Connect with us

Αθλητικές Υποδομές

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ: Ποιος δρόμος υπογειοποιείται, ποιος σταθμός Μετρό θα εξυπηρετεί

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ

Μπορεί ο κορωνοϊός να “πάγωσε” τις αθλητικές δραστηριότητες, όμως στον ΠΑΟΚ η προετοιμασία για το νέο γήπεδο της ομάδας προχωρά κανονικά και μάλιστα προβλέπεται και υπογειοποίηση τοπικής οδού. Αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανέγερση του γηπέδου. Θα βγει σε διαβούλευση μέσα στο μήνα. Στόχος είναι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα μέχρι τις αρχές του 2021.

Η “Νέα Τούμπα” θα κατασκευαστεί με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και πλέον έχουν ξεκινήσει οι επαφές με τα αρμόδια υπουργεία (Υποδομών, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) για να διευθετηθούν τα επιμέρους ζητήματα, πολεδομικά, κυκλοφοριακά και κατασκευαστικά.

Το νέο γήπεδο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών θα έχει χωρητικότητα 30-35.000 θεατές, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε την αρχιτεκτονική μελέτη για την τελική διαμόρφωση του γηπέδου και των διαθέσιμων θέσεων που θα έχει. Το νέογήπεδο θα λειτουργεί ως ένας πολυχώρος και εκτός από τις αθλητικές διοργανώσεις που θα φιλοξενεί, θα διαθέτει αναψυκτήρια, εστιατόρια, συνεδριακούς χώρους, ενδεχομένως μουσεία ή κινηματογράφους, εγκαταστάσεις αποθεραπείας, εμπορικό κέντρο κ.α.

Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με τα σχέδια προβλέπεται η υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους (όπως αντίστοιχα συμβαίνει αυτή την εποχή με την υπογειοποίηση της Π.Κωνσταντίνου στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ). Θα υπογειοποιηθεί το τμήμα που διασχίζει το γήπεδο και συγκεκριμένα από την συμβολή με την οδό Μικράς Ασίας και θα ανυψώνεται λίγο πριν τη συμβολή με την οδό Λαμπράκη στο ύψος της πεζογέφυρας που υπάρχει στην περιοχή.

Η υπογειοποίηση θα εξυπηρετήσει την καλύτερη λειτουργία του γηπέδου, ειδικά κατά τη διάρκεια των αγώνων που θα συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφοριακή διαχείριση της περιοχής. Πάνω από τον υπογειοποιημένο δρόμο θα δημιουργηθεί μία μεγάλη πλατεία απαλλαγμένη από οχήματα (κινούμενα και σταθμευμένα).

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Σύμφωνα με το ΕΧΣ, θα υπάρχουν δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Ο πρώτος, με δύο επίπεδα θα έχει χωρητικότητα 450 οχημάτων στην περιοχή μπροστά από τις θύρες των επισήμων, με πρόσβαση από την οδό Κλεάνθους (ουσιαστικά από τον υπογειοποιημένο δρόμο θα οδηγείσαι απευθείεας στο χώρο στάθμευσης).

Ο δεύτερος χώρος θα έχει δυνατότητα στάθμευσης 350 οχημάτων και θα εδράζεται στην συμβολή των οδών Παπαηλιάκη και Λαμπράκη. Επιπλέον θα συνεχίσει να λειτουργεί και ο χώρος στάθμευσης στη συμβολή των οδών Κλεάνθους και Παπαναστασίου με δυνατότητα φιλοξενίας 300 οχημάτων. Συνολικά από αυτούς τους τρεις χώρους θα δίνεται η δυνατότητα σε 1.100 οχήματα να σταθμεύουν.

Για όσους θα φτάνουν στο γήπεδο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη θα είναι με τα αστικά λεωφορεία και η δεύτερη από την λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο πλησιέστερος είναι ο σταθμός ΠΑΠΑΦΗ που θα μπορεί να εξυπηρετεί ένα μεγάλο όγκο φιλάθλων που θα φτάνουν μέχρι και τα 14.000 άτομα/ώρα. Η πρόσβαση με το Μετρό θα δώσει μεγάλες κυκλοφοριακές ανάσες κατά τη διάρκεια αγώνων.

Επιπρόσθετα αναμένεται να δημιουργηθούν τρία check-points, να πεζοδρομηθεί κατά το ήμισυ η οδός Διδασκάλου Β.Αδαμίδου και συνολικά ο περιβάλλον χώρος θα είναι χώρος κίνησης πεζών, απαλλαγμένος από οχήματα.

Τα έργα για την κατασκευή του γηπέδου θα μπορούν να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και αφούν γκρεμιστεί το υφιστάμενο στάδιο. Η κατασκευή του νέου γηπέδου θα προβλέπει σκίαστρο για όλες τις κερκίδες και θα ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο των αθλητικών υποδομών.

image_pdfimage_print

Αθλητικές Υποδομές

Νέο γήπεδο ΑΕΚ: δείτε φωτό από την OPAP Arena

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο γήπεδο ΑΕΚ

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από το νέο φωτογραφικό υλικό που ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η τεχνική εταιρεία Technek, έχει ξεκινήσει η κατασκευή των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του νέου γηπέδου, “OPAP Arena”.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικές Υποδομές

TEE/TKM: Θετική γνωμοδότηση και προτάσεις βελτιώσεων για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ

Θετική γνωμοδότηση, αλλά και προτάσεις εφικτών βελτιώσεων, περιλαμβάνει το κείμενο θέσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την πέριξ αυτού διαμόρφωση στην Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μετά από εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Ανάπτυξης και τη σχετική έγκριση από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, απεστάλη σχετικό έγγραφο προς τον  Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δ.Οικονόμου, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως:

“Με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή Τούμπα Θεσσαλονίκης και το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής αυτής, αναμένεται να αναδειχθούν και να επιλυθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα – προβλήματα που σχετίζονται με τις πολεοδομικά ατελείς ρυθμίσεις της περιοχής γύρω από την προτεινόμενη χωροθέτηση του νέου γηπέδου και τελικά, να επιτευχθεί η χωρική οργάνωση και η ανάπτυξη σχεδίων έργων και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης για το σύνολο της ευρύτερης περιοχή του γηπέδου, γεγονός που προσδίδει θετικό πρόσημο στην υλοποίηση του έργου.”

Πόλος έλξης το νέο γήπεδο

Στο τμήμα κατά το οποίο παρατίθεται το ιστορικό το θέματος, το ΤΕΕ/ΤΚΜ σημειώνει πως η λειτουργία του νέου γηπέδου με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, θα αποτελεί πόλο έλξης διεθνούς εμβέλειας. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, όπως εξηγείται, η συνήθης επιλογή  χωροθέτησης ενός υπερτοπικού πόλου, με κυρίαρχη χρήση ενός συγχρόνου αθλητικού γηπέδου σε συνδυασμό και με χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού, εμπορικές και τουριστικές γίνεται εκτός αστικού ιστού.

Οπότε, η επιδιωκόμενη νέα λειτουργική δυναμική σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής αυτού (πυκνοκατοικημένη περιοχή με κατεξοχήν αστικά χαρακτηριστικά και μίξη χρήσεων γης) καθιστούν αναγκαία την πρόβλεψη παρεμβάσεων προς την πλευρά της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από το γήπεδο. Επίσης καθιστούν αναγκαία και την πρόβλεψη των αναγκαίων χώρων στάθμευσης και των κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, προκειμένου η ενσωμάτωση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ να γίνει σύμφωνα με τις σύγχρονες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που συνδυάζουν ρεαλισμό και σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.”

Οι βελτιωτικές προτάσεις

Υπογραμμίζοντας ότι “η ΣΜΠΕ του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ ακολουθεί τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας” το ΤΕΕ/ΤΚΜ παραθέτει την παρακάτω σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προβλέψεις του ΕΧΣ:

  • Αναφορικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, η εξασφάλιση της διέλευσης μέσω της υπογειοποίησης της οδού Κλεάνθους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δύναται να προκαλέσει ζητήματα λειτουργικής διάσπασης της περιοχής παρέμβασης, γι` αυτό προτείνεται η περαιτέρω διεύρυνση  προτεινόμενης λύσης ως προς την διαμόρφωση των προσβάσεων εισόδου και εξόδου του υπογειοποιημένου άξονα της οδού Κλεάνθους. Τονίζεται ότι θα πρέπει να μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή η τελικώς επιλεγόμενη λύση – χάραξη της υπογειοποίησης και να διερευνηθούν μεταξύ των τριών εναλλακτικών σεναρίων τα στοιχεία  που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση μιας πιο ήπιας  και περιβαλλοντικά τελικής πρότασης, επιλύοντας τόσο τις σύνθετα κατασκευαστικές όσο και από λειτουργικής κατεύθυνσης δυσκολίες. Σημαντικό στοιχείο τεκμηρίωσης των κυκλοφοριακών επιπτώσεων θα αποτελέσουν οι απαραίτητες, νέες κυκλοφοριακές μετρήσεις που θα απεικονίζουν την δεδομένη κυκλοφοριακή εικόνα της περιοχής μελέτης.
  • Αναφορικά με το θέμα της στάθμευσης, με την κατασκευή των 3 υπόγειων χώρων και την εξασφάλιση των περί των 1.000 θέσεων δεν φαίνεται να επιλύεται το πρόβλημα της στάθμευσης στην περιοχή. Προτείνεται να διερευνηθεί η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτωθεν του νέου γηπέδου για την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων των προδιαγραφών του, καθώς και επέκταση ορόφων των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης αλλά και διερεύνηση επιπλέον χώρων στην περιοχή μελέτης.
  • Αναφορικά με τις προτεινόμενες πεζοδρομήσεις, αυτές θα πρέπει να συνδυάζονται και να υπόκεινται σε μια λογική λειτουργικής και συνεχούς ροής πεζών που θα εκτείνεται πέραν των ορίων της περιοχής μελέτης (υφιστάμενοι πεζόδρομοι) αλλά θα διέρχεται από αυτήν εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ορθή η πρόταση ανάπλασης – αναβάθμισης του άξονα Μαραθώνος – Διογένους που συνδέει το Σταθμό ΜΕΤΡΟ Παπάφη με την περιοχή της Αλάνας της Τούμπας. Ωστόσο, θα πρέπει σε συνδυασμό με τη μελέτη υπογειοποίησης να μελετηθεί και να  εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση και διέλευση των πεζών από όλες τις πλευρές του γηπέδου.
  • Η υπογειοποίηση της Κλεάνθους σύμφωνα με τη λύση που επιλέγεται, μπορεί να προκαλέσει ζητήματα λειτουργικής διάσπασης τόσο της περιοχής παρέμβασης όσο και της ζώνης άμεσης επιρροής κυρίως στα σημεία εισόδου και εξόδου. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση σε ότι αφορά στη διαμόρφωση των προσβάσεων εισόδου και εξόδου

Τέλος, προτείνεται η ενθάρρυνση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μέσων ήπιας μετακίνησης, ενώ υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα εκπόνησης σχεδίου εκκένωσης του γηπέδου και προστασίας της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της ζώνης άμεσης επιρροής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικές Υποδομές

Δόθηκε το “πράσινο φως” από το Δήμο Θεσσαλονίκης για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Τούμπας «άναψε» το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Μέσα στο 2021 η προκήρυξη διαγωνισμού

«Πιστεύουμε πολύ στην ανάπλαση του γηπέδου της Τούμπας», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην τοποθέτησή του. Αναφέρθηκε σε γήπεδα μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων που βρίσκονται στον αστικό ιστό, ενώ στάθηκε στην επένδυση ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ και στη δημιουργία 7.000 θέσεων εργασίας με την επόμενη μέρα λειτουργίας.

Πρόσθεσε, δε, ο δήμαρχος πως το έργο «θα τονώσει την οικονομία της πόλης και το περιμένουμε με μεγάλη αγωνία. Θα το τρέξουμε ώστε μέσα στο 2021 να πάμε σε προκήρυξη διαγωνισμού για να βλέπουμε την εικόνα που θα έχει η νέα Τούμπα».

 ΠΑΟΚ: Να αγκαλιάσουμε το όραμα της Θεσσαλονίκης

Εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Γιάννης Δημογιάννης μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους δημοτικούς συμβούλους, υποστήριξε πως οι χρόνοι είναι πιεστικοί και οι ανάγκες για να γίνει το γήπεδο επιτακτικές. «’Ολοι μαζί να αγκαλιάσουμε το όραμα της Θεσσαλονίκης. Το έργο δεν θα είναι μόνο του ΠΑΟΚ, αλλά η ανάπλαση αφορά όλη την ανατολική πλευρά της πόλης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως υπάρχει η στήριξη από την κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του.

Ενημέρωση για το έργο έκανε και ο αρχιτέκτονας – μελετητής, Δημήτρης Δούμας, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα έχει τις σημερινές διαστάσεις με χωρητικότητα 30.000 – 35.000 θεατών, με διαφορετικό όμως ύψος στις κερκίδες και τέσσερις περιοχές πρόσβασης. Επίσης, είπε ότι θα δημιουργηθούν περίπου 1.000 θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων και των κατοίκων, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως το 2024 ή το 2025 θα ολοκληρωθεί το έργο.

Η θέση της αντιπολίτευσης

«Ψηφίζουμε θετικά. Είμαστε υπέρ του γηπέδου, παρά τις αντίθετες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να αλλοιώσουν τις ειλικρινείς θέσεις όλης της παράταξης μας», δήλωσε ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Ο Γιώργος Ορφανός, εκ μέρους της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», εκτίμησε ότι το έργο με την ολοκλήρωση του θα «μπορέσει να δώσει δυναμική στην ευρύτερη περιοχή και αθλητικά στον ΠΑΟΚ, διότι το γήπεδο είναι ισχυρό υπόβαθρο για να πάει ψηλότερα».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», ανέφερε πως η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του αθλητικού σωματείου, την πολεοδομική οργάνωση, ανάδειξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. «Είχαμε δώσει την υπόσχεση μας στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να προχωρήσει το έργο της κατασκευής της Νέας Τούμπας και είμαστε χαρούμενοι που προχωράει», τόνισε η κ.Νοτοπούλου.

«Ναι» στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση της Τούμπας ψήφισε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη», Σπύρος Βούγιας, καταθέτοντας μια βελτιωτική πρόταση: να επανεξεταστεί το θέμα της υπογειοποίησης της οδού Κλεάνθους, γιατί, όπως είπε εκτός από το οικονομικό της κόστος, μπορεί να επιφέρει ορισμένες αρνητικές κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Ναι και ανεπιφύλακτα» για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά κάτω από όρους, είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ επιφυλάξεις για τις εμπορικές χρήσεις του χώρου και το κυκλοφοριακό εξέφρασαν ο Αντώνης Γαζάκης εκ μέρους της παράταξης «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» και ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Επίσης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», υπερψηφίζοντας το θέμα, είπε πως το γήπεδο δεν θα πρέπει να έρχεται σε «σύγκρουση» με την οικονομική ζωή της Τούμπας και η ανάπλαση να σημάνει την αναβάθμιση όλης της περιοχής.

Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα σε βάρος δημοτικών συμβούλων και συγκεκριμένα του Σπύρου Βούγια, της Ρίας Καλφακάκου και της Δέσποινας Αηδονά, στα οποία αναφέρεται πως διαφώνησαν ριζικά και καταψήφισαν το σχέδιο για τη δημιουργία γηπέδου του ΠΑΟΚ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Αβαρλής, διευκρίνισε πως είναι ανυπόστατα, τα καταδίκασε και υπογράμμισε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα