Connect with us

Αθλητικές Υποδομές

Νέο Γήπεδο ΠΑΟΚ: πόσο αναμένεται να κοστίσει η κατασκευή του

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το πρότζεκτ της Νέας Τούμπας όπως ανέφερε ο Τάκης Δούμας στο αθλητικό ραδιόφωνο primoradio.gr, αρχιτέκτονας ο οποίος έχει κάνει τα σχέδια του γηπέδου.

Ο κ.Δουμάς υποστήριξε πως το κόστος για την ανέγερση του γηπέδου κυμαίνεται από τα 90 εκατομμύρια μέχρι και τα 140 εκατομμύρια. Αναλυτικά όσα είπε:

Για το που βρίσκεται το θέμα του νέου γηπέδου:

«Η υπόθεση έχει προχωρήσει σε πολύ καλό βαθμό. Έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί η μελέτη εδώ και πολύ καιρό. Έχει ελεγχθεί από την αντίστοιχη υπηρεσία του Υπουργείου, εδώ στη Θεσσαλονίκη και έχει σταλεί στην Αθήνα, όπου βρίσκεται στη διεύθυνση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων του Υπουργείου περιβάλλοντος προς έλεγχο. Πιθανολογώ ότι ως το τέλος του μήνα θα βγει στη δημοσιότητα για να αρχίσει η διαβούλευση της, δηλαδή να παρουσιαστεί η μελέτη στο κόσμο στους και φορείς, έτσι ώστε να λάβουν όλοι υπόψιν τους τι πρόκειται να συμβεί και να διαμορφώσουν άποψη. Αυτή η διαβούλευση μπορεί να διαρκέσει δυο μήνες και μέσα σε αυτούς πρέπει οι υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν, όπως και οι απλοί άνθρωποι. Οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στη δημόσια διαβούλευση και να καταθέσει την άποψη του».

Για τα επόμενα στάδια:

«Από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να ετοιμάζονται οι εισηγήσεις των υπηρεσιών, να περάσει η μελέτη από τα συμβούλια που απαιτούνται και να οδηγηθεί στο ΣτΕ για ειδικό έλεγχο για να επιτραπεί το ξεκίνημα των εργασιών του νέου γηπέδου. Μέχρι πριν λίγο καιρό λέγαμε ότι πριν το τέλος του 2021 θα έχουμε την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Με τη ταχύτητα που έχει πάρει το ζήτημα και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι εφικτό το καλοκαίρι του ’21, περίπου σε ένα χρόνο να έχουμε προεδρικό διάταγμα στα χέρια μας. Τα πράγματα τρέχουν γρηγορότερα από όσο περιμένουμε. Υπάρχει μια ιδιαίτερη φροντίδα από το γραφείο του πρωθυπουργού για το ζήτημα αυτό. Το παρακολουθούν περισσότερο από στενά, σαν να είναι δικό του έργο και για αυτό έχουμε αυτή την επιτάχυνση των πραγμάτων, η οποία δεν καταλαβαίνει ούτε από κορωνοϊό, ούτε από τίποτα. Για αυτό λέω πως είμαστε ένα εξάμηνο μπροστά από το πιο αισιόδοξο σενάριο που είχαμε κάνει αρχικά».

Για το πότε θα έρθουν στη δημοσιότητα τα σχέδια του νέου γηπέδου:

«Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει, μετά το τέλος της φετινής χρονιάς, την δυνατότητα να καλέσει γραφεία του εξωτερικού για τα σχέδια. Χρονικά, κοντά στην έγκριση του προεδρικού διατάγματος, θα μπορούμε να δούμε και τα τελικά σχέδια του γηπέδου και όχι κάτι μακέτες και σχέδια που δημοσιεύονται κατά καιρούς τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά ήταν κάποιες πολύ αρχικές προσεγγίσεις».

Για το κόστος κατασκευής της νέας Τούμπας:

«Είναι σίγουρο ότι το κόστος θα κυμανθεί από τα 90 μέχρι τα 140 εκατομμύρια, ανάλογα το μέγεθος του συνόλου της παρέμβασης. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο με μέσο όρο κόστους τα εκατό εκατομμύρια. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για γήπεδο του ΠΑΟΚ. Είναι μια παρέμβαση αυτής της οικογένειας που θα δημιουργήσει ένα γήπεδο για να εξυπηρετεί τον ΠΑΟΚ, θα είναι όμως ένα γήπεδο όλης της Θεσσαλονίκης. Το νέο γήπεδο της Θεσσαλονίκης. Αν κάνουμε ένα σενάριο και πούμε ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι υποψήφια και θα πάρει το παγκόσμιο. Ενδεχομένως θα είναι μια εποχή που μόλις θα ολοκληρωθεί το γήπεδο γύρω στο 2025. Που λογικά θα ολοκληρώνεται και το μέτρο εκείνη τη περίοδο. Όχι μόνο είσαι υποψήφιος χώρα για να κάνεις ένα από τους αγώνες που θα είναι στην Ελλάδα αλλά θα είσαι υποψήφιος και ως πόλη γιατί θα διαθέτεις αυτό το γήπεδο. Δεν ωφελείται μόνο ο ΠΑΟΚ αλλά και η πόλη από τις συνολικές εγκαταστάσεις».

image_pdfimage_print

Αθλητικές Υποδομές

Νέο γήπεδο ΑΕΚ: δείτε φωτό από την OPAP Arena

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο γήπεδο ΑΕΚ

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από το νέο φωτογραφικό υλικό που ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η τεχνική εταιρεία Technek, έχει ξεκινήσει η κατασκευή των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του νέου γηπέδου, “OPAP Arena”.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικές Υποδομές

TEE/TKM: Θετική γνωμοδότηση και προτάσεις βελτιώσεων για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ

Θετική γνωμοδότηση, αλλά και προτάσεις εφικτών βελτιώσεων, περιλαμβάνει το κείμενο θέσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την πέριξ αυτού διαμόρφωση στην Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μετά από εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Ανάπτυξης και τη σχετική έγκριση από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, απεστάλη σχετικό έγγραφο προς τον  Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δ.Οικονόμου, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως:

“Με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή Τούμπα Θεσσαλονίκης και το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής αυτής, αναμένεται να αναδειχθούν και να επιλυθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα – προβλήματα που σχετίζονται με τις πολεοδομικά ατελείς ρυθμίσεις της περιοχής γύρω από την προτεινόμενη χωροθέτηση του νέου γηπέδου και τελικά, να επιτευχθεί η χωρική οργάνωση και η ανάπτυξη σχεδίων έργων και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης για το σύνολο της ευρύτερης περιοχή του γηπέδου, γεγονός που προσδίδει θετικό πρόσημο στην υλοποίηση του έργου.”

Πόλος έλξης το νέο γήπεδο

Στο τμήμα κατά το οποίο παρατίθεται το ιστορικό το θέματος, το ΤΕΕ/ΤΚΜ σημειώνει πως η λειτουργία του νέου γηπέδου με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, θα αποτελεί πόλο έλξης διεθνούς εμβέλειας. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, όπως εξηγείται, η συνήθης επιλογή  χωροθέτησης ενός υπερτοπικού πόλου, με κυρίαρχη χρήση ενός συγχρόνου αθλητικού γηπέδου σε συνδυασμό και με χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού, εμπορικές και τουριστικές γίνεται εκτός αστικού ιστού.

Οπότε, η επιδιωκόμενη νέα λειτουργική δυναμική σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής αυτού (πυκνοκατοικημένη περιοχή με κατεξοχήν αστικά χαρακτηριστικά και μίξη χρήσεων γης) καθιστούν αναγκαία την πρόβλεψη παρεμβάσεων προς την πλευρά της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από το γήπεδο. Επίσης καθιστούν αναγκαία και την πρόβλεψη των αναγκαίων χώρων στάθμευσης και των κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, προκειμένου η ενσωμάτωση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ να γίνει σύμφωνα με τις σύγχρονες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που συνδυάζουν ρεαλισμό και σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.”

Οι βελτιωτικές προτάσεις

Υπογραμμίζοντας ότι “η ΣΜΠΕ του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ ακολουθεί τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας” το ΤΕΕ/ΤΚΜ παραθέτει την παρακάτω σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προβλέψεις του ΕΧΣ:

  • Αναφορικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, η εξασφάλιση της διέλευσης μέσω της υπογειοποίησης της οδού Κλεάνθους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δύναται να προκαλέσει ζητήματα λειτουργικής διάσπασης της περιοχής παρέμβασης, γι` αυτό προτείνεται η περαιτέρω διεύρυνση  προτεινόμενης λύσης ως προς την διαμόρφωση των προσβάσεων εισόδου και εξόδου του υπογειοποιημένου άξονα της οδού Κλεάνθους. Τονίζεται ότι θα πρέπει να μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή η τελικώς επιλεγόμενη λύση – χάραξη της υπογειοποίησης και να διερευνηθούν μεταξύ των τριών εναλλακτικών σεναρίων τα στοιχεία  που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση μιας πιο ήπιας  και περιβαλλοντικά τελικής πρότασης, επιλύοντας τόσο τις σύνθετα κατασκευαστικές όσο και από λειτουργικής κατεύθυνσης δυσκολίες. Σημαντικό στοιχείο τεκμηρίωσης των κυκλοφοριακών επιπτώσεων θα αποτελέσουν οι απαραίτητες, νέες κυκλοφοριακές μετρήσεις που θα απεικονίζουν την δεδομένη κυκλοφοριακή εικόνα της περιοχής μελέτης.
  • Αναφορικά με το θέμα της στάθμευσης, με την κατασκευή των 3 υπόγειων χώρων και την εξασφάλιση των περί των 1.000 θέσεων δεν φαίνεται να επιλύεται το πρόβλημα της στάθμευσης στην περιοχή. Προτείνεται να διερευνηθεί η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτωθεν του νέου γηπέδου για την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων των προδιαγραφών του, καθώς και επέκταση ορόφων των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης αλλά και διερεύνηση επιπλέον χώρων στην περιοχή μελέτης.
  • Αναφορικά με τις προτεινόμενες πεζοδρομήσεις, αυτές θα πρέπει να συνδυάζονται και να υπόκεινται σε μια λογική λειτουργικής και συνεχούς ροής πεζών που θα εκτείνεται πέραν των ορίων της περιοχής μελέτης (υφιστάμενοι πεζόδρομοι) αλλά θα διέρχεται από αυτήν εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ορθή η πρόταση ανάπλασης – αναβάθμισης του άξονα Μαραθώνος – Διογένους που συνδέει το Σταθμό ΜΕΤΡΟ Παπάφη με την περιοχή της Αλάνας της Τούμπας. Ωστόσο, θα πρέπει σε συνδυασμό με τη μελέτη υπογειοποίησης να μελετηθεί και να  εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση και διέλευση των πεζών από όλες τις πλευρές του γηπέδου.
  • Η υπογειοποίηση της Κλεάνθους σύμφωνα με τη λύση που επιλέγεται, μπορεί να προκαλέσει ζητήματα λειτουργικής διάσπασης τόσο της περιοχής παρέμβασης όσο και της ζώνης άμεσης επιρροής κυρίως στα σημεία εισόδου και εξόδου. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η περαιτέρω διερεύνηση σε ότι αφορά στη διαμόρφωση των προσβάσεων εισόδου και εξόδου

Τέλος, προτείνεται η ενθάρρυνση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μέσων ήπιας μετακίνησης, ενώ υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα εκπόνησης σχεδίου εκκένωσης του γηπέδου και προστασίας της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της ζώνης άμεσης επιρροής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικές Υποδομές

Δόθηκε το “πράσινο φως” από το Δήμο Θεσσαλονίκης για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Τούμπας «άναψε» το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Μέσα στο 2021 η προκήρυξη διαγωνισμού

«Πιστεύουμε πολύ στην ανάπλαση του γηπέδου της Τούμπας», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην τοποθέτησή του. Αναφέρθηκε σε γήπεδα μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων που βρίσκονται στον αστικό ιστό, ενώ στάθηκε στην επένδυση ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ και στη δημιουργία 7.000 θέσεων εργασίας με την επόμενη μέρα λειτουργίας.

Πρόσθεσε, δε, ο δήμαρχος πως το έργο «θα τονώσει την οικονομία της πόλης και το περιμένουμε με μεγάλη αγωνία. Θα το τρέξουμε ώστε μέσα στο 2021 να πάμε σε προκήρυξη διαγωνισμού για να βλέπουμε την εικόνα που θα έχει η νέα Τούμπα».

 ΠΑΟΚ: Να αγκαλιάσουμε το όραμα της Θεσσαλονίκης

Εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Γιάννης Δημογιάννης μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους δημοτικούς συμβούλους, υποστήριξε πως οι χρόνοι είναι πιεστικοί και οι ανάγκες για να γίνει το γήπεδο επιτακτικές. «’Ολοι μαζί να αγκαλιάσουμε το όραμα της Θεσσαλονίκης. Το έργο δεν θα είναι μόνο του ΠΑΟΚ, αλλά η ανάπλαση αφορά όλη την ανατολική πλευρά της πόλης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως υπάρχει η στήριξη από την κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του.

Ενημέρωση για το έργο έκανε και ο αρχιτέκτονας – μελετητής, Δημήτρης Δούμας, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα έχει τις σημερινές διαστάσεις με χωρητικότητα 30.000 – 35.000 θεατών, με διαφορετικό όμως ύψος στις κερκίδες και τέσσερις περιοχές πρόσβασης. Επίσης, είπε ότι θα δημιουργηθούν περίπου 1.000 θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων και των κατοίκων, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως το 2024 ή το 2025 θα ολοκληρωθεί το έργο.

Η θέση της αντιπολίτευσης

«Ψηφίζουμε θετικά. Είμαστε υπέρ του γηπέδου, παρά τις αντίθετες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να αλλοιώσουν τις ειλικρινείς θέσεις όλης της παράταξης μας», δήλωσε ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Ο Γιώργος Ορφανός, εκ μέρους της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», εκτίμησε ότι το έργο με την ολοκλήρωση του θα «μπορέσει να δώσει δυναμική στην ευρύτερη περιοχή και αθλητικά στον ΠΑΟΚ, διότι το γήπεδο είναι ισχυρό υπόβαθρο για να πάει ψηλότερα».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», ανέφερε πως η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του αθλητικού σωματείου, την πολεοδομική οργάνωση, ανάδειξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. «Είχαμε δώσει την υπόσχεση μας στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να προχωρήσει το έργο της κατασκευής της Νέας Τούμπας και είμαστε χαρούμενοι που προχωράει», τόνισε η κ.Νοτοπούλου.

«Ναι» στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση της Τούμπας ψήφισε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη», Σπύρος Βούγιας, καταθέτοντας μια βελτιωτική πρόταση: να επανεξεταστεί το θέμα της υπογειοποίησης της οδού Κλεάνθους, γιατί, όπως είπε εκτός από το οικονομικό της κόστος, μπορεί να επιφέρει ορισμένες αρνητικές κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Ναι και ανεπιφύλακτα» για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά κάτω από όρους, είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ επιφυλάξεις για τις εμπορικές χρήσεις του χώρου και το κυκλοφοριακό εξέφρασαν ο Αντώνης Γαζάκης εκ μέρους της παράταξης «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» και ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Επίσης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», υπερψηφίζοντας το θέμα, είπε πως το γήπεδο δεν θα πρέπει να έρχεται σε «σύγκρουση» με την οικονομική ζωή της Τούμπας και η ανάπλαση να σημάνει την αναβάθμιση όλης της περιοχής.

Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα σε βάρος δημοτικών συμβούλων και συγκεκριμένα του Σπύρου Βούγια, της Ρίας Καλφακάκου και της Δέσποινας Αηδονά, στα οποία αναφέρεται πως διαφώνησαν ριζικά και καταψήφισαν το σχέδιο για τη δημιουργία γηπέδου του ΠΑΟΚ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Αβαρλής, διευκρίνισε πως είναι ανυπόστατα, τα καταδίκασε και υπογράμμισε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα