλονίκης για Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, στο Κτίριο Διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε., Αθανάσιος Λιάγκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος – Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της ΟΛΘ Α.Ε, Franco Nicola Cupolo, ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της ΟΛΘ Α.Ε., Artur Davidian και άλλα στελέχη της εταιρείας.

Τα μέλη της Διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε., ενημέρωσαν διεξοδικά τον Γενικό Γραμματέα για το επενδυτικό πλάνο και την πρόοδο των έργων υποδομής που έχουν ήδη δρομολογηθεί, με επίκεντρο το έργο της επέκτασης του 6ου Προβλήτα, καθώς και για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ο κ. Κυριαζόπουλος επισήμανε την κομβική θέση του Λιμένα της Θεσσαλονίκης ως θαλάσσια πύλη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη σημασία της ολοκλήρωσης των έργων υποδομής και διασύνδεσης, με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Λιμένα Θεσσαλονίκης ως κόμβος Συνδυασμένων Μεταφορών για την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα ένα πόλο οικονομικής ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια - Αεροδρόμια

Ιανός: Ποια ακτοπλοϊκά δρομολόγια αναστέλλονται στο Ιόνο λογω κακοκαιρίας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθώς προετοιμαζόμαστε για την επέλαση του πρώτου “δύσκολου” καιρικού φαινομένου για το φετινό φθινόπωρο αρκετά ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο Ιόνιο Πέλαγος αναστέλλονται λόγω της επικείμενη κακοκαιρία που έχει τα χαρακτηριστικά “Μεσογειακού Τυφώνα”.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας “Levante Ferries” «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας»

Κλειστή θα είναι, επίσης, και η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία “Ιανός”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα